Home  Regio  deinze  deinze blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Deinze?
Laat het weten aan:
Stefaan, Eddy, Willy of Kurt
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

VZW Ter Wilgen heeft verdienstelijke mensen

Regiobutton_gr_vrijwilliger_2 

I
n 'Kerk en Leven' van deze week brengt men hulde aan verdienstelijke mensen die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de zaal Ter Wilgen en de parochiale verenigingen.

Reeds jaren terug was het Mevr. Vandemoortele-Verstraete Mariette welke voor de zaal Ter Wilgen uren en dagen heeft gewerkt.

ScanHaar opvolgster Mevr. Mariette Van Hessche-Keytsman (foto) heeft zich eveneens verscheidene jaren met hart en ziel ingezet voor de Zaal Ter Wilgen.

Zij was " het gezicht " dat van Ter Wilgen een " thuis " maakte voor velen.

VZW Ter Wilgen, welke vanaf 01/01/09 de uitbating van de zaal overlaat aan de stad Deinze, is haar hiervoor bijzonder erkentelijk en zeer dankbaar voor het grote en kleine wat zij deed.

Ook Astère Baele kreeg veel lofwoorden. Niets was hem té veel, té zwaar, té vroeg, té .........
Ook deze man is door de VZW bedankt voor de vele uren van stille inzet voor Ter Wilgen.

                                               ______________

Wie wil gebruik maken van de zaal Ter Wilgen moet zich wenden voor reservaties tot de Technische Uitvoeringsdienst:
Verhuren van gemeenschapszalen. Verantwoordelijke: Mevr. Mieke Pynaert  - Tel.: 09/381.96.81 ofwel per Email mieke.pynaert@deinze.be


                                              ______________

Kennismaken met vrijwilligerswerk in LDC Elfdorpen

Regiobutton_gr_vrijwilliger_2 

LDC Elfdorpen en Vormingplus Gent-Eeklo organiseren tijdens de Week van de Vrijwilliger een infonamiddag rond:

                           “Kennismaken met vrijwilligerswerk”

              op donderdag 5 maart 2009 van 14.00u tot 15u30 in het
        lokaal dienstencentrum Elfdorpen, Ghesquièrestraat 15 Deinze

Je vrijwillig inzetten. Je wilde altijd wel… maar je had geen tijd, je kende de mogelijkheden niet of andere activiteiten gingen voor. Of je durfde de stap niet zetten.

Nu heb je tijd, zin en energie. Je wil aan de slag als vrijwilliger of je wil jouw vrijwillig engagement uitbreiden.

Om je te laten kennismaken met de verscheidenheid van het vrijwilligerswerk, organiseert Vormingplus tijdens de Week van de Vrijwilliger begin maart 2009 een aantal introductiebezoeken aan organisaties die werken met of dankzij vrijwilligers.

Twaalf organisaties uit Gent, Eeklo en Deinze stellen hun deuren open voor kandidaat-vrijwilligers. Gedurende een actief bezoek van 1 tot 1,5 uur leer je hun vrijwilligerswerking kennen. Je verneemt voor welke taken je ingezet kan worden en hoe je kan beginnen. Er is kans om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de andere vrijwilligers, de beroepskrachten of het doelpubliek van de organisatie.

Het lokaal dienstencentrum Elfdorpen is bij heel wat inwoners van Deinze en omstreken gekend. Het is al jarenlang de ontmoetingsplaats voor senioren en cursisten. Omdat het centrum in de toekomst een grotere rol zal gaan spelen in het vernieuwde Vlaamse Woonzorgbeleid, is men op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Heb je zin om een handje te helpen in de cafetaria en het seniorenrestaurant? Of wil je als vrijwilliger aan de slag bij de voetverzorging of de haarverzorging? Of kan je mensen begeleiden bij het boodschappen doen?
Of hou je het liever sportiever en help je mee in de fietsclub en petanqueclub?

In het dienstencentrum is er een waaier aan mogelijkheden. Vrijwilligers zijn een onmiskenbare hulp in de dagelijkse werking.

Uw deelname is GRATIS en geheel vrijblijvend.

Wij vragen om vooraf in te schrijven bij Vormingplus Gent-Eeklo met vermelding van de code VVV015 op het telefoonnummer 09/224.22.65

Graveren van fietsen bij OKRA Grammene en Gottem

Regiobutton_gr_vereniging  

Gottem   

Wijkagent Dhr. Persyn Gilbert deed het voorstel aan de gepensioneerden bonden van OKRA Grammene en Gottem om hun fietsen ter plaatse te komen graveren, omdat het niet zo evident is voor beide gemeenten om daarvoor naar Petegem te moeten gaan.

Beide bonden vonden dat een schitterend initiatief, daar het een tegemoetkoming was aan de wens van veel van de leden. 

Iedereen heeft een mooie, dure fiets en het is toch een zekerheid bij diefstal of verlies, nu straks het fietsseizoen terug start.

Algauw werden de afspraken gemaakt; om te Grammene in zaal Leiezicht en voor Gottem in zaal De Vlasschuur de fietsen te graveren.

En het werd een sukses. 

In totaal werden meer dan 100 fietsen gegraveerd.  Zodat het van ’s morgens tot ’s avonds aanschuiven was. Maar onder de deskundigheid van graveerder Vandercruyssen Herwig, liep het niet in “het honderd”.

Ook de sympathieke wijkagent bleef de ganse tijd ter plaatse om de mensen van zijn wijk hartelijk te  kunnen verwelkomen en iedereen werd getrakteerd op een natje en een drankje.

OKRA dankt wijkagent Gilbert Persyn en wij kunnen iedereen aanraden om dit initiatief te volgen.


Arnold Vandenbroucke (Okra Gottem) en
Laurent Vanhaesebroeck (Okra Grammene).

Valentijn Kinet standby voor B-Fast actie in Gaza

Vrijwilliger_gr_2

Valentijn Kinet ging in brugpensioen en besloot met de rest van zijn leven iets sociaal relevants te gaan doen. Hij volgde eerst de cursussen voor Rode Kruisvrijwilliger en stelde zich vanaf 2007 ook ter beschikking van B-Fast. Ook hiervoor doorliep hij de noodzakelijke opleiding.

Dsc04679 B-Fast staat voor Belgian First and Support Team. Het is een structuur die bestaat uit de Diensten van de Premier, van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking; Volksgezondheid en Leefmilieu; Binnenlandse Zaken, Begroting en het Ministerie van Defensie en werknemers en vrijwilligers van het Rode Kruis anderzijds. De Minister van Buitenlandse Zaken is voorzitter van B-FAST, dat vanuit zijn ministerie gecoördineerd wordt door een secretariaat. Wanneer een crisis zich voordoet moet de Belgische noodbijstand binnen de 12 uren na het interventiebesluit gemobiliseerd kunnen worden. De eigenlijke interventie duurt in principe niet langer dan 10 dagen.

In mei 2008 reageerde B-Fast tweemaal op de internationale oproep van China na de aardbevingen. Een eerste team ging daar een tentendorp van ongeveer 1000 tenten voor ontheemden opzetten. Valentijn Kinet behoorde tot het tweede team, dat dezelfde maand een volledig uitgerust veldhospitaal ging installeren in de provincie Sichuan, net buiten het aardbevingsgebied.

Valentijn werd vorige week opgeroepen om deel uit te maken van de B-Fast operatie voor de Palestijnse slachtoffers in de Gazastrook, om daar zwaar gewonde Palestijnse kinderen te evacueren en hulpgoederen ter beschikking te stellen. Een eerste vliegtuig met een ploeg van verplegend personeel staat al sedert vrijdagmorgen vertrekkensklaar op Melsbroek, maar kreeg nog altijd geen toestemming van de Egyptische autoriteiten om daar te landen. Valentijn is deze keer opgeroepen om in de tweede ploeg te functioneren in het ziekenhuis van El Arish.. De zwaarst verbrande kinderen zouden naar België worden overgebracht. Per vliegtuig zouden er 2 zwaargewonden en 2 lichtgewonden, met verplegend personeel, worden overgevlogen.

Doordat het geweld in het Zuiden van de Gazastrook sterk is geëscaleerd, kan het transport van gewonden vanuit de Gazastrook via de grensovergang Rafah niet worden gegarandeerd en is de aanvoer van gewonden quasi stopgezet. Het Rode Kruis kondigde aan dat zij op dit ogenblik geen ambulancekonvooien meer kunnen organiseren.

Het B-Fast team blijft standby en volgt de situatie uur per uur. Het medische evacuatietoestel van de Belgische Luchtmacht staat klaar om, zodra mogelijk is, een eerste vlucht uitvoeren. Ook Valentijn Kinet kan elk ogenblik opgeroepen worden om te vertrekken naar Egypte.

Foto © foto Kurt

Beluister hieronder het interview met Valentijn Kinet.

Truckfun schenkt Kerstcadeau

Regiobutton_gr_vereniging

T
ruckfun schenkt Kerstcadeau                           

De vrijwilligers van het verkeersveiligheidscomité die jaarlijks een Truckfun organiseren willen uitpakken met een Truckfun-kerstgeschenk.

Met de opbrengst van Truckfun 2007 en Truckfun 2008 hebben we een mooi bedrag van 1500 euro. Dit willen we schenken aan mensen met een handicap in Deinze.

Rond Kerst willen vrijwilligers van tal van verenigingen en transportmaat- schappijen dit warm gebaar aanbieden voor mensen met een handicap.

Omdat we ieder jaar nauw samenwerken met vrijwilligers van STAPH willen we hen dit afgeronde bedrag schenken.
Op hun beurt zullen zij het doorgeven aan verschillende Deinse instellingen die prachtig werk verrichten voor mensen met een handicap: o.a. DVC-H.Hart (Bachte), Home Ter Linde (Kaleshoek) en Veilige thuis- Huize Kattebeek...

Dat mensen met een handicap net zoals op Truckfun een berewarm geluksgevoel mogen ervaren tijdens de komende kerstperiode.

Deze avond om 20u 30, zal men het geschenk overhandigen op de evaluatievergadering van Truckfun, bij NV SNEL, E3-laan 62-63.

Laatste dag voor nieuwe brandweervrijwilligers

Brandweerwagen De brandweer van Deinze heeft vrijwilligers te kort en is bijgevolg op zoek naar nieuwe brandweerlui, zowel mannen als vrouwen.


Er zijn slechts twee voorwaarden. De nieuwe vrijwilligers moeten minstens 18 jaar oud zijn en over een rijbewijs B beschikken. Wie aan deze voorwaarden voldoet kan zich opgeven als nieuwe vrijwilliger.


Voor deze nieuwe vrijwilligers zal de brandweer begin december een infoavond organiseren. Op die avond kunnen de geïnteresseerden dan de brandweer beter leren kennen. Zij vernemen dan alles over de brandweer in het algemeen, maar vooral ook over de opleiding, de taken en de werking na de opleiding. De kandidaten kunnen tegelijk dan ook al hun vragen kwijt.


Deelnemen aan deze infoavond is geheel vrijblijvend, maar er moet wel op voorhand ingeschreven worden. Vandaag is het daarvoor de laatste dag. Inschrijven kan op brandweer@deinze.be of op het telefoonnummer 09 381 81 11.


Alles over de brandweer van Deinze op www.brandweerdeinze.be

François Cnudde schept de wereld in het klein

Franois_cnudde_2 Deinzenaar François Cnudde is een gepassioneerde modelbouwer en een bekende naam in de wereld van de modelbouw. AVS ging hem daarom opzoeken om de modelbouw te promoten ter gelegen van het 40-jarig bestaan van I.P.M.S. (International Plastic Modellers Society) Belgium. Je kan de reportage deze week bekijken in Kiosk, bij AVS.


François Cnudde is al van kleins af aan bezig met modelbouw. Maar de laatste 8 jaar doet hij het nu ook op een semiprofessionele basis, met oog voor elk minuscuul detail. Zijn diarama’s zijn taferelen, die hoofdzakelijk Wereldoorlog 40’- ‘45 illustreren. Met modelbouwclub I.P.M.S. Gent neemt hij deel aan beurzen en wedstrijden en kaapte heel wat prijzen weg, zelfs in Engeland en Nederland.


François gaat zelfs zo ver in zijn hobby dat hij elk jaar een week naar Normandië trekt, gewapend met zijn fototoestel. Na afloop van de reis komt hij thuis met een pak foto’s (of een geheugen vol met foto’s eigenlijk) van diverse overblijfselen van de landing in Normandië. Op basis van deze foto’s maakte hij dan zijn diorama’s die tot in de puntjes realistisch exact zijn.


François Cnudde en I.P.M.S., de club van François Cnudde, organiseren om de twee jaar een modelbouwbeurs. De editie 2007 was vorig jaar in het VTI van Deinze. Eind november 2009 komt de modelbouwbeurs terug naar het VTI .


Vorige week werd hij gerekruteerd door de redacteur van het nieuwe modelbouwblad ART of Modelling . In een van de volgende afleveringen zal  hij zijn eigen werken bespreken.


Meer info op www.ipmsgent.be en www.artofmodelling.be


Diorama_3

Foto's Kurt @lumix 

De dames van 'Dier onder dak' organiseren feest in de Brielpoort

We kregen een mooie foto van de dames van 'Dier onder dak', de vereniging die nu zaterdag 4 oktober een groot feest organiseert in de Brielpoort. Zie hiervoor: www.dieronderdak.be

DodgroepVan links naar rechts. Patricia Rotsaert voorziet 's morgens de zwerfpoezen in en om de Brielmeersen van eten, is meter van DoD en neemt de website van 't Poezenhof voor haar rekening; Monique Coussement is de opvangmama voor de poezen, doet de administratie van DoD en vangt de zwerfpoezen in Deinze; Berlinda Heyerick zorgt voor de opvang en herplaatsing van verloren en afgestane honden en onderhoudt de site van pets waar al de adoptiedieren en geplaatste dieren vermeld worden; Lucrèse Mestdagh is opvangmama van de poezen van DoD en vangt zwerfpoezen in Zulte; Magda Muylaert vangt poezen op en vangt zwerfkatten in Deinze en is voorzitster van DoD; Chantal Huys doet de administratie en de website DoD; Marleen Naessens woont in Zulte en helpt Lucrèse. Afwezig op de foto is Linda De Wulf die 's avonds de zwerfpoezen in de Brielmeersen, aan het museum en in 't Poezenhof van eten voorziet. Wat een teamwerk!

Dank aan Berlinda voor foto en info. 

Schoon matchke : Marcel Poirot

Hij is zonder meer de merkwaardigste supporter van SK Deinze. De man, een wandelend voetbalarchief, heeft nochtans geen enkele band met onze Leiestad.


Marcel_dingemans_2 Marcel Dingemans is Antwerpenaar in hart en nieren doch verblijft na de beroepsloopbaan in de gezonde zeelucht te Blankenberge. Ooit was hij een ‘die hard’-fan van ‘den Beerschot’, een paarse Kielse rat, met een verbintenis voor het leven, in goede en slechte tijden. Klein Marcelleke  zag de wonderdribbels van Rik Coppens en dweepte later met Juan Lozano, Walter Meeuws en Manu Sanon. Gouden jaren van puur voetbalgenot in eerste klasse, twee Belgische bekers en tal van Europese avonturen. Hij zag ook hoe zijn club wegzakte na het overlijden van voorzitter Stoop en degradeerde mee tot op de rand van vierde klasse. Maar Marcel bleef keihard ‘manneke’ en kon zich nooit verzoenen met de fusie met Germinal in 1999. Samen met het legendarisch stamnummer 13 verdween ook Marcel. Een Kielse graszode in een etagère te Blankenberge is de stille getuige van zijn eerste grote liefde…


Via ontraceerbare links en op onverklaarbare wijze kwam Marcel zowaar in Deinze terecht. Het klikte meteen en vandaag zit onze sinjoor gebeiteld in het plaatje van SK Deinze. Omwille van capaciteiten niet meer weg te denken uit het team. Zijn verhaal lijkt onwaarschijnlijk en bijna waanzinnig…


Meneer Dingemans, altijd onberispelijk in het pak, is namelijk niet gemobiliseerd. Te voet slaagt de globetrotter er in jaarlijks meer dan honderd matchen live te volgen, want naast zijn oranjehemdjes bezoekt hij ook nog even FC Knokke, KSC Blankenberge en de clubs van Brugge. Zowel in Virton als in Oostende kent men Marcel als vaste populaire voetbaltoerist. Verplaatsingen gebeuren via het openbaar vervoer en indien nodig door middel van de rechterduim. Hoffelijk meldt hij zich in de stadions aan als journalist, verslaggever en met de charme van een bekende detective met snor, gaat hij op zoek naar een primeur, een scoop, een titel voor zijn beroemd lyrisch verslagje op de clubsite.


Vandaag ontvangt Marcel de persmensen uit Doornik, de geboortestad van zijn groot voorbeeld, Luc Varenne. En Gerrit Laverge, voormalig trainer van SK Deinze met snor. Inspiratie genoeg dus voor onze ‘man’ om zijn ‘ding’ te doen. Dingemans… (ra)


KMSK Deinze speelt zondagnamiddag om 15 u tegen RFC Tournai in het Burgemeester Van de Wielestadion


Roland_pasfoto_3

Roland Aerssens is stadionomroeper voor KMSK Deinze en presentator van het sportprogramma "Dug Out" op Radio Tequila 105.1 FM, dat op vrijdag om 18 u exclusief gewijd is aan KMSK Deinze.

't Muziek op stap in Normandië

Brandweer't Muziek of de fanfare van de Deinse brandweer was in augustus op verplaatsing. We zien de groep op zondag 17 augustus defileren in het vissersdorp Port en Bessin vlakbij Bayeux (Normandië) tijdens een officiële optocht.   

De brandweerfanfare werd opgericht in 1955 en trad op ter gelegenheid van allerlei manifestaties zoals ter ere van Sint-Barbara, op de jaarmarkt als kiekenfanfare, de Canteclaerstoeten, de laatste thuismatch van SK Deinze of de jaarlijkse hulde aan de oorlogsmonumenten.

Vrij snel waren er internationale optredens, zoals de verbroederingsfeesten met het Duitse Rheinbach. De dirigent - sinds 1992 ondertussen - is Dirk Carton, die de taak overnam van Antoine. Dirk componeerde overigens zelf enkele marsen.

Op zondag 21 september is er het eetfestijn, georganiseerd door de vriendenkring van de Deinse brandweer. Voor meer info zie website.      

Met dank aan Brigitte Delmeire voor de foto

http://www.brandweerdeinze.be/

Oudere berichten:
> Ghesquière speelt zondag tegen SK Ronse
> Omloop Het Nieuwsblad voor dames
> Vlaams Belang voert actie op de markt van Deinze
> Morgen verkeersveilige dag in Oost-Vlaanderen
> Cursus imker door bieëntelersbond Sint-Ambrosius Deinze
> Vraag over 'Infokrant' na de gemeenteraad
> Shakespeare in Deinze
> LDD Deinze vindt dat de stad geen visie heeft over windenergie
> O.C.M.W.-raad op dinsdag 3 maart 2009
> Verschillende inbraken tijdens het voorbije weekend.
> Succes voor Politiezone Deinze/Zulte.
> Het gebeurde in Deinze
> Biba en Etcetera gaan dicht
> Volgende week is het Week van de Vrijwilliger
> Met vtbKultuur naar de Adriatische Kust
> Winnaars Groot Nederlands Dictee in Deinze
> Kalender Verenigingen
> Domein Brielmeersen helpt de lagere scholen van Deinze met hun schoolfactuur
> Spoorloos verdwenen na ongeval
> Verkeersongevallen met zwakke weggebruikers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007

Deinze blogt


  • Eddy Lefevre stond aan de wieg van de vrije radio Tequila en was jarenlang leerkracht aan het Sint-Vincentius- en Vrij Handelsinstituut in Deinze.

    Stefaan De Groote is geboren en getogen Deinzenaar. Hij publiceert over heemkundige onderwerpen en werkt als beleidsmedewerker buitenlandse zaken bij de Vlaamse overheid.

    Willy Tack was lange tijd schepen in Deinze en in zijn jonge jaren stond hij in het doel bij Racing-White en SK Deinze.
    Kurt is geboren en getogen Deinzenaar. Medewerker van Lokale Radio Tequila en medeorganisator van Truck-Fun Deinze. Onder het pseudoniem © foto Kurt maakt hij foto's van alles wat er leeft en beweegt in Deinze.

Zoeken

Nieuws uit deinze

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!