Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Wat had de schrijver Cyriel Buysse met Deinze

Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Vlaams auteur Cyriel Buysse werd geboren. Vooral onder impuls van de heemkundige kring Het Land van Nevele, worden een aantal activiteiten georganiseerd in de streek, meer bepaald in Nevele, Deurle en Lotenhulle. Ook de bibliotheek in Gent doet mee. Andere activiteiten zijn in voorbereiding. We hebben even bekeken of de in Nevele geboren schrijver ook banden had met Deinze of erover schreef.  

Emile Claus uit Astene was één van zijn vrienden. Het is Claus geweest die hem als jonge schrijver heeft geïntroduceerd bij een aantal kunstenaars. Buysse schreef over Emile Claus het boek 'Mijn broeder in Vlaanderen' en zou - als één van de eerste autobezitters in de streek - met hem een reis maken doorheen Frankrijk. In het Museum van Deinze en Leiestreek hangt een mooi portret van Cyriel Buysse van de hand van Emile Claus. 
Zijn grootmoeder langs moeders kant, Marie Comparé, was afkomstig van Meigem terwijl zijn grootmoeder langs vaders kant Amelia Goeminne afkomstig was van Petegem.

Wouter Verkerken heeft een aantal jaren geleden - in het kader van een licentiaatsthesis - gezocht naar plaatsverwijzingen in het werk van Buysse. Zo komt Meigem
aan bod in 'De roman van een schaatsenrijder' en 'Meester Gevers'. Maar hij heeft het niet over Meigem zelf maar over Meilegem-Noord en een gebied dat hij de Meilegemse meersen noemt. Dat laatste is een meersengebied langs het Kanaal van Schipdonk dat regelmatig overstroomde. In 'Van de Hak op de tak' staat dat hij graag naar de kermis van het naburige Meilegem ging. Hij heeft het ook eens over het grijze kerkje van Meilegem-Zuid, wat  zou staan voor Zeveren.   

FietsendealiceDeinze zelf komt in verschillende werken aan bod. In 'Zomerleven' schrijft hij over Dat wonder-ingesloten leven van het kleine stadje! het ligt daar in de zon als 't ware weg te soezen en te suffen, met om zich heen de breed-golvende, zacht op-en-neer deinende heuvels, waarop de rijke oogsten van de schone zomer liggen te rijzen.
Deinze was voor mensen van Nevele en omgeving van vitaal belang. Het had een woensdagmarkt en de landbouwers kwamen er hun producten verkopen. Buysse komt er een paar keren op terug. In 'De nachtelijke aanranding' trekt Ivo naar de markt van Deinze om er konijnen, jonge hanen, eieren en boter te verkopen. Een andere passage in dit werk gaat over een hotel-restaurant in de omgeving van het station.

Ook in het bekendere werk 'Tantes' komt Deinze aan bod via o.a. de passage: Hij zag al gauw in het verschiet de torens en fabrieksschoorstenen van het stadje; hij reed over een ophaalbrug die in haar hengsels dreunde.
 

Bovenste foto: portret van Buysse door Emile Claus; verzameling Museum van Deinze en Leiestreek. Op de onderste foto, genomen ergens in de Leiestreek, een fietstochtje van de familie Buysse uit het begin van vorige eeuw. Helemaal rechts Cyriel Buysse; verzameling Liberaal archief.

Gedichtendag rond Roger Raveel

Gedichtendag Het  is vandaag gedichtendag. We berichtten eerder al over de bijzondere activiteiten daaromtrent in de Sint-Vincentiusschool. Maar ook de dichters zelf eisen hun rol op op hun nationale feestdag.


In D’Ouwe Hoeve in de Dorpsstraat 48 in Deurle lezen de Deinse dichters Martin Carrette en Eddy Vaernewyck voor uit eigen werk, daarbij geassisteerd door acteur Oswald Versyp. Dat gaat gepaard met een korte hommage aan de Machelse schilder Roger Raveel. De gedichten worden afgewisseld met een vleugje pianomuziek door Ann Lemaitre.


Martin Carrette (° Deinze, 1951) won in 2001 de Basiel de Craeneprijs te Merendree en debuteerde in 2006 met de dichtbundel ‘Boswording’. Sindsdien won hij diverse poëzieprijzen. In 2008 verscheen zijn tweede bundel ‘Echo’s van Raveel e.a.’


Eddy Vaernewyck (°Deinze, 1962) treedt voor het eerst op in zijn eigen dorp. Gedichten van hem werden opgenomen  in literaire tijdschriften en gelegenheidsuitgaven. Hij won o.m. de Basiel de Craeneprijs(2005) en de poëziewedstrijd Dichter bij Diest (2007).


Vrienden van de poëzie, afspraak vanavond donderdag 29 januari om 20 u in D’Ouwe Hoeve in Deurle. Een tweede kans krijg je op zondag 1 februari 2009 om 11 u op dezelfde plaats. De toegang is gratis.


Een gedicht van Martin Carrette lees je hier .


Meer info over Gedichtendag: www.gedichtendag.org

Gazet van Deinze en Infokrant

Oproep aan Deinse bevolking     

Bedeling infokrant

Recent wordt het stadsbestuur geconfronteerd met vele klachten inzake de bedeling van de Gazet van Deinze.
De infokrant van de stad Deinze bevindt zich in het midden van de Gazet van Deinze. Deze Gazet wordt uitgegeven door firma Passe-Partout.

Tot 24 december 2008 gebeurde deze bedeling door de Post. Nadien werd door Passe-Partout éénzijdig beslist om samen te werken met de Belgische Distributiemaatschappij en (B.D.) en de bedeling te laten gebeuren op DONDERDAG ( ipv woensdag).

Het College van burgemeester en schepenen betreurt deze beslissing en eist een correcte bedeling, het College vindt het cruciaal dat de bedeling gebeurt in alle bussen van Deinze (uitgezonderd deze met sticker “geen reclamedrukwerk”), zowel in het centrum als de deelgemeenten..

Deze eisen werden kenbaar gemaakt aan Passe-Partout.  Passe-Partout verbindt er zich toe om de kwaliteit van de bedeling op te volgen en dit gedurende de komende 3 weken. Nadien volgt een evaluatie.

Het Stadsbestuur Deinze doet een oproep aan de Deinse bevolking om, indien er geen Gazet van Deinze met infokrant bedeeld is in uw bus, dit ten spoedigste te melden aan de dienst Communicatie – tel. 09/381.95.02 of communicatie@deinze.be.

Een kerstverhaal in zes delen

Enkele leden van de cursus literaire creatie in Deinze hebben zich gewaagd aan een kerstverhaal. Yves Van Durme heeft de toch wel geslaagde creatie niet alleen begeleid, maar ook gepost op zijn onderstaande website.
In het kerstverhaal komen de kerstversieringen tot leven. Het eerste deel dateert van 18 december. We leren er de planeet Ornamenturnus kennen, die wordt bewoond door ... ballen, slingers, kerslichtjes, kaarsjes en kerstpieken. En tussen dat glinsterend gewriemel liggen hulsttakjes, sneeuwvlokjes, maretakjes en... kalkoenkeutels.
'Een gewèèèèèèèldige kerst' werd geschreven door Barbara Mestdagh, Kurt Naert-Segaert en Kim van Keirsbilck.

http://www.bloggen.be/literaire_creatie_deinze/

SmallTown : The Cast

Smalltown3582_3

De volgende twee weekends brengt Jeugdtheater Crea "SmallTown", een hilarisch en anekdotisch stuk van Willem Taeymans, op de planken in zaal Palace op de Markt in Deinze. Vrijdag 21, zaterdag 22, vrijdag 28 en zaterdag 29 november zijn de speeldata, telkens om 20 u. Het is een experimenteel theaterstuk over een dorp ergens in Vlaanderen. Deze theaterproductie, die wordt gespeeld door de oudste leden van de jeugdafdeling, probeert jongeren warm te maken voor theater.


Niet minder dan 15 acteurs staan op de planken in deze productie: Jonas Van Vynckt, Eline Vanlerberghe, Fien De Baere, Sandy Van Laeken, Domingo Spriet, Lucas Van Hooreweghe, Henri Langeraert, Fien Foubert, Elias Vertenten, Sofie Vanlerberghe, Michiel Bogaert, Ellen Devos, Tess Minnens, Lisa Van Renterghem, Fran Vandermeersch. De regie is in handen van Eline Goetgeluk.


Reserveren kan je op reservatie@vooruitdeinze.be Tickets kosten €9,5 voor volwassenen en €8 voor studenten en senioren. Alle andere info vind je hier .

'Woorden in de wind, ik zal ze opvangen en vullen als op zolder oude stoffige kisten'

We hoorden voor het eerst over Martin Carrette als schrijver, toen hij een aantal nominaties in de wacht sleepte in wedstrijden voor korte verhalen. Zo werd hij voor de verhalenwedstrijd in Deinze zelfs twee keer genomineerd.

MartincarretteverbeterdkopieMaar de eerste wedstrijd die hij won, was de Basiel De Craene poëzieprijs voor debutanten (2001). En blijkbaar heeft hij een vruchtbare dichtader aangeboord, want de prijzen volgden elkaar op. Het was dan ook niet echt verrassend toen in 2006 zijn eerste dichtbundel 'Boswording' van de (Antwerpse) persen rolde. De gedichten gingen nagenoeg allemaal over het dorpje 'Zeveren', waar Martin is geboren en getogen en nog steeds woont, dicht bij bos en beek.

De 'dorpsdichter' van 2006 vond al snel een tweede adem en uit het blijkbaar ruim voorradige materiaal werd nu een tweede en meer heterogene bundel samengesteld.
"Echo's van raveel e.a." gaat maar zeer gedeeltelijk over de Machelse schilder, maar zijn vaak haast notities over plaatsen die de dichter heeft bezocht: Gent, een koffiemolen in Vinkt, de Noordzee, Cap Blanc Nez, Cap Gris Nez, een molensteen ergens in Wallonië, Breendonk. Niet zelden het gevolg van een schooluitstap.
Maar de 36 gedichten - als we goed hebben geteld - raken echter ook heel wat andere thema's aan: beeldende kunstenaars, auteurs,  de vrouw... tot afval toe en dat allemaal in een klassieke en doorgaans toegankelijke vorm.

In zijn voorwoord gunt Petegemnaar en publicist Carlos Alleene hem een lange en verdiende adempauze. Maar wellicht zal de zoektocht naar een steeds betere vorm niet stoppen bij deze bundel, die overigens mooi is geïllustreerd met vier kleurrijke reproducties uit werk van Raveel. 

'Echo's van raveel e.a. twaalf triptieken" kost 19 euro, werd uitgegeven bij Berghmans Uitgevers en is te verkrijgen bij de auteur.
U kan mailen naar: martin         

Winnaars 'Een nieuwe lente, een nieuw gedicht' gehuldigd op het stadhuis

Poziewedstrijd Deinze was in de lente van 2008 even een poëziestad.


Vanaf 21 maart hingen overal in winkels en openbare gebouwen van de stad posters, met daarop een gedicht van één van de cursisten van Literaire Creatie, een cursus van de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze die gegeven wordt door Yves Van Durme. Boven het gedicht prijkte een foto genomen door Ive Steyaert, secretariaatsmedewerker van de academie en amateurfotograaf. De academie gaf daarbij aan de inwoners van Deinze de gelegenheid hun stem uit te brengen op de mooiste poster.


De meeste stemmen gingen naar de foto met het gedicht Onschuld van Joke Loncke (foto). Eén van de deelnemers die een stem uitbrachten op de winnende poster was Fien Commere. Zij werd door een onschuldige hand als winnares aangeduid. Beide winnaars kregen een boekenbon uit de handen van burgemeester Jacques De Ruyck, die net weer aan de slag was gegaan sedert zijn ziekte (foto).


Andere pennenvruchten van de leerlingen van Yves Van Durme vind je hier


Er komt een nieuwe poëzieposterwedstrijd in de lente van 2009.


Onschuld_4   

Winnaars van de Poëzieposterwedstrijd bekend

Vanaf 21 maart hingen, in het kader van de poëziewedstrijd “Een nieuwe lente, een nieuw gedicht”, over de hele de stad Deinze posters uit met een foto van Ive Steyaert en een gedicht van een van de cursisten “Literaire Creatie” van de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze. 


De academie gaf aan de inwoners van Deinze de gelegenheid een stem uit te brengen op de mooiste poster.   De meeste stemmen gingen naar de foto met het gedicht “Onschuld” van Joke Loncke. Een van de deelnemers die een stem uitbrachten op de winnende posters was Fien Commere.


Fien en Joke kunnen begin september hun boekenbon afhalen aan het secretariaat van de academie.    Wegens het grote succes krijgt dit initiatief zeker een vervolg.   


Je pen scherpen voor poëzie, kortverhaal, column, scenario of proza kan je altijd doen bij de opleiding ”Liiteraire Creatie aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze.


Inlichtingen: literairecreatie.deinze@hotmail.com .

Gemeenteraad van Deinze kyotoot

Ikkyoto_logo_klein_3 Het stadsbestuur stimuleert al vele jaren duurzame mobiliteit met de actie ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Dit jaar neemt Deinze ook deel aan ‘ik kyoto’, eveneens een actie van Bond Beter Leefmilieu.  ‘Ik kyoto’ is een mobiliteitscampagne die bedrijven en overheden aanzet om hun werknemers naar het werk te laten komen met de fiets, te voet, het openbaar vervoer of al carpoolend.

 

Van 5 tot 30 mei doet het personeel van de stad Deinze een extra inspanning om duurzaam naar het werk te komen. De stadsdiensten zijn in 10 groepen verdeeld die elkaar uitdagen om zoveel mogelijk fietsritten op hun naam te plaatsen.

 

Ook de gemeenteraadsleden worden uitgedaagd. Aan alle gemeenteraadsleden wordt gevraagd om op donderdag 29 mei per fiets naar de gemeenteraad te komen. Fietsende gemeenteraadsleden worden om 19.30u voor het stadhuis opgewacht en krijgen een fluohesje. Allemaal samen vormen zij vast een fluorescerende foto.

 

De campagne van de BBL, ‘ik kyoto’, is het vervolg op de succesvolle actie ‘Fiets naar Kyoto’. De doelstelling is minstens 40% van de werknemers duurzaam naar het werk krijgen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat en de luchtkwaliteit. Meer beweging is ook goed voor de gezondheid van de werknemers. En het bespaart op dure parkingplaatsen.

 

Meer info op  www.ikkyoto.be

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!