Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Stadscentra Deinze en Gent worden heringericht door dezelfde toparchitecten

Een paar dagen geleden raakte bekend dat het team van de Gentse architecte Marie-José Van Hee in samenwerking met het internationaal gerennomeerde architectenbureau Robbrecht & Daem zal instaan voor de herinrichting van de Markt in Deinze. Het samenwerkingsverband kwam als laureaut uit de bus na een wedstrijd. Het stadsbestuur bevestigde de keuze.

Zij zullen instaan voor de herinrichting van de Markt met de nabije omgeving (Rheinbachplein, Kerkplein, Emiel Clausplein). Het is opvallend dat dezelfde architecten enkele jaren geleden al eens uitverkoren werden om het stadscentrum van Gent in te richten.

Marie-José Van Hee heeft zich de jongste decennia vooral bezig gehouden met woningen. Eén van de opvallendste projecten op dit vlak in Vlaanderen was de vernieuwing van de rijwoning Leemput-Oosterlinck in Wetteren (2003). Zij is overigens één van de weinige vrouwen die een prominente plaats heeft verworven in de Belgische architectuur. 

Met haar kleine team werkte ze al eerder samen met het veel grotere bureau Robbrecht & Daem, o.a. voor de inrichting van het Leopold De Waelplein in Antwerpen. Robbrecht & Daem tekenden trouwens zowat het meest spectaculaire ontwerp in ons land van de laatste jaren, nl. het concertgebouw in Brugge (2002).
Zij zijn ook in het buitenland actief. Zo werd recent in Londen de Whitechapel Gallery volledig aangepakt. Op dit ogenblik werken ze aan de uitbreiding van de Zoo in Antwerpen. Eerder waren ze al aan de slag met het Rubensplein in Knokke. 

De herinrichting in Deinze zal ongetwijfeld een werk van lange adem worden. Er wordt een communicatiebureau in de hand genomen om de bevolking zoveel mogelijk te informeren. Het zou in ieder geval mooi zijn als om te beginnen het winnend ontwerp eens zou worden tentoongesteld. Misschien kan er zelfs een maquette worden gemaakt. Voor het stadscentrum van Gent werden daarvoor studenten van Sint-Lucas ingeschakeld.  

Start Running Maart - Mei 2009

Logo lopen Bij Start Running wordt ernaar gestreefd, gedeeltellijk individueel maar ook gedeeltelijk onder begeleiding, gedurende 11 weken de conditie op te bouwen zodat men 5 km kan joggen, zonder te stappen. Zo gaat het wintervet er vlot af en ga je fit de zomer tegemoet. Dat Start Running-programma is geschikt voor alle startende lopers, er is geen basisconditie vereist!

 

De looptrainingen vinden plaats op donderdag van 9 – 10 u in het recreatiedomein ‘De Brielmeersen’ op de volgende data: 5, 12, 19 en 26 maart 2009, 2, 23 en 30 april 2009 en 7, 14 en 28 mei 2009

 

Het kost voor Deinzenaars €15 en voor niet-Deinzenaars €20. Een verzekering is inbegrepen.

 

Meer Info op sportdienst@deinze.be  of  tel.: 09 381 96 52 of 09 381 96 60

Snelheidscontrole in de Vinktstraat in Deinze

Flitscontrole De Politiezone Deinze-Zulte controleert morgen, dinsdag 3 maart, de snelheid in de Vinktstraat (N409) in Deinze. Dat is de baan Deinze - Aalter.

Bij een vorige flitscontrole op deze plaats, vorige week op 3 februari, werden hier 137 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 6 of 4,3 % te snel reden.

Brandalarm in de basisschool van Wontergem

Rond 12.30 u deze middag, 2 maart, kwam er in de basischool van Wontergem rook uit de kelder, waar zich de chauffageketel bevindt. Het keldergat geeft uit op de speelplaats waar op dat ogenblik de kinderen aan het ravotten waren.

 

Het brandalarm werd ingeschakeld en de brandweer van Deinze kwam ter plaatse. De kinderen werden volgens de standaardprocedure vlot geëvacueerd en naar het kerkplein van Wontergem gebracht.

 

De brandweer stelde vast dat het alleen over rookontwikkeling ging, waarschijnlijk door een technisch defect aan de chauffageketel. De rook werd uit de kelder weggezogen en kort daarna mochten de kinderen terug naar de klas.

Daniël Vangroenweghe over de avonturen van Deinse kolonisatoren in het Congo van Leopold II

Op donderdag 5 maart, om 20u, grijpt in de kelder van de Deinse Bibliotheek op de Markt een ongetwijfeld interessante voordracht plaats door prof. dr. em. Daniël Vangroenweghe. Hij is historicus en dr. in de culturele antropologie en geldt als een uitmuntend kenner van het Congo ten tijde van Leopold II. Zijn bekendste boek 'Rood rubber' uit 1985 en herdrukt in 2004 deed nogal wat stof opwaaien. Dat stof is grotendeels gaan liggen, want zijn stellingen zijn overeind gebleven en werden nadien bevestigd door nieuw binnenlands en buitenlands onderzoek en allerhande publicaties. De Bruggeling werkte mee aan een BBC-documentaire en zijn boek was trouwens een belangrijke inspiratie voor de latere bestseller van de Amerikaan Adam Hochschild over Congo. Jules_van_dorpe002

In die woelige beginjaren van de kolonisatie waren een aantal inwoners van Deinze actief in de Congo-Vrijstaat. De bekendste zijn Jules Van Dorpe en Desiré Scheerlinck. Er zal worden ingezoomd op hun rol. Beiden waren militair, maar Van Dorpe was tegelijk een belangrijke bestuurder en zou uitgroeien tot één van de belangrijkste pionnen van de Belgische koning in de Congo-Vrijstaat.

In de Belgische kranten uit die tijd kon men brave artikels lezen over de civilisering van het onherbergzame Congo, de Jules_van_dorpe001_2strijd tegen de Arabische slavenhandel en het bekeren van de lokale bevolking.

Het duurde echter niet lang voor er kritische stemmen rezen, zowel in binnen- als buitenland. Vooral Scandinavische en Engelse missionarissen rapporteerden over plunderingen en moordpartijen door de nieuwe machthebbers. Voor- en tegenstanders van het beleid van Leopold schreven - en schrijven nog steeds - de meest uiteenlopende zaken over wat er zich afspeelde in de Congo-Vrijstaat. Feit is dat de situatie niet langer houdbaar was voor koning Leopold II en dat hij in 1908 zijn kolonie moest overhevelen aan de Belgische Staat. 

Leopold_twee_2Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Congo-Vrijstaat voor de lokale bevolking niets anders was dan een immens werkkamp. De bizarre uitspraak van de koning in 1908: "Ik zal hen mijn Congo geven, maar ze hebben het recht niet te weten wat ik er heb gedaan", wekt alleen maar de nieuwsgierigheid. 

Het toegangsgeld bedraagt drie euro, gratis drankje inbegrepen. Wanneer de inkomsten de kosten zouden overtreffen, wordt het saldo gestort aan het Congoproject van het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze.  


De activiteit wordt georganiseerd door de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), in samenwerking met de Kring voor Geschiedenis en Kunst en het Davidsfonds.

Op de foto's: Jules Van Dorpe, het Congomonument in Deinze anno 1908 en een satirische afbeelding over Leopold II.

Openingsrit WTC Godefroot, nu ook met dames

WTC Godefroot openingsrit 2009 Dit weekend begon in Vlaanderen niet alleen officieel het wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad, maar ook de wielertoeristen trokken voor het eerst weer op pad.

 

Gisteren, zondag 1 maart, waren 92 pedaalridders op de afspraak in De Ceder voor de openingsrit van WTC Godefroot. Nadat het wedstrijdblad was getekend en de obligate euro neergelegd besteeg iedereen, zo goed als allen in een spiksplinternieuwe outfit, de fiets.

 

The A-team” fietste het vakantiedomein ‘De Ceder’ uit met de grootste groep, 41 man sterk. De B-groep pedaleerde na een ultiem oponthoud toch ook met een 30-koppige groep de weg op. En… nieuw, nieuw, nieuw… er waren ook nog de vrouwen, de D-groep. Zij waren 16 amazones sterk en werden begeleid door 6 “handige harry’s” in plaats van een volgwagen. Meer dan 90 “Godefrootjes” klommen dus in het zadel .

 

Samen uit, samen thuis…  Ongelooflijk maar waar, zowat op hetzelfde moment kwamen alle groepen terug de binnenkoer van De Ceder opgereden.  De wielrensters waren eerst mogen vertrekken en waren zowaar ook als eerste terug, na een tocht van 55 kilometer en een gemiddelde van 25 km/uur.

 

De B-groep trok luttele tijd later de remmen dicht. Die hadden er een tocht van 65 km opzitten, tegen een gemiddelde van 28,6 km/u.

 

De A-groep kwam in hun zog opgedraaid na een al iets pezigere rit van 75 km en hun gemiddelde was al meteen 32 km/u. Inderdaad, de meesten probeerden meteen de rapste groep uit. Via Ouwegem, Lozer en Kruishoutem werd al eens getest hoever het bij de meesten met de conditie stond. Blijkbaar zijn er veel leugenaars die de hele winter niet getraind hebben …. want niemand kwam in de problemen en er waren voldoende kopmannen om het tempo steeds boven de 30 km/u te houden.

 

Geen valpartijen, slechts één platte tube en ook niemand die tot op de bodem was moeten gaan. Niets dan tevreden gezichten dus! En ook in de cafetaria van de Ceder zullen ze het geweten hebben dat het seizoen van start gegaan was…. Zelfs de klusjesman moest bijspringen om iedereen te bevoorraden !

 

Met de groeten van de “DW-Brothers” Ivan & Johan.

Dubbel goud voor Sportac in Oekraïne

Florence Henrist & Tatjana De Vos

 

Van 23 tot 28 februari 2009 namen de Sportac – topsportgymnasten deel aan “Stars Above the Boug River”, een internationaal ACRO-tornooi dat kadert in de festiviteiten voor het 60-jarig bestaan van de Oekraïense gymnastiekfederatie.  De 18e editie van dit internationaal tornooi in Vinnitsa, Oekraïne trok 20 deelnemende landen met in het totaal ongeveer 300 gymnasten. Sportac Deinze was hier vertegenwoordigd met 3 topsportgymnasten.

 

Florence Henrist en Tatjana De Vos (foto) behaalden de eerste plaats in de categorie “Meisjes paar senioren”. Menno Vanderghote en Julie Van Gelder konden eveneens de eerste plaats veroveren in de categorie “Gemengd paar senioren”. Een zeer verdienstelijke prestatie met hoge puntenscores.

 

De Sportac – topsportgymnasten zijn in volle voorbereiding op de World Games. De World Games zijn de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten en hebben deze zomer plaats in Kaohsiung, Taiwan van 16 tot 26 juli.

 

Meer info op www.sportac86.be of info@sportac86.be

Soraya Wancour uit Petegem schittert tijdens voorronde Kunstbende

Onlangs was er in de Vooruit in Gent een voorronde van de tiende editie van de Kunstbende. Opnieuw waagden enkele jongeren uit Deinze hun kans. De Kunstbende is een wedstrijd in diverse disciplines voor iedereen van 13 tot 19 jaar. Er zijn voorrondes over heel Vlaanderen.

Wancour Voor Soraya Wancour werd haar droom werkelijkheid want ze won bij de editie mode en mag dus op 8 en 9 mei in de Ancienne Belgique en de Bozar haar kansen  verdedigen. Ze wordt bovendien nog eens beloond met een workshop mode waar ze haar vaardigheden verder kan uitdiepen.

Soraya Wancour is net 18 jaar geworden en studeert in het zesde jaar toegepaste beeldende kunst Sint-Lucas in Gent. Ze hoopt er af te studeren en zich verder te bekwamen in mode. Haar creatie in Gent met als titel haar 'In Tussen Tijd' weerspiegelde de overgang van pubertijd naar volwassen zijn. Vier jongens en vier meisjes presenteerden het werk. De jury was onder de indruk en noemde haar performance een verfijnde choreografie die de term 'modeshow' overstijgt. 

Foto Gaby De Vos

VV Deinze: E. Grammene met de hakken over de sloot

Logo VV Deinze

De top 3 van VV Deinze gaat rustig door met zegevieren, al dient gezegd dat E. Grammene het deze week niet onder de markt had om Taverne Palace er onder te krijgen. Steven Vercouillie trapte de ex-leiders op voorsprong op hun thuisbasis in Grammene. Halfweg was het van vooraf aan beginnen na de gelijkmaker van Youri Rotsaert. Bart Vermeeren trapte met een wondermooie volley Taverne Palace op 1-2. Eendracht moest dus aan de bak wilden ze hun titelambities niet in rook zien opgaan. Roeland Vanaelst maakte werk van de gelijkmaker. De wedstrijd leek op 2-2 af te stevenen tot er 2 minuten voor tijd een strafschop viel. Steven Vercouillie hield de druk onder controle en trapte Grammene naar de zege.


Het was een drukke voetbalnamiddag gisteren aan de boorden van de Mandel, want ook Sp. Grammene mocht aan huis aantreden. Zij kregen Telstarboys voor de voeten geschoven. De Nazareners maken moeilijke weken door en werden in de eerste helft op 2-0 gezet door de hekkensluiter. Sporting was de betere ploeg en verdiende dan ook de goals van Wesley De Groote en Pieter Vanaelst. In de 2e helft probeerden de bezoekers de bakens te verzetten. Hun druk leverde de aansluitingstreffer op langs Steven Dhaese. Er zat daarna misschien nog wel meer in voor Telstarboys, maar de uitsluiting van Davy Ottevaere (noodrem) was er te veel aan en het licht ging uit. Eindelijk nog eens een zege voor Sp. Grammene dat er de komende weken alles zal aan doen om van de laatste plaats weg te geraken.


Ook op de Oostkouter kregen we een spannende wedstrijd te zien tussen Sletsen en Corgas. Al stonden de zenuwen nogal strak gespannen en kreeg de scheidsrechter het niet gemakkelijk. Te veel “blabla” en te weinig “boemboem” dan ook. Toch rolden er 4 doelpunten uit. Sletsen scoorde 2 keer in de 1e helft, eerst met een penaltygoal van Andrew Vanderschueren. Benny De Munter verdubbelde de voorsprong. Corgas scoorde dan weer op zijn beurt 2 keer in de 2e helft en het was telkens de opgeviste Jo Vandevelde die de weg naar de netten vond en voor een billijk gelijkspel zorgde. Beide ploegen tevreden… de scheidsrechter iets minder!?


Terug dan naar de titelstrijd. Competitieleider Kouter kreeg Schuurke over de vloer voor wat een gezapig oefenmatchke ging worden. Een kwartier lang was het een wedstrijd. Cedric Van Der Haeghen en Koen Vercamer tilden de thuisploeg naar een 2-0 voorsprong. Bart Van Keirsbulck hield even de schijn hoog met de 2-1, maar dan was het over voor de jonge bende van de ‘Schure’. Kouter stoof naar een 7-2 aan de rust. In de 2e helft namen ze iet of wat gas terug, al vonden ze toch nog 5 keer de weg naar de netten. We zullen ons dus maar best beperken tot de doelpuntenmakers. Cedric Van Der Haeghen scoorde naast de openingstreffer nog een 2e keer. Ook Geert Coppens trof tweemaal raak. Namens de bezoekers nam Bart Van Keirsbulck de beide “eerredders” voor zijn rekening. Koen Vercamer en Marino Wullen vonden elk 3 keer de weg naar de netten. De overige treffers kwamen op rekening van Kenny Van Meenen, Dimitri Boone en Chris Van Haesebroeck. Het eindverdict was dan ook enorm zwaar, 13-2. Van de mannen van Schuurke, die hun lot heel sportief ondergingen, kunnen we niets anders zeggen dan dat voor hen deelnemen belangrijker is dan winnen!


Ook Duvelke, de 3e titelkandidaat, schoot met scherp tegen Bachtenaerke. Na 40 minuten was er nochtans niemand die rekening hield met 7-1 cijfers. Duvelke begon vrij zwak en moest zelfs de 0-1 toestaan van Bas Philips. Na 25 minuten geraakten ze dan toch op dreef en de gelijkmaker van Yves Cnudde was daar het logische gevolg van. In de 2e helft zat de thuisploeg meteen op kruissnelheid en het werd vlug 3-1 na goals van Andy De Clercq en Lander Van Eeckhaute. Bachtenaerke ging daarna fysiek en mentaal onderuit en roodzwart kon zijn ‘Duvels’ helemaal ontbinden. Andy De Clercq scoorde nog een tweede keer. Ook Youri Van Hecke zette 2 streepjes achter zijn naam en Yves Cnudde maakte de zware 7-1 rond. Knudde voor Bachtenaerke! 


 

Speeldag 22

Omloop Het Nieuwsblad op Deinse bodem

Omloop Het Nieuwsblad 2009 dames

 

Gisteren zaterdag 28 februari 2009 kwam de wielerwedstrijd 'Omloop Het Nieuwsblad Dames Elite' tot tweemaal toe op het grondgebied van Deinze. Het startschot wordt gegeven in Drongen om 11.45 u. Luttele minuten later waren de dames te bewonderen bij hun eerste doortocht in St.-Martens-Leerne.

 

© foto kurt

Alice in Wonderland

Alice-in-wonderland 


In de bibliotheek van Deinze loopt een tentoonstelling van Liliane De Gryse.             

                       
ACHTER DE SPIEGEL : ALICE IN WONDERLAND


Liliane De gryse is cursiste aan de Stedlijke Academie voor Schone kunsten.


Deze tentoonstelling is te bezichtigen van 2 maart tot 25 maart 2009.

In de Bib van Deinze op:

maandag van 14 uur tot 18 uur
dinsdag van 14 uur tot 20 uur
woensdag van 10 uur tot 18 uur
donderdag van 14 uur tot 20 uur
vrijdag van 14 uur tot 20 uur
zaterdag van 10 uur tot 13 uur

Deinse Minivoetbal

Regiobutton_gr_voetbal 

In de Eerste Afdeling waren er deze week geen verrassingen. De Baerlenaers zelfs met een inhaalwedstrijd en Apollo Travel gaan zijde aan zijde naar de eindsprint. Mini Vinkt was te licht om MVC De Baerlenaers voetje te lichten en verloor met 5 -14. Ook Urbis Group kon de leider in de eerste afdeling niets in de weg leggen en verloor met 6 - 3. De Fonzies hadden geen verhaal tegen MVC Apollo Travel en verloren met 7 - 3. Pazo wines liet de ploeg Nachtvlinders Mystique geen schijn van kans en won met
18 - 2.

De rangschikking:

1
MVC De Baerlenaers
20
17
0
3
206
83
54
2
MVC Apollo Travel
20
17
1
2
182
95
53
3
't Frietgenot
20
16
1
3
206
123
51
4
Pazo wines
21
15
6
0
213
150
45
5
De Fonzies
21
11
9
1
159
161
34
6
Hometronics
20
7
10
3
156
182
24
7
Severin Tailors
20
7
11
2
123
143
23
8
Schrijnwerken Van Hauwaert Bart
20
6
11
3
143
182
21
9
Urbis Group
19
5
12
2
122
147
17
10
Café De Klok Vinkt
20
5
15
0
121
172
15
11
Mini Vinkt
21
3
17
1
116
217
10
12
De Nachtvlinders Mystique
20
2
18
0
121
213
6


In de Tweede Afdeling mag AD Delhaize de fles reeds ontkurken. Of ze zullen slagen in hun recordpoging om het meeste aantal doelpunten te scoren ooit in de Deinse Minivoetbalcompetitie is af te wachten. Deze week was de score in ieder geval hoog genoeg. 25 - 15 winst tegen Cor Club. Bouwwerken Naessens tegen Sani-CV Schelstraete was 7-10. LFC Electro-Line tegen Ramenfabriek Vandorpe was 21 -11. Het Nevelse Centea en Café 't Land van Nevele was nipt 11 - 10. Ook de overwinning van Tegels Provijn tegen de Renatus boys was nipt 14 - 13 en hetzelfde van De Beiaardvrienden die wonnen met 5 - 4 tegen Batisco van de Ge- huchte. Voor Cor Club was de tweede wedstrijd van deze week ook een nederlaag tegen LFC Electro-Line met 13 - 7.

De rangschikking:

1
AD Delhaize
21
20
1
0
322
128
60
2
Renatus Boys
21
12
6
3
193
171
39
3
Café ’t Land van Nevele
21
12
8
1
177
158
37
4
Tegels Provijn
21
11
9
1
192
190
34
5
LFC Electro-Line
21
11
9
1
184
180
34
6
Sani – CV Schelstraete Koen
21
10
10
1
168
164
31
7
Batisco van de Gehuchte
20
9
11
0
167
176
27
8
Cor Club
20
8
10
2
170
170
26
9
Centea Nevele
20
7
9
4
168
179
25
10
MVC De Beiaardvrienden
20
7
11
2
103
134
23
11
Bouwwerken Dany Naessens
21
7
14
0
161
197
21
12
Ramenfabriek Vandorpe
21
2
18
1
138
296
7


In de Derde Afdeling waren er slechts vier wedstrijden deze week. De topper was leider MVC Vaburama tegen de onmiddellijke achtervolger Café Sportwe- reld. Na een spannende wedstrijd was het Café Sportwereld die met 6 - 3 de leider huiswaarts stuurde. De spanning blijft tot de laatste wedstrijd voor de titel. De White Boys wonnen met 9 - 7 tegen Windsurfing Deinze. MVC Bachtenaerke kreeg een zware pandoering van MVC Grafiks en verloor met
18 - 2. Spierboys en MVC Tonneke speelden 3 - 3 gelijk.

De rangschikking:

1
MVC Vaburama
21
18
2
1
213
108
55
2
Café Sportwereld
20
17
3
0
204
102
51
3
De White Boys
21
16
4
1
256
118
49
4
MVC Grafiks
21
16
5
0
194
104
48
5
MVC Tonneke
21
12
8
1
149
113
37
6
MVC Bachtenaerke
20
10
10
0
148
138
30
7
Café Koophandel Baarle
20
9
11
0
129
145
27
8
Windsurfing Deinze
20
6
12
2
117
152
20
9
Spierboys
20
5
14
1
86
196
16
10
4U Solutions
20
4
15
1
91
202
13
11
Tavati Security
20
3
17
0
105
232
9
12
Vloeren Coussement
20
2
17
1
88
170
7
Wegenwerken in de Kruisbulckstraat in Vinkt

Werkinuitvoering_gr 

 

In de loop van 2009 zullen diverse wegen- en rioleringswerken uitgevoerd worden in een aantal straten in Vinkt, waaronder de Ketelstraat, de Markettestraat en de Kruisbulckstraat.

 

Vanaf maandag 2 maart 2009 tot ongeveer 31 mei 2009 worden de wegeniswerken in de Kruisbulckstraat uitgevoerd. Dat gebeurt meer bepaald in het gedeelte tussen de Lotenhullestraat (N409) en de Ketelstraat, met inbegrip van het kruispunt met de Ketelstraat.

 

Over het hele traject wordt een dubbel rioolstelsel voor regenwater en afvalwater aangelegd. De weg zelf wordt  opnieuw aangelegd in beton.

 

De werf wordt om die reden afgesloten voor alle verkeer. Een omleiding, in beide richtingen,  wordt voorzien via de Lotenhullestraat (N409), de Markettestraat en Doorsnede.

Overweg Goedstraat in Grammene volgende week dicht

Werkinuitvoering_gr 


Volgende week worden de spoorstaven vervangen van de lijn Deinze-De Panne op de overweg Goedstraat in Grammene.


Omwille van deze onderhoudswerken zal deze overweg worden afgesloten van maandagmorgen 2 maart om 9 u tot zaterdagmorgen 7 maart om 10 u.


Er is een lokale wegomlegging, in beide richtingen, langs de Goedstraat - Grijsbulckstraat - Oude Heirbaan - Verloren Hoek - Landuytstraat en Spoorwegstraat.

 

Gedenkteken voor de mistramp op de E17

Dinsdag 27 februari 1996 zal voor altijd in de Belgische verkeersarchieven met rood omrand staan. Toen gebeurde namelijk de desastreuze kettingbotsing in de mist op de E17 in Nazareth. Er waren toen 10 doden en 56 zwaargewonden te betreuren. Er waren in het totaal 210 voertuigen bij de ramp betrokken (foto).

Kettingbotsing E17 1996  

In het voorjaar van 2010 komt er, in opdracht van de Vlaamse Overheid, de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Nazareth, een Gedenkteken E17 aan de op- en afrit van de E17 in Deinze-Nazareth. Het monument moet een Symbool worden voor de Verkeersveiligheid en meteen ook een gedenkteken voor de 10 doden, die op die zwarte dinsdag te betreuren vielen.

 

Dit zijn de mensen die toen het leven lieten en voor wie het monument wordt opgericht: Ari Alderliesten (Nederland), Jean-Pierre Asseline (Frankrijk), Carlos Demuynck, Adhemar Deneir (Deinzenaar en parlementslid), Bastida Gonzales (Nederland), Petrus Haasen (Nederland), Leon Meels, Magdalena Meersseman, Siegfried Snauwaert en Nicole Vantomme

Verkeersveilige Dag 2009 is een succes

Verkeersveilige Dag 2009 (1) Voor de 13e keer werd in de provincie Oost-Vlaanderen gisteren een Verkeersveilige Dag georganiseerd. Met deze dag wordt elk jaar de dramatische kettingbotsing herdacht op 27 februari 1996 op de E17 in Nazareth. Gouverneur Denys benadrukte gisteren tijdens een persconferentie in  Het Ovenbuur in Kruishoutem (foto), vlak aan de afrit, nog eens de noodzaak van dergelijke acties. Op deze dag worden vooral snelheidscontroles verricht maar er wordt ook aandacht besteed aan andere (verkeers)overtredingen.


Alle 29 Oost-Vlaamse politiezones en de Federale Wegpolitie namen deel aan de actie. Niet minder dan 237 politiemensen voerden tussen 6.30 uur en 20 uur doorlopend controles uit. Het valt daarbij op dat het aantal overtredingen, vooral de zware overtredingen, daalt. Gisteren werden bijvoorbeeld slechts 4 rijbewijzen ingetrokken voor snelheidsovertredingen.


Werden er wat minder snelheidscontroles gedaan, het aantal ademtesten was dan weer hoger dan vorig jaar. Daarbij werd vastgesteld dat 6 bestuurders onder invloed reden, waarvan er 4 een onmiddellijke inning van €137,5 moesten betalen en hun rijbewijs voor 3 uur werd ingetrokken. Van 2 bestuurders werd het proces-verbaal doorgestuurd naar het parket en één bestuurder moest zijn rijbewijs onmiddellijk afgeven.


Positief was dat, bij een mobiele controle op de E17, van de 45 voertuigen die werden aan de kant gezet voor een ademtest niemand positief was. Ook drugtesten waren negatief. Daarentegen werden 10 bestuurders beboet voor het niet dragen van de veiligheidsgordel, één voertuig was niet gekeurd en 9 auto’s waren niet verzekerd. Er werden 3 auto’s in beslag genomen. 167 personen kregen een pv van waarschuwing en 6 een pv voor drugsbezit. Twee verboden wapens werden in beslag genomen en drie personen werden gezocht. Er werden in het totaal 730 inbreuken op de wegcode vastgesteld.


Tijdens de politieactie werden gisteren op het grondgebied van Oost-Vlaanderen 24 verkeersongevallen met lichamelijk letsel gemeld via het noodnummer 101. Dat is, toeval of niet, een beetje lager dan het gemiddelde. Dodelijke verkeersongevallen gebeurden er niet.

 

© foto kurt

Viering van Briljanten, Diamanten en Gouden Bruiloften

   DSC05883 

In het Museum van Deinze en de Leiestreek was er vanavond de viering van de Briljanten, Diamanten en Gouden Jubilarissen.
 
Schepen van Burgelijke Stand Warnix Schelstraete schetste een korte levensloop van de jubilarissen.
Daarna was het de beurt aan de aanwezige leden van het College van Burgemeester en Schepenen om het geschenk van de stad en de wensen van de Koning te overhandigen aan de gevierden.

Tot slot was er een zeer verzorgde receptie van Lunch Time voor de aanwezigen.
 
DSC05879 

Foto's werden genomen door APK - Allround Photoservice Kurt.


 

60 witte ballons voor 60 weggewerkte gevaarlijke punten

Verkeersveilige Dag 2009 (7)

Ter gelegenheid van Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen 2009 liet gouverneur André Denys, op de rotonde aan de E17 in Kruishoutem, 60 witte ballons op. Van de 160 gevaarlijke verkeerspunten in Oost-Vlaanderen zijn er immers op dit ogenblik al 60 weggewerkt. Het afrittencomplex Kruishoutem-Zulte is er daar één van.  Volgend jaar komt het complex Nazareth-Deinze aan de beurt.

© foto kurt

Kom jij in aanmerking voor een huursubsidie ?

Ikoon_huren De Vlaamse Overheid ondersteunt mensen met een laag inkomen, die verhuizen van een slechte, onaangepaste woning naar een beter aangepaste woning, met een tegemoetkoming in de huurprijs.

De Vlaamse Overheid beoordeelt zowel de woning die verlaten wordt als de nieuwe woning en beslist of deze woningen voldoen aan de wettelijke voorwaarden.

De nieuwe huurwoning mag geen kamer of een gesubsidieerde sociale huurwoning zijn. Het moet gaan om een woning waaraan geen manifeste gebreken of veiligheids- of gezondheidsrisico’s zijn. Die woning moet bovendien aangepast zijn aan de samenstelling van het gezin en/of aan de fysieke mogelijkheden van bejaarden of gehandicapten. Tot ten laatste zes maanden na de verhuis kan de tegemoetkoming aangevraagd worden.

Ook zij die verhuizen naar een woning verhuurd door een sociaal verhuurkantoor, kunnen de tegemoetkoming in de huurprijs aanvragen.

De voorwaarden vind je hier en de aanvraagformulieren zijn hier te vinden.

Doortocht wielerwedstrijd Gent-Staden

Wielrennen logo Na de dubbele doortocht door Deinze van de’ Omloop Het Nieuwsblad Dames Elite’ op zaterdag 28 februari, is het zondag 1 maart de beurt aan de heren.  De 61e ‘Gent-Staden’ voor elite zonder contract en beloften start op de Blaarmeersen om 13.30 u. De wielerwedstrijd komt rond 13.53 u door op het grondgebied van Deinze.


De wielrenners volgen dit parcours:  Leernsesteenweg, Karel Picquélaan, Peter Benoitlaan, Kongoplein,  Vaart Rechteroever, Kromme Brug,  Vaart Linkeroever,  Oude Brugsepoort, Kouter, Tieltsesteenweg en zo richting Aarsele.


Tussen 13 u en 14.30 is er om die reden een stilstand- en parkeerverbod in de Oude Brugsepoort aan beide zijden, meer bepaald in het stuk tussen Vaart Linkeroever en de Biesbulckstraat. Het doorgaand verkeer dient rekening te houden met een kortstondige verkeershinder.

Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse

Ghesquiere_geoffrey Eén van de recente aanwinsten van KMSK Deinze is zondag eindelijk speelgerechtigd.

 

Middenvelder Geoffrey Ghesquière mag dus aantreden in de uitwedstrijd op SK Ronse. Zijn licentie is vandaag binnengekomen bij de club.

 

Omloop Het Nieuwsblad voor dames

Wielrennen logo Op zaterdag 28 februari 2009 wordt de wielerwedstrijd 'Omloop Het Nieuwsblad Dames Elite' verreden. Deze wedstrijd heeft de stad Gent als start- en aankomstplaats en heeft tevens 2 doortochten op het grondgebied Deinze.


Het officiële startschot wordt gegeven in Drongen om 11.45 u op de Deinsesteenweg (N466). Bij de 1e doortocht worden de deelneemsters verwacht omstreeks 11.53 u langsheen de Leernsesteenweg  (N466)en de Burgemeester Van Crombrugghelaan (N437), richting Deurle.


Bij de 2e doortocht wordt de karavaan verwacht omstreeks 12.06 u langs de grensscheiding  tussen Nazareth en Astene, via de Oude Heirweg, Karrewegstraat, oversteek Gaversesteenweg aan het kruispunt Prijkels,Karreweg, E3-laan. De renners verlaten Deinze langs de Oudenaardsesteenweg richting Kruishoutem.

Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze

Spaarvarkens Vlaams Belang Gisteren, 25 februari, deelden militanten van Vlaams Belang de ondertussen gekende spaarvarkentjes uit op de woensdagmarkt van Deinze.


Het Vlaams Belang wil daarmee duidelijk maken dat Vlaams geld in Vlaamse handen de enige garantie is dat Vlaanderen naar de toekomst toe zijn welvaart en sociale zekerheid kan behouden en zich kan wapenen tegen crises zoals we die vandaag kennen.


Alles samen werden er 1300 varkentjes uitgedeeld aan de marktgangers.

Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen

Verkeersveilige_dag Tijdens de verkeersveilige dag, morgen 27 februari, worden in de gehele provincie Oost-Vlaanderen snelheidscontroles georganiseerd door de lokale en federale politie.


Dit gebeurt ter herdenking van de kettingbotsing in de dichte mist op 27 februrari 1996 op de E17 ter hoogte van Nazareth. Er waren bij die ramp toen meer dan 200 voertuigen betrokken, waarbij naast een enorme materiële schade, 10 doden en 56 zwaargewonden vielen. Toenmalig gouverneur Herman Balthazar riep toen de 'verkeersveilige dag' in het leven om het incident te herdenken. Sindsdien organiseren de provinciebesturen van Oost-en West-Vlaanderen, in samenwerking met alle politiezones, ieder jaar een verkeersveilige dag.


De Politiezone Deinze-Zulte kondigt aan dat zij o.a. op de Rijksweg in Machelen zal flitsen. Bij een vorige controle op 20 februari werden op deze plaats 247 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 19 of 7,6% te snel reden.


In de voormiddag wordt er zeker ook geflitst op de E40 tussen Beernem en Jabbeke en in de namiddag op de E17 tussen Kruishoutem en Gent.

Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze

  Klik op de afbeelding om de link te volgen De bieëntelersbond Sint-Ambrosius heeft het initiatief genomen om in onze streek een imkerscursus te organiseren, die zal plaatsvinden vanaf 27 september in de kelder van de bibliotheek. De cursus omvat acht modules en eindigt op 13 december. 

Voorzitter Depuydt ijvert al jarenlang voor het welzijn van de bijen en wil dat het onderwijs meer aandacht zou schenken aan het nut ervan. "In België weten weinig mensen dit, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland. In die landen maken de bijen niet alleen deel uit van het lessenpakket biologie, maar kweken de leerlingen zelf bijen. De interesse van de kinderen wordt hierdoor fel aangewakkerd".  
"Bij de mensen zelf heersen er ook veel misverstanden, want bijen vallen zogezegd aan en steken" verklaart hij verder. "Dat is echter niet het geval. De diertjes behoren tot de veredelde rassen en zijn zeer verdraagzaam geworden".

De bijen hebben het in in ieder geval in onze streek niet gemakkelijk: chemicaliën en verkavelingen hebben de populaties doen afnemen.

Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven bij Roger Depuydt, Vlieguit 10, Sint-Martens-Latem. Tel. 09/2828048 of mailen naar edwin.revyn@pi.be

Met dank aan Chantal voor de info.

Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad

Vraag van raadslid Dirk Stroobandt:


Infokrant terug met de post bedeeld?
 
Op de Deinse gemeenteraad van 19/2 kwam raadslid Dirk Stroobandt (GroenRood) terug op zijn vraag van de vorige maand over de bedeling van de infokrant.

De burgemeester had toen geantwoord dat hij met verschillende mogelijke bedelers zou samenzitten om een oplossing te zoeken en Stroobandt wou weten of er nu een oplossing was.

Burgemeester De Ruyck kondigde als antwoord aan dat hij op 20/2 een vergadering zou hebben met Passe-Partout en vroeg de gemeenteraad of iedereen ermee instemde dat hij zou voorstellen dat de Infokrant blijvend door Passe-Partout uitgegeven zou worden op voorwaarde dat de verdeling terug met de post zou gebeuren.

De gemeenteraadsleden over alle fracties heen knikten volmondig ja en het ziet er dus naar uit dat de problemen met de bedeling van de Deinse infokrant binnenkort van de baan kunnen zijn.

GroenRood is blij dat deze vraag op de gemeenteraad snel een positief gevolg kan krijgen en hoopt dat de stad en Passe-Partout inderdaad tot een overeenkomst in die zin zullen komen.

Definitief antwoord volgende gemeenteraad ?

Shakespeare in Deinze

Midzomernachtsdroom2

 

Radio Tequila Up To Date anchorwoman Eline Goetgeluk in een feeërieke scene met John Lammertijn tijdens de repetities van ‘Midzomernachtsdroom’, dat nu zaterdag 28 februari in première gaat in zaal Palace op de Markt in Deinze. Alle info daarover vind je hier.

 

Foto ra

LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie

LDD Deinze bestuur (998 x 638) Voorzitter Ronny Vermeulen en het bestuur van Lijst Dedecker-Deinze (LDD) (foto) zijn verontwaardigd over hoe de huidige Deinse meerderheid van CD&V en VLD omgaat met het openbaar onderzoek over de inplanting van windturbines op het grondgebied Deinze. Dat onderzoek loopt tot 2 maart 2009. De Provincie heeft Deinze en Leieruimte aangeduid als één van de 6 belangrijkste zoekzones, wat staat voor een eventuele maximale inplanting.


De bevolking wordt er niet of nauwelijks bij betrokken, zelfs de betrokken raden staan op standstill, vindt LDD. Nochtans vragen de Provincie en Vlaanderen aan de gemeentebesturen zelf locaties aan te duiden.


LDD heeft het beleidsplan 2006-2012 van de huidige meerderheid nog eens nagelezen. Daarin staat dat men volledig gaat voor duurzame energie (windenergie, zonne-energie, warmtekrachtkoppeling en biogas), en dat onderzocht wordt hoe het stadsbestuur een stimulerende rol kan spelen in duurzame energie. Waarschijnlijk heeft men gekozen voor biogas en laat men de windenergie voor wat het is.


Juist Bachte, lineair langs het afleidingskanaal, zou volgens LDD en ook volgens de Provincie, een ideale locatie zijn om windturbines te plaatsen. Deze locatie voldoet aan alle criteria die Vlaanderen oplegt. Het ligt langs een vervoersas, die nog zal uitgebreid worden met grotere vrachtschepen in het kader van het Seine-Schelde Project. Daarnaast is het een industriegebonden gebied, dat ver genoeg verwijderd is van woningen en ook de vogels zullen er geen last van hebben.


Als men kiest voor windmolens in plaats van biogas in deze zone, zou dat de omgeving en de bewoners minder hinder bezorgen, omdat er geen aanvoer nodig is van grondstoffen met vrachtwagens.


Een volgende ideale locatie zou volgens LDD langs de autosnelweg E17 liggen. Ook deze locatie voldoet aan alle criteria. Dit zou perfect kunnen gerealiseerd worden over de gemeentegrenzen heen met Nazareth en Kruishoutem. Meteen is dat ook een win-win situatie om eventueel de aangemaakte stroom te verdelen, want er zouden heel wat gezinnen kunnen voorzien worden van duurzame energie. De energiefactuur zou daardoor voor de gemeentes een stuk lager liggen. Er werd berekend dat op 3 jaar één windmolen kan terugverdiend worden.

O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009

Op dinsdag 3 maart komt de vernieuwde OCMW-raad om 19 uur 30 samen voor volgende dagorde:

OPENBARE ZITTING

I.  Proces-verbaal openbare zitting raad 3 februari 2009.

II. Campagne luisterlezen van de Vlaamse overheid.

III. Samenwerkingsproject kansarmoede Gezinsbond Gewest Deinze.

IV.Thuiszorg.
    Sensibilisatie valpreventie senioren in het thuismilieu.

V. Domus Donza.
    1. Brandveiligheid gebouwen: actieplan 2009
    2. Projectwoning Karel Picquélaan 26 Deinze: definitief bestek voor de  
           openbare aanbesteding.

VI. Mededelingen.

BESLOTEN ZITTING

VII.  Proces-verbaal besloten zitting raad 3 februari 2009.

VIII. Voorstel van heer ontvanger houdende oninvorderbaarverklaringen.

IX.   Bekrachtiging voorlopige beslissingen van de voorzitter.

X.    Mededelingen.

Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.

Tijdens het weekend werden diverse inbraken en pogingen tot inbraak gepleegd.

In de Gentstraat zijn onbekenden over een muur geklommen om via de achterdeur binnen te dringen in een bloemenzaak waar het kleingeld uit de kassa werd gestolen.

Eveneens in de Gentstraat werd gepoogd met een koevoet de deur van een krantenwinkel open te breken.

In de Tijbaartstraat werd het raam van een tuinhuis ingeslagen en probeerde men het cilinderslot van de deur te forceren. Waarschijnlijk was het de bedoeling van de daders om wedstrijdvinken te stelen.

Op de Markt werd het cilinderslot van de voordeur van een herberg losgevezen. De daders poogden de kassa van een biljart te forceren wat niet lukte.

Er werd ook gepoogd in te breken in de frituur aan het rond punt aan de St Martinuskerk te Petegem.

In de Ommegangstraat werden uit een appartement een aantal juwelen gestolen. De dader betrad het appartement waarschijnlijk via een niet-slotvaste schuifdeur die uitgeeft op een gemeenschappelijke koer.

Uit een bestelwagen die geparkeerd stond aan de zaal Te Lande in Zeveren werd een handtas met inhoud gestolen. De feiten gebeurden tijdens een eetfestijn.

Uit een bijzaaltje van het ontmoetingscentrum De Volkskring op de Markt te Deinze werden zaterdagavond twee brieventassen gestolen. Er zijn vermoedens nopens de dader.


Lees ook het artikel: Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!