Home  Regio  evergem  evergem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Evergem?
Laat het weten aan: Ivan of Steven
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Foto: Sleidinge Vroeger & Nu

Op onderstaande foto uit 1925 zien we het station van Sleidinge. Het station zelf dateert uit 1911 en werd in 1986 gesloten. Op 29 mei 1988 werd het echter weer heropend na een volgehouden actie van de plaatselijke bevolking. Het gebouw zelf is intact gebleven.

Vroeger007 Nu007

Evergem sluit vriendschapsband met de Poolse stad Stalowa Wola

Wapenschild_evergem_kleur32346De gemeenteraad heeft beslist om een officiële vriendschapsband aan te gaan met de Poolse stad Stalowa Wola. Het initiatief daarvoor komt, zoals ook reeds werd aangehaald in de reeks ‘Vereniging in de kijker’ van de Evergemse vereniging ‘Vrienden van Polen’. Deze vereniging is door het college erkend als autonome en onafhankelijke vriendschapsvereniging en zet zich al bijna 20 jaar in om de banden met deze Poolse stad aan te halen. Er gaat nu een dossier worden ingediend bij de Europese Commissie om de vriendschapsband te officialiseren.

KFCE Belzele in de problemen?

04272Is belzele dan toch niet definitief gered? Na afloop van de wedstrijd Poesele – Belzele werd door FC Poesele een klacht ingediend. In een uittreksel uit het verslag van de P.S.C.-zitting van 24 april 2008 vinden we terug:

'Klacht nummer 38-C564-07-08 vanwege FC.Poesele tegen KFCE.Belzele.
Wedstrijd - 3e Provinciaal A : FC.Poesele-KFCE.Belzele - 13.04.2008.
Besluit :
De klacht wordt ontvankelijk verklaard.
De P.S.C. oordeelt dat er een scheidsrechterlijke dwaling heeft plaats gehad en verwijst de klacht door naar het Provinciaal Comité.
De kosten van het geding plus het inschrijvingsrecht, artikel VII-102, vallen ten laste van de K.B.V.B.'

Belzele won de wedstrijd op Poesele met 2-3 en verzekerde zich hierdoor van het behoud in derde provinciale. Die wedstrijd krijgt nu misschien dus nog een staartje?

Sporting Ertvelde duimt voor V. Meldert

Ertvelde pakte in de laatste competitiewedstrijd een 1-2 overwinning op het veld van Vinderhoute via twee doelpunten van K. De Vos. Het verzekerde zich daarmee van de tweede plaats in vierde provinciale A en neemt een serieuze optie op promotie naar derde provinciale.

Voorzitter D. Van Gelderen weet echter dat de buit nog niet helemaal binnen is: ‘Ons lot ligt in de handen van Vervroedering Meldert in vierde klasse A. Die ploeg staat momenteel 11de maar moet in de twee resterende wedstrijden Lauwe en Wevelgem achter zich laten. Enkel dan kunnen we als tweede promoveren zonder een eindronde te moeten spelen. We moeten dus duimen voor Meldert zodat we volgend jaar zeker in derde provinciale kunnen uitkomen!’

Op onderstaande foto ziet u de ploeg die dit realiseerde. De trainer, Paul Mortier, wordt volgend jaar hulptrainer bij FC Dender uit 1ste nationale.

Ertvelde

Spannende ontknoping in 3de Provinciale A

LogowippelgemWippelgem ging op de laatste speeldag zwaar onderuit op het veld van KFCO Gent. In d eerste helft liep KFCO Gent verdiend uit tot 2-0. In het tweede bedrijf werd het al snel 4-0 waardoor KFCO Gent het gaspedaal even wat loste. F. Van Daele tekende voor de eerreddende treffer, het werd uiteindelijk 5-1. Niet echt spannend dus...

Die spanning was echter wel aanwezig in de titelstrijd. FC Zelzate moest punten sprokkelen op het veld van Bassevelde terwijl SLV Zelzate moest winnen van Belzele, dat zelf ook een punt nodig had om zeker te zijn van het behoud. Bij de rust hadden zowel Belzele als Bassevelde een dubbele voorsprong waardoor Belzele op dat moment gered was, en FC Zelzate nog steeds kampioen. SLV slaagde echter in een remonte en won alsnog van Belzele met 4-2 terwijl FC Zelzate voor de tweede week op rij verloor. Enkel op SLV Zelzate werd er dus gevierd. SLV omwille van de titel, Belzele omwille van het behoud want ook Poesele verloor zijn laatste wedstrijd.

Zo traag als een slak?

Eten & zich voortplanten doen ze anders wel snel!

Balk_tuintips_gr

Slakken behoren net als mossels, oesters of inktvissen tot de weekdieren en vermenigvuldigen zich door middel van eitjes. Ze hebben geen enkele verwantschap met zoogdieren, insecten of mijten. Dat verklaart waarom slakken niet te bestrijden zijn met insectenverdelgende middelen of (zoals sommigen denken) met rattengif! Hiervoor zijn speciaal ontwikkelde middelen nodig.

Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

HuisjesslakWEETJES over slakken
• Wist u dat een slak op 24 uren de helft van haar/zijn lichaamsgewicht opeet?
• Slakken eten zowel bovengrondse als ondergrondse plantendelen !
• Het voedsel van (naakt)slakken bestaat hoofdzakelijk uit zachte plantendelen (zoals de bladeren van de geliefde Hosta’s bijvoorbeeld !) waardoor ze grote schade aanrichten in onze tuinen.
• ’s Zomers durven slakken ook je brieven en kranten in je postbus aanvreten !
• Ze zijn te vinden op vochtige plaatsen zoals onder stenen, bloempotten, in vuilnisbakken, tussen dichte beplanting, rottende bladeren en composthopen. Bij het uitstrooien van compost moet u dus opletten dat u zo geen plaag over de hele tuin verspreidt.
• Slakken verplaatsen zich slepend op de zoolvormige onderzijde van hun lichaam en scheiden hierbij slijm af dat een duidelijk spoor achterlaat.

DE OPLOSSING?
• Natuurlijke vijanden van slakken zijn egels, loopkevers, padden, kraaien, lijsters, spreeuwen,... Voor hen is dit een bron van voeding !
• Ook schoffelen (of grondbewerking) helpt in de strijd omdat het de bovenste grondlaag uitdroogt.
• Men adviseert ook vaak het gebruik van kokos- of kolenas omdat dit te scherp zou zijn voor deze ongewenste tuingasten!

Heb je er echter genoeg van of heb je na eindeloze pogingen toch nog te kampen met een slakkenplaag, dan zijn er de speciaal ontwikkelde slakkenkorrels zoals het doeltreffende ‘SLAKKENDOOD’.
Dit is een strooikorreltje, samengesteld uit (voor slakken zeer aantrekkelijke) zemelen. Door de professionele persing is de (rode) korrel goed regenbestendig, een enorm pluspunt voor het gebruik in onze Belgische weersomstandigheden. Zodra slakken of slakkenschade wordt vastgesteld is bestrijden met SLAKKENDOOD zinvol.

Ik adviseer om dit middel gelijkmatig over de gehele bodemoppervlakte te verdelen. De korrels kunnen zowel preventief (=voorkomend) als curatief (=genezend) ingezet worden. Herhaalde toepassing kan nodig zijn om een uit de hand gelopen plaag in te dijken.

Handel en toerisme in Evergem

LogoevergemDe gemeente Evergem en de verschillende kernen bezitten heel wat charmes. Dat hebben heel wat bezoekers en dagrecreanten reeds ontdekt. Toch is de echte toeristische en economische ontwikkeling tot nu toe eerder spontaan en toevallig tot stand gekomen. Dit vormde voor Unizo de aanleiding om samen met de gemeente, ondernemers, overheid, ambtenaren en andere sleutelactoren een denk- en discussieproces op te zetten over de toeristische toekomst van Evergem.

Handel en toerisme samen sterker in Evergem
Unizo gelooft in toeristische ontwikkeling als extra hefboom voor de lokale economie. De ondernemersorganisatie wil samen met het gemeentebestuur en alle andere betrokkenen in een permanente werkgroep de toeristische ontwikkeling concreet gestalte geven. Het samenspel met het streekniveau is essentieel, alsook de invulling binnen het lokale beleid. Vandaar de overhandiging van het document aan het bestuur.

Aandachtspunten en suggesties
Unizo presenteert in het witboek een lijst met aandachtspunten en suggesties. Een overzicht:
Natuurwaarden: Natuurwaarden zijn een belangrijk onderdeel. Groen en open landschappen verdienden zorg, bescherming en aandacht. Veel groen in het openbaar domein en de deelgemeentelijke kernen is belangrijk. Dit moet de optie blijven.
Recreatief aanbod: Het recreatieve aanbod bevat de klassieke ‘musts’: een goed assortiment aan fietsroutes en wandelmogelijkheden. Dit verdient zelfs nog meer promotie en bekendmaking. Op de routes is nog ruimte voor sterkere samenwerking (fietsvriendelijke horeca). Evergem puurt een uniek karakter uit de volkssporten en andere minder algemeen verspreide sportmogelijkheden: ruiterij, watersporten. Ruimere toegankelijkheid van de waterspaarbekkens voor watersporten zou wenselijk zijn.
Gebouwen: Evergem bezit mooie en merkwaardige gebouwen die een belangrijk element zijn in de beleving. Een goede inventaris, maar vooral meer binding via ‘verhaal’, thematische routes, overzichtskaartjes… kan het gebrek aan concentratie compenseren. Kunst in het openbare domein verhoogt de belevingswaarde. Esthetische en symbolische kwaliteit is hierbij belangrijk.
Ontwikkelingsgeschiedenis: De ontwikkelingsgeschiedenis van de gemeente biedt ongetwijfeld vindplaats voor thema’s, routes… maar er is nood aan populaire en toegankelijke formules om dit verhaal te ‘vertellen’ aan de bezoekers via publicaties, folders, kijkboeken, een toegankelijk beeldarchief, een website… Maar er is ook nood aan ‘vertellers’: goed opgeleide gidsen die kunnen werken met alle gemeentelijke troeven in functie van de belangstelling van de bezoekers.
Bedrijvigheid: De gemeente biedt ruimte aan heel wat economische bedrijvigheid. Bedrijfsbezoeken zijn vooral voor groepen een gegeerd onderdeel van een daguitstap. Enkele zijn spontaan ontstaan en worden aangeboden via de website van de gemeente. Systematische verkenning zou het aanbod kunnen verruimen. De economische return voor de gemeente verhoogt, wanneer een bedrijfsbezoek niet enkel als losse mogelijkheid wordt gepromoot, maar verpakt wordt in een totaalarrangement voor een daguitstap.
Horeca: Door de uiteengelegde structuur van de gemeente en de deelgemeenten is het beschikbare aanbod aan horeca niet steeds gemakkelijk te vinden. Dit zou kunnen verholpen worden door overzichtsgidsjes, maar ook via moderne technieken zoals bijvoorbeeld GPS-routes. Vooral op het vlak van overnachtingsmogelijkheid is er grote vraag, maar geen aanbod. Het dient onderzocht te worden hoe initiatieven op dit vlak kunnen aangetrokken worden. ‘Bed and breakfast’ is een mogelijkheid met lage instapdrempel.
Winkelapparaat: Het winkelapparaat is voornamelijk lokaal verzorgend. Voor de belangrijkste kern(en) zoals Evergem moet nagegaan worden hoe door een verstandig vestigingsbeleid het bestaande aanbod kan versterkt, aangevuld en meer geconcentreerd worden. Concentratie betekent immers animatie.
Communicatie: De communicatie naar de buitenwereld moet zeker complementair met wat Toerisme Meetjesland reeds doet, nog versterkt en aangevuld. De gemeentelijke website, de toeristische folder, de infoborden… dit geheel moet vanuit een geïntegreerd totaalconcept bekeken worden. Basisboodschap hierbij is ‘aantrekkelijkheid en wervingskracht’. De look-and-feel van de huidige communicatie-instrumenten is te encyclopedisch. We hebben meer nood aan verhalen dan aan inventarissen.

De organisatie wil bij de ondernemers het belang van de toeristische ontwikkeling voor de lokale economie verder benadrukken. Er worden daarvoor ook uitgewerkte instapformules en ideeën gepresenteerd: bebloeming, bevlagging, werken aan de uitstraling van de eigen zaken (gevel en inrichting), fietsvriendelijke handelszaken, informatieve placemats, sterkere samenwerking bij lokale evenementen, welkomstpakketten voor nieuwe inwoners met commerciële voordelen, informatiepakketten rond toeristische bezienswaardigheden…

Dominoplan
In het Dominoplan, het Evergemse beleidsprogramma voor 2008-2012, zijn de krachtlijnen vastgelegd voor het beleid tijdens deze legislatuur, ook op het gebied van toerisme. Het gemeentebestuur heeft er onder meer in opgenomen dat het de troeven die Evergem heeft meer wil promoten en uitspelen, samen met toerisme Meetjesland, toerisme Oost-Vlaanderen en middenveldorganisaties.

Daarbij werden er vier uitgangspunten vastgelegd:
• Nagaan hoe er meer toeristen naar Evergem kunnen worden gehaald: activiteiten ontwikkelen voor dagtoerisme, grote Evenementen meer promoten en in beeld brengen…
• Meer toeristische informatie aanbieden: toeristische informatie aanbieden in een infozuil aan haltes van het openbaar vervoer of treinstations, nagaan of fietsenverhuur mogelijk is aan treinhaltes, uitbouw van een toeristische informatiehoek in de bibliotheek, eventueel een cultuurhistorische wandel- en fietsroute ontwikkelen…
• Ondersteunen van de uitbouw van verblijfsaccommodatie voor toeristen of zakenmensen.
• Nagaan in samenspraak met de jeugdverenigingen hoe het jeugdtoerisme in Evergem kan worden ondersteund.

Het gemeentebestuur zal nu nagaan welke voorstellen uit het witboek ‘Handel en toerisme samen sterker in Evergem’ geheel of gedeeltelijk kunnen worden ingepast de beleidsopties die zijn vastgelegd in het Dominoplan.

Sluitingsdagen van de gemeentediensten in mei

In mei zijn de meeste gemeentediensten een aantal dagen gesloten, met name op 1 en 2 mei en 11 en 12 mei.

Overzicht van de sluitingsdagen in mei:

• Donderdag 1 mei:
alle diensten gesloten.
Sportcentrum Hoge Wal is open want er vindt de Evergem-Ekiden plaats. Het zwembad is gesloten.

• Vrijdag 2 mei:
alle diensten gesloten.

Wel open op 2 mei: Sportcentrum Hoge Wal en zwembad (vrij zwemmen van 14 – 15.10 uur, 16 - 17.30 uur, 18.30 - 20 uur, 50+ zwemmen 15.10 - 16 uur, baantjeszwemmen 20 – 21 uur).
De Sporthal Evergem-Centrum is open maar er is geen seniorengym van 16 tot 17 uur.

• Zondag 11 mei:
alle diensten gesloten.

• Maandag 12 mei:
alle diensten gesloten.
Wel open op 12 mei: Sportcentrum Hoge Wal en zwembad (vrij zwemmen van 14 - 15.45 uur, 50+ zwemmen 15.45 - 16.45 uur).

Met Belgerinkel naar de Winkel

Campagnebeeld_hres

Bij de krant van vandaag vindt u de extra bijlage ‘Met belgerinkel naar de winkel’. Deze actie, die in heel Vlaanderen plaatsvindt van zaterdag 26 april tot zaterdag 14 juni, heeft tot doel mensen aan te zetten om de fiets te nemen richting winkels en gemeentediensten.

Heel wat Evergemse handelaars en ook de gemeentediensten (gemeentehuis, dienstencentra in Ertvelde en Sleidinge, sporthal Evergem-Centrum en Sportcentrum Hoge Wal, Jeugddienst en de bibliotheek) nemen dan ook deel aan de actie. De deelnemers herkent men aan de affiche ‘Fiets en je wint altijd’.

Prijzen te winnen

Alle deelnemende handelaars en diensten verspreiden spaarkaarten. Telkens men gaat winkelen met de fiets, krijgt men een stempel. De volle spaarkaart stopt men bij de deelnemers in een doos. Op het einde van de campagne worden waardebonnen en fietsaccessoires verloot. De winnaars ontvangen hun prijs tijdens een ontvangst in het gemeentehuis.

Fietsen is gezond
Steeds meer mensen zijn overtuigd van de voordelen van winkelen met de fiets. Fietsen bevordert de gezondheid, vermindert de CO2-uitstoot en maakt de dorpskern leefbaarder en verkeersveiliger. Fietsen is een simpele manier om een kleine bijdrage te leveren in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Maakt men bij het boodschappen doen meteen ook gebruik van een fiets- of boodschappentas dan hoeft men bovendien geen plastic wegwerptasjes te gebruiken.

Surf tussen 26 april en 10 mei naar www.nieuwsblad.be/belgerinkel en herken de fietsenstalling in je gemeente. Maak zo kans op een van de vijf Oxfordfietsen of 150 pakketten van vijf flessen wijn "Bio Caberbet Sauvignon" van Oxfam Fairtrade.

Miniemen Wippelgem spelen halve finale Jeugdcup Het Volk

MatchIn een zeer spannende wedstrijd hebben de miniemen van Wippelgem SLV Zelzate verslagen. Na de reguliere speeltijd was het 1-1, maar in de strafschoppen toonde Wippelgem zich de betere ploeg. De halve finale wordt in twee wedstrijden (heen en terug) gespeeld.

Zelzate begon het best aan de partij maar toen de storm ietwat ging liggen kwam Wippelgem in de wedstrijd. Onder impuls van een sterke Louis De Wispelaere speelde het meer en meer op de helft van de tegenstander. Een vrije trap vanop 18 meter werd door diezelfde Louis De Wispelaere over doel getrapt. Ook SLV kreeg nog een kans, maar hun spits moest te ver uitwijken en het schot ging enkele meters naast.
Een slechte laterale pass in de 34’ (tweede helft), van een voor de rest uitstekende Mathies Gijsels, lag aan de basis van de 0-1. De bal werd in het middenveld onderschept en direct de diepte ingestuurd naar Steven Staelens die de bal hoog in doel trapte. Bijna werd het 0-2 toen diezelfde spits het, op een bijna identieke wijze, nog een keer mocht proberen. Gelukkig voor de thuisploeg ging de bal echter naast. In de 36’ werd Karel Rijckaert door het centrum alleen op de keeper gestuurd en scoorde de gelijkmaker onder hem door. Wippelgem kwam nog het dichtst bij de overwinning maar moest rekenen op de strafschoppen om door te stoten naar de halve finale. Wippelgem faalde niet.

Woensdag 30 april speelt het eerst op VSV Gent (19 uur), één week later speelt het thuis tegen dezelfde ploeg de terugwedstrijd. Aan de supporters wordt gevraagd om in rode kledij te komen.

Oudere berichten:
> KAV-KWB Toneel gaat op hotel
> Evergem Center houdt doeltjeskermis
> Wippelgem stopt reeks Zeveren
> Automobilisten niet te snel a.u.b.
> Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Hoeksken
> Gemeentelijke basisscholen breken record
> Verbroederingsfeesten in Grossenkneten
> Noord-Engelse bluesband in The Maple
> Gemeente verkoopt 100 fietsen en een gitaar
> Sebastiaan en Jacob-Jan Van Heesvelde aankomend judotalent
> Middenschool Gemeenschapsonderwijs in de lift
> Zwembad Ertvelde terug open
> Belzeelsestraat onderbroken voor kappen boom
> Wippelgem verdient beter
> Foto: CC De Stroming vroeger en nu
> Politie controleert intensief in Evergem
> Evergem zendt militairen naar Libanon
> Gemeentelijk jeugdhuis zet werking voort
> PVG koppelt maaltijd aan nieuwjaarsreceptie
> Schrijf u in voor de Evergem-Ekiden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Evergem blogt  • Ivan Vanhove en Steven Verniers bloggen over Evergem.

    Ivan (°1945) woont al een kwarteeuw in Vierlinden. In een vorig leven was hij leraar en directeur van een school voor volwassenen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Volleybal is zijn eerste hobby. Verder houdt hij van fietsen en reizen, vooral naar het Middellandse Zeegebied.

    Steven (°1977) is als licentiaat T.E.W. tewerkgesteld bij Imperial Meat Products. Hij woont sinds jaar en dag in Evergem, is gehuwd en vader van een zoontje. Voetbal is zijn grootste uitlaatklep, maar hij heeft ook een passie voor fietsen (vooral in bergachtige streken), lopen en informatica.

Zoeken

Nieuws uit evergem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!