Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Een draak met smaak in zaal Rekkelinge

Cantabile_3'Cantabile' uit Deinze presenteert op zaterdag 22 november in de zaal Rekkelinge gelegen in de
D.Delcroixstraat om 19 uur 30 romantische Franse chansons.

Als voorgerecht worden diverse romantische, Franse Chansons geserveerd, gevolgd door het hoofdgerecht "The reluctant dragon" van Davis Gran (tekst) en John Rutter (muziek).

Dit alles wordt gedirigeerd door Wouter Bingé en op piano begeleid door Philip Vermosen.

Solisten: Dries De Porre, Hillert Bingé, Jolijn Anthonissen.
Verteller: Gilbert Van Vlaenderen.

Nadien wordt u een receptie aangeboden met Franse Leiestreekproducten.

Van een smakelijk concert gesproken tijdens de week van de smaak.

Kaarten (7 euro) zijn te verkrijgen: Tel. 09/380.39.00
Email: herssens_chris@telenet.be
   

Erestadsbeiaardier Aimé Lombaert overleden

Aimé Lombaert (°1945) studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, het Lemmensinstituut en de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Hij behaalde het laureaatdiploma met onderscheiding en de speciale prijs Rotary-Mechelen voor beiaardspel. Van 1966 tot 2008 was Aimé verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Deinze. Sedert de oprichting van de stadsbeiaard in 1988 was hij titularis van deze grote-tertsbeiaard. Naast zijn voltijdse opdracht als stadsbeiaardier van Brugge was hij ook beiaardier te Poperinge, Damme, Geraardsbergen en Brakel. Aimé Lombaert gaf concerten op zowat alle belangrijke beiaarden ter wereld.


Hij realiseerde of werkte mee aan ontelbare opnamen rond de beiaard voor Radio, T.V., LP en CD (o.a. “Landscapes”). Hij was werkzaam als ontwerper–adviseur bij restauraties van beiaarden en klokkenspellen en als (mede-)auteur van diverse uitgaven over beiaarden.


Hij was “musical advisor” van Eurocarillon, een internationale vereniging voor beiaardiers. In Deinze promootte hij de beiaardkunst o.m. door allerlei activiteiten rond het instrument zoals “concerten in dialoog”, opendeurconcerten en concerten bij speciale gelegenheden. Hij was ook jarenlang lid van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.


Recent gaf hij in Deinze, om gezondheidsredenen, de fakkel door aan Charles Dairay (links op de foto, rechts Charles Dairay).


Als blijk van erkentelijkheid verleende de Deinse Gemeenteraad hem op 23 oktober 2008 de titel van erebeiaardier van de Stad Deinze.


Aimé Lombaert overleed op 30 oktober 2008.


Aim_lombaert_en_charles_dairay_2 

Jan Filliers slachtoffer van noodlottige Egyptische bus

Jan Filliers is één van de dodelijke slachtoffers op de Egyptische bus. Zijn echtgenote Dominique Delbecque en de vier kinderen zijn gewond. Jan Filliers was als bedrijfsleider en meester-stoker een zeer gekende figuur in de streek. Hij runde met zijn neef Bernard het bekende gelijknamige jeneverbedrijf in Bachte-Maria-Leerne. Jan was een joviale man en vroeger zeer actief bij de scouts.

Drie kinderen van het echtpaar Filliers, nl. Nathalie, Valérie en Benoit, lopen school in het Sint-Hendriks- en Zusters Maricoleninstituut. Directie, godsdienstleerkrachten en klastitularissen zullen maandag hun klasgenoten informeren en een bezinning voorzien.

Er is een noodnummer in verband met het ongeval: 050/39.55.86. Ook op het algemeen nummer van Buitenlandse Zaken kan meer informatie verkregen worden: 02/501.81.11.

Toeristen uit regio Deinze verongelukken in Egypte

Abu_simbel_439_x_288 Zes Belgische toeristen uit Hoboken en Deinze zijn deze morgen omgekomen in Egypte, 40 km ten noorden van Aswan, in het zuiden van Egypte.  De bus waarin een dertigtal Vlamingen hadden plaats genomen verongelukte.


De groep bestond uit een aantal gezinnen. Volgens VTM zou het gezin van Jan Filliers, bekend van de bekende Deinse stokerij, deel hebben uitgemaakt van dit reisgezelschap en zou Mw Filliers een beenbreuk hebben opgelopen.


De toeristen waren op het moment van het ongeluk op weg van Aswan naar de tempels van Abu Simbel (foto), een afstand van ongeveer 300 km. Volgens de VTB-VAB-reisbijstand waren twee bussen betrokken bij het ongeluk en zouden er in het totaal zes doden, vier zwaargewonden en 22 andere gewonden zijn. Eén van de toeristenbussen zou een klapband gekregen hebben en over kop zijn gegaan.


De gewonden werden eerst overgebracht naar het ziekenhuis van Abu Simbel. Met een militair vliegtuig werden ze daarna overgebracht naar Caïro. Zij worden vanavond of morgenvroeg gerepatrieerd met een vliegtuig van Mondial Assistance.


De toeristen hadden de reis naar Egypte geboekt bij Amontour in Deinze en reisbureau De Feyter in Hoboken. Het merendeel van de slachtoffers komen dan ook uit de regio Deinze-Gent, enkelen uit de buurt van Antwerpen. De reis werd georganiseerd door touroperator Escape Travel uit Brugge.


Het reisbureau Amontour bevindt zich in de Krekelstraat 105 in Deinze en wordt gerund door Mohamed Holail en zijn echtgenote Caroline Ryndciewicz. Mr. Holail is van Egyptische afkomst. Hij is historicus, gespecialiseerd in de Egyptische geschiedenis, en reisgids met een officiële vergunning in Egypte. Hij begeleidt zijn Egyptereizen meestal zelf. Ook bij deze noodlottige reis was hij de reisgids van dienst. Op het ogenblik van het ongeval zat hij net op het toilet.


Egypte heeft een geschiedenis van zware bus- en auto-ongevallen door overdreven snelheid, roekeloos rijgedrag en de slechte toestand van de wegen. In 2006 kwamen minstens 8000 mensen om in verkeersongevallen.


Ongeruste familieleden kunnen informatie krijgen op 02.501.81.11.


Meer info over Amontour

Jacques Rogge gaat voor tweede ambtstermijn
Deinzenaar Jacques Rogge gaat voor een tweede ambtstermijn als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).


Vandaag deelde de media het bericht mede dat hij zijn kandidatuur voor een tweede ambtstermijn als voorzitter heeft bevestigd in de gebouwen van het BOIC te Brussel.

Wij mogen fier zijn op onze Ereburger van de stad Deinze. Jacques Rogge zal steeds onze stad vermelden tot spijt van wie het benijdt.

Of er een nieuwe termijn komt zal pas beslist worden in oktober 2009 op het IOC-congres in Kopenhagen.

Ereburger Jacques Rogge heeft een passie voor de Olympische beweging en zeker voor de sport in het algemeen. Hij zal trouwens niet nalaten, wanneer hij in Deinze aanwezig is, op iedere uitnodiging in te gaan, wat een voorzitter van de machtigste  sportorganisatie siert.

De eerste termijn van acht jaar is achter de rug. De nieuwe kandidatuur telt voor een periode van vier jaar.

Mr. Rogge, net zoals de vorige maal duimt gans Deinze voor U. Wij wensen het u van harte want Uw prioriteit is doping bannen uit de sport. Veel succes.
Leerlingen electronische muziek naar festival

foto van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans

Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze

Leerlingen elektronische muziek spelen op internationaal festival voor actuele muziek: November Music

 

Sinds vorig jaar wordt in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze door de Minister van Onderwijs een tijdelijk project gesubsidieerd: de cursus elektronische muziek.

Afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de uitbouw van het lokaal waarin deze cursus gegeven wordt en het aantal ingeschreven leerlingen elektronische muziek toont aan dat onze inspanningen de moeite waard zijn.

Tijdens de lessen wordt gespeeld in kleine gemengde ensembles van (akoestische) instrumenten en computers.
De klank van hun instrumenten wordt bewerkt door de computer of ze manipuleren aan de computer vooraf opgenomen samples met de muis of het toetsenbord.

De leerlingen elektronische muziek nemen deel aan November Music, een internationaal festival van actuele muziek met concerten in Vlaanderen, Nederland en Duitsland.

Ze zullen optreden onder naam ‘the Young Ones’ en spelen muziek geschreven door Hans Roels, leerkracht elektronische muziek, op zondag 16 november 2008 om 18.00 in muziekcentrum De Bijloke in Gent.

De academie en de Stad Deinze doen er alles aan om deze cursus (die uniek is in Vlaanderen!!) verder uit te bouwen en vinden het schitterend dat onze leerlingen met dit festival hun kennis en kunde aan het grote publiek kunnen tonen.

Meer informatie over tickets en de geschiedenis van het festival vindt u op www.novembermusic.be.

Voor meer informatie rond elektronische muziek kan u terecht bij Hans Roels op hans.roels@versateladsl.be of op het tel.nr. 09/238/10.37
(zie ook www.muziekacademiedeinze.be ).

O.C.M.W. Raad op 4 november 2008

O.C.M.W. raad op dinsdag 4 november 2008 te 19.30 u.

DAGORDE :

OPENBARE ZITTING

I. Proces-verbaal openbare zitting raad 7 oktober 2008.

II. Financiën
1.  Kwartaalrapportering van de heer ontvanger: 3de kwartaal 2008.
2. Budgetwijziging 2008.

III. Nieuw woon- en zorgcentrum, Karel Picquélaan Deinze: conceptnota en princiepsbeslissing.

IV. Bestuursorganen.
Ontslag van de heer Silvaan Leroy als voorzitter en raadslid van het OCMW-Deinze met ingang van
1 januari 2009.

V. Mededelingen.


BESLOTEN ZITTING

VI. Proces-verbaal besloten zitting raad 7 oktober 2008.

VII. Bekrachtiging voorlopige beslissingen van de voorzitter.

VIII. Mededelingen.

Nieuwe tarieven betalend parkeren vanaf 01/01/2009

Retributiereglement op het betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) – Wijziging.

De huidige tarieven voor het betalend parkeren dateren van 1996. Volgens het stadsbestuur van Deinze dringt een aanpassing zich op met ingang van 1 januri 2009.

Als je een boete krijgt voor het niet plaatsen van een ticket of de toegestane parkeertijd is overschreden dan betaal je vanaf 1 januari 11,50 euro i.p.v. 9 euro.
Als je in de blauwe zones over de geplaatste tijd van je schijf gaat betaal je eveneens tarief 1 dus 11,50 euro i.p.v. 9 euro.

Tarief 2 is de prijs voor een ticket.
eerste 15' gratis ;
van 16' tot 30'      0,35 euro
van 31' tot 60'      0,70 euro
van 61' tot 90'      1,05 euro
van 91' tot 120'    1,40 euro
van 121' tot 150'  1,75 euro
van 151' tot 180'  2,10 euro

Bewonersparkeren : waarborg bewonerskaart onveranderd: 12,40 euro
                              abonnement 6 maanden: 40 euro i.p.v. 31 euro
                              abonnement 12 maanden: 80 euro i.p.v. 62 euro
                              uurtarief (tarief 3): 0,15 euro i.p.v. 0,10 euro

Voor het plaatsen van containers: 0,15 euro per uur i.p.v. 0,10 euro per uur met een minimum van 7 euro i.p.v. 5 euro

Terrassen : 50 euro per begonnen maand en per parkeerplaats i.p.v. 37,20 euro max. Per kalenderjaar en per parkeerplaats 150 euro i.p.v. 111,55 euro.

In verband met het parkeren is er ook een wijziging van het verkeersreglement inzake betalend parkeren in de Gent- en Kortrijkstraat langs de gewestweg N43.
De mogelijkheid van bewonersparkeren in de Gentstraat wordt geschrapt.
Deze maatregel wordt genomen om de parkeerproblemen voor winkelende bezoekers op te lossen en om verdere leegstand te voorkomen in deze straat.

Er was heel wat heibel bij de bespreking van het punt.

Schepen Lynda Minnens gaf na het overzicht van de tarieven volgende toelichting en ik citeer:

Voor de parking in de Louis Dhontstraat wordt voorgesteld hiervan later een betalende zone voor langparkeren te maken. Eerst moet de vervuiling op de parking volledig verwijderd zijn!

Voor de Gentstraat wordt het bewonersparkeren in vraag gesteld. Er zijn 26 parkeerplaatsen en 16 bewoners beschikken over een bewonersparkeerkaart. Uit tellingen blijkt dat 3 auto’s bijna constant geparkeerd staan in de straat.
Op sommige ogenblikken staan tot 10 bewoners geparkeerd zodat er te weinig plaatsen overblijven voor kopers/klanten. 
Dit fenomeen heeft de leegstand in de hand gewerkt!

De bewoners van de Gentstraat kunnen gebruik maken van de gratis parkings Martinus, Louis Dhontsraat, achterkant NMBS en van maandag tot vrijdag mogen zij gratis gebruik maken van de private parking van Delhaize.
Ze worden wel verzocht zich te wenden tot Dhr. Geert De Witte om naam, adres en nummerplaat bekend te maken.

De parkings liggen op wandelafstand van minder dan 300 m. Alle betrokkenen zullen aangeschreven worden voor de praktische regeling. 


City Parking rekent op twee maanden om de nodige aanpassingen te doen aan de parkeerautomaten.

De stemming over het voorstel gaf volgend resultaat:

Sp.a SamenvrDeinze: neen
Groen/Rood: neen
Vlaams Belang: onthouding
Open VLD: ja
CD&V: ja

Week van de Smaak met een Filliers borrel

In het kader van ' Week van de Smaak ' kan je een bezoek brengen aan de stokerij Filliers te Bachte/Deinze.

Al generaties lang worden bij de ambachtelijke Graanstokerij Filliers de fijnste jenevers gestookt. Onlangs werd als primeur de ‘Goldlys’, de enige Belgische whisky, boven de doopvont gehouden. Je maakt kennis met de stokerij en proeft het verhaal achter de fles. Het bezoek wordt afgesloten met een degustatie.

Praktisch:

-wanneer: donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 november 2008 van 10u tot 17u.

-Kostprijs: € 3 pp.

-Locatie: Jeneverstokerij Filliers, Leernsesteenweg 5 in Bachte-Maria-Leerne   (Deinze), 09/386.12.64

-Vooraf inschrijven is verplicht:  viarita@filliers.be

Neem alvast een kijkje op www.filliers.be


Handelaar Karel Picquélaan opgelicht via wisseltruc

De politie waarschuwt handelaars voor diefstal. De laatste weken proberen regelmatig personen de wisseltruc en soms met succes.

In een Brilcenter gelegen in de Karel Picquélaan werd door middel van een wisseltruc een geldsom gestolen. Bij de aankoop van een bril wordt een briefje van 500 euro gegeven met de vraag dit te wisselen in munten.

Nadien stelde men vast dat een geldsom verdwenen was. Daders waren een man van 60 à 70 jaar die drager was van een zwarte wollen jas en een pet en een slanke vrouw van 20 à 25 jaar met lang zwart haar. Beiden waren franssprekend.

Bron : Politiezone Deinze/Zulte.

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!