Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
De Parelvissers

Dvdtv_parelvissers_1tv-serie: 8 / extra's: 6 / box met 3 dvd’s+cd / Eén-Var-Woestijnvis

Jammer toch van die ontknoping. Niet dat ze slecht was - verre van zelfs - maar ze was voor veel kijkers een beetje teleurstellend omdat overijverige fans van De Mol elke week weer andere theorietjes over de verdwijning van Jan De Ridder op het internet hadden gezet. Het aangezwengelde mysterie stond een beetje in de weg van de ware natuur van De Parelvissers: dit is geen zoekspelletje, maar een elegie voor verloren onschuld en idealen. Achteraf bekeken kón Tom Lenaerts' fictiedebuut niet anders eindigen dan met de ultracynische raad van Jan aan zijn jongere broer Piet: ,,Denk eraan, het schoonste moet áltijd nog komen.’’

Door de ernst en sereniteit van de slotaflevering waren we ook een beetje vergeten hoe ongelooflijk grappig sommige scènes wel zijn. De Vlaamse versie van Fawlty Towers - met Peter Van den Begin als Basil! - is een hilarisch hoogtepunt, maar ook in het kwartiertje verwijderde scènes zit de komische timing van de acteurs perfect. Het zijn goed gedoseerde krenten die de minder vrolijke boodschap van de reeks beter verteerbaar maken. Enfin, waar we dus heen willen: Tom Lenaerts leverde gewoon de beste Vlaamse fictie af sinds Terug naar Oosterdonk, punt. Ides Meire mag zijn engelbewaarder op zijn blote knietjes danken dat hij in beide series een hoofdrol mocht spelen - zeker omdat hij in De Parelvissers een beetje de zwakke schakel is tussen meer ervaren acteurs en actrices.

Detailopmerking: als de reclame gewag maakt van "vele extra's", verwachten we wel iets meer dan wat hier in de doos zit. Behalve de vermelde verwijderde scènes en de cd met de soundtrack van Dominique Pauwels gaat het om vulsel. Een clip van Anton Walgrave, een travelling shot door het Ardeense huis, wat proefopnames: that's it. Behalve een geliefd en getalenteerd schrijver, regisseur, presentator, grapjas, vader, minnaar en taartenbakker (er zitten enkele mogelijks ongefundeerde gokken in deze opsomming) is Tom Lenaerts duidelijk ook véél te bescheiden. Een interview met de bedenker zelve en enkele van de acteurs had niet misstaan voor deze - anders best wel mooie - uitgave. (tdc)

Reacties

Ides Meire mag in beide series een hoofdrol mocht spelen - zeker omdat hij in De Parelvissers zeker geen zwakke schakel is tussen meer ervaren acteurs en actrices, net als in Terug naar Oosterdonk.

luc op 11 januari 2007 om 19:44

In De Parelvissers speelden enkel bekwame acteurs. GEEN zwakke schakels dus. Ides Meire is een topacteur en dat blijkt uit al zijn rollen die hij tot nu toe gespeeld heeft, EMMA incluis.

Kristof op 28 juni 2007 om 20:23

Laat een reactie achter