Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Toekenning toelagen

Toelage van de stad Deinze voor China en Myanmar

De gemeenteraad keurde éénparig het voorstel goed om 1.250 euro te schenken aan Artsen zonder Grenzen voor hulp in China en 1.250 euro aan het Rode Kruis voor hulp aan Mynamar.

Goedkeuring toelage aan Stichting F. Decock VZW

Dit jaar gaat voor de tiende maal de prijs Filip Decock door. De stad geeft hiervoor een toelage van 750 euro. Iedereen keurde het voorstel goed.

Nieuw lokaal voor KSA-VKSJ Deinze/Astene

De stad is eigenaar van het terrein waarop de activiteiten van de beweging worden ontwikkeld. Deze jeugdvereniging heeft de intentie om haar bestaande infrastructuur af te breken en een nieuw gebouw voor jeugdwerking op te richten. De stad zal hiervoor een recht van opstal toekennen aan VZW Bouwfonds KSA-VKSJ Deinze-Astene.

Lees verder

Openbare verlichting wordt vernieuwd

Ondergronds brengen LS- en OV-netten in Dentergemstraat (Wontergem).

In de deelgemeente Wontergem zal in een gedeelte van de Dentergemstraat door
de Intercommunale Gaselwest aardgas aangelegd worden.
Hierdoor is het wenselijk de LS- en OV-netten er in synergie ondergronds te brengen.

Gedeelte Eikhof en Groenhove :
OV-net     17.275,47 euro BTW incl.
LS-net       30.561,17 euro vrij van BTW

Gedeelte tussen Groenhove en Groeneweg
OV-net     40.668,91 euro BTW incl.
LS-net       46.258,03 euro vrij van BTW

Iedereen keurde de werken goed.

Ondergronds brengen ICS-netten in de Hellestraat te Astene.


Reeds in de gemeenteraad van 19 maart 2008 keurde men het ondergronds brengen ven het OV-net en LS -net goed. Het is dan ook wenselijk in synergie ook de ICS-netten ondergronds te brengen. Het ingediende dossier van Telenet heeft een indicatieve raming van 15.251,74 euro. Iedereen keurde het dossier goed.

Vernieuwen buitenverlichting Museum van Deinze en Leiestreek.


Wegens slijtage aan de huidige verlichting is het noodzakelijk de buitenverlich- ting t.h.v. het museum in de Lucien Matthyslaan te vernieuwen. Voor de uitvoering van deze werken is een indicatieve raming voorzien van 15.322,69 euro BTW incl. Iedereen keurde het voorstel goed.

Lokaal Pact gesloten

Er werd een lokaal pact gesloten tussen de Vlaamse Regering, de Vlaamse gemeenten en de Vlaamse provincies. Schepen Lynda Minnens gaf een zeer uitvoerige toelichting over het pact.U leest haar tussenkomst onder 'Lees verder'.

Lees verder

Nieuwe plannen voor het Administratief Centrum

De eerste punten werden vlot besproken. Iedereen keek echter uit naar
het punt over de oprichting van een administratief centrum.

Volgens het stadsbestuur voldoet het huidige stadhuis niet meer aan de noden van dit ogenblik. Om te kunnen beantwoorden aan de nieuwe taken die de stad opgelegd krijgt, is het aanwerven van bijkomend personeel noodzakelijk en is de werkruimte momenteel erg krap aan het worden.

In de zitting van 23 april 2008 besliste het College van Burgemeester en Schepenen om op de huidige RAC-parking t.h.v. hoek Brielstraat/Mouterijdreef een admini- stratief centrum, voorzien van een ondergrondse parking, in te planten.

Het nieuwe administratief centrum (lees stadhuis) vormt een aanvulling op de reeds bestaande openbare gebouwen in de omgeving van de Brielstraat, Mouterijdreef en Lucien Matthijslaan. Met deze inplanting wil men er naar streven de burger een vlotte, goed bereik- bare en toegankelijke dienstverlening te bieden. Dat is de motivering voor de oprichting van het nieuwe administratief centrum.

De oppositie in de gemeenteraad was goed voorbereid naar de vergadering gekomen en zoals voorzien waren en heel wat tussenkomsten soms toch ook wel  een beetje langdradig en veelvuldig in herhaling.

Onder 'Lees verder' vindt u een samenvatting van de tussenkomsten.

Lees verder

Voordracht over foltering en bestraffing tijdens het ancien regime

Schandpaal

Op dinsdag 3 juni brengt Hugo Driesen om 20u in de kelder van de bibliotheek de voordracht: "Het verhoor en de berechting van misdadigers tijden het ancien regime" (periode voor 1795). Ondersteund door een
diavoorstelling, schetst hij een beeld van de toen bij ons gebruikte bestraffingmethodes. De activiteit wordt georganiseerd door de Vereniging voor Familiekunde, afdeling Deinze. 

In het ancien regime werden misdadigers, groot of klein, opgepakt door de drossaard. In de gevangenis volgde een hardhandige ondervraging.

Als men niet genoeg wist te antwoorden, werden zij gefolterd door de beul in het bijzijn van twee wethouders. Zij beslisten over de duur van de tortuur. ’s Anderendaags dienden ze hun bekentenissen nog eens over te doen voor de vierschaar, daarna volgde de bestraffing. Vaak was dat een terechtstelling. 

Bij onschuldiger vergrijpen werden de booswichten vastgebonden aan een schandpaal, zoals er een replica staat in het centrum van Zeveren (zie foto Romcornel). 

Twintig jaar Engelse les in Astene bij Nadine

Bild01301In 1988 startte Nadine Vanquaethem met lessen Engels bij haar thuis in Astene. De lessen zijn gericht op het leren spreken van de dagelijkse omgangstaal. Er worden geen examens ingericht en zij probeert de lessen steeds ludiek, interessant, boeiend en praktisch te maken. De cursisten komen graag naar de les en kijken er elke week naar uit om hun anderhalf uurtje Engels te krijgen.

Nog volgens Nadine: "Ik richt mij dus naar iedereen, jong en minder jong, die praktische kennis belangrijk vinden om bijvoorbeeld op reis te gaan, te spreken met een toekomstige schoonzoon of -dochter. De lessen worden in kleine groepjes (overdag of 's avonds) gegeven zodat iedereen de kans krijgt om te oefenen." Ondertussen is de accomodatie beter aangepast. De cursisten zitten in een aangename nieuwbouw, met zicht op de rozentuin. Very cosy, lovely atmosphere, great company!

Bijkomende info: www.Taallessenengels.net  

De Ronde van België passeert door de Leiestreek

Rvb Vandaag start de Ronde van België in Eeklo. 5 ritten later komt zij aan in Putte, op zondag.


De Ronde van België rijdt vandaag door de Leiestreek. De 1° rit van Eeklo naar Eeklo doet De Pinte, Sint-Martens-Latem en Deinze aan. De renners worden verwacht tussen 14 en 15 uur. De 2° rit van morgen passeert langs Nazareth aan. Daardoor is er een parkeerverbod op het Dorp van Nazareth tussen 10.30 en 12.30 u. Er nemen 5 protourploegen deel aan de Ronde van België: Silence-Lotto, Quick Step, Rabobank, Astana en Cofidis.

Tim Boydens keert terug naar Sparta Petegem

Timboydens Tim Boydens (°1980), afkomstig uit Petegem bij Deinze, speelde tot zijn twaalf jaar bij Sparta Petegem, vooraleer uit te zwermen naar andere voetbalploegen. Nu keert hij terug naar Sparta Petegem, dat volgend seizoen voor het eerst in de geschiedenis aantreedt in vierde nationale.

Tim was achtereenvolgens actief bij Club Brugge (jeugd), SK Deinze, Denderhoutem, Racing Waregem en KM Torhout. Op dit ogenblik woont de leraar lichamelijke opvoeding in Olsene. Naast de aanvaller Boydens trok Sparta ook de volgende spelers aan: Jens Benoot (Gent-Zeehaven, verdediger), Reggie De Neve (SK Deinze, keeper), Robin Deman (Nazareth-Eke, middenvelder), Piet-Jan Deconinck (Torhout, middenvelder), Maarten Melkebeke (Oudenaarde, middenvelder).

Meer info vind je hier.

Gemeenteraad van Deinze kyotoot

Ikkyoto_logo_klein_3 Het stadsbestuur stimuleert al vele jaren duurzame mobiliteit met de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Dit jaar neemt Deinze ook deel aan ‘ik kyoto’, eveneens een actie van Bond Beter Leefmilieu.  ‘Ik kyoto’ is een mobiliteitscampagne die bedrijven en overheden aanzet om hun werknemers naar het werk te laten komen met de fiets, te voet, het openbaar vervoer of al carpoolend.

 

Van 5 tot 30 mei doet het personeel van de stad Deinze een extra inspanning om duurzaam naar het werk te komen. De stadsdiensten zijn in 10 groepen verdeeld die elkaar uitdagen om zoveel mogelijk fietsritten op hun naam te plaatsen.

 

Ook de gemeenteraadsleden worden uitgedaagd. Aan alle gemeenteraadsleden wordt gevraagd om op donderdag 29 mei per fiets naar de gemeenteraad te komen. Fietsende gemeenteraadsleden worden om 19.30u voor het stadhuis opgewacht en krijgen een fluohesje. Allemaal samen vormen zij vast een fluorescerende foto.

 

De campagne van de BBL, ‘ik kyoto’, is het vervolg op de succesvolle actie ‘Fiets naar Kyoto’. De doelstelling is minstens 40% van de werknemers duurzaam naar het werk krijgen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Meer beweging is ook goed voor de gezondheid van de werknemers. En het bespaart op dure parkingplaatsen.

 

Meer info op  www.ikkyoto.be

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!