Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Subsidie voor ontwikkelingssamenwerking

Eerlijke_handel_foto_1 In de gemeenteraad van 25.08.2008 werd het reglement voor subsidies voor projecten in het kader van
ontwikkelingssamenwerking goedgekeurd.


Deinzenaren die actief zijn in ontwikkelingssamenwerking kunnen voor hun projecten een subsidie aanvragen bij het stadsbestuur.

In het subsidiereglement worden de subsidies verduidelijkt.

De aanvraag voor subsidies gebeurt op standaardformulieren gericht aan het college van burgemeester en schepenen.


De aanvragen voor dit jaar moeten ingediend worden vóór 31 mei 2009.

Alle documenten en formulieren zijn te verkrijgen bij de dienst
Welzijn, Markt 21, gros@deinze.be, 09/381.95.04                                                                                                       

Meehelpen aan de ' Damiaanactie '.

Zoals Koningin Paola en Eddy Merckx wil ook het Sint-Theresia-Instituut van Deinze meehelpen aan de Damiaanactie.

Dit schooljaar is de school de 'ankerschool' voor de 'Damiaanactie' in Deinze.

Om hun steentje bij te dragen en op die manier mensen te genezen van lepra of tbc, organiseren zij op school een pannenkoekenverkoop.

Een pakje pannenkoeken (8 stuks, ongeveer 500 gr) kost 5 euro. De levering van de pannenkoeken zal gebeuren op donderdag 29 januari 2009.

Men hoopt dat iedereen op school zijn uiterste best zal doen om aan deze actie deel te nemen.
Ook U, geachte bezoeker, kan meehelpen.
Spreek gerust ook familie en vrienden aan.

U kan bestellen op het secretariaat van de school, samen met het contante bedrag (in een gesloten omslag met vermelding van uw naam en adres), ten laatste op maandag 12 januari 2009.

U kan ook een bestelling overmaken aan één van de leerlingen of leerkrachten van de school.

Alvast smakelijk!
Het Directieteam van de school bedankt U van harte voor de medewerking.

Sint-Theresia-Instituut.
Kaaistraat, 23,
9800   -   DEINZE.
Info: Tel. 09/381.55.58

                                                   ________________

Eddy Merckx schenkt zijn royalty’s

Begin dit jaar schreef Eddy Merckx, samen met Sporta-voorzitter Toon Claes, het wielerboek 'Fietspassie’. Inmiddels bracht de verkoop van dit boek al 10.000 euro op. De cheque met dit voorlopig bedrag overhandigde Eddy Merckx op woensdag 10 december ’08 aan Damiaanactie.

Koningin op bezoek bij Damiaanactie

Koningin Paola bezocht op 11 november het Damiaanactieproject in Fathimanagar (India). Ze bezocht daar enkele tbc- en leprapatiënten. Bij een meisje van 7 jaar, ernstig verzwakt door hiv en tbc, bracht de koningin graag wat meer tijd door. Herbekijk hier enkele foto's

Deinze huisartsen doen mee aan Music for Life

Music_for_life_2 Ook de Deinse huisartsen kunnen niet weerstaan aan de lokroep van Music for Life.  Omdat de Deinse huisartsen van nature sociaal bewogen zijn ,broedden ze al een tijdje op een manier om hun steentje bij te dragen tot het project van Studio Brussel . Nu het Glazen Huis in Gent staat en dus vlakbij , gaan ze tot de actie over .


Vanaf morgen 19 december tot en met 23 december  staan alle 21 huisartsen voor ieder consult, zowel bij de dokter als bij de patiënt thuis, €1 af voor "Moeders en kinderen op de vlucht " . Ook patiënten kunnen indien ze dat wensen hun steentje bijdrage door een gift in de " box" te stoppen.


Volgende week dinsdagavond 23 december wordt de opbrengst van de actie gezamenlijk naar het Glazen Huis in Gent gebracht .


Voor meer inlichtingen kan je terecht op 0477625627 van J-P Hoengenaert.

Breng je (speelgoed)wapens naar de bibliotheek of Palaestra

Music_for_life In de week van 19 tot 24 december zitten weer 3 presentatoren van Studio Brussel een weekje ‘opgesloten’ in een glazen huis. Dat Glazen Huis staat dit jaar in Gent aan de Zuid, aan het Woodrow Wilsonplein.


Dat kadert in de actie "Music for Life", een actie die dit jaar in het teken staat van "Moeders op de vlucht" voor oorlog en geweld. De opbrengst van het mediagebeuren wordt verdeeld via het Rode Kruis.


Gouverneur André Denys van Oost-Vlaanderen wou daarop inpikken. Omdat het thema met geweldloosheid te maken heeft, wilde hij een verlengstuk breien aan zijn wapeninzamelactie van een tijd geleden. Deze keer gaat het wel over speelgoedwapens.


De Stad Deinze verleent medewerking aan deze inzameling. In Deinze zijn er 2 verzamelpunten, in de Stedelijke Bibliotheek op de Markt en in sportcomplex Palaestra. Wie zijn speelgoedwapens naar één van deze plaatsen brengt, steunt daarmee de Music For Life-actie. Het is de bedoeling dat alle speelgoedwapens na de inzameling naar de omgeving van het Glazen Huis in Gent worden gebracht.


De deelnemende gemeenten geven bovendien ook nog een kleine bijdrage per stuk. De Provincie Oost-Vlaanderen geeft per speelgoedwapen ook een kwart euro. Het ingezamelde geld gaat integraal naar het project "Moeders op de vlucht".


Ook in JC Brieljant is er aanstaande zondag de actie ‘Notses for Life’ ten voordele van Music for Life.

Deinze heeft zijn eigen Music for Life met de ‘Notses’

Op zondag 21 december organiseert JC Brieljant een kerstbenefiet. De Droge Geroosterde Notses (foto) zorgen er voor een liveoptreden in de Glazen Instuif van Brieljant. Daarna zorgt Grandmaster T voor een 90’s Vinyl After Party.


Tim Verleyen, Kurt De Schepper en Hannes Careel beginnen om 17 u. De 4 euro entree gaat integraal naar Music For Life van Studio Brussel.


Alle info over de Notses for Life

Foto Kurt @lumix

Notses_for_life

Wereldwinkelbeurs in Brielpaviljoen

Afficheoww2008verisetwee


Erezuil Jules Van Dorpe wordt herdenkingsmemoriaal

Eergisteren heeft een ruime groep vertegenwoordigers van Noord-Zuidverenigingen een paneel geplaatst aan de erezuil Jules Van Dorpe op het Congoplein in Deinze. Op 10 december is het immers zestig jaar geleden dat de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens hebben goedgekeurd.

Julesvandorpe09122008_001Het is ook honderd jaar geleden dat het Congoplein werd gesticht en de zuil werd geplaatst ter ere van Jules Van Dorpe. Hij was ten tijde van Leopold II gedurende een aantal jaren commissaris-generaal en bevelhebber van een huurlingenleger (Force Publique) in de Congo Vrijstaat. De inheemse volkeren van Congo werden toen -vanaf 1885 tot 1908 - opgeofferd om spoorlijnen te bouwen, als dragers of om rubber te oogsten. Zij werden ontvoerd uit hun dorp, kregen een ketting rond de hals en dienden slavenarbeid te verrichten.

Jules_van_dorpe001_2Vanuit de Deinse Noord-Zuidverenigingen wil men een link leggen tussen de misdaden tegen de menselijkheid van toen en nu. De actievoerders benadrukkken dat de milities van Leopold II het al gemunt hadden op de vrouwen. Zij werden gegijzeld en vaak gedood om hun mannen of zonen of vaders tot slavenarbeid te dwingen. Ook vandaag is Oost-Congo geen leuke plek. Vrouwen worden er systematisch gefolterd en verkracht door regeringstroepen en rondzwervende milities.
Grondstoffen uit de rijke Congolese ondergrond worden nog steeds massaal weggehaald. Maar de gewone bevolking wordt er niet beter van.

Deze week is het Congomonument dus even geen erezuil voor een zgn. Deinse Congoheld, maar een herdenkingsmemoriaal voor alle misdaden tegen de menselijkheid in Congo.

Foto Tom Vermeir en oude postkaartfoto van 100 jaar geleden van de zuil 

Unicef Deinze vraagt uw steun

Unicef

Elk kind heeft recht op een veilige en gelukkige kindertijd.

Jaarlijks zorgt Unicef ervoor dat 10 miljoen kinderen in meer dan 150 landen kunnen genieten van een goede gezondheid, voedsel, drinkbaar water en basisonderwijs en dat ze worden beschermd tegen geweld, uitbuiting en AIDS.

Enkel dankzij uw steun kan Unicef het verschil maken.

Geef kinderen een toekomst, steun Unicef, elke verstuurde kaart en elk gegeven geschenk redt levens.

Voorbeeld: met slechts €8 kan Unicef twee insectendodende muskietennetten voorzien die families beschermen tegen malaria.

Elke 30 seconden doodt malaria een kind in Afrika.


Unicef is te koop:

Jeugddienst en Bibliotheek

Lieke Scheerlinck – Markt 76

Carmen Vanobbergen – Gaversesteenweg 57

Op de woensdagmarkt van 3- 10- 17 december van 9 tot 12 uur aan de thuiszorgwinkel van de CM

Op de kerstmarkt van 13 december in de Volkskring.


Actiedag 11.11.11. in Deinze

Logo_111111_2 Op zaterdag 8 november trekken tientallen vrijwilligers weer door de straten van Deinze en haar deelgemeenten.  Zij gaan, onder het motto ‘Jij vecht tegen onrecht’, op pad voor de jaarlijkse omhaling van 11.11.11.


Door 11.11.11. te steunen geeft u duizenden kinderen, vrouwen en mannen kansen op een beter leven. Rond 5 november vindt u daarom in uw brievenbus een speciale 11.11.11.-omslag voor uw financiële bijdrage of overschrijving.  Uw bijdrage is broodnodig, zodat er structureel iets kan veranderen.


Het thema voor 2008 is: “Werknemers zijn geen gereedschap”:  Het beste middel tegen armoede is namelijk waardig werk, en dat begint met een fatsoenlijk loon. De helft van alle werkende mensen in de wereld verdient minder dan €1,50 per dag. Werken en toch straatarm blijven, dat klopt niet. Zonder werk vallen is bovendien rampzalig. Wie zwanger, ziek of oud is, staat op straat zonder inkomen.  Mensen hebben recht op waardig werk, op een fatsoenlijk inkomen en op sociale bescherming.


Op zaterdag 8 november, tussen 9.30 u en 17 u zullen vrijwilligers ook aan uw deur aankloppen om uw bijdrage aan de 11.11.11.-actie 2008 op te halen. U kan uiteraard ook uw bijdrage storten op het rekeningnummer 375-1029856-86 of gebruik maken van het overschrijvingsformulier aan de omslag, met steeds als vermelding “11.11.11 DEINZE”.  Voor giften vanaf € 30 ontvangt u een fiscaal attest.


Mocht u die dag niet thuis zijn, dan kan u uw bijdrage steeds afgeven bij de contactpersoon van uw gemeente.  Hun adres vindt u op de “niet-thuis” briefjes die in uw bus worden gedeponeerd.


Wenst u als vrijwilliger mee te werken op 8 november 2008, heeft u suggesties of wenst u meer info?  Neem dan contact op met de Stedelijke Jeugddienst, Ilse De Rauw, Mouterijdreef 20, 9800 Deinze op telefoonnr. 09/3818661.


Algemene info over 11.11.11. vind je op www.11.be/11

Grosso mundo of het wereldfeest in Brieljant

Grosso_mundo_nDe Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) organiseert op zaterdag 8 november opnieuw een grosso mundo party. Het wordt een evenement dat plaatsvindt in Brieljant en waar ondermeer de vele Derde Wereldorganisaties uit Deinze hun project(en) kunnen voorstellen.

Het GROS werkt bovendien samen met het opvangstcentrum van het Rode Kruis in Astene en diverse jeugdbewegingen. De opbrengst gaat naar een project waar Deinzenaren bij betrokken zijn, m.n. de bouw van een schooltje en waterputten in Liberia via de organisatie: 'Acres of Hope'. 

Daarnaast zijn er heel wat activiteiten. Het begint al om 17u met een drietal workshops, waarvoor men ter plaatse twee euro betaalt. Er is vooreerst Indonesisch poppentheater: 'Rangda en de schat en de drie geesten', gebracht door Koen De Baets en Tom Oosterlinck; een vertoning voor kinderen van 6 tot 14 jaar en (eventueel) hun ouders. Ciska Buyst van @rt-web (tel. 09/387 0873), een organisatie gevestigd in de Oude Brugsepoort 105 A, organiseert de workshops Afrikaanse dans en Live Afrikaanse percussie.

Grosso_mundo_twee'Een dag uit het leven in het Zuiden' zijn getuigenissen door enkele bewoners uit het opvangcentrum in Astene (afspraak hiervoor om 18u). Tussen 19u en 20u30 kan men genieten van een (h)eerlijke wereldmaaltijd, klaargemaakt door traiteur 't Olijfje uit Zeveren. Kostprijs 12 euro (kinderen 6 euro).

Vanaf 21u start dan de finale, een grosso mundofuif - kaarten in vvk 4 euro aan de deur 5 euro -  met: Ette Wizz , een Afrikaanse Live-band, Desperadoz : deinse Rapband Desperadoz, Under Authorithy off ook al van Deinze gevolgd door een afterparty met DJ.

Inlichtingen of inschrijven bij één van de GROS-leden (zie llink naar ledenlijst) of in het Rode Kruisopvangcentrum (09/282 7658) of via de mailadressen van tom vermeir, mieke roelens of het rodekruiscentrum.

Foto's van de eerste Grosso Mundo van Tom Vermeir

GROS Ledenlijst via deze link.

 

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!