Home  Regio  brugge  brugge blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Brugge?
Laat het hen weten:
Ilse of Tom
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Reageer: Nieuwe Scheepsdalebrug kost 7 miljoen

Na het bouwverlof beginnen de werkzaamheden aan de nieuwe Scheepsdalebrug in Brugge. Aan de opmerkelijke kantelbrug zal iets meer dan een jaar gewerkt worden. Het totale project kost 7miljoen euro.

Scheepsdale De Vlaamse Afdeling Waterwegen en Zeekanaal wil zo snel mogelijk na het bouwverlof beginnen met de werkzaamheden aan de nieuwe Scheepsdalebrug in Brugge. De oude brug is te smal en onveilig voor fietsers en ze stremt het verkeer op de drukke verkeersas richting Brugge centrum.

'Er zal iets meer dan een jaar gebouwd worden aan de nieuwe brug', zegt ingenieur Luc Verhaest, afdelingsverantwoordelijke bij Waterwegen en Zeekanaal. 'Het hele project zal zo'n zeven miljoen euro kosten.'

Dat is een flink stuk boven de aanvankelijke raming: vorig jaar werd nog gezegd dat het om 3,5miljoen ging. 'Maar dat was een zeer rudimentaire raming. Nu hebben we een beter zicht op de plannen, en het wordt wel degelijk 7miljoen euro.'

De nieuwe Scheepsdalebrug wordt een zeer opvallend bouwwerk. 'Het gaat om een rolbasculebrug', zegtScheepsdaal2 Verhaest. 'Via hoge, schuin oplopende armen zal de brug zijdelings naar boven kunnen worden getild.'

De nieuwe brug zal veel breder zijn dan de vorige en zal een afzonderlijke busstrook en afzonderlijke fiets- en wandelpaden hebben.

Samen met de bouw van de nieuwe brug wordt ook de volledige omgeving van de Scheepsdalelaan heraangelegd. 'Ook die werkzaamheden beginnen na het bouwverlof', zegt de Brugse schepen van Openbare Werken Jean-Pierre Vanden Berghe (CD&V). 'Vanaf april zal er wel al gewerkt worden aan de nutsleidingen, maar die zullen geen of zeer beperkte verkeershinder met zich meebrengen.'

De grootschalige werkzaamheden na het bouwverlof zullen uiteraard wel flinke verkeershinder met zich meebrengen. 'We hopen dat we de eerste fase van de wegwerkzaamheden, het stuk van de Scheepsdalelaan vanaf de Scheepsdalebrug tot aan de Dirk Boutsstraat, tegen januari 2010 kunnen afronden', zegt Vanden Berghe. 'Daarna beginnen we aan de tweede fase met het volgende stuk van de Scheepsdalelaan.'

Camera's moeten Brugse bruggenmiserie (beetje) verzachten

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) investeert een half miljoen euro om het autoverkeer op de Brugse ring vlotter te laten verlopen. Nu zorgen openstaande bruggen over de Ringvaart er vaak voor files.

‘Om het autoverkeer beter te informeren, komen er zeven led-borden die de toestand van de bruggen laten zien’, zegt Crevits. ‘Daarnaast komen er bijkomende camera’s die instaan voor een snellere en veilige bediening van de bruggen.’

In het budget van Waterwegen en Zeekanaal voor dit jaar wordt ook 2,65 miljoen euro ingeschreven voor de nieuwe Scheepsdalebrug.

‘De huidge brug is log en draait vrij traag’, zegt Crevits. ‘Daardoor is de doorgang voor de schepen in breedte beperkt, en houdt ze langer dan andere bruggen het verkeer op. Door de passage van talrijke autobussen, zwaar verkeer en de vele fietsers voldoet ze niet meer aan de vereisten op vlak van comfort en veiligheid. De nieuwe brug zal twee rijstroken tellen, een busbaan, twee fietspaden en twee voetpaden.’

Zullen de camera's helpen om het verkeer aan de bruggen vlotter te laten verlopen? Vertel het ons hier.

Reageer: West-Vlamingen 'gestraft' met extra alcoholcontroles

Omdat West-Vlamingen te vaak positief blazen tijdens alcoholcontroles, wil gouverneur Paul Breyne een maand lang extra controles op de wegen. 'De cijfers zijn niet goed, en automobilisten moeten beseffen dat het probleem ernstig is', zegt Breyne.

West-Vlaanderen krijgt er vanaf volgende maandag tot en met 8maart een extra Bob-campagne bij. Er komen extra alcoholcontroles op de wegen in onze provincie, en dat op expliciete vraag van gouverneur Paul Breyne.

'De cijfers van de afgelopen Bob-campagne in onze provincie waren niet goed', zegt Breyne. '6,75procent van alle chauffeurs bleek met een te hoog alcoholgehalte in het bloed te rijden. Daarmee lagen we meer dan een procent boven het nationale gemiddelde.'

West-Vlaanderen heeft nochtans een heus actieplan opgesteld om het aantal chauffeurs dat positief blaast onder de drie procent te krijgen. 'Maar aan die cijfers komen we nog lang niet, dat besef ik ook', zegt Breyne. Ook de voorgaande jaren waren de West-Vlaamse cijfers in de Bob-campagne niet schitterend: 5,6procent vorig jaar, 7,4procent het jaar daarvoor en 5,2procent eind 2005.

Breyne vraagt nu dat de lokale politie extra controles zou houden, met een piek rond de Verkeersveilige Dag, die op 27februari wordt gehouden.

'Ik heb vernomen dat de lokale politiekorpsen vaak geen grote controleacties konden organiseren rond de eindejaarsfeesten, omdat hun manschappen elders moesten worden ingezet. Dat argument geldt nu niet meer, en dus hoop ik dat er veel wordt gecontroleerd.'

Breyne lijkt zo de West-Vlamingen te 'straffen' voor hun slechte Bob-rapport. 'Ik wil zeker geen schoolmeester spelen', zegt Breyne. 'Maar we moeten ons in de plaats stellen van de vele verkeersslachtoffers door ongevallen die veroorzaakt worden door alcoholgebruik. Iedereen moet beseffen dat het ernstig is, en dat verkeersveiligheid de absolute prioriteit moet krijgen.'

Wat vindt u van de extra alcoholcontroles voor onze provincie? Hoe komt het dat West-Vlamingen zo slecht scoren als het op drinken en rijden aankomt? Vertel het ons hier.

Reageer: 'Maalse Steenweg oversteken levensgevaarlijk'

Sakmaalse Het Studie en Aktiekomitee van het ACW heeft zaterdagvoormiddag actie gevoerd op de Maalsesteenweg in Sint-Kruis. Door het toegenomen aantal winkels is deze steenweg erg gevaarlijk geworden voor de zwakke weggebruikers.

'We vragen zowel aan het Brugse stadsbestuur als aan de Vlaamse overheid een studie te laten uitvoeren die moet aantonen welke ingrepen er nodig zijn om de steenweg veiliger te maken. Wijzelf stellen bijvoorbeeld vast dat de voetpaden te smal zijn. Zo is het moeilijk om zich met een rolstoel of met een kinderwagen te verplaatsen op de voetpaden aan de oneven nummers. Ze moeten op sommige punten zelfs uitwijken naar het fietspad', zegt Linda Vandenbruwaene van het SAK.

Het comité merkte tevens op dat wagens ter hoogte van de oneven nummers vaak gedeeltelijk op het fietspad parkeren, waardoor fietsers niet meer naast elkaar kunnen rijden.

'Oversteken aan de Maalsesteenweg is bovendien levensgevaarlijk en dat moet dringend aangepakt worden. Tenslotte vragen wij duidelijkheid over de toegelaten snelheid. De snelheid op de Maalsesteenweg is niet steeds eenduidig. Op bepaalde plaatsen mag men vijftig kilometer per uur rijden, op andere plaatsen zeventig kilometer per uur', besluit Vandenbruwaene.

SAK Sint-Kruis zal nog deze maand zijn grieven aan de overheid overmaken.

foto michel vanneuville

Gaat u akkoord met de kritiek van het SAK? Is de Maalse Steenweg echt zo onveilig? Vertel het ons hier.

Reageer: 'Zo ziet het verbrede Schipdonkkanaal eruit'

Hoe zal het Schipdonkkanaal eruitzien als het ooit zou verbreed worden om er containerschepen tot 4.500 ton op toe te laten? Niemand die tot nu toe het antwoord weet.

Leo Clinckers van de Afdeling Waterwegen en Zeekanaal, deed op de info-avond van ACV in Heist over het dossier een poging en toonde deze afbeelding:

Simulatie_containerschip_2

Volgens Clinckers hoeft een verbreding van het Schipdonkkanaal helemaal niet te betekenen dat de natuur- en recreatiewaarde van het gebied compleet verwoest wordt.

Ook het ACV zelf schaarde zich op de info-avond achter de verbredingsplannen.  ‘Wij zijn resoluut voorstander van het project’, zegt stafmedewerker Eric Van Poucke van ACV-Brugge. ‘De werkgelegenheid in de haven van Zeebrugge zal erdoor toenemen, het is schakel in een duurzame oplossing tegen de dichtslibbende wegen in het Brugse, en het vervoer via binnenvaart is het goedkoopst én het milieuvriendelijkst.’

Meer info over het project vindt u hier.

Wat vindt u van de simulatie? Vertel het ons hier.

Reageer: Doet u aan sms-parkeren?

Fotosmspark Iedereen heeft ze al zien staan in de stad, en morgen in alle vroegte wordt de verpakking weggenomen en gaan de 146nieuwe parkeermeters in Brugge in werking. Ze werken op zonne-energie, ze hebben de stad 800.000euro gekost, en je kunt er ook je parkeerticket mee betalen door een sms'je te sturen. We overlopen de nieuwigheden en aanpassingen die morgen ingaan:

Brugge telt vanaf morgen drie parkeerzones in plaats van twee. Het aantal betalende parkeerplaatsen is uitgebreid van 826 tot 1.713. 'De nieuwe parkeermeters dragen allemaal de kleur van de zone waarin ze staan. In de straten met betalend parkeren moet je betalen tussen 9 en 19uur, en mag je maximum twee uur blijven staan. Op de Burg mag je maximaal één uur parkeren', zegt de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V). 'In de zone West-Brugge geldt het betalend parkeren tot 22uur 's avonds.'

Wie een bewonersvignet heeft, kan gratis en onbeperkt parkeren op de betalende plaatsen in zijn eigen zone (met uitzondering van een aantal winkelstraten). In een andere zone moet je betalen als iedereen.

Er wordt geen gedoogperiode ingelast voor de nieuwe regeling. 'Alles is duidelijk en lange tijd op voorhand gecommuniceerd', zegt Moenaert. 'Alleen als iedereen zich direct aan de regels houdt, zal het nieuwe systeem vlot werken.'

1 uur bovengronds parkeren op een betalende plaats kost 1,8 euro, het tweede uur kost 2,4 euro. 'Daarmee willen we bovengronds langparkeren in de binnenstad ontmoedigen', zegt Moenaert. 'Het minimumtarief van 10cent voor 15minuten parkeren blijft behouden.'

Wie met zijn gsm wil betalen, stuurt een sms'je naar 4411 met de vermelding van het nummer van de parkeerautomaat, daarna een spatie en daarna zijn nummerplaat. De eerste keer dat je van de dienst gebruik maakt, kun je twee uur volledig gratis parkeren. De parkeeractie stoppen doe je door 'Q' te zenden naar 4411. Elk sms'je kost 15 cent.

Sms-parkeren is pas interessant als je langer dan een kwartier parkeert. 'Met je gsm betaal je immers minimum 35cent per parkeeractie, maar met muntstukken kun je 15minuten parkeren voor amper 10cent', zegt Moenaert.

Met Proton betalen kan vanaf morgen niet meer.

foto Michel Vanneuville

Betaalt u vanaf morgen met een sms'je uw parkeerticket? Of vindt u dat nieuwe systeem maar niets? En wat vindt u van de andere wijzigingen in het parkeerbeleid? Vertel het ons hier.

Reageer: Brugs verkeer eist zeven doden

Brugge staat op de vierde plaats van alle Vlaamse steden en gemeenten wat betreft het aantal verkeersongevallen op het grondgebied. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

In 2007 gebeurden 910 ongevallen in Brugge, er vielen ook zeven doden in het verkeer. Alleen in Antwerpen, Brussel en Gent gebeurden nog meer ongevallen.

In de elf gemeenten van de regio gebeurden in totaal ruim tweeduizend ongevallen. Daarbij vielen exact 2.500 gewonden.

Brugge telde met 910 het grootste aantal ongevallen. Dat is een kleine daling tegenover het jaar voordien (914), maar een flinke stijging tegenover het jaar 2005. Toen gebeurden er nog 873 ongevallen. Het aantal verkeersdoden (7) ligt fors hoger dan in 2006, toen het verkeer in Brugge vier doden maakte. In 2005 vielen er twaalf verkeersdoden in Brugge.

Na Brugge is Knokke-Heist de gemeente met het hoogste aantal ongevallen: 318. In Knokke-Heist vielen vorig jaar geen doden in het verkeer te betreuren, net als in Blankenberge, De Haan, Damme, Jabbeke en Zuienkerke. De kleinste gemeente van de regio is meteen ook die met het laagste aantal ongevallen: op Zuienkerks grondgebied gebeurden vorig jaar 36 ongevallen.

Een overzicht van het aantal ongevallen in alle gemeenten van de regio Brugge vindt u hier.

Is Brugge een verkeersonveilige stad? Of is het normaal dat de grootste stad ook het meeste ongevallen telt? Vertel het ons hier.

Reageer: Fietsers aan station op de bon

De Brugse politie heeft begin vorige week 42 fietsers op de bon geslingerd omdat ze aan het station, waar grote werkzaamheden aan de gang zijn, de verkeersregels niet volgden. 'Net als de auto's moeten ook fietsers discipline tonen tijdens de werken', zegt burgemeester Moenaert.

Aan de voorzijde van het station van Brugge zijn grote wegeniswerken aan de gang, en dat zorgt al een tijdje voor grote verkeersproblemen. Zowel automobilisten als fietsers moeten zich aanpassen, en volgens de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) hadden vooral fietsers het vorige week moeilijk om zich aan de regels te houden.

'Het was de bedoeling dat fietsers die van de kant van de Boeveriestraat komen, zich ter hoogte van de werken als voetganger zouden gedragen en dus te voet de laatste 30 meter zouden afleggen om de fietsstallingen te bereiken', zegt Moenaert.

'Maar toen de korpschef ter plaatse ging om de situatie te bekijken, kon hij vaststellen dat fietsers vaak flagrante overtredingen begingen, onder meer door midden de werfzone tussen vrachtwagens en bussen te laveren. Zo brachten ze zichzelf in gevaar.'

Gevolg: de politie trad een aantal dagen hard op. Op 23september vlogen veertien fietsers op de bon, de dag nadien negentien, daarna nog eens negen. 42 pv's tegen fietsers dus, en dat vond Rita Brauwers van Groen! onaanvaardbaar. 'Op het stationsplein is een grote rijstrook aangelegd voor bussen en taxi's, en fietsers moeten die kruisen als ze de fietsstalling willen bereiken. Dat is echt gevaarlijk. De politie die aanwezig is, staat er niet om uitleg te geven, maar om systematisch boetes uit te schrijven aan wie niet afstapt. Zo'n repressief beleid is, gezien de omstandigheden, ongepast.'

'Het klinkt misschien niet sympathiek, maar fietsers moeten zich tijdens deze moeilijke periode net zozeer aan de regels houden als automobilisten', reageert burgemeester Moenaert. 'De grote werkzaamheden die we aan het station uitvoeren, zijn in de eerste plaats bedoeld om de veiligheid voor de fietsers te verhogen. Iedereen moet nu even door de zure appel bijten, en dan is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.'

Had de politie gelijk om er zo streng op toe te zien dat iedereen zich aan de regels houdt tijdens de werkzaamheden? Bent u zelf op de bon gevlogen? Vertel het ons hier.

Reageer: extra veiligheidsmaatregelen aan station

Burgemeester Patrick Moenaert heeft bij de Administratie Wegen en Verkeer aangedrongen om extra maatregelen te nemen om de verkeersproblemen tijdens de werkzaamheden in de omgeving van het Brugse station zoveel mogelijk te beperken. Door die werkzaamheden is onder meer de Kiss & Ride-zone afgesloten.

De volgende maatregelen worden genomen:

- Op woensdag 17 september werd nog één verkeerslicht aan de centrale oversteekplaats aan het stationsplein geplaatst.

 
- De aannemer ASWEBO vulde de nog aanwezige putten op met asfalt en verplaatste de bakens vanaf de nieuwe voetgangersoversteek tot aan de Kiss & Ride-zone van het station, zodat er daar 2 rijstroken ( = zoals in de definitieve toestand) ter beschikking zijn voor het rechtdoorgaand verkeer.


- De linksafslaande strook aan de Ketsbruggestraat blijft behouden.

- De rechtsafslaande strook naar de Kiss & Ride-zone blijft werkzone voor de aannemer.

- Om aan de automobilisten duidelijk te maken dat zij opnieuw twee rijstroken ter beschikking hebben vanaf de lichten naar de Oostmeers, is, in afwachting van het uiteindelijk asfalteren en markeren van de volledige zone, voorlopige wegmarkering aangebracht.

Jong VLD had tegen de soms chaotische toestanden aan de kiss & ride-zone een actie aangekondigd.

Wat vindt u zelf van de verkeerstoestand aan het station tijdens de werkzaamheden? Vertel het ons hier.

Haal je rijbewijs in deze Brugse scholen

55.000 jongeren zullen komend schooljaar gratis hun theoretisch rijbewijs op school kunnen halen. 90% van alle Vlaamse scholen doet eraan mee. Hieronder vindt u de lijst met Brugse scholen die de opleiding aanbieden:

Syntra West lesplaats Brugge

Hotel- en Toerismeschool Spermalie

K.T.A.

Lyceum Hemelsdaele

Sint-Andreasinstituut

Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut

Sint-Jozefsinstituut

Sint-Jozefsinstituut – ASO

Sint-Leocollege

Stedelijke Academie voor Schone Kunsten

Vrij Technisch Instituut Brugge

Oudere berichten:
> Camera's moeten Brugse bruggenmiserie (beetje) verzachten
> Clubmonument Antoine Vanhove overleden
> Magda Monbailleu over stijgend aantal overnachtingen in streek rond Brugge
> Reageer: 'Beter meer schepen op Brugse Ringvaart dan breder Schipdonk'
> Reageer: Grand Hotel du Sablon wordt winkelcomplex
> 'Mijn excuses. Brugge is geen shithole'
> Brand in sauna Tuilerieën
> 'Oplichters misbruiken naam Brugse ambulanciers'
> Poll: Camera's in Brugse uitgaansbuurt?
> Reageer: West-Vlamingen 'gestraft' met extra alcoholcontroles
> Teken petitie en red De Werf
> Wedstrijd 'Flanders from the air': de winnaar
> Van Volcem wil meer windmolens in Zeebrugse haven
> Reageer: Camera's aan Kraanplein en Eiermarkt?
> Brugse agenten steeds vaker slachtoffer van agressie
> Reageer: Een spoorweg op middenberm Schipdonkkanaal?
> Sluitingsdreiging Philips (voorlopig) van de baan
> Reageer: oorlog binnen het Brugse stadsbestuur
> Brugse fuifcheques: een goed idee?
> Foto: Sneeuwstorm(pje) over Brugge

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Brugge blogt


  • Tom Le Bacq en Ilse Snick bloggen over Brugge.

    Tom Le Bacq is een 26-jarige journalist die woont in Blankenberge en schrijft over Brugge. Hij is verslaafd aan voetbal en Teletekst en droomt, tussen alle deadlines door, van verre reizen naar exotische landen.

    Ilse Snick (33 jaar) werkt als journalist sinds 1996. Samen met John en kinderen Mare (7) en Luka (5) woont Ilse in Varsenare. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door met man en kids, in het gezelschap van familie en vrienden of alleen met een goed boek.

Zoeken

Nieuws uit brugge

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!