Home  Life  Dier & Vriend  dierendokter
  
Hoe wordt dwergkonijn zindelijk?

‘Hoe maak je een konijn zindelijk?’, vraagt Els Tuymans zich af. ‘Mijn dwergkonijntje is nu negen weken oud en ik wil het in huis laten rondlopen. Maar Snuffel durft een plasje of een keuteltje achter te laten.’

Lees verder

Een rat als beste speelkameraad
RatRatten jagen veel mensen de stuipen op het lijf. Toch worden de knaagdiertjes steeds populairder. Sterren als Angelina Jolie, Pink en Paris Hilton zijn de trotse eigenaars van een rat. Terecht, want volgens dierendokter Rob zijn deze beestjes de ideale huisdieren.

Lees verder

Hamsters zijn slaapkoppen

HamsterHamsters zijn leuke diertjes om in huis te halen als je geen zin hebt in de rompslomp van een écht huisdier. Een hok plaatsen, hamster erin en klaar is Kees, denken we. Voor alle zekerheid trokken we eens bij dierendokter Rob Lückerath aan de bel om hem te vragen of het wel zo eenvoudig is.

Lees verder

Vuile chinchilla

Ik heb een witte chinchilla die aan de voorkant en aan de pootjes vies, vuil en nat is. Mag ik hem wassen en drogen met een haardroger of moet ik het gewoon met een washandje en handdoek doen? Ik heb gehoord dat die beestjes niet in de tocht mogen staan, dus durf ik hem nu niet te wassen. Maar het is echt geen gezicht.

Lees verder

Russische dwerghamster

Onze Russische dwerghamster ligt vaak niet in zijn huisje of onder het hooi, maar gewoon zo bloot in zijn kooitje. Af en toe zie ik hem bibberen. Kan dit kwaad?

Dierenarts Rob Lückerath: ‘In tegenstelling tot zijn grote neef de goudhamster is de ‘Rus’ een echt familiedier. Russen zitten graag bij elkaar, al kunnen ze ook behoorlijk kibbelen. Zo leggen ze de onderlinge rangorde vast. Dwerghamsters die niet aan mensen gewend zijn, draaien zich op hun rug en maken een krijsend geluid. Dit is een signaal van angst en onderwerping, dat ze ook bij hun soortgenoten gebruiken. Deze hamster kan bovendien beter tegen de kou dan tegen de hitte, omdat hij helemaal verpakt zit in een bontjasje – zelfs zijn voeten zijn behaard.’

Hoe oud wordt een hamster?

HamsterEen hamster is oud wanneer hij de leeftijd van 20 maanden heeft bereikt. In vergelijking met andere knaagdieren wordt een hamster niet zo oud: gemiddeld 2 tot 3 jaar. De wildkleurige wordt meestal wat ouder, nl. 4 jaar. En de sterkste exemplaren worden uitzonderlijk 6 tot 7 jaar. Het lijkt erop dat de vrouwtjes ouder worden dan de mannetjes, maar als het vrouwtje veel ,,bevallingen’’ achter de rug heeft, is ook haar leeftijd minder lang. Het zijn vooral de voeding en verzorging die een belangrijke rol spelen bij het ouder worden.

Dwergkonijn met lange nagels

Ons dwergkonijn heeft veel te lange nagels. Moeten we knippen? In de vrije natuur is pedicure niet nodig maar een konijn dat in een hok zit slijt zijn nagels niet af. Knippen is dus de boodschap. Niet te kort echter. Knip nooit verder dan het haar dat aan de pootjes groeit. Komt er toch bloed aan te pas, dan moet je dit stelpen door druk uit te oefenen op de wonde. Liefst met een wattenstokje en isobetadine.

Waarom hoesten mijn konijnen?

Een lezer kocht enkele konijnen en plaatste die meteen bij hem thuis in het hok. Niet zo’n best idee. Aangekochte konijnen meteen in uw konijnenhok plaatsen, is altijd fout. Het risico dat de diertjes al de andere konijnen besmetten, is te groot. Wat u nu moet doen is de aangekochte – en mogelijk zieke – dieren in quarantaine plaatsen voor een periode van minstens twee weken. Je moet dus een ziekenboeg maken en daar heel hygiënisch mee omspringen. Dat wil zeggen je handen wassen met alcohol als je de konijnen of het hok heb aangeraakt. De dieren hebben wellicht ook antibiotica nodig. Daarom is het aangewezen er een dierenarts bij te halen. Hij weet welke antibiotica ze precies nodig hebben.