Home  Regio  evergem  evergem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Evergem?
Laat het weten aan: Ivan of Steven
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

VV Wippelgem speelt opnieuw gelijk

LogowippelgemWippelgem speelde op de 27ste speeldag 1-1 gelijk tegen Sint Kruis Winkel. Voor de rood-witten betekende dit het achtste gelijkspel dit seizoen. Het totaliseert nu 38 punten en haalt op de tiende plaats Kleit bij.

Nochtans kon Wippelgem reeds in de openingsminuten een voorsprong uitbouwen na een kopbaldoelpunt van M. Mistiaen. Het was in die beginfase sterker dan de tegenstander en kon via W. Van Daele nog enkele keren dreigen. Gaandeweg zag het Sint Kruis Winkel echter groeien in de wedstrijd. Een doelpunt van de kanaaljongens vlak voor de rust werd terecht afgekeurd voor buitenspel.
Na de pauze kregen beide ploegen mogelijkheden maar pas in de slotfase werd er nog eens gescoord. Vervaet stelde in de 86ste minuut gelijk na een schermutseling voor doel. Eén minuut later werd het ei zo na nog 2-1 via F. Van Daele maar zijn deviatie ging net boven de kruising buiten.

Onderin deed Belzele een heel slechte zaak door te verliezen van de rode lantaarn Maria-Aalter. Over twee weken speelt het in Poesele de wedstrijd van de allerlaatste kans...

Evergem Center doet slechte zaak

Voetbalploeg Evergem verloor vorig weekend zijn wedstrijd tegen Wijgmaal met 2-4. Daardoor groeit de kloof met die ploeg tot 12 punten. Tot overmaat van ramp wonnen ook nog twee andere degradatiekandidaten Grimbergen en Berchem hun jongste match.  Hoewel het verschil met die twee teams respectievelijk 11 en 8 punten bedraagt, is Center wiskundig gezien nog niet veroordeeld tot degradatie. In zijn resterende vijf wedstrijden moet het trachten Berchem bij te benen. Dat kan de vierdeklasser zich met een barragematch eventueel van het behoud verzekeren.

Snelheidscontroles in zes woonkernen

De politie van de zone Assenede-Evergem houdt in de week van maandag 24 tot zondag 30 maart (week 13) snelheidscontroles in de woonkernen Assenede, Boekhoute, Belzele, Evergem, Kerkbrugge en Sleidinge. Naast die aangekondigde controles kunnen de automobilisten ook op andere locaties worden geflitst. Automobilisten wees dus op uw hoede en respecteer de gevraagde snelheidsbeperkingen.

De roos. Koning van de tuin.

Balk_tuintips_gr 

RoosDe struikroos, de klimroos, de bodembedekkende roos,… In elke tuin verdienen ze wel hun plaatsje en zijn ze te bewonderen in vaak prachtige kleuren en adembenemende geuren! Als we de rozen van dichterbij bekijken is het echter niet altijd rozengeur en maneschijn! Ziekten en plagen liggen voortdurend op de loer.

 
Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

We kennen beslist allemaal die ontsierende rare plekken op de blaadjes. Om nog maar te zwijgen over de opkrullende jonge blaadjes, de ‘roestplekken’ of de duizenden bladluizen! Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor die problemen! Allereerst is het belangrijk te weten met welke kwaal je te maken hebt: een ziekte, een schimmel of insecten?

HET PROBLEEM

1. Een ziekte

Sterreroetdauw_bij_roos“Sterreroetdauw” veroorzaakt vergelende bladeren met paarsbruine tot zwarte vlekken. De bestrijding dient zo vlug mogelijk te gebeuren na waarneming van de eerste symptomen. In regel is dit omstreeks half mei maar bij mooi –groeikrachtig- weer kan dit ook vroeger zijn. Een goede praktijk bestaat erin vóór de bespuiting zieke bladeren weg te knippen alsook afgevallen zieke bladeren op te ruimen. Sterreroetdauw ontwikkelt zicht vooral bij matige temperaturen en op vochtige bladeren. Regenrijke periodes in de zomer bevorderen de ziekte!
“Roest” is een andere belangrijke ziekte en is herkenbaar aan de felgekleurde oranje sporenhoopjes op de onderzijde van het blad. Na enkele weken worden ze steeds donkerder. De ziekte treedt vooral op bij warm en vochtig weer.

2. Een schimmel als bv. ‘witziekte’ of ‘echte meeldauw’ is al even gevreesd.

Het ziektebeeld bestaat uit een warrig, witbestoven uiterlijk waarbij alle groene delen kunnen zijn aangetast. Deze schimmel geeft de voorkeur aan warme, zonnige dagen met licht bedauwde morgenstonden.

3. Insecten

Bladluizen_bij_rozenOnder de insecten zijn vooral de bladluizen beruchte belagers van rozen. Ze voeden zich al ‘zuigend’. Een zware aantasting heeft gedrongen groei en een slechte bloemkwaliteit tot gevolg. Bladeren worden kleverig door de uitscheiding van suikerhoudende ‘honingdauw’, waarop vervolgens zwarte roetdauwschimmels groeien die het blad een grauwe blik geven.DE OPLOSSING


Voor aangetaste rozenstruiken:
Je kan je rozenstruiken immers ook preventief beschermen of genezen! Zowel de zichtbare schade als de onzichtbare problemen kunnen heel makkelijk aangepakt worden door een produkt als ROSABEL (EW of SPRAY). Dit middeltje bestrijdt alle courante ziekten en plagen. Met één produkt bent u dus voortaan in staat om gezonde rozen te houden!

Bij nieuwe aankoop / keuze van de kweker:
Rozenkwekerijen zijn gespecialiseerde vakmensen die kwaliteitsplanten leveren volgens uw wensen!  Ze bluffen daarom niet met een topnaam maar zijn in vakkennis echter zeer bewaam!! Kijk alvorens je een rozenstruik aankoopt eens goed in het rond en koop je rozen beter uit je eigen (streek)grond! 

Kermis in Evergem blijft week langer staan

De foorreizigers hebben het schepencollege op de valreep gevraagd of zij wat langer mogen blijven staan. De vraag komt er omdat Pasen dit jaar heel vroeg valt en zij geen kermis hebben tijdens het weekend van 29 en 30 maart. Het college heeft daarom beslist dat de attracties een week langer kunnen blijven staan. De wekelijkse markt verhuist ook op zaterdag 29 maart naar het Eindeken.

Het parkeerkeerverbod op het Dorpsplein wordt bijgevolg verlengd tot woensdag 2 april. Tot zo lang worden er in het Vurstjen een aantal parkeerplaatsen voorbehouden voor foorkramers.

De kraampjes van de wekelijkse markt op 29 maart komen aan één kant van de weg. Het Eindeken wordt verkeers- en parkeervrij gemaakt van aan het Gilbert Braeckmanplein tot aan de Achterstege, vanaf 5.30 uur tot omstreeks 14 uur. Omrijden kan via Hoeksken, Hofbilkstraat, Reibroekstraat, Kapellestraat en Achterstege.

Meer info: activiteiten sportvierdaagse

Sportvierdaagse voor tieners van 12 tot 18 jaar

De Sportdienst organiseert tijdens de komende paasvakantie een sportvierdaagse voor 12- tot 18-jarigen. Van dinsdag 1 tot vrijdag 4 april staan er allerlei uitdagende activiteiten op het programma.

Praktisch

De sportvierdaagse voor 12- tot 18-jarigen vindt plaats in Sportcentrum Hoge Wal (Guldensporenlaan 34). Prijs: 20 euro. Info en inschrijven bij de Sportdienst.

• Dinsdag 1 april
Alternatieve balsporten, van 9 tot 12 uur. Je ontdekt er enkele minder bekende of onbestaande balsporten: rolstoelbasket, krachtnetbal en netvoetbal.

• Woensdag 2 april
High Wall Highlandgames, van 9 tot 12 uur. Activiteiten in Schotse sfeer. Geruit en gerokt kan je de spierbundels laten rollen tijdens boomstamwerpen, bottenrace, rokjesrace en ander spectaculair getouwtrek.

• Donderdag 3 april
Kriebelmania, in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Je kan er massa’s initiaties volgen en sporten ontdekken zoals boogschieten, duiken, zeilen, kajakken, klimmen… en lekker kicken op de deathride. De bus vertrekt om 9.15 uur aan Sporthal Evergem-Centrum en om 9.30 uur aan Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde. Terug tussen 17 en 17.30 uur.

• Vrijdag 4 april
Met de fiets naar Adegem. Daar kan je je uitleven op het superlange survivalparcours naast het kanaal, onder deskundige begeleiding. Vertrek om 10 uur in Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde en om 10.30 uur aan Sporthal Evergem-Centrum. Rond 14.30 uur fietsen de deelnemers terug richting Evergem.

Nieuw loopcriterium in de kanaalzone

LopenAtletiekclub AS Rieme organiseert, in samenwerking met verschillende kermisorganisaties, een loopcriterium. In totaal staan zeven loopevenementen op het programma. Onder de deelnemers worden vier kampioenen gekozen door lottrekking: twee bij de -16 jarigen en twee bij de seniors.

Het programma van het loopcriterium ziet er als volgt uit:

1. Lentejogging van Zelzate op 4 april
2. Blauw-geel van AS Rieme op 28 juni.
3. Nieuwburg jogging in Assende op 11 juli.
4. Volpenswege jogging in Sleidinge op 19 september.
5. Kermisjogging Kluizen op 27 september
6. Tervenen jogging op 5 oktober.
7. Als afsluiter staat er op 12 oktober een parkloop gepland op de Hoge Wal in Ertvelde.

Voor meer info kan je steeds terecht op de website van AS Rieme (onder 'joggings').

The Dusk Swing Collective oogst veel succes

Dscn1058 Een afgladen volle zaal genoot met volle teugen van de big band-muziek die The Dusk Swing Collective in Sleidinges parochiehuis 't Klokhuis bracht. Het was de laatste uitvoering van een door de 22-jarige West-Vlaming Tijn Huylebroeck gerealiseerd project. Zijn big band bestaat uit 25 academische geschoolde muzikanten en 2 vocalisten. Doorspekt met een vleugje humor presenteerde pianist/bassist Huylebroeck zijn programma met cocktailswing, retro-crooners en easy listening en Latin music. Met hun in de stijl van de jaren 30 gezongen nummers genoten ook de vocalisten Dscn1060 Dscn1061 Dscn1066 Bart Vandekerckhove en Sarah Ferri heel veel bijval.  Niet enkel voor hun sterke vocale prestatie, maar ook met hun aangepaste kleding.

Het publiek betreurde dat het project na een jaar voorbereiding voorlopig wordt stopgezet, maar hoopt dat Huylebroeck zijn groep grotendeels bijeen houdt en ook volgend seizoen met zijn big band door Vlaanderen trekt.

Op bijgaande foto's  ziet u een deel van de big band en de twee fraai uitgedoste vocalisten.

Nieuwe website voor Cultuurraad Evergem

LogocrDe Gemeentelijke Cultuurraad Evergem heeft een nieuwe website. De cultuurraad wil dankzij de grotere ruimte op het web, de bezoekers nog meer en nog beter informeren over de rol en het werk van de cultuurraad. De Evergemse Cultuurraad is een van de weinige cultuurraden in Vlaanderen met een eigen website.

De Gemeentelijke Cultuurraad Evergem is een onafhankelijke raad die het gemeentebestuur van Evergem adviseert inzake cultuuraangelegenheden. Hierbij horen ondermeer het kunsten- en museumbeleid, de culturele infrastructuur, het toerisme, de culturele animatie, het cultureel patrimonium, het subsidiebeleid, het cultureel erfgoed, de straatnamen…

De leden van de Cultuurraad zijn de socio-culturele en culturele verenigingen en ook de verenigingen voor amateurskunsten en erfgoed van de gemeente die er deel van willen uitmaken. De Cultuurraad groepeert op dit ogenblik een zestigtal verenigingen, maar ook individuen kunnen gecoöpteerd worden als lid van de raad.

Wie kennis wil maken met de cultuurraad kan terecht op de eerstvolgende algemene vergadering. Die heeft plaats op maandag 7 april om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Evergem. Tijdens deze algemene vergadering worden de prijzen van cultuur en voor cultuurverdienste aan de laureaten overhandigd.

De cultuurraad blijft ook aanwezig op ‘Je plek op het net’, de gratis portaalsite voor Evergemse verenigingen, clubs, organisaties, partijen… Iedereen die op de een of andere manier in Evergem actief is kan er dus terecht: www.evergem.be/jeplekophetnet.

Sportkampen tijdens paasvakantie

De Sportdienst voorziet tijdens de paasvakantie weer heel wat sportkampen voor kleuters en kinderen van de lagere school. Deze gaan door in de sporthal in Evergem-Centrum alsook in het Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde.

De sportkampen vinden plaats van dinsdag 25 tot vrijdag 28 maart en van maandag 31 maart tot vrijdag 4 april. Er is geen sportkamp op paasmaandag 24 maart. 

WEEK 1: DINSDAG 25 TOT VRIJDAG 28 MAART
Sportcentrum Hoge Wal
Kleuters
Kamp 1: Lentekriebels, 2e en 3e kleuterklas, 9 tot 16 uur (54 euro) of 9 tot 12 uur (21 euro).
Sport en spel waarbij de kleuters hun basisvaardigheden verder ontwikkelen. Lopen, werpen, tikken, rollen, stoeien, vangen, schoppen, klimmen, en nog veel meer. Voor de eerste keer kan je kiezen of je kind enkel in de voormiddag sport of een volledige dag. Bij een volledige dag is er voor ’s middags een drankje voorzien.

Lager onderwijs
Kamp 2: waterspelen en sportmix, 1e tot 3e leerjaar, 9 tot 12 uur, 18 euro. 25 meter brevet vereist. Zwemspelen, estafettes met banden en vlotten, verbeteren van de schoolslag. Zwemmen wordt afgewisseld met sport in de zaal. Tikspelen, balspelen, estafettes, trek- en duwspelen,…

Kamp 3: atletiekmeerkamp, 1e tot 3e leerjaar, 13 tot 16 uur, 18 euro. Hoogspringen, verspringen, sprinten, balwerpen en superplezante loop-, werp- en springspelen. Het is een goede en keitoffe voorbereiding op de atletiekmeerkamp ‘Zo sterk als een beer’ voor de Evergemse scholen.

Kamp 4: sportmania, 4e tot 6e leerjaar, 13 tot 16 uur, 18 euro. Sporten en spelen. De kinderen doen tijdens deze sportweek heel wat keitoffe sportactiviteiten: acrobatentoeren, balspelen, trek en duwspelen, trampolinespringen en airtrack, badminton, tafeltennis, trefbal, burchtbal, omnikin, bumball,…

Sporthal Evergem-Centrum
Lager onderwijs
Kamp 5: teamspelen en newgames, 1e tot 3e leerjaar, 9 tot 12 uur, 18 euro. Spelletjes die met 1 grote groep worden gespeeld zoals slingertikkertje, dikke Bertha of jagersbal. Maar ook ongekende spelen met een bal zo groot als henzelf (omnikinbal), bumball (balspel waarbij de bal wordt opgevangen met het lichaam) en allerlei andere nieuwe spelen… Een gevarieerd sportkamp.

Kamp 6: acrobaten- en springfabriek, 1e tot 3e leerjaar, 13 tot 16 uur, 18 euro. Een week vol springplezier! Trampolinespringen op de kleine en de maxitrampoline, zakspringen, springen op de airtrack, hoog- en verspringen, plezante spelen met springballen, lopen op een rollende ton, diabolo’s en devilsticks, levende piramides bouwen of goochelen met 3 doekjes of knotsen,… Een sportkamp met voor elk wat wils.

Kamp 7: spring en jump, 4e tot 6e leerjaar, 9 tot 12 uur, 18 euro. Dagelijks wordt er initiatie gegeven van het populaire ‘jumpen’. Zo kan je de show stelen tijdens op de speelplaats en feestjes. In combinatie met trampolinespringen op de dubbele minitrampoline of grote trampoline, airtrack, ropeskipping en allerhande andere springspelletjes.

Kamp 8: Peking, here we come, 4e tot 6e leerjaar, 13 tot 16 uur, 18 euro. Olympische sportdisciplines zoals handbal en korfbal, trampolinespringen, hockey, voetbal, ropeskipping, badminton, tafeltennis en nog veel meer. Als opwarming zit er al eens een tikspel of balspel, ringstick of netbal tussen. Een zeer gevarieerd kamp om alvast in de sfeer van de Olympische spelen te komen.

WEEK 2: MAANDAG 31 MAART TOT VRIJDAG 4 APRIL
Sportcentrum Hoge Wal
Lager onderwijs
Kamp 9: omnisport en balsporten, 1e tot 3e leerjaar, 13 tot 16 uur, 22 euro. De naam van het kamp zegt het al: een beetje van alles. Tikspelen, balspelen met grote en kleine ballen, jagersbal, tussen 2 vuren, burchtbal, trefbal,… Een heel gevarieerd kamp voor jongens en meisjes.

Kamp 10: zwemmen en omnisport, 1e tot 3e leerjaar, 9 tot 12 uur, 22 euro. 25 meter brevet vereist. Vervolmaking van schoolslag, watertrappelen, duiken en onder water zwemmen. Afgewisseld met sport en spel in de zaal, met onder andere tik- en balspelen, turnen, klimmen en klauteren, springen op trampoline en airtrack, hockey,…

Kamp 11: zwemmen en sportmania, 4e tot 6e leerjaar, 9 tot 12 uur, 22 euro. 50 meter brevet vereist. De proeven van ‘Als een vis in ’t water’ worden geoefend. Duiken, ringen opduiken, met de pop zwemmen, eendenduik,… Afgewisseld met omnisport in de zaal zoals turnen, atletiek, ropeskipping, trek- en duwspelen, hockey, korfbal, tsoekbal, handbal,…

Sporthal Evergem-Centrum
Kleuters
Kamp 12 : Schattenjacht op het Paaseiland, 2e en 3e kleuterklas, 13 tot 16 uur, 25 euro. Spelen met grote en kleine ballen of blokken, eenvoudige tikspelen of overloopspelletjes, klim- en klauterparcourtjes of andere toffe behendigheidsspelletjes. De kleuter ervaart heel wat nieuwe indrukken. En hij ontwikkelt de basisvaardigheden met materiaal dat hij amper heeft gezien.

Lager onderwijs
Kamp 13: Mega Mindy time, 1e tot 3e leerjaar, 13 tot 16 uur, 22 euro. Superpolitieagente Mega Mindy moet fit zijn om de boeven te klissen. Ze oefent zich in de politieschool met jagersbal, dood of levend, springen over objecten, tikspelen, balspelen. Een omnisportkamp met voor elk wat wils.

Kamp 14: sportacademie: 1e tot 4e leerjaar, 9 tot 12 uur, 22 euro. Met verschillende loopspelletjes, trampoline en airtrack, tikspelen, balspelen, vaardigheidparcourtjes met turnoefeningen en evenwicht en estafettes.

Kamp 15: peanutbal, slagsporten en Kriebelmania, 4e tot 6e leerjaar, 13 tot 16 uur, 25 euro. Buiten speel je peanutbal. De spelregels, techniek en tactiek worden uitgelegd. Je speelt ook wedstrijden. Ook andere sporten waarbij je de polsslag gebruikt komen aan bod: volleybal, badminton, basketbal, karate. Op donderdag 3 april ga je een volledige dag met de bus naar Kriebelmania in het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Daar kan je de meest extreme initiaties en sporten uitproberen zoals karabijnschieten, deathride, boogschieten, trampolinespringen, mountainbike, rafting, vliegeren, kajakken, zeilen,… Opstappen en uur van thuiskomst wordt tijdens het kamp meegedeeld. Voorzie een extra paar schoenen om buiten te sporten.

KINDEROPVANG
- Je kan je kind vooraf naar de kinderopvang laten gaan. Het wordt dan begeleid naar het sportkamp en (indien nodig) nadien terug naar de kinderopvang gebracht. Daar blijft je kind tot je het ophaalt.
- Er is kinderopvang van 7 tot 18 uur.
- Voor Sporthal Evergem-Centrum vindt de kinderopvang in de aanpalende Gemeentelijke Basisschool plaats. In Sportcentrum Hoge Wal zit de opvang in de rotonde net voor de ingang van de sporthal.
- Voor de kinderopvang dien je wel apart te betalen.

Inschrijven kan bij de Sportdienst voor zover de kampen nog niet volzet zijn.

Oudere berichten:
> KAV-KWB Toneel gaat op hotel
> Evergem Center houdt doeltjeskermis
> Wippelgem stopt reeks Zeveren
> Automobilisten niet te snel a.u.b.
> Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Hoeksken
> Gemeentelijke basisscholen breken record
> Verbroederingsfeesten in Grossenkneten
> Noord-Engelse bluesband in The Maple
> Gemeente verkoopt 100 fietsen en een gitaar
> Sebastiaan en Jacob-Jan Van Heesvelde aankomend judotalent
> Middenschool Gemeenschapsonderwijs in de lift
> Zwembad Ertvelde terug open
> Belzeelsestraat onderbroken voor kappen boom
> Wippelgem verdient beter
> Foto: CC De Stroming vroeger en nu
> Politie controleert intensief in Evergem
> Evergem zendt militairen naar Libanon
> Gemeentelijk jeugdhuis zet werking voort
> PVG koppelt maaltijd aan nieuwjaarsreceptie
> Schrijf u in voor de Evergem-Ekiden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Evergem blogt  • Ivan Vanhove en Steven Verniers bloggen over Evergem.

    Ivan (°1945) woont al een kwarteeuw in Vierlinden. In een vorig leven was hij leraar en directeur van een school voor volwassenen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Volleybal is zijn eerste hobby. Verder houdt hij van fietsen en reizen, vooral naar het Middellandse Zeegebied.

    Steven (°1977) is als licentiaat T.E.W. tewerkgesteld bij Imperial Meat Products. Hij woont sinds jaar en dag in Evergem, is gehuwd en vader van een zoontje. Voetbal is zijn grootste uitlaatklep, maar hij heeft ook een passie voor fietsen (vooral in bergachtige streken), lopen en informatica.

Zoeken

Nieuws uit evergem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!