Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Daniël Vangroenweghe over de avonturen van Deinse kolonisatoren in het Congo van Leopold II

Op donderdag 5 maart, om 20u, grijpt in de kelder van de Deinse Bibliotheek op de Markt een ongetwijfeld interessante voordracht plaats door prof. dr. em. Daniël Vangroenweghe. Hij is historicus en dr. in de culturele antropologie en geldt als een uitmuntend kenner van het Congo ten tijde van Leopold II. Zijn bekendste boek 'Rood rubber' uit 1985 en herdrukt in 2004 deed nogal wat stof opwaaien. Dat stof is grotendeels gaan liggen, want zijn stellingen zijn overeind gebleven en werden nadien bevestigd door nieuw binnenlands en buitenlands onderzoek en allerhande publicaties. De Bruggeling werkte mee aan een BBC-documentaire en zijn boek was trouwens een belangrijke inspiratie voor de latere bestseller van de Amerikaan Adam Hochschild over Congo. Jules_van_dorpe002

In die woelige beginjaren van de kolonisatie waren een aantal inwoners van Deinze actief in de Congo-Vrijstaat. De bekendste zijn Jules Van Dorpe en Desiré Scheerlinck. Er zal worden ingezoomd op hun rol. Beiden waren militair, maar Van Dorpe was tegelijk een belangrijke bestuurder en zou uitgroeien tot één van de belangrijkste pionnen van de Belgische koning in de Congo-Vrijstaat.

In de Belgische kranten uit die tijd kon men brave artikels lezen over de civilisering van het onherbergzame Congo, de Jules_van_dorpe001_2strijd tegen de Arabische slavenhandel en het bekeren van de lokale bevolking.

Het duurde echter niet lang voor er kritische stemmen rezen, zowel in binnen- als buitenland. Vooral Scandinavische en Engelse missionarissen rapporteerden over plunderingen en moordpartijen door de nieuwe machthebbers. Voor- en tegenstanders van het beleid van Leopold schreven - en schrijven nog steeds - de meest uiteenlopende zaken over wat er zich afspeelde in de Congo-Vrijstaat. Feit is dat de situatie niet langer houdbaar was voor koning Leopold II en dat hij in 1908 zijn kolonie moest overhevelen aan de Belgische Staat. 

Leopold_twee_2Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Congo-Vrijstaat voor de lokale bevolking niets anders was dan een immens werkkamp. De bizarre uitspraak van de koning in 1908: "Ik zal hen mijn Congo geven, maar ze hebben het recht niet te weten wat ik er heb gedaan", wekt alleen maar de nieuwsgierigheid. 

Het toegangsgeld bedraagt drie euro, gratis drankje inbegrepen. Wanneer de inkomsten de kosten zouden overtreffen, wordt het saldo gestort aan het Congoproject van het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze.  


De activiteit wordt georganiseerd door de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), in samenwerking met de Kring voor Geschiedenis en Kunst en het Davidsfonds.

Op de foto's: Jules Van Dorpe, het Congomonument in Deinze anno 1908 en een satirische afbeelding over Leopold II.

Reacties

Dit kunstwerk “ketens der hebzucht”,
wil getuigen van een symbolische teruggave van alle door Belgen onterechte gestolen rijkdom en vermoorde levens in Kongo. Het is tevens eens aanklacht tegen de monarchie en Belgische staat, “2010 hoog tijd voor België om haar historische verantwoordelijkheid te erkennen met excuses gewenst.
De monarchie en haar kolonialen, allemaal weten zij dat ze bepaalde zaken beter niet hadden begaan: de vele slagen met de chicotte, het afhakken van handen der onwillige slaven, hun grote openheid voor de zwarte vernedering. Een blank ras, de brute macht, de vele doden, de geile blikken gericht op bloedgeld en rijkdom waarop zij verliefd waren.
Congo!!!, hun nostalische herinnering aan een kolonie waarop België zo fier is en grotendeels haar huidige bestaansvorm aan te danken heeft.
Zonder Congo, de vele doden en het vele leed der congolese bevolking had België al lang opgehouden te bestaan.
Wij spreken hier over een ZWARTE HOLOCAUST met 10 miljoen doden kortom één van de belangrijkste misdaden in de geschiedenis van de mensheid. Over het monster zelf, de zwarte prins die zijn eigen land het onbeduidende koninkrijk België diep minachtte zijn dochters verstootte en wiens hebzucht geen grenzen kende. Alle paleizen die hij bouwde, een groot deel van het monumentale Brussel dat we nu kennen en zijn plannen voor een oprijlaan van Laken naar zijn pompeuze badstad Oostende, het bouwen van Franse kastelen om zijn hoertjes in onder te brengen. Dat alles op de rug van miljoenen rubberslaven die als kannonenvlees figureerden in deze zwarte holocaust van Congo. De Belgische regering was en is zijn medeplichtige,
Na de canvascollectie wil ik dit kunstwerk overhandigen aan de Republiek Congo en zal dan ook vragen dat onze Koning Albert het meeneemt n.a.v. zijn bezoek aan Congo bij de feestelijkheden rond de 50 jarige onafhanklijkheid. Laat dit kunstwerk een spiegelbeeld zijn voor president Kabila die moet stoppen met zijn bevolking te verkrachten en te vermoorden. Succes verder toegewenst aan alle kunstenaars.
Groetjes Enca Caen. Kunstwerk te bezichtigen op www.canvascollectie.be doorklikken op ketens der hebzucht.

 Enca Caen op 23 maart 2010 om 21:48

Laat een reactie achter


Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!