Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust

Ston vtbKultuur nodigt uit voor een virtuele reis naar ‘Adriatica’, de kust van de Adriatische Zee, op donderdag 26 februari in zaal Rekkelinge.

 

Lang geleden was Adriatica een gebied zonder al te grote verschillen in de levenswijze van de bevolkingsgroepen die zich vestigden aan beide kanten van de Adriatische Zee. Vandaag tref je er hier en daar nog stille getuigen van aan. De 'bories' bijvoorbeeld zijn kleine van gestapelde stenen gebouwde hutten van de voormalige herders op het eiland Brac. Aan de overkant, in het Zuid-Italiaanse Apulië, heb je de prachtige 'trulli', bouwsels met kegelvormige daken.

 

De Adriatische oostkust werd later Romeins. In Pula bouwde keizer Vespasianus een amfitheater met 20.000 plaatsen voor de mooie ogen van zijn minnares. Na de val van Rome droomde Justianianus in Constantinopel van een herenigd groot rijk. Het lukte hem bijna. Hij strandde echter in Ravenna en liet er prachtige mozaïeken na, zoals die van Porec in Kroatië.

 

Aan de oostkust van de Adriatische Zee nestelden zich later Slavische groepen, maar Venetië, 'La Serenissima', veroveraar van de zee, liet haar oog vallen op dit prachtige gebied. Op de mooie eilanden Cres, Pag, Hvar en Korcula, waar de jonge Marco Polo leefde, is de 'Venetiaanse leeuw van San Marco' overal aanwezig.

 

Het betoverende Dalmatië heeft een van de mooiste kusten van Europa en bezit ontelbare parels, zoals Dubrovnik, Rovinj, Ston (foto) en Trogir.

 

'Adriatica' is een boeiende reisreportage van Paul Coessens in multivisie, waarbij schoonheid centraal staat.

 

Het begint om 20u. Toegang kost € 6. vtbKultuurleden en houders van een Plusdriepas betalen slechts €5. Tijdens de pauze wordt u een hapje en een drankje aangeboden.

Met OKRA naar IJsland

Ijsland-22-2352 IJsland komt de laatste maanden alleen nog in het nieuws als het over slechte bankfinanciën gaat, het eerste land dat (bijna) failliet is! Maar IJsland was tot voor kort synoniem van een paradijselijke natuur en dat is gelukkig door de financiële crisis niet veranderd.

 

OKRA Deinze nodigt uit naar de Volkskring in Deinze voor een namiddagje IJsland. Op donderdag 26 februari 2009 om 14 u hebben zij daarvoor Ivo Van Hecke uitgenodigd die de aanwezigen zal meevoeren naar “IJsland: Land van vuur en ijs”

 

IJsland is een geologisch wonder, pal op de Midden-Atlantische rug en bovenop een Hotspot. En dan hebben we het niet over een draadloze internetaansluiting maar wel degelijk over een land bovenop een vulkaan. Kortom een uniek land.

 

De diavoorstelling op groot scherm van Ivo Van Hecke duurt tweemaal 55 minuten. Het eerste deel gaat over het westen en noorden.  Deel twee behandelt het oosten en zuiden van IJsland.

 

Iedereen is van harte welkom. Toegangsprijs is €3 voor de leden van OKRA, €5 voor niet-leden. Koffie en boterhammen met hoofdvlees zijn inbegrepen. Inschrijven vóór maandag 23 februari 2009 bij de wijkverantwoordelijke van OKRA of in de Volkskring op maandagnamiddag 23 februari vanaf 14 u.

Deinse reisleider Mohamed Holail krijgt steun vanuit heel Vlaanderen

Mohamed Holail die in Petegem woont, is een zeer gewaardeerde en bekende gids in Egypte. De Vlaamse Egyptenaar zoals hij wel eens wordt genoemd zat inderdaad in de fatale bus, maar bleef relatief ongedeerd. Ook voor hem begint een verwerkingsproces. Het is opvallend hoeveel klanten uit heel Vlaanderen hem een hart onder de riem steken op het gastenboek van zijn website.

Mohamed"Beste Mo" zo schrijven Erna en Patrick, "Wie had ooit durven denken, toen we ergens in januari 2008 samen met 'de Johns' door de woestijn op weg waren naar Abu Simbel, dat deze tocht ooit eens zo dramatisch zou eindigen?

Toen we het nieuws hoorden op de radio gingen onze gedachten direct naar jou en toen we op tv de beelden zagen wisten we dat jij er direct bij betrokken was. Niettegenstaande de betreurde slachtoffers van dit drama waren we wel opgelucht dat je er nog bent. Ook voor je medereizigers want we zijn er zeer van overtuigd dat ze aan jou nog zoveel meer steun zullen hebben en gehad hebben dan aan om het even wie. We mochten het indertijd ondervinden toen één van onze medereizigers plots onwel werd. Mohammed, we wensen je veel sterkte in deze moeilijke periode en we hopen dat je in de toekomst je 'missie' op je eigen onnavolgbare manier kan voortzetten. Hierbij willen we ons medeleven betuigen aan de familie van de betreurde slachtoffers en veel moed en beterschap toewensen aan de gekwetsten van dit ongeval."

Meer op deze website.

Thema-avond Belgische wijnbouwers in Bordeaux

Vilatte Op deze avond ontmoet je Stefaan Massart. Hij behartigt het familiale wijngoed Château Vilatte in Puynormand in de Franse Bordeaux wijnstreek. Puynormand is een klein dorpje van 250 inwoners, dat vlak op de nulmeridiaan van Greenwich ligt. Een kijkje op de prachtige site van Château Vilatte verduidelijkt meteen de filosofie van het huis: respect voor de natuur en haar producten!


Alhoewel hij reeds een veertigtal jaar in Puynormand woont, blijft Stefaan, samen met zijn familie, zijn Belgische roots hoog in het vaandel voeren. Zo organiseert hij iedere zomer een concert met bekende Belgische musici. De Deinse sopraan Nadine Heyndrickx werd in augustus ll. trouwens uitgenodigd om een recital te brengen in het kader van 35 jaar Château Villatte.


Wijnbouwer Stefaan Massart is een gedreven man, gepassioneerd door zijn vak.  Een ontmoeting met hem is verrijkend, instructief, ontspannend, intensief en uiteraard ook degustatief...  Aan de hand van de diverse wijnsoorten uit de regio, Crémant de Bordeaux, rode en zowel witte als roséwijnen, initieert Stefaan Massart zijn publiek in zijn vak. Hij brengt ook wat kazen mee van lokale producenten. Vragen kunnen volop gesteld worden, een enthousiast antwoord is verzekerd!


Stefaan Massart is te gast in het Brielpaviljoen in Deinze op donderdagavond 13 november. Het begint om 20 u en de toegang is gratis. Inschrijven op voorhand is wel verplicht. Dat kan bij Nadine Heyndrickx, nadine.heyndrickx@skynet.be of Peter De Maertelaere, peter.de.maertelaere@skynet.be 


Een voorproefje op www.chateauvilatte.com

Toeristen uit regio Deinze verongelukken in Egypte

Abu_simbel_439_x_288 Zes Belgische toeristen uit Hoboken en Deinze zijn deze morgen omgekomen in Egypte, 40 km ten noorden van Aswan, in het zuiden van Egypte.  De bus waarin een dertigtal Vlamingen hadden plaats genomen verongelukte.


De groep bestond uit een aantal gezinnen. Volgens VTM zou het gezin van Jan Filliers, bekend van de bekende Deinse stokerij, deel hebben uitgemaakt van dit reisgezelschap en zou Mw Filliers een beenbreuk hebben opgelopen.


De toeristen waren op het moment van het ongeluk op weg van Aswan naar de tempels van Abu Simbel (foto), een afstand van ongeveer 300 km. Volgens de VTB-VAB-reisbijstand waren twee bussen betrokken bij het ongeluk en zouden er in het totaal zes doden, vier zwaargewonden en 22 andere gewonden zijn. Eén van de toeristenbussen zou een klapband gekregen hebben en over kop zijn gegaan.


De gewonden werden eerst overgebracht naar het ziekenhuis van Abu Simbel. Met een militair vliegtuig werden ze daarna overgebracht naar Caïro. Zij worden vanavond of morgenvroeg gerepatrieerd met een vliegtuig van Mondial Assistance.


De toeristen hadden de reis naar Egypte geboekt bij Amontour in Deinze en reisbureau De Feyter in Hoboken. Het merendeel van de slachtoffers komen dan ook uit de regio Deinze-Gent, enkelen uit de buurt van Antwerpen. De reis werd georganiseerd door touroperator Escape Travel uit Brugge.


Het reisbureau Amontour bevindt zich in de Krekelstraat 105 in Deinze en wordt gerund door Mohamed Holail en zijn echtgenote Caroline Ryndciewicz. Mr. Holail is van Egyptische afkomst. Hij is historicus, gespecialiseerd in de Egyptische geschiedenis, en reisgids met een officiële vergunning in Egypte. Hij begeleidt zijn Egyptereizen meestal zelf. Ook bij deze noodlottige reis was hij de reisgids van dienst. Op het ogenblik van het ongeval zat hij net op het toilet.


Egypte heeft een geschiedenis van zware bus- en auto-ongevallen door overdreven snelheid, roekeloos rijgedrag en de slechte toestand van de wegen. In 2006 kwamen minstens 8000 mensen om in verkeersongevallen.


Ongeruste familieleden kunnen informatie krijgen op 02.501.81.11.


Meer info over Amontour

Pasar ontvangt poolreiziger Dixie Dansercoer

Ddansc_2 De Euronav Belgica, het zeilschip waarmee Dixie Dansercoer (foto) zijn Zuidpoolexpeditie ondernam, kwam op oudejaar 2007 aan op Antarctica. ‘Het was een gevaarlijke tocht, maar we zijn overweldigd door het uitzicht en de stilte’, zei de poolreiziger achteraf.


Dat verhaal over zijn Zuidpoolexpeditie komt de expeditieleider in Deinze exclusief en live voorstellen, met een film, aan de leden van Pasar (ex-Vakantiegenoegens) en alle andere geïnteresseerden. Die unieke kans krijg je op zaterdag 20 september om 20 uur in zaal De Rekkelinge in de D. Delcroixstraat te Deinze.


Dixie Dansercoer werd geboren te Nieuwpoort in 1962. Toen hij pas afgestudeerd was als vertaler-tolk ondernam hij een dubbele wereldreis van west naar oost en van oost naar west. In de jaren daarna brak hij een paar sportrecords, beklom de hoogste toppen van de wereld en trok met de fiets 1.200 km door Pakistan en China. Met zijn extreme poolexpedities haalde Dixie ondertussen talrijke keren de media. Zo trok hij in 1995 met de ski’s en power kites over Groenland. Na nieuwe tochten probeerde hij in 2005 heen en terug over de Beringstraat te trekken.


Om vorig jaar het internationaal polair jaar af te sluiten ondernam Dansercoer een zeiltocht naar Antarctica, in het kielzog van de legendarische Belgica-expeditie van Adrien de Gerlache uit 1897. De groep onderzoekers en expeditieleden trok vier weken rond om de 20 landingen over te doen die meer dan 100 jaar geleden door de Gerlache en zijn bemanning werden uitgevoerd. Een boeiend relaas van die tocht brengt Dansercoer in levende lijve in Deinze.


Toegang 8 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden. Info bij Patrick Steyaert op 09-387.01.51 en e-mail pasardeinze@gmail.com.

Over de Leie naar Kortrijk

Heb je nog een dagje vakantie over ? Neem die dan op dinsdag 19 augustus. Toerisme Leiestreek en VVV Leiestreek organiseren op die dag een boottocht op de Leie, de Golden River, onder het motto “Sneukelen met stijl”.


Janplezier42 De heenreis met de “Jan Plezier” (foto) vertrekt om 9.30 u aan het Museum van Deinze en de Leiestreek en komt aan rond 13.30 u aan de Handelskaai bij de Kasteelbrug in Kortrijk. De terugreis is om 18 u aan dezelfde Handelkaai en gaat met de bus, die rond 18.30 u verwacht wordt in de Lucien Matthijslaan in Deinze.


Tijdens de boottocht kan je proeven van een koude schotel, die is samengesteld uit heerlijke producten van eigen bodem, of van koffie met taart.


In Kortrijk is er keuze. Je neemt deel aan een sneukeltocht van ongeveer 2 uren. Die brengt jou langs 4 typische Kortrijkse winkeltjes. Een kaasboer, een bakker en een chocolatier verrassen jou met hun huisspecialiteiten en je krijgt bovendien een “dreupelke” aangeboden. De tocht wordt begeleid door een gids, die je leuke verhalen over Kortrijk, over eetgewoonten en Belgische specialiteiten zal voorschotelen. Deze begeleide sneukeltocht kost € 8,50, hiervoor moet gereserveerd worden.


Tweede mogelijkheid is een bezoek aan Kortrijk 1302, in het Begijnhofpark. Kortrijk 1302 is een interactief en multimediaal museum voor groot en klein over de Guldensporenslag. 11 juli 1302 is een hoogdag uit onze Vlaamse geschiedenis en levert ons 7 eeuwen later zelfs nog een vrije dag op. Je kan er maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten, je ziet de hoofdrolspeler van het conflict opnieuw tot leven komen, je kan het verloop van de veldslag volgen op een reuzengrote maquette. Verteller van dienst is Gilles li Musit, de oude abt van de abdij van Sint-Maarten. Het museum is open van 10u tot 18u. Een volwassene betaalt € 6 entree. Tot 16 jaar is dat € 2,50. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen er gratis in. Senioren en studenten betalen € 4.


Je kan natuurlijk ook gewoon gaan shoppen in het verkeersvrije centrum van Kortrijk.


Een ticket voor de boottocht kost € 19 voor een volwassene. Kom je in een groep van minstens 25 personen dan betaal je slechts € 18. Kinderen van 3-12 jaar hoeven slechts € 16 te betalen. Als ze minder dan 3 jaar oud zijn is het zelfs gratis. De koude schotel aan boord kost € 9. Koffie met taart aan boord kost € 3,50.


Info en inschrijven : VVV Leiestreek, Markt 46, 9800 Deinze, info@vvvleiestreek.be

Meer info op :

www.toerisme-leiestreek.be

www.janplezier.be

www.kortrijk1302.be

www.vvvleiestreek.be

China, oude draak of jonge tijger ?

Terracotta_china_2 “Dat is Chinees voor mij” hoor je wel eens zeggen als iemand iets niet begrijpt”. China en zijn taal hebben de westerling altijd al geïntrigeerd. Die oosterlingen met hun voor ons onbegrijpelijke taal en onleesbare tekens en hun oude maar voor ons vaak vreemde beschaving hadden al een vreemde aantrekkingskracht op ontdekkingsreizigers als Marco Polo.


China is echter nooit zo dichtbij geweest als vandaag. De recente aardbeving en de op handen zijnde Olympische Zomerspelen in Peking maken van dat land een dagelijks item in de nieuwsberichten. Maar begrijpen wij China vandaag beter dan Marco Polo in zijn tijd ?


Deinzenaar, leraar en reisbegeleider Etienne Hauttekeete is dé aangewezen persoon om ons rustig vertrouwd te maken met het hedendaagse China. Hij studeerde oosterse talen aan de universiteiten van Gent en Leiden. Hij doceert geschiedenis van het boeddhisme, kunst en iconografie van het boeddhisme en cultuurgeschiedenis van het Verre Oosten en werkte mee aan diverse tentoonstellingen over Aziatische kunst. Bovendien heeft hij meer dan dertig jaar reiservaring in alle landen van de boeddhistische wereld


“China: van oude draak tot jonge tijger” op donderdagavond 5 juni om 20 uur in de bibliotheekkelder op de Markt in Deinze. Kaartjes kosten 2 euro in voorverkoop en 3 euro aan de deur. Een drankje is inbegrepen in de toegang. Reserveren is wenselijk, want er zijn slechts 100 plaatsen.

Reisreportage over China in de Volkskring in Deinze

Chinese_muur_small_2 VTB Deinze organiseert op donderdag 13 maart, in het kader van “De Wereld rond met VTB-VAB”, een reisreportage over China, in de Volkskring op de Markt in Deinze. Mieke en Jean-Pierre brengen een reisreportage over China in multivisie.


China, de gesloten wereld van weleer, is resoluut de snelweg van de modernisering ingeslagen. De bezoeker moet zich zelfs haasten, want op veel plaatsen dreigt de sfeer van het traditionele China te verdwijnen. Anderzijds worden er ook heel wat cultuurmonumenten gerestaureerd.


Op deze avond doorkruisen we China van noord naar zuid en bezoeken belangrijke steden als Beijing, met de Verboden Stad, de Tempel van de Hemel, de Chinese muur, Xian, sedert 1974 wereldberoemd omwille van het Terracotta leger, Shanghai, de grootste stad van China, van oudsher een druk handelscentrum, Hongkong en Macao, voormalige kolonies.


Uiteraard is er ook oog voor de natuur me aandacht voor Huashan, Taishan, Huangshan, … heilige bergen die pelgrims en wandelaars aantrekken. Je maakt een boottocht mee door de drie kloven van de Yangzi rivier en op de Li rivier in de omgeving van Guilin en Yangshuo. Je ziet de rotsformaties van het Steden Woud nabij Kunming.


Tijdens de pauze biedt VTB-Deinze de aanwezigen een hapje en een drankje aan.Toegang is €5 voor VTB-leden en €6 voor niet-leden. Het begint om 20 u.

Reis al liftend of met openbaar vervoer van Bachte-Maria-Leerne tot in India (Bombay)

Pieter Pieter Baets reisde in september vanuit de woonplaats van zijn ouders in Bachte-Maria-leerne via Oostenrijk, de Balkan, Turkije, het grensgebied Irak, Iran, Pakistan tot in India. Pieter, die sociologie (?) studeert in Antwerpen, verbleef in totaal al heel wat maanden in India, maar wou nu niet meer met het vliegtuig reizen, wegens te vervuilend. Het werd dus een 'duurzame' reis met het openbaar vervoer of al liftend.  Hij deed er ongeveer veertien dagen over om zijn bestemming te bereiken. Knappe prestatie! Pieter vond het grappig dat er een soort koude oorlog is tussen Pakistan en India. Want de landen en de mensen zijn precies dezelfde; niet alleen lijken bijvoorbeeld de treinen op elkaar, de toiletten op de treinen ruiken hetzelfde. Wie zich wil verdiepen in de reiservaringen en de bijna honderd geposte foto's kan terecht op diens Engelstalige reiswebsite. http://airplaneskill.wordpress.com/

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!