Home  Regio  eeklo  eeklo blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Eeklo?
Laat het weten aan:
Marc Van Hulle
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Het barakje van Obama

Barak_van_obama Bij prangende internationale actualiteit loopt mijn mailbox normaal vol met allerhande mopjes en cartoons. Vandaag kreeg ik deze foto, die ik mijn bloggers toch niet wil onthouden. Ik vind het gewoon een leuke aankondiging van de komst van de eerste niet-blanke president van Amerika. Of hoe het toekomstige barakje van Obama er straks misschien zal uitzien...

De Warande dekt De Meetjeslandse Tafel

Warande Ik was gisteravond te gast in Gastronomisch Restaurant De Warande in Bentille voor een opmerkelijke persvoorstelling. De zaakvoerders Dirk en Mireille Boelens-Praet starten vanaf nu immers met een project dat ik op deze blog graag even belicht, want naast Eeklonaar ben ik ook Meetjeslander. Het gaat om De Meetjeslandse Tafel, waarbij chefkok Dirk een uitgebreid menu samenstelt, nagenoeg uitsluitend met producten en dranken die hij bij Meetjeslandse leveranciers gaat halen. Samen met zijn echtgenote Mireille toerde Dirk de voorbije maanden meer dan 800 km rond in het Meetjesland om streekgebonden producten te zoeken, te proeven en aan te kopen. Het resultaat van deze queeste is gewoon verbluffend: ze vonden maar liefst 75 producenten die ingrediënten voor smakelijke menu's zouden kunnen leveren.

De Meetjeslandse Tafel is een nagenoeg maandelijks wisselend viergangenmenu, besprenkeld met Meetjeslands aperitief Pomme Charelle of een streekbiertje van de brouwerij Van Steenberge. Als starter is er de keuze tussen een tartaar van tonijn, wasabi, platte kaas met kruiden en ijs van verse en gedroogde tomaat; of een pastei van ganzenlever gemarineerd met Pomme Charelle, stukjes Elstarappel en rozijnentoost. Als voorgerecht kan men kiezen tussen mosseltjes, gekookt met Gentse Tripel en prei, gebakken zeeduivel met coulis van pompoen, spinazie en Augustijn Grand Cru, of een cappuccino van Boekhoutse garnalen en sesamkoekjes. De hoofdschotel maakt kiezen helemaal lastig: witblauw tussenrib met Gulden Draaksaus, tempura van rode ajuin, corne de gatte in de schil en bloemkoolgratin of kabeljauw op puree van truffelaardappel, korstje met volbelegen kaas en rozemarijn, lardo collonata en venkelboter. Het menu wordt afgerond met een gratin van aardbeien met Charelle Pomme Paf, roomijs van koolzaadhoning; yoghurtmousse en -cake, soepje van rode pompelmoes en munt; gebrande room met Leute Bokbier of een assortiment kazen.

Voor het menu betaalt u 37 euro, met aperitief, wijnen en koffie komt het op 54 euro. U kunt het menu ook kiezen met aangepaste bieren in de fles. Reserveren kan in De Warande, Warande 10 te Sint-Jan-in-Eremo (09-379.00.51)! Het bovenstaande menu is te verkrijgen tot en met 16 oktober. Absoluut aan te raden! Smakelijk!

Eeklose invasie in Engeland

Dsc02001

Wie deze week in Zuid-Oost Engeland vertoeft, moet al geluk hebben om geen Eeklonaar tegen het lijf te lopen. De VVV van voorzitter Amedé Vertenten is er immers met een vijftigtal leden op bezoek in de omgeving van zusterstad Newbury. VVV'er Willy Lehoucq stippelde een mooie vijfdaagse uit, die erg werd gewaardeerd.

Dsc02030 Ook een ruime delegatie van het stadsbestuur was deze week in Newbury te gast om aan het sympathieke Britse zusterstadje duidelijk te maken dat de jumelage nieuw leven wordt ingeblazen. Burgemeester Koen Loete, de schepenen Rita De Coninck, Ann Van Den Driessche en Freddy Depuydt, toekomstig stadssecretaris Meike Van Grembergen en zonechef Antoinette Vanden Bossche werden er met de andere Eeklonaren hartelijk ontvangen door burgemeester (voor één jaar, naar Britse traditie) Phil Barnett. Voor de gelegenheid werd zelfs een foto genomen op Eeklo Place! Maar de grote groepsfoto schoot ik aan Christ Church in Oxford, waar opnames gemaakt werden voor afleveringen van Inspector Morse en voor de Harry Potter-films.

Bier op het spoor

Op 15, 16 en 17 augustus organiseert het Stoomcentrum Maldegem de tweede editie van Bier op’t spoor.  Na een pauze van 4 jaar wil dit evenement met een fris elan een unieke mix tussen de rijke spoorweghistoriek en het Belgisch bier brengen. Brouwerij Van Steenberge, de enige brouwerij die het Meetjesland rijk is, zal met haar volledige gamma bieren aanwezig zijn, zowel op het terrein als aan boord van de treinen. Het eigen STOOMBIER zal voor deze gelegenheid van ’t vat verkrijgbaar zijn. Degusteren van deze bieren kan aan democratische prijzen! De diverse bieren zijn eveneens in geschenkpaketten te koop aan de bierstand.

Uiteraard kunt U de sfeer opsnuiven van de tijd toen reizen per spoor nog een belevenis was. Op de spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo kan de bezoeker treinritten maken in historische rijtuigen gesleept door échte stoomlocomotieven of in een oude dieselmotorwagen uit de jaren vijftig. Het evenement wordt aangevuld met treinritten op het smalspoor, voor kinderen een ideale gelegenheid gezeten in open wagentjes.  In het station van Maldegem gooit het museum haar deuren open, aangevuld met modelstoomlocomotieven, modelspoor, shop en diverse randactiviteiten.

Het evenement is open van 10 tot 18u, inkom 10 euro, kinderen tot 12 jaar 6 euro, all-in gezinsformule(2V+3K) 25 euro.

Het Stoomcentrum is open elke zon -en feestdag van mei tot en met september ts 10 & 18u.  Op deze dagen rijdt de stoomtrein.  In augustus rijden de dieseltreinen ook op woensdag en vrijdag ts 11 & 18u.

Voor meer info: www.stoomcentrum.be, info@stoomcentrum.be, of telefoon 050 71 68 52

Tourwinnaar Carlos Sastre in het Meetjesland!

Carlossastre

Het is wel niet in Eeklo, maar dit wil ik mijn bloggers niet onthouden. Deze namiddag was niemand minder dan de kersverse Tourwinnaar Carlos Sastre te gast in het Meetjesland, meer bepaald in café Verloren Hoek in Aalter, waar hij door zijn supportersclub enthousiast werd onthaald. Vanuit Aalter trok Sastre naar het UZ Gent, waar hij een bezoek bracht aan de kinderkankerafdeling en nadien gaat het richting Aalst voor het naTourcriterium. (foto Michel Moens)

Koantjesbier verfrist op zwoele zomeravonden

Koantjesbier Oud-collega Stefaan Van Canneyt (VACAS) en zijn echtgenote Sabine Verbuyst hebben in hun 'Bierloods' op het Broekelken niet alleen meer dan 800 verschillende soorten Belgische bieren in aanbieding, ze zijn bovendien de verdelers van het Maldegemse streekbier 'Koantjesbier', een lekker biertje dat een echte aanrader is op zwoele zomeravonden.

Vanaf deze week is de Bierloods open, je kunt er elke dag, behalve op woensdag, terecht: Broekelken 30C in Adegem (net over de schreeve, dus) of na afspraak: 0475-63.16.86. Je kunt ook langslopen op het streekbierenfestival op vrijdag 11 juli (vanaf 14 uur), zondag 13 juli (vanaf 16 uur) n maandag 14 juli (vanaf 19 uur), met telkens degustatieavond van ambachtelijke bieren.

Op de foto lijkt ook dochtertje Irma lijkt het Koantjesbier van papa en mama wel te lusten...

Het Meetjesland heeft een leuke bobbel

Bobbel Deze middag werd op Beke kermis in Waarschoot de ‘Meetjesland Bobbel’ officieel in gebruik genomen. De bobbel is een reuze springkussen van 8m x 8m waarmee het Meetjesland zich geliefd wil maken bij kinderen en hun ouders. Ook op andere zomerevenementen in het Meetjesland zal de bobbel zijn opwachting maken. Miss Meetjesland 2008 Svea Minnaert en enkele finalistes van Miss Meetjesland 2009 waren vanmiddag de eersten om de gloednieuwe bobbel in te springen. Het lint werd geknipt door burgemeester Ghislain Lippens(Waarschoot) en burgemeester Jo De Coninck (Zomergem). De Meetjeslandbobbel is te huur voor evenementen. Alle info en tarieven bij het Streekplatform+ Meetjesland (09-373.46.54 of op www.meetjesland.be).

Nieuwe kleurrijke regioborden langs Expresweg

Onthulling_regioboird_0031 Streekplatform+ Meetjesland en vzw Toerisme Meetjesland overplakten gisteren de regioborden 'Meetjesland' langs de expresweg N49 met het logo 'Meetjesland, maak het mee!' en een mooie foto van fietsers aan de kreken. Beide instanties zijn al ruim zeven jaar vragende partij om deze verouderde borden te hernieuwen. Meetjesland doet het nu zelf. Tot voor kort werd steeds gemeld dat het dossier 'in de pijplijn' zat, maar helaas stelden Streekplatform+ Meetjesland en vzw Toerisme Meetjesland vast dat er geen schot in de zaak kwam. ‘Tot we uiteindelijk na enig aandringen van het Agentschap Infrastructuur te horen kregen dat we ze zelf mochten overplakken’, zeggen voorzitter Jacques De Meyer van vzw Toerisme Meetjesland, regiocoördinator Erik Hennes van Toerisme Meetjesland en directeur Bart Van Herck van Streekplatform+ Meetjesland. En dat lieten ze zich geen twee keer zeggen, zoals gistermiddag in Assenede bleek. Tussen Maldegem en Assenede kunt u nu deze borden bewonderen als reclame voor onze mooie streek. Toeristen die gisteren trouwens het toerismekantoor in Eeklo bezochten, kregen zomaar een fles Augustijn cadeau. Want het Meetjesland, dat moet je ook proeven…

Oudere berichten:
> Groot Nederlands Dictee: de winnaars uit het Meetjesland
> Na de wijn, het (Valentijns)bier: Irma-bier
> Waar ligt 't Koerken?
> Erik Matthijs stopt als parlementair
> Kangoeroelijken langs de weg
> Kleuters op bezoek in het ziekenhuis
> Nog geen 20.000 Eeklonaren
> Stoefers zijn ook mensen...
> Sven Mallezie wint regiocompetitie
> Gaëlle Deschamps is beste junior journalist
> Marc De Waele maakt kunstwerk voor Pepsi Cola
> Sint-Antonius steunt gsm-actie Het Nieuwsblad
> Peperstraat ligt weer open
> Senioren vertellen kinderen over de oorlog
> Valentijntip: seks in je glas!
> Sven Mallezie nu de sterkste in Breda
> Vedettenparade op het stadhuis
> Stadhuis prijst MNM
> Gymclub Altis grossiert weer in medailles
> PTI-leerlingen herstellen waterschade in De Meidoorn

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007

Eeklo blogt

  • Marc Van Hulle blogt over Eeklo.

    Marc Van Hulle (°1962) werkt al meer dan twintig jaar bij deze krantengroep. Hij combineerde dit lang met het hoofdredacteurschap van het plaatselijke huis-aan-huisblad Taptoe Meetjesland, maar is nu aan de slag als manager PR en Communicatie bij het ziekenhuis AZ Alma in Eeklo en Sijsele. Een rasechte Eeklonaar, die met echtgenote Ann, zoon Michiel (°1989) en dochter Jasmien (°1993) in de Galgenstraat woont. Marc kijkt graag televisie, houdt van lekker eten en van Club Brugge, in goede en kwade dagen.

Zoeken

Nieuws uit eeklo

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!