Home  Regio  evergem  evergem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Evergem?
Laat het weten aan: Ivan of Steven
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Met belgerinkel naar de winkel: Winnaars

De campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ spoort mensen aan om met de fiets of te voet naar de winkel te gaan in plaats van met de auto. Heel wat Evergemse handelaars en tal van gemeentediensten namen in mei en juni aan de actie deel. Telkens men met de fiets of te voet bij een van de deelnemers langs ging, kreeg men een stempel op een spaarkaart.

De actie is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, de Christelijke Mutualiteit en de Fietsersbond. De initiatiefnemers verlootten een poetsploeg aan huis voor een jaar en tien stadsfietsen. Een van de stadsfietsen is trouwens gewonnen door de Evergemse Carine Van De Veire.

Om de actie extra kracht bij te zetten verlootten het gemeentebestuur en de Adviesraad Lokale Economie nog 24 bijkomende prijzen. Maandag 29 september vond in het gemeentehuis van Evergem de prijsuitreiking plaats van de actie ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Dit zijn de gelukkigen:

• Winnaar waardebon 150 euro, geschonken door het gemeentebestuur:
Magda De Weirdt (Kluizendorpstraat).
• Winnaar waardebon 100 euro, geschonken door het gemeentebestuur:
Rita Schyvinck (Fazantenstraat).
• Winnaar waardebon 50 euro, geschonken door het gemeentebestuur:
Matheus Lybaert (Weststraat).
• Winaars waardebon 50 euro, geschonken door UNIZO:
Marie-Cecile Boudonck (Oosteindestraat), Mieke De Mits (Varendonk), Simonne Welvaert (Eindeken).
• Winnaars fietstas, geschonken door de Christelijke Mutualiteiten:
Achiel De Baets (Meerbeke), Chris Genbrugge (Karel Ledeganckstraat), Monique Tack (Ledelaan).
• Winnaars waardebon 25 euro, geschonken door Johan Dierkens:
Patrick Devlamynck (Albrecht Rodenbachplein), Miet Genbrugge (Albrecht Rodenbachplein).
• Winnaars fietspakket (fietstasje, kaart fietsknooppuntennetwerk Meetjesland, kaart fiets- en wandelroutes in Evergem, fluovestje), geschonken door het gemeentebestuur:
Paulette De Coninck (Kerkstraat), Nadine De Vrieze (Spiedamstraat 32), Cecile Van den Berghe (Hugo Verriestlaan).
• Winaars fietspakket (armbandlichtje, kaart fietsknooppuntennetwerk Meetjesland, kaart fiets- en wandelroutes in Evergem, fluovestje), geschonken door het gemeentebestuur:
Conny De Meester (Buntstraat), Angela Genbrugge (Elzenstraat), Maria Heyde (Sanderuslaan), Firmin Heye (Linde)., Johan Kröhle (Kriekerijstraat), Lea Matthys (Witakker 5), Julien Poppe (Sanderuslaan), Cecile Van Wassenhove (Kroonstraat), Luciaan Verbeke (Verdegemstraatje), Robert Versyp (Zwaluwstraat).

Registreer je fiets

Fietsregistratie_2Op het hoofdcommissariaat van de Lokale Politie kan je elke eerste woensdag van de maand je fiets laten registreren. Morgen 1 oktober kan je er terecht van 9 tot 12 uur en van 15 tot 19 uur.

Bij de fietsregistratie wordt op de fietskader je rijksregisternummer aangebracht.  Vindt de politie een gestolen fiets terug, kan ze meteen de eigenaar ervan opsporen. Je rijksregisternummer vind je op de achterkant van je identiteitskaart, je SIS-kaart, belastingbrief of op papieren voor het pensioen. Je kan het ook opvragen bij de Dienst Bevolking.

De daaropvolgende fietsregistratie heeft plaats op woensdag 5 november. 

Ophaling grof huisvuil

Deze en volgende week is er in Evergem ophaling van grof huisvuil. Alle afvalinzamelingen starten om zes uur ’s morgens. Zorg er dus voor dat je afval de dag ervoor reeds buiten staat. We geven je in dit artikel mee wanneer de ophalers bij u thuis langskomen, wat u kan meegeven en hoe u dit moet doen.

Wanneer wordt er opgehaald?

Doornzele (huisvuilophaling op donderdag)
Dinsdag 30 september 2008

Ertvelde (huisvuilophaling op dinsdag)
Maandag 6 oktober 2008

Evergem (huisvuilophaling op vrijdag)
Woensdag 1 oktober 2008

Kerkbrugge - Langerbrugge (huisvuilophaling op donderdag)
Dinsdag 30 september 2008

Kluizen (huisvuilophaling op donderdag)
Dinsdag 7 oktober 2008

Rieme (huisvuilophaling op maandag)
Dinsdag 7 oktober 2008

Wat wordt er opgehaald?

Grof huisvuil en metalen zijn alle brandbare materialen of metalen voorwerpen (ook gloeilampen) van huishoudelijke oorsprong die niet in de gewone huisvuilzak kunnen en niet meer herbruikbaar zijn. En gelijkaardige afvalstoffen die er omwille van hun omvang, aard of gewicht niet in kunnen.

Wat wordt niet meegenomen?

Herbruikbare goederen horen niet thuis bij het grof vuil. Je kan ze beter naar het kringloopcentrum brengen, ze gratis thuis laten ophalen of ze naar de kringloopcontainer op het containerpark brengen. Scheid de metalen van de brandbare materialen: bijvoorbeeld een metalen stoel met houten/kunststof zitting.

Door wie?

De ophaling van metalen is door het bestuur toegewezen aan één firma. Het is dan ook absoluut niet de bedoeling dat illegale ophalers metalen uit het aangeboden grof vuil halen. Als inwoners vermoeden dat er illegale ophalers aan het werk zijn, kunnen ze dat melden aan de politie (liefst met de vermelding van het type wagen en de nummerplaat), die toeziet op het correcte verloop van de afvalophaling.

Hoe grof huisvuil aanbieden?

• Scheid de metalen van de brandbare materialen, bijvoorbeeld een metalen stoel met houten of kunststof zitting. Metalen worden afzonderlijk opgehaald.
• De totale hoeveelheid aangeboden grof huisvuil en metalen mag niet meer dan 1m³ bedragen.
• Het gewicht van één afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel is maximum 30 kg.
• Een stuk meet maximum 2 meter op 1,5 meter en is maximum 1m³ groot.
• Zet alles de avond voor de ophaaldag buiten.
• Plaats het materiaal op de stoep voor je woning. Het is verboden afval gezamenlijk met andere woningen buiten te plaatsen of te verzamelen op andere plaatsen langs de weg. Is het voetpad smaller dan één meter, dan zet je het tegen de gevel, haag of afsluiting. Is de stoep breder dan één meter, dan plaats je het zo dicht mogelijk aan de rand van de straat. Uiteraard mag het verkeer niet gehinderd worden.

Eerste winst voor Wippelgem

LogowippelgemOp een diefje de drie punten meenemen, anders kan je de gevleide winst van Wippelgem op het veld van Lotenhulle niet omschrijven. Lotenhulle verdiende op basis van de kansen de volle buit, maar een ongeschreven voetbalwet bleek weer eens correct te zijn: wie de kansen niet afmaakt, loopt vroeg of laat tegen de lamp.

Wippelgem kwam in de eerste minuut gevaarlijk opzetten maar was op die schermutseling na de mindere ploeg. Het zag bovendien al snel Van Quickelberghe gekwetst uitvallen. Lotenhulle kreeg enkele opgelegde kansen om de score te openen, maar slaagde daar niet in. Steeds stond de paal, een been of de sterk keepende Blancquart in de weg.

Toen in de tweede helft Lotenhulle - eindelijk - kon scoren, sloeg Wippelgem hard terug. J. Raman maakte gelijk op strafschop en even later kon J. Hebberecht de bezoekers zelfs op voorsprong schieten. Lotenhulle ging op zoek naar de gelijkmaker maar kwam niet dichter dan een schot op de deklat. In een tumultueuze eindfase claimde de thuisploeg nog een strafschop en vielen er nog twee rode kaarten.

Trainer E. Bettens was uiteraard tevreden met de eerste driepunter voor zijn ploeg. 'Het is heel belangrijk dat we hier vandaag de drie punten pakten. We moeten toegeven dat het niet verdiend is, maar om de aansluiting met de middenmoot niet te verliezen doen we hier een goede zaak. Ik denk zelfs dat Lotenhulle terecht een penalty claimde maar dat maakt onze rekening nu niet meer.', besloot de trainer meteen na de wedsrijd.

Wippelgem totaliseert nu vier punten. Volgende week komt Zeveren op bezoek.

Automobilisten rijd niet te snel

De politie van de zone Assenede-Evergem blijft dorogaan met zijn snelheidscontroles. In de week van maandag 29 september tot zondag 5 oktober kondigt ze die aan voor de woonkernen Assenede, Ertvelde, Evergem en Langerbrugge. Uiteraard kunnen op andere plaatsen onaangekondigd snelheidscontroles worden uitgevoerd. De automobilisten worden dus aangeraden overal en steeds de snelheidsbeperkingen te respecteren.

Meer nieuws van de politiewerking vindt u op www.politie.assenede-evergem.be

Nieuwe bestemming voor kasteeldomein Wippelgem

Wapenschild_evergem_kleurHet gemeentebestuur heeft besloten tot de aankoop van het kasteeldomein van Wippelgem (‘Domein Ten Bosch’). Door deze onverwachte mogelijkheid tot aankoop aan te grijpen, garandeert het bestuur het voortbestaan van dit bijzondere stuk Evergems erfgoed. Het college heeft nu alvast de voorlopige bestemming van het kasteel ingevuld.

Het college wenst het domein en de gebouwen snel in gebruik te nemen, zo blijft het onderhoud en het beheer verzekerd. Er is trouwens voorzien dat het kasteel voorlopig ook bewoond blijft. Op langere termijn kan het kasteel of delen ervan nog andere bestemmingen krijgen dan op dit moment is vastgelegd.

Kasteel
De gelijkvloerse verdieping wordt opgefrist en voorbehouden voor huwelijken, jubilea en recepties. Daardoor komt in het gemeentehuis ruimte vrij voor extra burelen.

De eerste verdieping wordt voorlopig voorzien voor bewoning. Eventueel wordt het woongedeelte in de toekomst verhuisd naar de tweede verdieping zodat dan ook de eerste verdieping een nieuwe bestemming kan krijgen.

Bijgebouwen
Voor het bijgebouw links (als je naar het kasteel kijkt, nu de ‘orangerie’) zal een concessionaris gezocht worden om er bijvoorbeeld een cafetaria, tearoom of restaurant uit te baten. Ideaal voor het ontvangen van wandelaars of fietsers die het park bezoeken, voor recepties na huwelijken, om maaltijden aan te bieden na opleidingen of seminaries…

Het bijgebouw rechts (het koetshuis) zal door de gemeente gebruikt worden om te verhuren voor vergaderingen, voor tentoonstellingen, als ontmoetingsruimte, voor het organiseren van seminaries door bedrijven en derden of voor opleidingen.

Op de eerste verdieping van het rechtse bijgebouw wordt er ook bewoning toegelaten voor mensen die onder begeleiding van het OCMW staan (eventueel gekoppeld aan onderhoudswerken in het park).

Parkdomein
Het parkdomein krijgt een grote onderhoudsbeurt. Het wordt toegankelijk gemaakt voor het publiek vanaf 1 mei 2009.

Hoe betaalt de gemeente dat?
De gemeenteraad van juni besliste een koopbod te doen op het kasteeldomein. Inmiddels werd het bod aanvaard. Vervolgens voorzag de gemeenteraad van augustus de nodige kredieten, door een budgetwijziging door te voeren. Op de gemeenteraad van donderdag 25 september wordt de definitieve akte voorgelegd zodat de koop definitief kan worden afgerond.

De aankoop wordt gefinancierd gedeeltelijk met het patrimoniumfonds (geld dat moet worden herbelegd in patrimonium) en gedeeltelijk met eigen middelen. Er worden geen nieuwe schulden aangegaan, van de burger wordt dus geen bijkomende financiering gevraagd.

Jaarrekening positief afgesloten

GeldDe gemeenteraad heeft inzage gegeven in de Jaarrekening van het werkjaar 2007. In die Jaarrekening 2007 wordt een overzicht gegeven van de financiële situatie van de gemeente en de resultaten over het jaar. De Jaarrekening is positief afgesloten, wat betekent dat er minder is uitgegeven dan voorzien in de begroting.

Voor de werking van 2007 is er voor de gewone dienst, de dagdagelijkse uitgaven en ontvangsten van de gemeente, een positief resultaat van 2.738.719 euro waardoor het gezamenlijk resultaat over de verschillende dienstjaren 10.922.584 euro wordt.

Voor de buitengewone dienst, ontvangsten en uitgaven met betrekking tot de investeringen, ontvangsten en bestedingen op lange termijn, is er een nadelig begrotingsresultaat van 1.226.468 euro.

Gewone ontvangsten
De voornaamste gewone ontvangsten (30.659.554 euro) zijn:
• De belastingen geïnd door de hogere overheid: aanvullende personenbelasting 8.967.433 euro en de aanvullende belasting op de roerende voorheffing 6.066.958 euro.
• De eigen gemeentelijke belastingen 2.145.468 euro waarvan de algemene milieubelasting (809.702 euro), de belasting op drijfkracht (439.911 euro), de belasting op niet bebouwde percelen (47.523 euro) en de belasting op de tweede verblijven (6.110 euro) de voornaamste zijn.
• De werkingsmiddelen verstrekt door de hogere overheid via het gemeentefonds: 4.040.605 euro.
• Premies voor de tewerkstelling van personeel: 2.306.398 euro.
• Ontvangsten uit retributies en de normale werking van de gemeente: 2.248.093 euro.

Gewone uitgaven
De gewone uitgaven (27.920.835 euro) werden voornamelijk gebruikt voor:
• De personeelskosten: 9.702.724 euro
• De werkingskosten van de gemeentelijke diensten: 6.392.795 euro
• De dotatie aan de politiezone: 1.710.903 euro
• De dotatie aan het OCMW: 3.512.966 euro
• De aflossing van de leningslast 3.367.808 euro. In 2007 werden er voor 1.000.000 euro nieuwe leningen afgesloten

Schitteren in de herfsttuin

Balk_tuintips_grHeb je al eens goed om je heen gekeken? Merkte je de mooie herfstbloeiers al op of genoot je al stiekem van die prachtige herfsttinten? Stefaan kiest voor ons enkele bloeiende prachtexemplaren uit die zeker en vast niet mogen ontbreken in uw herfsttuin of op het terras!

Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

1. Sedum spectabile ( vetplant )
2. Acaena microphylla ( stekelnootje )
3. Aster-variëteiten.
4. Pennisetum macrourum ( siergras )

Sedum_spectabile_01_ice_plant1. Sedum spectabile (vetplant)
De alom bekende vaste plant met de roze/rode bloemenschermen is –en blijft- een aanrader voor elke tuin of terras. De bloemenpracht is te bewonderen vanaf begin september en blijft een lange tijd aanhouden (tot diep in oktober). De vetplant bestaat in verschillende variëteiten die variëren tussen de 25 en 60 cm hoogte. Sedum heeft weinig eisen en past zowel op een natte of een droge plaats in de tuin. Ook in pot doen ze het goed! Nadien zullen de bloemenschermen verdrogen waarmee ze nog steeds een waardig ‘winterbeeld’ behouden. 

  gf

Acaena20microphylla20stachelnuessch2. Acaena microphylla (stekelnootje)
Dit bodembedekkertje is misschien nog te weinig bekend. Het wintergroene plantje is een perfect alternatief om tussen borderplanten te laten kruipen. Acaena houdt van een zonnige, open groeiplaats en verkiest eerder een luchtige bodem. De piepkleine blaadjes groeien slechts enkele cm hoog en ondergronds vormen ze een hecht worteltapijt. De meerwaarde van Acaena zijn de stekelachtige vruchtjes (= nootjes); zoals de Nederlandse naam (stekelnootje) ook al aangeeft. Acaena is mooi in combinatie met andere najaarsbloeiers of als tapijtje waartussen de voorjaarsbollen kunnen schitteren!

0573purpleaster 3. Aster – variëteiten
Beslist een topper dit najaar is de bloemenpracht van het geslacht Aster. De verschillende Aster-variëteiten geven u de keuze uit lagere of hogere soorten.  Voor wie houdt van wit, roze, rood of blauw,… Je hebt ze allemaal! Asters houden van een doorlatende, kalkhoudende maar vruchtbare grond. Asters hebben soms last van de (zomerschimmel) meeldauw en werd daarom de afgelopen jaren een beetje gemeden. Uiteraard is voor elk probleem een oplossing… dus ook voor die schimmels! 

  fgf

Pennisetummacrourum4. Pennisetum macrourum (siergras = ‘vuurpijl’ lampepoetser)
Onbekend maar zeker niet minder mooi is deze prachtige ‘vuurpijl lampepoetser’. Met zijn lange, stevige bloeiaren lijkt het precies of er vuurwerk uit uw border afgeschoten wordt! Deze soort is afkomstig uit Engeland en raakt slechts druppelsgewijze bekend bij de tuinliefhebbers. Zijn kleinere broertje, Pennisetum alopecuroïdes, is ondertussen uitgegroeid tot één van de populairste (lagere) siergrassoorten.

De 4 beschreven plantensoorten vormen het mooiste effect als ze in groep aangeplant worden. De planten zijn allemaal winterhard (= vorstbestendig) zodat u er ook de komende jaren zeker en vast plezier zal aan beleven!!

Meer dan 1 miljoen voertuigen gecontroleerd!

In de politiezone Assenede/Evergem zijn snelheidscontroles één van de prioriteiten in het zonaal veiligheidsplan. Het is de bedoeling, zowel voor snelheid als voor alcohol, om de pakkans te verhogen met het oog op het beheersen van de verkeersongevallen. Het uiteindelijke doel is 'minder verkeersongevallen en minder overtredingen'.

In 2008, meerbepaald in de periode van 01/01/08 tot en met 31/08/08, werden in de gemeenten Assenede en Evergem ongeveer 1 miljoen voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. 1.046.935 om precies te zijn.

Filled_rlcDe snelheid wordt gecontroleerd op twee verschillende manieren, met name:
- aan de hand van vaste onbemande camera 's op de R4 en de N456.
- door middel van mobiele bemande camera's, gespreid over de gemeenten Assenede en Evergem.

Met de onbemande camera's werden er 1.028.965 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 3175 werden geflitst. Dit komt neer op 0,31% van het aantal gecontroleerde voertuigen.
Met de bemande camera's werden 35.970 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 5561 (15,5%) werden geflitst.

Het is duidelijk dat de bestuurders de onbemande camera's (flitspalen) voldoende weten staan en op die plaatsen hun snelheid matigen. De komende maanden blijft de politiezone echter op dezelfde wijze verder werken. Op die manier hoopt het de snelheid van de bestuurders af te remmen, met als hoofddoel 'minder ongevallen met lichamelijk letsel of dodelijke afloop'.

De inspanningen dit jaar zijn trouwens sterk verhoogd, want gedurende dezelfde periode in 2007 werden 669.152 voertuigen gecontroleerd. Nu zijn dat er dus ruim de helft meer!

Atomium gezocht

Atomium2Het is een vertrouwd beeld in het Vlaamse landschap: voortuintjes waarin een miniatuur van het Atomium prijkt. Student fotografie Tom Van Hee is vast van plan om bij die huizen aan te bellen en de eigenaars te portretteren naast dit souvenir uit de jaren '50. Het Atomium is uiteindelijk toch één van de symbolen van ons Belgenland.

Wie er zelf een heeft staan of wie weet waar er in Evergem en omstreken tuintjes te vinden zijn met een atomium erin, mag dat laten weten aan het cultuurcentrum (tel. 09 358 51 00, cultuurcentrum@evergem.be) of via de website www.hoelahoep58.be.

De foto’s komen op www.hoelahoep58.be. Bij de foto’s wordt ook vermeld waarom de eigenaars dit in hun voortuin hebben geplaatst. Zijn het supporters van België, Expo58-nostalgici, architectuurliefhebbers of houden ze simpelweg van bolletjes of petanque?

Oudere berichten:
> KAV-KWB Toneel gaat op hotel
> Evergem Center houdt doeltjeskermis
> Wippelgem stopt reeks Zeveren
> Automobilisten niet te snel a.u.b.
> Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Hoeksken
> Gemeentelijke basisscholen breken record
> Verbroederingsfeesten in Grossenkneten
> Noord-Engelse bluesband in The Maple
> Gemeente verkoopt 100 fietsen en een gitaar
> Sebastiaan en Jacob-Jan Van Heesvelde aankomend judotalent
> Middenschool Gemeenschapsonderwijs in de lift
> Zwembad Ertvelde terug open
> Belzeelsestraat onderbroken voor kappen boom
> Wippelgem verdient beter
> Foto: CC De Stroming vroeger en nu
> Politie controleert intensief in Evergem
> Evergem zendt militairen naar Libanon
> Gemeentelijk jeugdhuis zet werking voort
> PVG koppelt maaltijd aan nieuwjaarsreceptie
> Schrijf u in voor de Evergem-Ekiden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Evergem blogt  • Ivan Vanhove en Steven Verniers bloggen over Evergem.

    Ivan (°1945) woont al een kwarteeuw in Vierlinden. In een vorig leven was hij leraar en directeur van een school voor volwassenen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Volleybal is zijn eerste hobby. Verder houdt hij van fietsen en reizen, vooral naar het Middellandse Zeegebied.

    Steven (°1977) is als licentiaat T.E.W. tewerkgesteld bij Imperial Meat Products. Hij woont sinds jaar en dag in Evergem, is gehuwd en vader van een zoontje. Voetbal is zijn grootste uitlaatklep, maar hij heeft ook een passie voor fietsen (vooral in bergachtige streken), lopen en informatica.

Zoeken

Nieuws uit evergem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!