Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Brandalarm in de basisschool van Wontergem

Rond 12.30 u deze middag, 2 maart, kwam er in de basischool van Wontergem rook uit de kelder, waar zich de chauffageketel bevindt. Het keldergat geeft uit op de speelplaats waar op dat ogenblik de kinderen aan het ravotten waren.

 

Het brandalarm werd ingeschakeld en de brandweer van Deinze kwam ter plaatse. De kinderen werden volgens de standaardprocedure vlot geëvacueerd en naar het kerkplein van Wontergem gebracht.

 

De brandweer stelde vast dat het alleen over rookontwikkeling ging, waarschijnlijk door een technisch defect aan de chauffageketel. De rook werd uit de kelder weggezogen en kort daarna mochten de kinderen terug naar de klas.

Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur

Enkele weken geleden was De Brielmeersen nog 1 van de 7 laureaten van de wedstrijd Groene Lente 2008 van de Vereniging voor Openbaar Groen met steun van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. ‘Vlaanderens mooiste Vlaamse thematuinen’ liggen in het 35 ha grote natuur- en recreatiedomein in het centrum van Deinze. Maar omdat de statistieken leren dat er minder Deinzenaars dan ‘buitenlanders’ naar het domein komen, wil men daar nu ook de prille jeugd bij betrekken. Dat de schoolfactuur, waar voortdurend moet op beknibbeld worden, waardoor bos- en zeeklassen wel eens sneuvelen, daar wel bij vaart is een bijkomende troef.

 

Gidsbeurten Het idee kwam er na een kruisbestuiving tussen natuurgids Florent Van Broek en schepen Norbert Demey, verantwoordelijk voor De Brielmeersen (foto). Door het inrichten van gratis gidsbeurten voor de derde graad van het basisonderwijs van Groot Deinze kan de natuur aangeboden worden in eigen stad, zonder dat men zich met bus of trein moet verplaatsen. Bij uitbreiding kan dit later ook gebeuren op andere groene plekken in de stad, zoals bijvoorbeeld het Stadsbos, Astene Dreef of Zeveren Beekvallei.

 

Hoe jonger men vertrouwd raakt met Moeder Natuur hoe beter en de Brielmeersen bieden hiervoor alle noodzakelijke mogelijkheden. Er is een lokaal in de Brielschuur dat door het stadbestuur zal ingericht worden tegen september 2009. Er is mogelijkheid tot wateronderzoek in de rietvelden. Er huizen salamanders, kikkers en andere amfibieën in het park. De typische insecten zoals libellenlarven, schaatsenrijders, poelslak, posthoornslak en geelgerande watertor zijn eveneens aanwezig. En er is een schoolbos waar verschillende boomsoorten en struiken aanwezig zijn.

 

De vogels in de kooien waaronder uilen en andere watervogels hebben ondertussen ook andere watervogels aangetrokken. Op dit ogenblik zijn er een koppel reigers hun nest aan het inrichten in een boom.  De eksters zijn eveneens hun nesten aan het herstellen. De Canadese ganzen (exoten) zijn aan het baltsen, het afbakenen van hun territorium. De ezels vertonen hetzelfde gedrag. Koolmezen, staartmezen, merels … iedereen krijgt kriebels in de buik.

 

Er zal thematisch gegidst worden, bijvoorbeeld de vogels in de winter, de lente of de winter. Elk thema wordt tijdens een gidsbeurt, indien mogelijk, in een theoretisch en in een praktisch gedeelte uitgewerkt. Er zal een aangepaste map voorzien zijn, die de leerlingen dan gratis meekrijgen na de gidsbeurt. Deze brochure kan in de les wereldoriëntatie verder verwerkt worden. Het is een herhaling van de gidsbeurt en dus didactisch verantwoord.

 

Praktisch dient elke gidsbeurt schriftelijk en 2 weken op voorhand aangevraagd te worden bij het College van Burgemeester en Schepenen, schriftelijk of via schepen.demey@deinze.be . Dag en uur, aantal leerlingen en klas worden vermeld op de aanvraag. Na goedkeuring wordt de klas van 15 tot 20 leerlingen, met de leerkracht, verwacht in de Brielschuur, tegenover de speeltuin.

 

De gidsbeurten gebeuren in een eerste stadium door parkbeheerder Adelin Haelvoet of natuurgids Florent Van Broek en duren iets meer dan 2 u. Het thema voor maart is ‘Vogels in de winter’ en voor april,mei en juni ‘Lente in de Brielmeersen’.

 

Heb je thuis nog opgezette vogels of ander bruikbaar didactisch materiaal zoals bijvoorbeeld een schoolbord? Ook oude verrekijkers in goede staat zijn welkom. Neem hiervoor contact op met  florent.van.broek@telenet.be

Drukke week voor de leerlingen van Basisschool De Kleurenplaneet

Krokus 2009 (2) 

 

Het werd nog een drukke week voor de leerlingen van de Basisschool de Kleurenplaneet, in de Peter Benoitlaan in Deinze, zo net voor de vakantie. Donderdagavond 19 februari bracht het 5e leerjaar zijn toneelvoorstelling (foto 1). Het was Niet  Zomaar Een Voorstelling, maar het eindproduct van het project Toneel waar ze 3 weken hadden aan gewerkt. De leerlingen deden immers alles zelf:  ze schreven het stuk, bouwden het decor, leerden schminken, zochten de gepaste kostuums uit en acteerden.

 

Gisteren vrijdag 20 februari was iedereen in de ban van Talentenjacht 2009. De ingeschreven kandidaten mochten hun kunsten tentoon spreiden. Ze mochten zingen, dansen en nog zoveel meer voor een enthousiast publiek. Een jury had de zware taak een algemene winnaar aan te duiden.

 

Krokus 2009 (1)

 

Dat werden de 4 meiden van de a capella groep Super Girls van het 4e leerjaar (foto 2), die trots als echte sterren poseerden voor de lens van onze fotograaf. Verder kregen De Drie Musketiers van het 3e leerjaar de prijs voor de beste kledij. De Music Lovers van het 5e leerjaar kregen de prijs voor de creativiteit en originaliteit.

 

Op vrijdag 6 maart is er Open Klasdag in het instapklasje. Kindjes die binnenkort voor het eerst naar school gaan zijn welkom tussen 9 en 11 u. Op zondag  8 maart is het Lentefestijn in De Kleurenplaneet.

 

Krokus 2009 

 

© foto kurt

Basisschool Wontergem 'Schooltje gezond, een jaartje rond'

Projectdag Gezonde voeding en hygiëne

Het schooljaar 2008-2009 wordt het jaarthema “Schooltje gezond, een jaartje rond” uitgewerkt. Het eerste trimester lag de klemtoon op gezonde voeding, de tweede op hygiëne.

Deze week werden in alle klassen van de Wontergemse basisschool lessen gegeven over hygiëne, nette handen tijdens het koken, na toiletbezoek...

Net voor de krokusvakantie, op vrijdag 20 februari heeft in de school terug een projectdag plaats.

Via een brief werd aangekondigd dat op vrijdag 20 februari de leerlingen een gezond middagmaal willen voorbereiden. De hygiëne hierbij staat centraal: nette handen bij de bereiding, het spoelen van de groeten, handen wassen voor het aan tafel gaan, de afwas doen, de tafels netjes maken,…

De ouders werden hierbij terug betrokken; men deed navraag naar groenten, ingrediënten voor de soep, desserten,… En terug was er een enorme respons: 8 kg wortelen, 23 ajuinen, 33 stalen prei, 19 blikjes tomatenpuree, 23 bouillonblokjes, 97 eieren, 29 doosjes saroma, 21 l melk, veel fruit, yoghurt.... en dit is zeker nog niet alles.

Zo zie je maar dat ook de ouders volledig achter het project staan!

Het dagschema ziet er als volgt uit:

Voormiddag: Kleuters en eerste graad maken dessert (griesmeeltaart, rijsttaart, fruitsalade, koude pudding, yoghurt met fruit,..)
 
Tweede en derde graad maken soep.
 
De tafels worden netjes gedekt door de kinderen.
Iedereen blijft eten, de zelfgemaakte soep en een 'gezonde' boterhamdoos.
 
Namiddag
: carnaval met zelfgekozen nummers.
Ondertussen zijn twee juffen (nette Miet en propere Sien) druk in de weer met de verkiezing van de 'properste' leerling.
 
Na het feest schuift iedereen aan voor het dessertbuffet.
 
15.35 krokusvakantie!!!!

Een rijk gevuld programma, merk je wel.

Info:
Greta Callewaert coördinator, vestigingsplaatsverantwoordelijke Wontergem + leerkracht eerste graad.(school 051/63.47.80)

Franky De Graeve, directeur (0476/60.39.29)

Ook Leernest heeft eigen website

MusicalJuf Ann van het vijfde leerjaar wees er ons op dat ook de basisschool in Leerne een website heeft.
Het is een site zonder veel franjes maar die op een heldere en leuke manier een inkijk geeft in zowat alles wat met de school heeft te maken. Er is heel veel praktische informatie te vinden over de school in de Kloostersstraat van Bachte-Maria-Leerne, met de toch wel knap gevonden naam 'LEERNEst'. 

Maar er is bovendien ook een indrukwekkende fotogalerij, over een uitstap naar de bib, het warenhuis of de boomgaard, een actie tegen pesten tot pakweg de zeeklas naar De Panne. Van al deze activiteiten, zowel in de kleuter- als de lagere school, zijn reeksen foto's te vinden.

Foto: de musical van het 2de en 3de leerjaar eind vorig jaar. 

www.leernest.be

St.-Valentijn en St.-Hendrik

Op zaterdag 14 februari organiseert de ouderraad van Sint-Hendriks Petegem voor de eerste keer een Valentijnsfuif. Dat gebeurt in de sportzaal van de school in de Oostkouterlaan 7.


‘"The nummer of '69", "Born in the USA", "Private Investigations'', "Bohemian Rhapsody", Sweet Child in Time", "Paradise by the dashboardlight" … Hoe lang is het al niet geleden dat we op die songs nog eens goed onze benen konden uitslaan op de dansvloer? Waar kunnen we nog eens gezellig bijpraten met vrienden en ouders van klasgenootjes van onze kinderen?’ vraagt lid van de ouderraad Christine Stroobandt zich af, ‘daarom organiseren wij als Ouderraad dit jaar voor het eerst op onze school een Valentijnsfuif’.


Swingschaap DJ Dries omkadert met bovengenoemde muziek het optreden van de coverband Het Swingschaap (foto) uit De Pinte. In de loop van de avond worden Mr en Mrs Valentijn verkozen. De dresscode voor de avond is vrijetijdskledij met rood (voor Valentijn).


De opbrengst van de activiteit gaat naar de ouderraad, die dit jaar vooral de bouw van de nieuwe kleuterklassen helpt sponsoren.


Het begint om 20.30 u en de toegang is €6. In voorverkoop kosten de kaartjes €5.


Meer info op www.ouderraadshp.be

www.shpetegem.be

www.swingschaap.be

'Safer Internet Day' in Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Deinze

Basisschool Onze-Lieve-Vrouw neemt deel aan “Safer Internet Day”
                                                                                                       
10 februari 2009 is het de Europese “Dag van een veiliger internet”. Deze dag is gericht op bevordering van een veiliger gebruik van internet, onelinertechnolo- gieën en de strijd tegen illegale en schadelijke inhoud en gedrag.

In twee zalen krijgen leerlingen van de bovenbouw (4de, 5de en 6de leerjaren) op dinsdagvoormiddag door Microsoft achtergrondinformatie over “Cyberbullying"  (pestgedrag en intimidatie via internet) en het gebruik van sociale netwerksites zoals You Tube, Facebook, e.a.

Zij vernemen er tussen 8:30 en 12 uur meer over de oorzaken en gevolgen, preventiemogelijkheden,…

Hoewel kinderen weten hoe internet te gebruiken, zijn ze zich niet altijd bewust van de risico’s en gevolgen. Microsoft stelt de mogelijkheden van internet voor, maar eveneens de mogelijke risico’s voor kinderen en jongeren.

Dinsdag leren de leerlingen van basisschool Onze-Lieve-Vrouw zorgvuldig en alert werken of spelen op de PC en de belangrijkste beginselen voor jonge internetgebruikers nl. een volwassene op de hoogte houden van de activiteiten op PC, keuzes maken en niet teveel van jezelf “weggeven” online.

Het is de bedoeling dat de leerlingen achteraf goed het onderscheid kunnen maken tussen nuttige en onbetrouwbare informatie; een “must” in deze hedendaagse tijd.

Deinse school bezit 'Energieprestatiecertificaat'

                                   Basisschool Onze-Lieve-Vrouw: 
        eerste Deinse school met  “Energieprestatiecertificaat” (EPC) !
                                                                                                      
Verlagen van het energieverbruik is een noodzaak van iedereen. Een van de instrumenten om dit te realiseren is het EPC. Dit certificaat geeft aan of gebouwen energiezuinig dan wel energieverslindend zijn.

Het EPC moet opgesteld zijn door een energiedeskundige, die door de Vlaamse overheid werd erkend. Johan Vermeulen, preventieadviseur van VZW Katholieke Scholen Regio Deinze, volgde de studies en is officieel energiedeskundige (met erkenningscode).

Bij de opmaak van het energiecertificaat wordt rekening gehouden met kenmerken van de woning, zoals de kwaliteit van woningisolatie, de zuinigheid van installaties,…

Deze gegevens worden verwerkt in een speciaal softwareprogramma om de energiescore te berekenen. De energiescore wordt op het Energieprestatiecerti- ficaat aangeduid op een kleurenbalk welke in één opslag weergeeft hoe energiezuinig de gebouwen zijn.

De kleurenbalk loopt van groen (energiezuinig) naar rood (energieverslindend). Op het Energieprestatiecertificaat staat ook de energiescore (kengetal) die het gebouw behaalt en wie het rapport heeft opgesteld en tips om het gebouw nog energiezuiniger te maken.

Basisschool Onze-Lieve-Vrouw is de eerste Deinse school met een Energieprestatie-certificaat. Het gemeten energieverbruik bedraagt 181.65 kWh/m2 terwijl een vergelijkbaar gebouw gemiddeld 213.00 kWh/m2 verbruikt; niet slecht dus.

Voortaan prijkt het certificaat aan de voorruit in de Kaaistraat.

Meer info: directieteam Franky De Graeve en Gratienne Vanwyghene (directie a.i.) 0476/60.39.29

De kleintjes wandelden door Grammene

Ontbijtwandeling Grammene (1)  

 

Onder het moto “De ochtendstond geeft goud in de mond” was onze fotograaf voor dag en dauw uit de veren deze morgen en present op de Ontbijtwandeling van Kleuterschool Grammene en Basisschool Gottem. De ouderraad en de leerkrachten hadden verzamelen geblazen om 8 u in Zaal Leiezicht in Grammene voor  een tocht van ongeveer  1 uur. Daarna kon men genieten van een gezond ontbijtbuffet.

 

Tijdens de tocht werd op een boerderij gepauzeerd voor een gezond tussendoortje en er werd zelfs een verhaaltje verteld door juffrouw Anita.

 

Ontbijtwandeling Grammene   

 

© foto kurt

 

 

Tweedehandsbeurs Basisschool Erasmus

Logo Basisschool Erasmus De kleintjes worden snel groot en groeien maar al te vlug uit hun (baby)kleertjes. Weggooien is geen optie. Weggeven is om diverse redenen soms moeilijk. Daarvoor is een tweedehandsbeurs, waar je vaak nauwelijks gedragen kinderkleding of amper gebruikt speelgoed op de kop kunt tikken, de ideale oplossing. Het is budgetvriendelijk en bovendien nog een vorm van recyclage.


Op zondagnamiddag 8 februari organiseert de Basisschool Erasmus aan de Volhardingslaan 5 in Petegem een dergelijke tweedehandsbeurs van babyspullen, kinderkleding en speelgoed. Het begint om 14 u en blijft open tot 17 u.


Misschien is het nog net tijd om ook jouw babyspullen te koop aan te bieden ? Neem contact op met de school via tel. 09.381.56.09 of bs.erasmus.deinze@rago.be

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!