Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Voor ons Milieu - Aandachtig lezen a.u.b.

Mijn grof huisvuil wordt niet allemaal meegenomen. Wat nu?

Als er na de ophaalronde van het grof huisvuil nog materiaal blijft staan, betekent dit dat je wellicht afvalstoffen hebt aangeboden die niet tot het grof huisvuil behoren.

Daarom nog eens de definitie:

“Grof huisvuil is afval van huishoudens dat niet in de gewone restafvalzak kan geborgen worden én dat niet kan worden gerecycleerd”.

Bovendien mag het niet langer zijn dan 2 meter en maximaal 30 kg wegen.

Raadpleeg je ophaalkalender voor de juiste datums en sorteerinstructies. Wat nog herbruikbaar is, kun je naar De Kringwinkel brengen in de Slachthuisstr. 18. Je kan herbruikbare goederen ook gratis aan huis laten ophalen:
bel 09/224.07.15 voor een afspraak.

PMD staat voor Plastic flessen, Metalen en Drankkartons.

Het PMDafval verzamel je in de blauwe zak, die tweemaal per maand aan huis wordt opgehaald.

De afvalstoffen worden uitgesorteerd en nadien gerecycleerd tot grondstof voor nieuwe producten.

Wat valt onder de ‘M’?

Metalen verpakkingen: drankblikjes, conservenblikjes schroefdoppen, kroon- kurken en deksels van flessen en bokalen, dozen en bussen, aluminium schoteltjes, schaaltjes en bakjes, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica.

Gelieve de verpakkingen volledig te ledigen; het maximum volume van de verpakkingen bedraagt 8 liter. Gebruik enkel blauwe zakken met het logo van de I.V.M.

De honger uit de wereld helpen

Patrick-sorgeloos Dat is het thema van de infonamiddag, die wordt ingericht door het Vlaams Verbond Voor Gepensioneerden (VVVG) Afdeling Deinze-Leieland op donderdagnamiddag 12 februari.


Prof. Dr. Patrick Sorgeloos (foto) van het Laboratorium voor Aquacultuur van de Gentse universiteit brengt met zijn voordracht "Honger uit de wereld helpen via aquacultuur”, een nieuwe kijk op de voedselvoorziening.


Aquacultuur is het proces waarbij vissen, schaaldieren en schelpdieren kunstmatig in vijvers en bassins worden gehouden om ze vervolgens te verhandelen.  Men onderscheidt daarbij intensieve kweek, in afgesloten systemen, waar veel wordt bijgevoerd. Daarnaast zijn er ook extensieve kweekmethoden, waarbij weinig wordt bijgevoerd. Er worden daarbij kooien gebruikt die in het water hangen. Ook bepaalde planten worden in het water gekweekt en worden daarmee ook tot de aquacultuur gerekend.


De voordracht heeft plaats in buurtcentrum De Rekkelinge in Deinze en begint om 14 u.

Toegang: €6, leden betalen slechts €4.

Groene energie en besparen bij Unizo

Logo unizo Unizo Deinze bruist van de activiteiten, zoals het hoort voor een middenstandsorganisatie. Na de succesvolle nieuwjaarsreceptie en de Dag van de Ambachten vorige zondag in Deinze, gaan zij nu de ecologische toer op. Op donderdag 19 februari organiseren zij een infosessie over ‘Groene energie en energie besparen’

 

Elk jaar knabbelt de energiefactuur een aardige hap uit het bedrijfsbudget en behelst een steeds groter aandeel in de kostenstructuur. Besparen op energiekosten is bijgevolg voor elk bedrijf van levensbelang. Bovendien is het ook goed voor het milieu.

 

Sprekers van dienst zijn Michel Van Gorp, energieconsulent van Unizo, Etienne Carrette, directeur Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut en Hubert Goethals, bedrijfsleider Sanisolar.

 

Hoe zit de energiemarkt vandaag in elkaar? Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Zonnepanelen, reële winst of een mythe? Groene-stroom-certificaten, hoe werkt het? Wat zijn demogelijke besparingen? Dat zijn allemaal vragen die op deze avond worden behandeld.

 

Er wordt ook ingegaan op de concrete mogelijkheden, met voorbeelden, voor de KMO om de energiefactuur te verminderen en eventueel zelf energie te produceren. Hiervoor bestaat ook een brede waaier van subsidies en tussenkomsten.

 

Directeur Carrette brengt een getuigenis over de ervaringen van zijn school met zonne-energie.

 

De voordracht heeft plaats in Sint-Vincentius, Peter Benoitlaan 40 in Deinze. Het begint om 20 u. Er is onthaal vanaf 19.30 u.

 

Leden Unizo betalen ter plaatse €5 per firma, niet-leden betalen €20. Inschrijven vooraf is verplicht via het contactformulier op www.kmonetdeinze.be

Infoavond over zonne-energie in zaal Leiezicht te Grammene

                           Milieu     -     Infoavond zonne-energie

                                   Dinsdag 17 februari 2009 om 20 u.
                           zaal Leiezicht, Sint-Jansstraat 1, Grammene.

Solar21_t  
Zonne-energie is beter voor het milieu dan energie uit steenkool of aardgas.

Bij productie van zonne-energie komen geen schadelijke stoffen in de atmosfeer.

Wat zijn de mogelijkheden en wat kosten ze?

VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, geeft uitleg en beantwoordt jouw vragen.

Toegang gratis.

Meer info:
milieudienst stad Deinze  -  milieu@deinze.be, Tel. 09/381.95.57

Dikke-truiendag in de stad Deinze en OCMW

Het personeel van stad Deinze en O.C.M.W. Deinze nemen voor de tweede maal deel aan dikke-truiendag. Ook de politie Deinze-Zulte doet dit jaar mee.

Dikke-truiendag is een Vlaamse campagne waarbij aandacht wordt gevraagd voor energiebesparing. Door ons gedrag aan te passen kunnen we zorgen voor een belangrijke vermindering van CO2-uitstoot.

Dikke-truiendag vindt plaats op vrijdag 13 februari.

Met de slogan ‘duik in de donkere hoekjes en bespaar energie’ gaan we de strijd aan met de stiekeme energieverslinders.

Op vrijdag 13 februari komt het stads- en O.C.M.W.-personeel met een warme trui werken, want de verwarming wordt een graadje lager gezet. Ook wordt die dag nog eens extra gelet op het doven van lichten op plaatsen waar niemand is en het uitzetten van het computerscherm tijdens afwezigheid.

’s Middags gaat men samen lunchen in Brieljant, Palaestra, Technische uitvoeringsdienst en Politie met een kom soep aangeboden door O.C.M.W. Deinze.

Op de locatie Brieljant wordt de middag opgeluisterd door een orkestje van Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Verschillende diensten organiseren nog een extra activiteit.

Na het succes van vorig jaar wordt in JC Brieljant terug een kommetje spaghetti aangeboden aan de jongeren die met muts, sjaal en warme trui komen opdagen.

Die avond is het ook Valentijnsinstuif onder de noemer ‘Valentein is foud!’ met als dj’s Demi-Demi en Grandmaster T die een fantastische 90s avond zullen draaien.

De Brieltuin wordt omgetoverd in een winters tafereel. De kindjes kunnen wafels smullen met een kom warme chocolademelk. De oudere kinderen leren een sjaal breien.

De etalage van de Stedelijke bibliotheek wordt aangekleed en er komt een infostandje rond energiebesparing.

In het O.C.M.W. worden de cliënten op de hoogte gebracht van Dikketruiendag via een folder.
De hobbyclub van het dienstencentrum Elfdorpen is alvast een lange knuffelsjaal aan het breien
waarmee op vrijdag de 13de alle deelnemers worden ingeduffeld.

De deelnemers van het O.C.M.W. krijgen ook een energiecake.

      

Wil je thuis ook meedoen en zelfs een prijs winnen klik dan op de banner.
Veel succes

Help een blinde met een dopje !

De dopjesactie is een steunactie ten voordele van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) te Tongeren.

Het initiatief bestaat uit de verkoop van ingezamelde dopjes om te worden gerecycleerd in duurzame paletten die vaak in de voedingsindustrie worden gebruikt omdat ze hygiënischer zijn dan houten.

De dopjes die in aanmerking komen zijn plastic dopjes van drankflessen, met name van mineraal- en spuitwater, frisdranken, melk en fruitsap.

Dus NIET van olie, detergenten shampoos ...
Ook geen plastic deksels of andere materialen.

Door het inzamelen van de dopjes draag je op een milieuvriendelijke manier bij tot de ondersteuning van het BCG, dat de volgende doelstellingen nastreeft:

- het kweken en opleiden van honden tot blindengeleidehonden
- visueel gehandicapte personen leren omgaan met hun geleidehond
- blijvende nazorg verlenen aan de hond en zijn gebruiker.
 

Als je nog meer informatie wenst en ook adressen van de inzamelpunten ga dan naar www.dopjesactie.be

Voor Deinze kan je terecht bij Louis en Denise op Tel. 0495/18.89.63

Het resultaat is met de jaren enorm gestegen, dus Deinzenaars e.a. help mee aan deze actie en denk eraan dat jullie actief meewerken aan de opleiding van blindegeleidehonden.

De resultaten van de laatste jaren in aantal kg gespaarde dopjes :
2005 :     5.319 kg
2006 :   51.435 kg
2007 : 147.123 kg
het ongelooflijk schitterend resultaat van 2008 : 194.320 kg!!

waarvan een grote bijdrage van Deinze en omstreken, Deinze dop zo voort!

Het dopjesteam van BCG zegt hartelijk dank in naam van alle blindegeleidehonden en hun baasjes.

Inzamelactie in de Kringwinkel

De Kringwinkel Ateljee organiseert een grote inzamelactie van herbruikbare goederen. Velen onder ons gooien nog veel te veel spullen op de afvalberg die gerust een tweede leven kunnen leiden. Binnenkort is er de ophaling grof huisvuil. Vermijd om herbruikbare spullen mee te geven.

Bel vooraf naar De Kringwinkel Ateljee : 09/224 07 15
De Kringwinkel komt voor de ophaalronde grof huisvuil graag langs om spullen op te halen: speelgoed, boeken, kledij, meubels, ... Let wel : deze goederen moeten in goede staat zijn en herbruikbaar. Eén uitzondering op deze regel : elektrotoestellen mogen defect zijn.

Verklein de afvalberg en win een leuke prijs
Iedereen die goederen binnenbrengt in De Kringwinkel of laat ophalen tot eind februari 2009 kan meedoen aan een wedstrijd en een waardebon van De Kringwinkel winnen ter waarde van 20,00 euro. Meer info op www.ateljee.info

Sociale tewerkstelling hand in hand met milieuzorg.
In De Kringwinkel Ateljee werken mensen met verminderde kansen. Bovendien krijgen mensen met financiële problemen korting als ze iets kopen in een Kringwinkel. Door goederen te schenken ondersteun je deze doelstellingen.

Je kan herbruikbare goederen ook gratis aan huis laten ophalen :
bel 09/224.07.15 voor een afspraak

De Kringwinkel  
Slachthuisstraat 18b
9800 Deinze   
Tel. : 09/380.37. 76

Winkelverantwoordelijke : Roseline Dhaenens
 
Open:
Maandag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur
Zaterdag van 10 tot 17 uur
Astene wordt weer een waterpretpark

We kregen het volgende berichtje binnen van Isabelle Kluyskens.

Na de ijspret 2 weken geleden op de Leie, laat die rivier weer van zich spreken. De Leie is immers door de hevige regenval van de laatste dagen buiten haar oevers getreden. Zeker ter hoogte van Astene Sas en Deurle en Leerne.

Wat mooie plaatjes oplevert van ondergelopen velden en weiden, maar ook ongerustheid bij de bewoners die vlak bij de Leie wonen en het water in hun tuin opmerken.

Die mooie plaatjes kregen we van Thierry Vanautreve.

Afbeelding 115 

 

Afbeelding 116   

 

Afbeelding 120

KGA-ophaling in 2009.

Op volgende plaatsen, dagen en uren is een KGA-ophaling voorzien:

woensdag 18.02.2009
14.00 - 15.00 Meigem: kerkplein (Pastoriestraat)
15.30 - 16.30 Vinkt: kerkplein (Martelarenplein)
17.00 - 18.00 Schave: Hermeleinestraat

zaterdag 21.02.2009
08.00 - 14.00 containerpark Europalaan

woensdag 18.03.2009
14.00 - 15.00 Grammene: Koffiebeekstraat
15.30 - 16.30 Gottem: parking Vlasschuur (Ardense Jagersstraat)
17.00 - 18.00 Wontergem: kerkplein (Dentergemstraat)

zaterdag 21.03.2009
08.00 - 14.00 containerpark Europalaan

woensdag 15.04.2009
13.30 - 15.00 Astene: zaal Ten Hove (Nieuwstraat)
15.30 - 16.30 Leerne: Ooidonkdreef
17.00 - 18.00 Zeveren: kerkplein (Leeuwstraat)

zaterdag 18.04.2009
08.00 - 14.00 containerpark Europalaan

woensdag 13.05.2009
14.00 - 15.00 Deinze: kerkplein (E. Clausplein)
15.30 - 16.30 Petegem: parking Palaestra (Kastanjelaan)
17.00 - 18.00 Astene: zaal Ten Hove (Nieuwstraat)

zaterdag 16.05.2009
08.00 - 14.00 containerpark Europalaan

woensdag 17.06.2009
14.00 - 15.00 Meigem: kerkplein (Pastoriestraat)
15.30 - 16.30 Vinkt: kerkplein (Martelarenplein)
17.00 - 18.00 Schave: Hermeleinestraat

zaterdag 20.06.2009
08.00 - 14.00 containerpark Europalaan

Lees verder

Mobiel klantenloket van TMVW op de Markt

Tmvw_mobidis Het mobiel klantenloket van TMVW en IMWV, Mobidis, staat woensdag 21 januari, van 8 tot 12 u, op het Rheinbachplein in Deinze.


Wie vragen heeft over werken, opname, facturatie en verhuis  of algemene informatie wil krijgen voer de dienstverlening van TMVW kan daar terecht. Medewerkers van de Klantendienst ontvangen u in een voertuig dat uitgerust is met de nodige informatica en andere faciliteiten.


Mobidis komt gemiddeld éénmaal per maand langs in Deinze, telkens op woensdag. De volgende keer is op 18 februari.


Je kan natuurlijk ook altijd terecht op de website van TMVW, www.tmvw.be of mailen naar’ klantendiensten@tmvw.be

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!