Home  Regio  eeklo  eeklo blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Eeklo?
Laat het weten aan:
Marc Van Hulle
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Buyck-monument wordt 'Oog voor Eeklo'

Rotondenacht Het rode kunstwerk op de rotonde aan Blommekens (watertoren) heeft een naam: het 'Oog voor Eeklo'. Donderdagavond 26 februari wordt het kunstwerk officieel onthuld door de weduwe van industrieel en ereburger John Buyck die het aan de stad heeft geschonken ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag. Het 'Oog voor Eeklo' is een ontwerp van Hilde Van Sumere en werd vervaardigd in de ateliers van Victor Buyck Steel Construction. (foto Albert Everaert)

Groot Nederlands Dictee: de winnaars uit het Meetjesland

Dictee sfeerbeeld 

Voor de 15de keer organiseerde het Davidsfonds het Groot Nederlands Dictee op 72 plaatsen in Vlaanderen, Brussel, Groot Hertogdom Luxemburg en Nederland. Ook in Eeklo konden jongeren en volwassenen voor de 15de keer deelnemen aan het dictee. Op Valentijnszaterdag waren er liefst 128 deelnemers present in de eetzaal van de basisschool de Meidoorn. In een eerste deel moesten de deelnemers correct gespelde woorden herkennen in een reeks waar ook fout gespelde woorden tussenstonden. Herken je de juiste schrijfwijze van de volgende woorden: ‘gynaecoloog, voogdijinstantie, adequaat’? Op deze Valentijnsdag moesten de jongeren van het middelbaar de volgende correcte schrijfwijze aanduiden: ‘Leo’s amoureuze perikelen’. Ook de kinderen uit de derde graad lager onderwijs moesten de volgende woordgroep: ‘een onvermijdelijke fout’, juist aanduiden. In een tweede deel moest men de fout of fouten aanduiden in een tekst. Zie je de fout in de volgende zin? ‘Een veelgehoorde slagzin in deze barre tijden: “Leve Sint-Salarius!”’ Inderdaad, sint-salarius mag niet met een hoofdletter want dit is geen heilige.

Winnaar liefhebbers Bij het liefhebbersdictee van de volwassenen won Gino De Laere uit Maldegem de eerste prijs met 85 procent. De tweede prijs ging naar Martine Wezenbeek uit Zomergem. Ze behaalde 81 procent.

Winnaar junioren Het juniorendictee voor de jongeren uit de derde graad secundair onderwijs werd gewonnen door Ester Blomme uit Maldegem met 89 procent.


Winnaar scholieren Het scholierendictee voor de jongeren uit de tweede graad secundair onderwijs werd gewonnen door Ruben Lievens uit Bellem met 84 procent.

Winnaars cadetten De eerste prijs van het cadettendictee (eerste graad secundair onderwijs) ging naar Djamilla Alleman uit Maldegem. Ze won met 91 procent. De tweede prijs was voor Sigrid Wallaert uit Zomergem. Ze behaalde ook 91 procent maar ze werd tweede omdat ze in het eerste deel 1 fout meer maakte dan Djamilla.
Winnaars miniemen Bij het miniemendictee voor de kinderen uit de derde graad basisonderwijs waren er liefst 4 winnaars: Andreas Denolf uit Waarschoot met 94 procent, Yorick Van de Woestijne ook uit Waarschoot en ook met 94 procent, Tabira Standaert uit Kaprijke met 93 procent en Lisa Bailleul uit Eeklo eveneens met 93 procent. Proficiat voor de winnaars. Zij gingen met een boekenpakket naar huis. Gezien het grote aantal deelnemers werden er nog vijf boeken verloot onder de deelnemers van het dictee. De deelnemers hadden er van genoten want op een van de kladblaadjes las de jury: ‘Thanks, het was leuk’. Op zaterdag 21 maart 2009 palmen de 25 beste spellers uit elke dicteereeks het Vlaams Parlement helemaal in en nemen het tegen elkaar op in een spannende taalstrijd. (tekst en foto's Jan Vermeire)

Prijs voor Cultuurverdienste voor Paul Van Bouchaute

Cultuurprijs  Davidsfonds2

Mijn oud-leraar Nederlands en Engels, Paul Van Bouchaute, ontving vanmorgen de Prijs voor Cultuurverdienste 2008. Daarmee komt alweer een klinkende naam op het intussen toch al indrukwekkende erelijstje. Het is eigenlijk heel opmerkelijk dat Paul Van Bouchaute (uiterst rechts op de foto, met zijn Davidsfondsbestuur) kandidaat was voor deze prijs, want ik ben er zeker van dat hij daar zelf allerminst om gevraagd heeft. Paul is iemand die graag en veel in de schaduw werkt, zo was het voor velen (behalve voor de insiders uiteraard) een verrassing toen hij vorig jaar op het stadhuis werd gehuldigd voor zijn 15 jaar voorzitterschap van het Davidsfonds. Paul is geen tafelspringer, nooit geweest, maar iemand die zich heel gedreven vastbijt in de dingen waarvoor hij zich engageert. Hij was zo al als leraar, ik denk dat het niet anders is als voorzitter van een vereniging. Met de toekenning van de Prijs voor Cultuurverdienste aan Paul Van Bouchaute zet de culturele raad eigenlijk tegelijk ook twee belangrijke feiten in het zonnetje: enerzijds wordt het 'jaar van het Davidsfonds' (met de meer dan 20.000 zoektochters) nog eens in herinnering gebracht, en anderzijds komt ook de 125ste verjaardag van de decanale Sint-Vincentiuskerk hierdoor nog eens in het voetlicht. Hiervoor schreef Paul immers 'Een gebed van steen', een boek met foto's en sonnetten over de jubilerende kerk. 'Toen ik vernam dat ik zou genomineerd worden voor deze cultuurprijs, zei ik tegen enkele vrienden: als ik hem win, zal ik me blijven inzetten voor de vereniging. En als ik hem niet win, evenzeer.' Dàt is Paul Van Bouchaute ten voeten uit. Proficiat Paul!

Wielerboek van het jaar: Meetjesland koerst

Meetjeslandkoerst Vanavond werd in Cultureel Centrum Den Hoogen Pad in Adegem het boek 'Meetjesland Koerst’ voorgesteld. Dit is de zesde editie in de boekenreeks Erfgoed Leeft van de Erfgoedcel Meetjesland. Auteur van dit zesde deel, de opvolger van mijn 'Meetjesland Smaakt', is journalist Dominique Lampo uit Maldegem, reporter bij Het Nieuwsblad en bij AVS. Dominique schetst in dit knappe boekje het ontstaan van de wielersport in de loop van de 19de eeuw, en de evolutie ervan (in het Meetjesland). Waar is de tijd dat alleen de burgerij zich een fiets kon veroorloven, dat baanwielrennen populairder was dan de straatkoersen, dat binnenbanden uit Frankrijk ons land binnengesmokkeld werden of de naam ‘Flandrien’ niet zo positief klonk.

De auteur laat ook een heel peloton Meetjeslandse grote namen de revue passeren: Eric en Roger De Vlaeminck, de dynastie Planckaert, maar ook Camiel Haeck en Berten Ramon. Of Marcel Buysse, Tourwinnaar Maurice De Waele, Noël Foré, Romain De Loof, Girowinnaar Johan De Muynck, Frank Hoste, Rudy Matthys, Rudy Dhaenens en tenslotte over de laatste Meetjeslandse kermiskoers: ‘De Omloop van de Gouden Garnaal’. En zit er toekomst in de Meetjeslandse wielrenners?

Markvanhamme 'Meetjesland Koerst' wordt rijkelijk geïllustreerd met foto's uit het onuitputtelijke en gul ter beschikking gestelde archief van twee andere Eeklose cracks: Mark Van Hamme en Staf De Roo. De inleiding van het boek werd dan weer geschreven door VRT-journalist Karl Vannieuwkerke, die vanavond de boekvoorstelling presenteerde en die zich afvraagt wat er toch in het Meetjeslandse pompwater zit dat de streek zoveel wielerkampioenen heeft voortgebracht.

'Meetjesland Koerst' kost amper 4 euro en is, net als de vijf andere boeken uit de voortreffelijke reeks, te koop bij Erfgoedcel Meetjesland, Van Hoorebekeplein 1b4 te Eeklo (09-373.75.96). Je leest er alles over op www.erfgoedcelmeetjesland.be. (foto Albert Everaert)

Win boek met luchtfoto's van o.m. Eeklo

Vvdl_cover_2_4 Vlaanderen vanuit de Lucht heeft zopas haar nieuwste publicatie uitgebracht: Flanders from the air.    
Dit achttalige boek bevat de mooiste beelden die de afgelopen jaren boven Vlaanderen zijn gemaakt. Het boek is ingedeeld in tien verschillende thema's waardoor alle aspecten van Vlaanderen aan bod komen: historische stadscentra, pittoreske dorpjes, prachtige natuurlandschappen tot sportevenementen en havens. Ook Eeklo en omstreken kregen er een plaatsje.
De aandachtstrekker voor op je salontafeltje!

Win!
Eeklo5313010807_2 Wij geven één exemplaar van Flanders from the air weg. Wil jij graag grasduinen in dit prachtig fotoboek? Stuur dan voor 31 januari 2009 een mailtje naar elke.dreesen@nieuwsblad.be met je naam, adresgegevens en het antwoord op de volgende vraag: Welke foto krijg je als eerste te zien wanneer je de luchtfoto's bekijkt via www.nieuwsblad.be/eeklo?
Vermeld als onderwerp Flanders from the air - Eeklo.
Succes!

Meer info: www.vlaanderenvanuitdelucht.be

Kunstenaar Luc Verstraete overleden

Eeklo_11 Vanmorgen is Luc Verstraete op 80-jarige leeftijd in zijn woning in de Brugsesteenweg overleden. Luc was een begenadigd graficus en kunstenaar, die aan de wieg stond van veel van de huidige generatie cartoonisten. Hij was jarenlang de huiscartoonist van 'de Eecloonaar' en ontwierp honderden affiches voor culturele activiteiten in het Meetjesland. Luc, die in 1997 door het stadsbestuur voor 'zijn' academie in Eeklo werd vereeuwigd met een borstbeeld, was getrouwd met Sonja Dumon, die tot op het laatste moment voor hem heeft gezorgd. Hij laat vier kinderen na: Paul, Barbara, Silvia en Michiel. Ikzelf had het voorrecht om Luc enkele keren te mogen interviewen, in zijn atelier achteraan zijn woning. Daarbij kwam zijn liefde voor het vak altijd naarboven, hij hield ervan om zijn leerlingen te enthousiasmeren en om zijn talenten ter beschikking te stellen. 'Van uw leven iets maken, dàt is pas kunst', zei hij me nog in 2003, toen bij zijn 75ste verjaardag een kunstboek werd uitgegeven. Bedankt Luc, voor zoveel mooie momenten en zoveel grimlachjes bij je cartoons. Veel sterkte aan de familie Verstraete. (foto Michel Moens)

Gaston Dauwe is een Lieve gids

Dauwe2 Op dinsdag 11 november bracht het Davidsfonds Eeklo een bezoek aan Gent. Onder de kundige leiding van onze gids Gaston Dauwe volgden we de bedding van de Lieve in Gent. Gaston Dauwe is de oudste student van België. Hij behaalde vorig jaar op zijn 75ste een licentiaat geschiedenis aan de universiteit van Gent. De rondleiding begon op het Veerleplein aan het prachtige Gravensteen. Het Gravensteen is de enige waterburcht midden in een grootstad. We passeerden het enige resterende houten huis van Gent.

Aan de Lievekaai hoorden we dat het hoogteverschil met Eeklo liefst anderhalve meter bedroeg. Daarom werden er wel 9 rabotten geplaatst, waaronder 5 in Eeklo. Die rabotten waren eigenlijk poorten waar men schotbalken ophaalde als er een schip passeerde. De schepen op de Lieve waren eigenlijk niet zo groot. Ze hadden slechts een lengte van 5 m en een diepgang van 4000 liter of 5 vaten wijn. De Lieve werd heel veel gebruikt in de Middeleeuwen want de getijden op de Schelde maakten scheepvaart bijzonder moeilijk. In de jeugdherberg ‘De Draecke’ hielden we een pauze voor een Augustijn-biertje, want we waren ook net aan de Augustijnerabdij. Aan het rabot zagen we nog enkele oude gerestaureerde fabrieksschouwen, die het industriële verleden van Gent in de 19e eeuw illustreerden. In het Prinsenhof kwamen we natuurlijk het standbeeld van Keizer Karel tegen. Maar of hij nu echt in Eeklo geboren is kon ook onze gids niet bevestigen. Net voor het vallen van de duisternis kwamen we terug op het Veerleplein. Een café genaamd ‘het einde’ kon de wandeling niet beter besluiten. Onze gids deed het voortreffelijk. Hij doet ons reeds smaken naar zijn lezing ‘Valsmunterij in het graafschap Vlaanderen van 1500 tot 1800’ op donderdag 29 januari 2009.

Griekse topnamiddag in de Koperen Leeuw

Afbeelding_006  Guido Demoen (81), bezielde verteller en classicus, geeft op zondag 19 oktober om 16 uur toelichting bij zijn boek ‘Romiosini en andere gedichten’, een vertaling van de Griekse poëzie van Yannis Ritsos. Het wordt een boeiende voordracht verzorgd door o.a. Petra Van Belleghem (Nederlands) en de classicus Stijn Huylebrouck (Grieks). Dit alles wordt afgewisseld met liederen van Mikis Theodorakis, gebracht door Petra Van Belleghem, viool en zang, begeleid door Xavier Roels, gitarist en dirigent van het organiserende Theodorakis-Ensemble. U kunt voor-en nagenieten met een drankje en een hapje in een Griekse sfeer met muziek van Theodorakis. Afspraak in de Koperen Leeuw, Tieltsesteenweg 30/1, op 19 oktober vanaf 15.15 uur. Kaarten kosten 8 euro en zijn te reserveren bij Xavier Roels, Emiel Dauwestraat 32 te Eeklo (0476-34.84.19 of xavierroels@skynet.be).

Ridders op de fiets

Dit weekend vindt de jaarlijkse reünie van de ridders in de Orde van den Eeclooschen Herbacker plaats in de raadszaal van het stadhuis, meer bepaald zondagmorgen 12 oktober om 11 uur. Erevoorzitter Antoine De Boever en de leden van de raad van beheer van VVV-Eeklo kozen dit jaar twee ridders op de fiets om hun rangen te versterken: Alain Deschamps en Cesar Verstraete, zijnde voorzitter en ere-voorzitter van de jubilerende wielerclub Sportvrienden. Beiden aanvaardden deze onderscheiding en worden zondagmorgen dus tot ridder geslagen.

Stationsstraat heeft geen geheimen meer voor Freddy Pille

Stationsstraat Vrijdagavond 10 oktober opent in het Jenevermuseum op het Van Hoorebekeplein een heel opmerkelijke tentoonstelling over de Stationsstraat tussen 1860 en 1950. Samensteller is waarnemend archivaris Freddy Pille die een gedetailleerde reconstructie maakte van woningen én bewoners van deze centrumstraat in die 90-jarige periode. Pille wil met deze tento vooreerst het werk van de Eeklose Geschied- en Heemkundige Kring eens in het zonnetje zetten, en daarnaast ook tonen welke mogelijkheden er in het stadsarchief schuilen. Hij kon hierbij een beroep doen op de fotocollecties van Staf De Roo, Julien Van De Genachte, Luc Dobbelaere en Jean Van Hoegaerden. De tentoonstelling loopt van 11 tot 19 oktober, van 14 tot 17 uur; op donderdag en in het weekend ook van 10 tot 12 uur. Gratis toegang.

Oudere berichten:
> Groot Nederlands Dictee: de winnaars uit het Meetjesland
> Na de wijn, het (Valentijns)bier: Irma-bier
> Waar ligt 't Koerken?
> Erik Matthijs stopt als parlementair
> Kangoeroelijken langs de weg
> Kleuters op bezoek in het ziekenhuis
> Nog geen 20.000 Eeklonaren
> Stoefers zijn ook mensen...
> Sven Mallezie wint regiocompetitie
> Gaëlle Deschamps is beste junior journalist
> Marc De Waele maakt kunstwerk voor Pepsi Cola
> Sint-Antonius steunt gsm-actie Het Nieuwsblad
> Peperstraat ligt weer open
> Senioren vertellen kinderen over de oorlog
> Valentijntip: seks in je glas!
> Sven Mallezie nu de sterkste in Breda
> Vedettenparade op het stadhuis
> Stadhuis prijst MNM
> Gymclub Altis grossiert weer in medailles
> PTI-leerlingen herstellen waterschade in De Meidoorn

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007

Eeklo blogt

  • Marc Van Hulle blogt over Eeklo.

    Marc Van Hulle (°1962) werkt al meer dan twintig jaar bij deze krantengroep. Hij combineerde dit lang met het hoofdredacteurschap van het plaatselijke huis-aan-huisblad Taptoe Meetjesland, maar is nu aan de slag als manager PR en Communicatie bij het ziekenhuis AZ Alma in Eeklo en Sijsele. Een rasechte Eeklonaar, die met echtgenote Ann, zoon Michiel (°1989) en dochter Jasmien (°1993) in de Galgenstraat woont. Marc kijkt graag televisie, houdt van lekker eten en van Club Brugge, in goede en kwade dagen.

Zoeken

Nieuws uit eeklo

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!