Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Oefenmatch tussen Sparta en Eska brengt legendarische derby's in herinnering

SpartanVolgende week woensdag 23 juli om 19 uur wordt op het veld van Sparta Petegem een oefenmatch gespeeld tegen SK Deinze. Dit is op zich al uniek, want het is voor het eerst dat twee teams uit Deinze - die straks in de nationale reeksen uitkomen - een wedstrijd bekampen. We vermoeden dat er toch wat spanning in de lucht zal hangen, al gaat het maar om een eerder vrijblijvende oefenpartij. Bij Sparta spelen trouwens nogal wat voetballers die vroeger bij SK Deinze uitkwamen.

In het seizoen 1958/59 en 1970/71 kwamen beide clubs terecht in eerste provinciale en waren dan ook gedoemd om tegen elkaar te spelen. In die tijd - van voor de gemeentefusies - was er tussen de 'stad' Deinze en Petegem dat meer inwoners had, heel wat meer rivaliteit dan nu. Die van SK werden vanuit Petegem beschouwd als 'dikke nekken' of 'blageurs' terwijl SK neerkeek op 'de werkmensen' van Sparta of dat was toch de indruk die ze in Petegem hadden. Het was dan ook niet te verbazen dat duizenden mensen deze matchen bijwoonden.

'Een datum om eeuwig te onthouden' stond in de speciale uitgave van Sport op 1 november 1958. Er werden 3.000 exemplaren uitgereikt. Het werd een droeve dag voor Petegem dat toen met  4-0 verloor. Voor de doelpunten tekende Antoine Moreels en seminarist Daniël Versteyn. De piepjonge doelman Willy Tack hield zijn netten schoon. Over de terugmatch in 1959 vonden we niet direct info. In ieder geval was het na één jaar gedaan met de derby's want SK Deinze promoveerde naar vierde nationale. 

Eind jaren zestig kende SK Deinze een serieuze inzinking. Men zakte zelfs terug naar tweede provinciale. In 1970 trof men in eerste provinciale opnieuw Sparta Petegem aan. De eerste derby werd op 11 oktober gespeeld, net op de dag van de Spartatwee_2gemeenteraadsverkiezingen. Er waren opnieuw drieduizend toeschouwers. Beide ploegen deelden de punten (1-1).
De terugwedstrijd in Astenedreef kwam er op 1 maart 1971. Tweeduizend supporters zagen er SK winnen dank zij een strafschopdoelpunt. Aanleiding was een fout van Spartaspeler Willy Cosijns op René Van Laecke.

Op de foto bovenaan links (uit de verzameling van Michel De Dapper) zien we de toss van de derby Sparta - SK Deinze in 1959 waarbij Michel De Dapper (kapitein van SK) en Daniël Van der Looven (kapitein Sparta) elkaar de hand schudden. Scheidsrechter is de later bekende Fred Delcourt. 

Op de onderste foto de ploeg van Sparta die in de periode 70/71 uitkwam tegen SK Deinze. Het zijn zittend van links naar rechts: Roland Van Daele, onbekende, Raf Moeykens, Willemeyns en Jules Haerens. Staand: Yvan Van Den Abeele, Wilfried De Paepe, Daniël De Sloover, Hugo Vandervennet, Etienne Leroy, Jan Hoste en José Buysse (verzameling Gabriëlle Berlamont).   

www.kfcspartapetegem.be                          www.kmskdeinze.be

Tim Boydens keert terug naar Sparta Petegem

Timboydens Tim Boydens (°1980), afkomstig uit Petegem bij Deinze, speelde tot zijn twaalf jaar bij Sparta Petegem, vooraleer uit te zwermen naar andere voetbalploegen. Nu keert hij terug naar Sparta Petegem, dat volgend seizoen voor het eerst in de geschiedenis aantreedt in vierde nationale.

Tim was achtereenvolgens actief bij Club Brugge (jeugd), SK Deinze, Denderhoutem, Racing Waregem en KM Torhout. Op dit ogenblik woont de leraar lichamelijke opvoeding in Olsene. Naast de aanvaller Boydens trok Sparta ook de volgende spelers aan: Jens Benoot (Gent-Zeehaven, verdediger), Reggie De Neve (SK Deinze, keeper), Robin Deman (Nazareth-Eke, middenvelder), Piet-Jan Deconinck (Torhout, middenvelder), Maarten Melkebeke (Oudenaarde, middenvelder).

Meer info vind je hier.

Sparta Petegem kampioen en volgend seizoen in vierde nationale
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 13 april zal in gouden letters worden geschreven in de annalen van de voetbalclub, want het fanionelftal werd voor de allereerste keer kampioen in eerste provinciale. Net vandaag was het dan nog eens sponsordag en die hebben hun ploeg met 2-0 zien winnen tegen Vrasene. De doelpuntenmakers van dienst waren Kevin Bollé en Jeffrey Van Rie. Maar eigenlijk is de deur naar bevordering opengeduwd door Rieno Van Oost (foto). De Maldegemnaar scoorde dit seizoen aan de lopende band en zal met al zijn ervaring Sparta in vierde nationale veel kunnen bieden.

Sparta Petegem kende vorig jaar veel sportieve tegenslag, maar dit seizoen liep alles eens op wieltjes. Al vanaf de vierde speeldag stond de ploeg aan de leiding en zou die positie niet meer afstaan, ondanks wat aandringen in het begin van Eine en Eeklo. Het was uiteindelijk enkel Terjoden Welle dat de druk op de ketel hield. Maar de laatste weken slaagde Petegem er dan toch in om ruimer afstand te nemen. Ook voor het bestuur en trainer Patrick Moens is het succes natuurlijk compleet. Men werkt al volop aan de nieuwe ploeg. Zo werden vijf inkomende transfers gerealiseerd. 

Sparta Petegem werd opgericht op 1 februari 1928 en kende een eerste impuls net na de Tweede Wereldoorlog, toen in 1946 de club werd gefusioneerd met Patro Deinze. Halverwege de jaren vijftig verhuisde de club van den Dries naar de Gaversesteenweg. Sparta speelde met wisselend succes in de provinciale reeksen. In de jaren zestig voetbalde men zelfs gedurende één seizoen een reeks hoger dan SK Deinze, dat was teruggevallen naar tweede provinciale. Er waren in de zeventiger jaren een paar legendarische derby's met SK Deinze.

Foto uit de oude doos van de Spartanen

Maar in de jaren tachtig ging Sparta dan zelf bergaf en kon men ternauwernood de degradatie naar vierde provinciale vermijden. Maar een nieuwe opgang werd ingezet, toen men in 1993 eerst promoveerde naar tweede en in 1999 naar eerste provinciale. Na het overlijden van Stefaan De Baere in 2001 werd Patrick Walgraeve de drijvende kracht. Hij werd goed omringd. Sparta heeft altijd zeer zorgvuldig jong talent gescout en kansen gegeven. Er werd ook veel geïnvesteerd in jeugdploegen. Het prachtige en zeer verdiende resultaat bleef dan ook niet uit.  Trouwens, dat in Deinze nu twee voetbalclubs een ploeg zullen hebben in de nationale reeksen is op zich ook al uniek.         
 


Het fanionelftal dat de deur naar vierde nationale openbeukte.


http://www.kfcspartapetegem.be
Sparta op een zucht van de kampioenstitel in eerste provinciale

Met nog drie wedstrijden te gaan staat Sparta Petegem zeven punten voor op dichtste achtervolger Terjoden Welle. In voetbal is weliswaar alles mogelijk, maar het ziet er toch naar uit dat Sparta aan het langste eind zal trekken tijdens dit seizoen. Vorig weekend hield enkel handspel van de keeper buiten de backlijn - met rood als gevolg - de Petegemnaren van de overwinning. Achtervolger Terjoden Welle verloor zodat groenzwart uiteindelijk toch nog één punt verder uitliep.

De scouts zaten niet stil en er werden al maar liefst vijf nieuwe spelers aangetrokken: Jens Benoot, verdediger van 4de klasser Gent-Zeehaven; Reggie De Neve, doelman van SK Deinze; Robin Deman, middenvelder van Eke-Nazareth; Pieter-Jan Deconinck, middenvelder van Torhout; Maarten Melkebeke, offensieve middenvelder van SV Oudenaarde. 

'We pakken op 13 april (thuismatch tegen Vrasene) de titel als wij een zelfde resultaat als Terjoden-Welle neerzetten. We moeten nog éénmaal vlammen. We staan sedert de vierde speeldag op kop, de druk begint zijn tol te eisen.' reageerde topschutter Rieno Van Oost.

http://www.kfcspartapetegem.be

De race van Sparta Petegem naar vierde nationale

Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag was een mooie voetbalnamiddag voor Sparta Petegem. Niet alleen werd de uitwedstrijd tegen Lebbeke gewonnen, men zag ook de dichtste achtervolger Terjoden Welle gelijkspelen en dus twee punten verliezen. Over de andere dichtste achtervolgers kunnen we kort zijn, zij staan al op 15 punten en spelen wellicht enkel nog voor een ereplaats in de rangschikking. 

Sparta kwam voor de zoveelste keer terug uit een achterstand en haalde het nog met 1-2 dankzij doelpunten van Jeffrey Van Rie en David Welvaert. Toch heeft trainer Patrick Moens wat zorgen voor de thuiswedstrijd nu zondag 20 januari om 15u tegen Kruibeke. Maar liefst zes spelers zullen er niet bij zijn. Maar Kruibeke heeft amper 17 punten verzameld en staat dus maar liefst 29 punten achter op de Petegemnaren. Verliezen is dus geen optie.

Op onderstaande website lezen we dat het grootste deel van de kern ondertussen het contract heeft verlengd.   

http://www.kfcspartapetegem.be/

Sparta Petegem krijgt zondag het Eine van trainer Patrick Bijn op bezoek

Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag krijgt Sparta Petegem, om 14u30, het bezoek van Kwik Eine. Deze ploeg wordt getraind door Patrick Bijn, iemand met een hele staat van verdienste in Deinze, als speler en als trainer. Eine heeft op dit ogenblik 28 punten verzameld, maar dat kunnen er 31 worden als men die van de geschorste wedstrijd tegen Kruibeke er mag bijtellen. Petegem heeft het met 40 punten nog een stuk beter gedaan en staat nu los aan de leiding in eerste provinciale. Enkel Terjoden Welle (37 punten) vormt op dit ogenblik een serieuze bedreiging. FC Eeklo volgt al op tien punten.

Sparta kan beroep doen op haar geheim wapen: een onderwijzer uit Maldegem. Rieno Van Oost scoorde maar liefst 22 doelpunten dit seizoen en dat in de herfst van zijn voetballoopbaan. Maar er zijn nog andere Petegemnaars die vlot de weg naar het doel vinden. In ieder geval zal Sparta bij winst zondag een rechtstreekse concurrent wel heel ver achteruitslaan.

Sparta Petegem afgescheiden aan de leiding

Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat een seizoensstart voor Sparta Petegem. Het eerste elftal staat nu afgescheiden eerste met 21 punten. Op drie punten volgen Terjoden/Welle en Sint-Gillis-Waas, terwijl Eine al tegen een achterstand van vijf punten moet aankijken. Rieno Van Oost maakte zijn 15de en 16de doelpunt van het seizoen tegen Lebeke/Aalst. "Hij scoort met de ogen toe" vertelde trainer Moens in Het Nieuwsblad. Ook Dieter Van Craeyveld, vorig jaar nog Eendracht Machelen, scoorde.

Het werd daar - weliswaar tegen de laatste ploeg in het klassement - 1-3. Op zondag 28 oktober is er de verplaatsing naar Ursel. Benieuwd of Sparta de zegereeks kan verderzetten. In ieder geval staat men vrij dicht bij de periodetitel. Maar na het tumultueuze vorige seizoenseinde zijn ze in Petegem wellicht te voorzichtig geworden om nu al het vel van de beer te verkopen.    

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!