Home  Regio  evergem  evergem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Evergem?
Laat het weten aan: Ivan of Steven
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Toerisme in Evergem in de lift

BedandbreakfastlogoDe Federale Overheidsdienst (FOD) Economie heeft de jaarlijkse cijfers gepubliceerd van het aantal aankomsten en overnachtingen per gemeente. Deze cijfers geven weer hoeveel personen gebruik maakten van hotels, gastenkamers of andere logies. In de cijfers zijn zowel de echte vakanties als de verblijven in verband met congressen, semnaries, conferenties en andere beroepsdoeleinden opgenomen.

In Evergem werden 959 aankomsten geregistreerd, en 3860 overnachtingen in 2007. 75% van die overnachtingen gebeurden door Belgen, het andere kwart waren buitenlanders. Vorig jaar was Evergem nog niet in de statistiek opgenomen.

In Oost-Vlaanderen registreerde men 8% meer aankomsten en 7% meer overnachtingen dan in 2006. Het grootste deel hiervan gebeurt in hotels en gastenkamers, maar ook groepslogies (jeugdherbergen) scoren goed. De meeste bezoekers van onze provincie komen uit de buurlanden, zo blijkt.

Scheidsrechters gezocht in Oost-Vlaanderen!

Arbitersmurf_2Halfweg september starten opnieuw de cursussen voor scheidsrechter. Het provinciaal scheidsrechterscomité Oost-Vlaanderen is op zoek naar gemotiveerde mensen die wekelijks één of meerdere wedstrijden willen leiden.

Naast een kilometervergoeding is een permanente toegangskaart voorzien voor de wedstrijden ingericht onder de vleugels van de KBVB. De cursus bestaat uit een theoretische basisopleiding, gevolg door een praktische opleiding op het terrein. De lessen worden gegeven op zeven locaties, hieronder ziet u diegene het dichtste bij Evergem:

·       Noorden :
        Op zaterdag 13 september 2008 om 10 uur - in het lokaal 'Café Hoop van Vrede',
        Dorp 14, Waarschoot.

·       Gent :
        Op zaterdag 13 september 2008 om 10 uur - in het lokaal 'Bondsgebouw',
        Speldenstraat 19, Gent.

Logo_kbvb
Informatie en inschrijven bij het secretariaat van het provinciaal scheidsrechterscomité. U kan het secretartiaat bereiken op 09-225.19.73

AS Rieme provinciaal kampioen 4x800m

Gieljan Baete, Thomas Wytinck, Steven De Wulf en Joeri Jansen zijn in Oudenaarde provinciaal kampioen geworden op de 4 x 800 meter. Hieronder ziet u de atleten en het verslag van de wedstrijd.

4x800_2 

Na de korte sprintnummers kwamen de 800m-lopers in actie; hierin hadden de mannen van AS Rieme een tijd van onder de 8 min vooropgesteld. Gieljan Baete mocht als eerste loper van start gaan en moest 800m aan de leiding lopen. Door het kopwerk kon Gieljan toch als eerste de stok doorgeven aan Thomas Wytinck. Thomas nam dan ook de 800m voor zijn rekening, maar in de laatste 50m kwam RCG nog even opzetten. Als derde loper ging Steven De Wulf van start voor zijn 800m. Net zoals Thomas nam ook hij 800m voor zijn rekening om in de laatste 50 meter net voorbijgelopen te worden. Maar dan mocht Joeri Jansen starten voor AS Rieme. Deze trok meteen even fors door zodat hij daarna aan een vlot tempo de wedstrijd kon uitlopen, en met de overwinning aan de haal ging. Joeri kwam als eerste over de streep in een tijd van 7'45"11. Als deze ploeg geen 3200m aan de leiding moet lopen en ook het weer nog eens meezit zit er zeker nog een scherpere tijd in de benen!

Let op uw snelheid!

ImgTijdens de week van 1 september tot 7 september zal de politie van de politiezone Evergem-Assenede snelheidscontroles uitvoeren in Evergem, Ertvelde en Sleidinge. Dit is echter geen zekerheid dat er in de overige gemeenten geen kans op snelheidscontroles bestaat!

Voor meer info over de politiezone Evergem-Assenede kan u steeds surfen naar deze website.

Snelheidscontroles in slechts twee woonkernen

Voor de week van maandag 25 tot zondag 31 augustus kondigt de politie van de zone Assenede-Evergem snelheidscontroles aan in slechts twee woonkernen, namelijk Evergem en Rieme. Dat betekent niet dat op andere plaatsen de snelheidsbeperkingen ongestraft kunnen genegeerd worden. De politie kan elders onaangekondigd snelheidscontroles uitvoeren. Op www.politie.assenede-evergem.be vindt u nog meer over de werking van de politiezone.

Vlaamse en Belgische krulbolkampioenen

De Belgische Krulbolbond (BKB) organiseerde opnieuw het Vlaams en Belgisch kampioenschap krulbollen.

Op bijgaande foto's ziet u de podia van achtereenvolgen het Vlaams kampioenschap voor vrouwen en mannen en het Belgisch kampioenschap voor vrouwen en mannen.Aa_kamp_v_vl_dames_2008 Aa_kamp_v_vl_heren_2008 A_kamp_v_belg_dames_2008 A_kamp_v_belg_mannen_2008 

Hoelahoep 58! feestelijk geopend

631Erfgoedcel Meetjesland, Cultuurcentrum Evergem, vzw cirQ en Ladda stellen voor: Hoelahoep 58!
Het is een ludiek en swingend fifties project naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Expo ’58
in Evergem en het Meetjesland.

Hoelahoep 58! eindigt met een fantastische happening op zondag 12 oktober in Sportcentrum Hoge
Wal te Ertvelde. Verwacht een groot fifties feest met live muziek, fifties foodbox en -swimming,
een Tento 08, fairhostessen, kappers, verkiezing van Miss en Mister Hoelahoep, cocktails, expo-ijs,
de ontsluiering van een merkwaardig verhaal en heel veel hoelahoepen! Je hoort er nog van.

Nu al kan je je onderdompelen in de sfeer van de fifties en het project Hoelahoep 58! op de
openingsdans en -parade, als hostess tijdens de ludieke hostessentraining, gratis danslessen van
Apollo Swing en de webblog www.hoelahoep58.be. Of misschien bots je wel op het wandelend
multimedialab van Ladda.

Openingsparade en -dans i.s.m. Rockabilly Day en Kermiscomité Ertvelde
Hoelahoep 58! wordt feestelijk geopend op zaterdag 23 augustus tijdens Ertvelde Kermis in het
centrum van Ertvelde.

Programma

15 uur: Grote parade met 50’s oldtimers, een wandelend multimedialab, de hoelahoep-car met
hostessen en fanfare Iever en Eendracht. Vertrek Lindenlaan, ter hoogte van Café Plansjeetje.
16 uur: Proefles Jazzroutines door Apollo Swing.
16.45 uur: Proefles Boogie Woogie.
17.30 uur: Receptie met 1.000 gratis glazen Augustijn en Rock ’n Roll Dj Rudy

Runners Evergem organiseren 20ste Halve Marathon

Dsc05527Op zaterdag 6 september 2008 pakken de Runners Evergem uit met de 20ste editie van hun halve marathon. De deelnemers lopen door de drie deelgemeenten - Evergem, Ertvelde en Sleidinge - over een omloop die toelaat een snelle chrono te realiseren. Op het programma van deze editie staan tevens de Red&Blu kids run (1km) en een loop over 6,7 km. Vorig jaar kon men op 664 deelnemers rekenen, dit jaar hoopt men dat aantal te overtreffen.

De  RED & BLU kids run rekent op de jeugd tot 12 jaar. Deze kilometerloop is voor velen ook een ideale voorbereiding voor de scholenveldloop te Doornzele. De deelnemende kinderen krijgen een mooi T-shirt geschonken door Red&Blu. Het inschrijvingsbedrag voor de jongeren is slechts één euro. De start is om 14 uur.

Voor de andere sportievelingen is er om 14u45 uur de start van een 6,7 km loop. Deze wedstrijd loopt over een ronde van 6,7 km. De deelnemers ontvangen een aandenken en een tombolalot.

Om 15 uur is dan de start voorzien van de halve marathon. Op de erelijst staan oa. Ronny Ligneel, Filip Vanhaecke, Gino Van Geyte en Catharina Segers. Vorig jaar wonnen Nico Serroen en Sofie Claus. De snelste tijd op de 21km staat  nog steeds op naam van de Nederlander Hans Van de Griendt met 1u 05’40’’ en dateert uit 1993. Bij de dames staat het record sinds 1998 op naam van Anne Cobbaert met een tijd van 1u21’01’’. Dit jaar verwacht men ondermeer een delegatie uit Banyoles (Spanje).

Hpim0166Alle lopen starten aan de sporthal te Evergem en er is een bewaakte sporttassenzone voorzien tijdens de wedstrijd. Na de wedstrijden is er douchegelegenheid, tombola en prijsuitreiking. Voorinschrijven kan tot uiterlijk 25 augustus door storting van 6 euro op KBC-rekening van RUNNERS EVERGEM 737-0064603-44 met vermelding van geboortedatum en afstand (6,7-21km). Deelnemers die de dag zelf inschrijven betalen 8 euro.

Voor inlichtingen en inschrijvingen kan men terecht bij Adelin De Groote, Koestraat 19 in Evergem (09 253 18 09). De club Runners Evergem bestaat nu 20 jaar en telt 181 leden. Naast medewerking aan talrijke Evergemse joggings, scholencross en Ekiden organiseren ze ook een clubfeest en clubreis. Iedereen die naar eigen kunnen en vermogen de joggingsport wil beoefenen is er welkom.

Info kan je ook vinden op de website www.runnersevergem.be

 

Wandelen in Heverlee

Wandelen01Elke vierde zaterdag van de maand organiseren de Sportdienst en de gangmakers van Evergem Sport! vzw een wandeling. Op zaterdag 23 augustus wordt er gewandeld van Heverlee naar Korbeek-Dijle.

De wandelaars worden met de bus naar Heverlee gebracht. Van Heverlee wandelt de groep naar Korbeek-Dijle - doorheen bos, langs water en over holle wegen - in 3 delen (achtereenvolgens 9, 6 en nog eens 6 km).

Praktisch
Prijs: 25 euro (bus, verzekering, middagmaal, begeleiding,…). De bus vertrekt in Sleidinge-Dorp om 9.30 uur, aan de Sporthal Evergem-Centrum om 9.40 uur, op de parking in Wippelgem Dorp om 9.50 uur en aan de school in de Lindenlaan in Ertvelde om 10 uur.

Wie mee gaat neemt best een paar reserveschoenen mee om de bus niet vuil te maken.

Het snoeien van fruitbomen

Balk_tuintips_gr

We denken er vaak niet aan in de zomer, maar sierbomen, fruitbomen, besdragende (fruit)heesters en anderen kunnen nu gesnoeid worden!

Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

Steenvruchten of pitvruchten… Ken jij het verschil nog?
• Fruitsoorten die 1 kern (of ‘steen’) hebben noemen we steenvruchten.  (Pruimen, kersen, perziken)
• Fruitsoorten die meerdere zaadjes (of ‘pitjes’) hebben noemen we pitvruchten. (Appel, peer)

Naast het verschil in naam verkiezen ze ook een andere snoeiwijze en -tijdstip!
Steenvruchten kunnen beter gesnoeid worden na het oogsten (of afvallen) van de vruchten. Nu, in de late zomer dus! Snoei bevordert immers de groei van jonge scheuten.
Pitvruchten daarentegen verkiezen eerder een stevige wintersnoei. Ze dragen immers (meestal) fruit op de oudere (= rijpere) takken.
Besdragende heesters en struiken (stekelbes, aalbes, framboos,…) kunnen nu ook gesnoeid worden. Je snoeit er de oudste, zieke, gebroken en afgedragen vruchttakken weg. Snoei niet meer dat 2/3 van de takken weg en zorg voor een gave, gladde snoeiwonde! (nadien je materiaal ontsmetten !)

275551543      


VOORDELEN VAN ZOMERSNOEI


• De kruinen van de (fruit)bomen worden ‘luchtiger’. Dit is niet alleen goed om meer zonlicht in de kruinen te krijgen, het zorgt er ook voor dat de bomen sneller drogen na een hevige regenbui. Sneller drogen betekent dat schimmels en bacteriën minder kansen krijgen om zich te verspreiden en ontwikkelen!

• Tijdens het snoeien observeer je ook de gezondheidstoestand van de boom. Kijk of de boom geen last heeft van bijvoorbeeld (vrucht)boomkanker of van te veel insecten.

• Bij het vaststellen van een ziekte of plaag kan je beter nu ingrijpen in plaats van in de winter. De bladeren zorgen immers voor opname en sapstroming in de plant. Je ziet wat je doet, terwijl de bladeren er nog op staan. In de winter is de groeireactie van de bomen en heesters voor sommigen een grote verrassing…

• Zomersnoei bevordert de groei van jonge scheuten.

• De snoeiwonden zullen deze periode van het jaar op een natuurlijke manier dichtgroeien (= callusweefsel). De wonden zijn dus snel dicht en verhinderen zo de intrede van schimmels, bacteriën en insecten!

Oudere berichten:
> KAV-KWB Toneel gaat op hotel
> Evergem Center houdt doeltjeskermis
> Wippelgem stopt reeks Zeveren
> Automobilisten niet te snel a.u.b.
> Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Hoeksken
> Gemeentelijke basisscholen breken record
> Verbroederingsfeesten in Grossenkneten
> Noord-Engelse bluesband in The Maple
> Gemeente verkoopt 100 fietsen en een gitaar
> Sebastiaan en Jacob-Jan Van Heesvelde aankomend judotalent
> Middenschool Gemeenschapsonderwijs in de lift
> Zwembad Ertvelde terug open
> Belzeelsestraat onderbroken voor kappen boom
> Wippelgem verdient beter
> Foto: CC De Stroming vroeger en nu
> Politie controleert intensief in Evergem
> Evergem zendt militairen naar Libanon
> Gemeentelijk jeugdhuis zet werking voort
> PVG koppelt maaltijd aan nieuwjaarsreceptie
> Schrijf u in voor de Evergem-Ekiden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Evergem blogt  • Ivan Vanhove en Steven Verniers bloggen over Evergem.

    Ivan (°1945) woont al een kwarteeuw in Vierlinden. In een vorig leven was hij leraar en directeur van een school voor volwassenen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Volleybal is zijn eerste hobby. Verder houdt hij van fietsen en reizen, vooral naar het Middellandse Zeegebied.

    Steven (°1977) is als licentiaat T.E.W. tewerkgesteld bij Imperial Meat Products. Hij woont sinds jaar en dag in Evergem, is gehuwd en vader van een zoontje. Voetbal is zijn grootste uitlaatklep, maar hij heeft ook een passie voor fietsen (vooral in bergachtige streken), lopen en informatica.

Zoeken

Nieuws uit evergem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!