Home  Regio  evergem  evergem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Evergem?
Laat het weten aan: Ivan of Steven
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Tuintips: verplanten in de winter

Balk_tuintips_grWanneer de blaadjes van de bomen en de struiken gevallen zijn bevinden deze zich in 'winterrust'. De sapstroom en assimilatie (= stofwisseling) zijn dan gering. Sommige planten kunnen dan gerust gesnoeid, verplant en/of nieuw aangeplant worden.

Balk_stefaan_bingEvergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

10 tips om te verplanten

• Verplanten is en blijft een plant kwetsen. Het is dus belangrijk dat je de planten met de nodige voorzichtigheid en zorg uitsteekt zodat de wortels opnieuw voldoende kracht vinden om zich te aarden.
• Kijk bij het verplanten zeker ook naar de worteleigenschappen en –kwaliteit. De wortels kunnen soms aangetast zijn door bodeminsecten of schimmels.
• Laat de planten niet te lang blootliggen. Blootliggen betekent niet alleen uitdrogen’ maar de wortels zijn dan ook extra vatbaar voor schadelijke bacteriën, schimmels, enz…
• Maak een voldoende diepe en ruime plantkuil.
• Het is ook aangeraden om voldoende compost of (levende) humus te vermengen in de plantkuil. De nieuwe planten krijgen daardoor extra voedingsstoffen die ze nodig hebben bij het herwortelen.
• Ook grotere planten en bomen kunnen gerust verplant worden. Let echter wel steeds op de juiste oriëntatie, bodemconditie, standplaats en juiste plantdiepte!
• Druk de grond voldoende aan NA het verplanten! Veel mensen hebben schrik om hun voetjes te gebruiken! De grond kan anders te snel uitdrogen en bovendien staan de planten vaak niet stevig genoeg in de grond.
• Grotere planten, bomen of coniferen (= sparren) kunnen best een extra steun (vb. steunpaal, leidraad, …enz.) gebruiken. Zeker als ze op plaatsen staan waar ze veel wind vangen. De wind kan namelijk tijdens de volgende maanden de toekomstige haarworteltjes losrukken zodat de plant tijdens het volgende groeiseizoen plots afsterft. Het zijn namelijk die (fijne haarworteltjes die zorgen voor de opname van de (noodzakelijke) voedingsstoffen!
• Een steunpaal wordt het best aan de zuidelijke kant van de stam geplaatst. Dit is de meest schadelijke windrichting voor bomen… Kijk maar eens hoe scheef sommige bomen overgewaaid staan in het landschap!
• Je plaatst de steunpaal het best tijdens het aanplanten! Vaak wordt die nadien in de grond geslagen en wordt er zo extra (te vermijden) wortelletsels veroorzaakt!

Tuintips: Blozende besjes

Balk_tuintips_gr_2

Balk_stefaan_bingEvergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

De eerste nachtvorst werd opgetekend, de laatste blaadjes klampen zich stevig vast aan de takken van de (bladverliezende) bomen en heesters… Het wordt stilletjes aan winter!

Vaak bemerken we alleen maar de meest opvallende bloemen of planten. Soms vallen planten ons op door de bijzonder mooie bladeren, terwijl andere planten juist schitteren door hun aantrekkelijke bessen. De bessen zijn en blijven het gevolg van een succesrijke bevruchting. Besdragende heesters en bomen treffen we in alle maten, soorten en kleuren. Het zijn niet alleen opvallende blikvangers in de tuin, ze zijn ook een belangrijke voedingsbron voor de vogeltjes. Meestal (her)kennen we de ‘blozende’ besjes uit de kunstwerken van vele creatieve floristen!

Stefaan koos voor ons alvast enkele opmerkelijke (winterharde) prachtexemplaren uit:

Callicarpa_bodinieri_profusion1. Callicarpa bodinieri var. ‘Profusion’
Deze bladverliezende heester met paarse besjes stelt eigenlijk weinig eisen aan de grond en kan dus in vrijwel elke tuin geplant worden. Deze heester wordt maximum 2 meter hoog en verdraagt een flinke snoeibeurt. De Callicarpa past als winterblikvanger in de zomerbloeiende vaste plantenborder.

  t

  t

Ilex_verticillata

2. Ilex verticillata (bladverliezende hulst)
Deze minder bekende hulstsoort heeft in tegenstelling tot zijn bladhoudende familieleden geen stekelige bladeren. Het is ‘s zomers eerder een onopvallende plant terwijl de knalrode besjes na de bladval extra aandacht zullen stelen. Ilex verticillata stelt weinig eisen aan de grond en wordt, afhankelijk van de snoei, maximum 3 meter hoog!

t

Symphoricarpos_chenaultii_hancock 3. Symphoricarpos x chenaultii ‘Hancock’ (sneeuwbesjesstruik)
De paarse besjes verdienen zeker en vast uw aandacht. Dit halfheestertje wordt maximum 90-100 cm hoog laat zich perfect snoeien of scheren in blokvorm of als haagje. Bij zachte winters blijven de blaadjes aan de takjes, een extra meerwaarde dus.

t

TIPS van de kenner!!
• Tijdens deze kortere dagen hebben we minder tijd om te genieten van onze tuinen of groene ruimtes! Tuinverlichting is niet alleen veilig, het biedt ook de mogelijkheid om ’s avonds extra te genieten van je favoriete buitenkamer!
• Verschillende besdragende planten zijn protandrisch tweeslachtig... Dat betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke bloemetjes hebben maar dat de plant zichzelf niet kan bestuiven. (want geen bestuiving betekent geen bevruchting en dus geen besjes). Bij aankoop van een besdragend exemplaar informeer je dus best even met welke plantensoort je te maken hebt… Anders zou je wel eens heel lang kunnen wachten op de volgende besjes...
• Zeker ben je als je verschillende besdragende planten in groep aanplant. Het resultaat is niet alleen mooier, het zal ook kruisbestuiving mogelijk maken. Dit resulteert vaak in schitterende besjes in het najaar!

Stefaan pakt uit met een nieuwe website! Neem een kijkje op www.stefaanbinge.be 

Bloemstuk in de kijker: de biedermeier

Balk_tuintips_gr_2Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

In de reeks 'tuintips' zet Stefaan deze week een bloemstuk in de kijker. De biedermeier is een ronde bloemrijke schikking, gemaakt in een oude soepterrine of in een mandje.

Biedermeier202008_2

Schitteren in de herfsttuin

Balk_tuintips_grHeb je al eens goed om je heen gekeken? Merkte je de mooie herfstbloeiers al op of genoot je al stiekem van die prachtige herfsttinten? Stefaan kiest voor ons enkele bloeiende prachtexemplaren uit die zeker en vast niet mogen ontbreken in uw herfsttuin of op het terras!

Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

1. Sedum spectabile ( vetplant )
2. Acaena microphylla ( stekelnootje )
3. Aster-variëteiten.
4. Pennisetum macrourum ( siergras )

Sedum_spectabile_01_ice_plant1. Sedum spectabile (vetplant)
De alom bekende vaste plant met de roze/rode bloemenschermen is –en blijft- een aanrader voor elke tuin of terras. De bloemenpracht is te bewonderen vanaf begin september en blijft een lange tijd aanhouden (tot diep in oktober). De vetplant bestaat in verschillende variëteiten die variëren tussen de 25 en 60 cm hoogte. Sedum heeft weinig eisen en past zowel op een natte of een droge plaats in de tuin. Ook in pot doen ze het goed! Nadien zullen de bloemenschermen verdrogen waarmee ze nog steeds een waardig ‘winterbeeld’ behouden. 

  gf

Acaena20microphylla20stachelnuessch2. Acaena microphylla (stekelnootje)
Dit bodembedekkertje is misschien nog te weinig bekend. Het wintergroene plantje is een perfect alternatief om tussen borderplanten te laten kruipen. Acaena houdt van een zonnige, open groeiplaats en verkiest eerder een luchtige bodem. De piepkleine blaadjes groeien slechts enkele cm hoog en ondergronds vormen ze een hecht worteltapijt. De meerwaarde van Acaena zijn de stekelachtige vruchtjes (= nootjes); zoals de Nederlandse naam (stekelnootje) ook al aangeeft. Acaena is mooi in combinatie met andere najaarsbloeiers of als tapijtje waartussen de voorjaarsbollen kunnen schitteren!

0573purpleaster 3. Aster – variëteiten
Beslist een topper dit najaar is de bloemenpracht van het geslacht Aster. De verschillende Aster-variëteiten geven u de keuze uit lagere of hogere soorten.  Voor wie houdt van wit, roze, rood of blauw,… Je hebt ze allemaal! Asters houden van een doorlatende, kalkhoudende maar vruchtbare grond. Asters hebben soms last van de (zomerschimmel) meeldauw en werd daarom de afgelopen jaren een beetje gemeden. Uiteraard is voor elk probleem een oplossing… dus ook voor die schimmels! 

  fgf

Pennisetummacrourum4. Pennisetum macrourum (siergras = ‘vuurpijl’ lampepoetser)
Onbekend maar zeker niet minder mooi is deze prachtige ‘vuurpijl lampepoetser’. Met zijn lange, stevige bloeiaren lijkt het precies of er vuurwerk uit uw border afgeschoten wordt! Deze soort is afkomstig uit Engeland en raakt slechts druppelsgewijze bekend bij de tuinliefhebbers. Zijn kleinere broertje, Pennisetum alopecuroïdes, is ondertussen uitgegroeid tot één van de populairste (lagere) siergrassoorten.

De 4 beschreven plantensoorten vormen het mooiste effect als ze in groep aangeplant worden. De planten zijn allemaal winterhard (= vorstbestendig) zodat u er ook de komende jaren zeker en vast plezier zal aan beleven!!

Tuintip: Planten verplanten

Balk_tuintips_gr

De nazomer is bij uitstek het moment om je te bezinnen over eventuele noodzakelijke veranderingen in en aan een border met vaste planten. Een goede tuinier maakt de balans op van het kleurenpalet, de uitval van planten en van de vitaliteit van de verschillende geslachten en variëteiten, zoals die in een afgelopen groei- en bloeiseizoen zich toonden.

Half augustus -tot en met oktober- is het meest geschikte seizoen om vaste planten te hergroeperen, te verjongen, of een andere plaats in het schouwtoneel te geven.

Balk_stefaan_bingEvergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

Experimenteren is noodzakelijk
Nadat een border is beplant met vaste planten kan je niet zonder meer op je lauweren rusten. Tenzij de tuinier een genie op het gebied van kleurenleer is en bovendien de gebruikte planten als z'n broekzak kent, is genieten van de geschapen pracht wellicht op z'n plaats.

Voor de meeste tuiniers is het eindeloos experimenteren… dat is toch immers één van de leuke dingen aan tuinieren? Vallen en opstaan om ervaringen op te doen met de juiste plant op de juiste plaats. Wat zich bij iemand in Ursel voordoet als een fantastische plant op de kleigrond kan in eigen tuin op het zand in bijvoorbeeld Stekene een regelrechte mislukking zijn geworden.

Ondanks de (met mondjesmaat) bijgevoegde informatie op het etiket van een vaste plant kunnen in uw tuin net die omstandigheden die nodig zijn, ontbreken... Telkens proberen en op zoek gaan naar die soorten, kleuren, texturen en wat al niet meer om het door de tuinier gewenste arrangement te bereiken vereist veel geduld, inspanning, inventiviteit, creativiteit en een flinke portie geluk.

Vaste planten herschikken en scheuren: werk aan de winkel...
• Nu zie je nog de planten, de bladeren, enz… Over enkele weken wordt het al iets moeilijker om bijv. je 15 soorten Hosta’s van elkaar te onderscheiden!
• Vaste planten zullen -zolang de grond in de nazomer nog enige warmte heeft- nieuwe wortels aanmaken. Nadat de planten gedeeld (gescheurd) zijn en de plek in de border is uitgezocht, wordt het te beplanten borderdeel goed diep losgespit, nieuwe grond toegevoegd en vooral veel humus of compost ingewerkt.
• Bemesten met oude, verteerde stalmest of gedroogde koemest moet nog even worden uitgesteld tot in het voorjaar. Bij een teveel aan makkelijk opneembare organische mest vormen de planten op het laatst van het jaar te veel sappige scheuten. De kans op invriezen en dus afsterven van de plant in de winter wordt er alleen maar groter door.
• Het grote voordeel van het verplanten van vaste planten in de nazomer is zonder meer dat de plant een goed wortelgestel zal vormen, terwijl de plant in het voorjaar alles kan richten op de vorming van loof en bloemknoppen.
• Verplanten in de nazomer geeft de plant een ruime voorsprong op die vaste planten die in het voorjaar op hun plekje in de border worden gezet. Ze bloeien in ieder geval daardoor beter!

Het snoeien van fruitbomen

Balk_tuintips_gr

We denken er vaak niet aan in de zomer, maar sierbomen, fruitbomen, besdragende (fruit)heesters en anderen kunnen nu gesnoeid worden!

Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

Steenvruchten of pitvruchten… Ken jij het verschil nog?
• Fruitsoorten die 1 kern (of ‘steen’) hebben noemen we steenvruchten.  (Pruimen, kersen, perziken)
• Fruitsoorten die meerdere zaadjes (of ‘pitjes’) hebben noemen we pitvruchten. (Appel, peer)

Naast het verschil in naam verkiezen ze ook een andere snoeiwijze en -tijdstip!
Steenvruchten kunnen beter gesnoeid worden na het oogsten (of afvallen) van de vruchten. Nu, in de late zomer dus! Snoei bevordert immers de groei van jonge scheuten.
Pitvruchten daarentegen verkiezen eerder een stevige wintersnoei. Ze dragen immers (meestal) fruit op de oudere (= rijpere) takken.
Besdragende heesters en struiken (stekelbes, aalbes, framboos,…) kunnen nu ook gesnoeid worden. Je snoeit er de oudste, zieke, gebroken en afgedragen vruchttakken weg. Snoei niet meer dat 2/3 van de takken weg en zorg voor een gave, gladde snoeiwonde! (nadien je materiaal ontsmetten !)

275551543      


VOORDELEN VAN ZOMERSNOEI


• De kruinen van de (fruit)bomen worden ‘luchtiger’. Dit is niet alleen goed om meer zonlicht in de kruinen te krijgen, het zorgt er ook voor dat de bomen sneller drogen na een hevige regenbui. Sneller drogen betekent dat schimmels en bacteriën minder kansen krijgen om zich te verspreiden en ontwikkelen!

• Tijdens het snoeien observeer je ook de gezondheidstoestand van de boom. Kijk of de boom geen last heeft van bijvoorbeeld (vrucht)boomkanker of van te veel insecten.

• Bij het vaststellen van een ziekte of plaag kan je beter nu ingrijpen in plaats van in de winter. De bladeren zorgen immers voor opname en sapstroming in de plant. Je ziet wat je doet, terwijl de bladeren er nog op staan. In de winter is de groeireactie van de bomen en heesters voor sommigen een grote verrassing…

• Zomersnoei bevordert de groei van jonge scheuten.

• De snoeiwonden zullen deze periode van het jaar op een natuurlijke manier dichtgroeien (= callusweefsel). De wonden zijn dus snel dicht en verhinderen zo de intrede van schimmels, bacteriën en insecten!

Tuintips: Tuinieren in augustus

Balk_tuintips_grOok al vergeten we het stilaan, het is nog steeds zomer in ons land! Om je het gevoel van een zomerdepressie even te doen vergeten, geven we opnieuw enkele kleurrijke tips, weetjes en (to do) activiteiten mee. Meer bepaald nemen we het gazon onder de loepe.

Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

Gazonweetjes…

Fotos_sleidinge_juni_2007_102- Per jaar maaien we gemiddeld zo’n 30 – 35 maal de grasmat. Het onderhoud van je grasmachine is dus niet alleen een lenteactiviteit. Laat tussendoor dus best je messen slijpen en laat ook de olie op tijd verversen. Niet alleen bevordert het vakkundig onderhoud je gazonkwaliteit, het verlengt ook de levensduur van je dierbare (en dure) grasmachine!

- Veel maaien betekent dus ook dat we op tijd en stond eens een beetje moeten (bij)bemesten indien we willen blijven genieten van een diepgroene grasmat. Als we het grasmaaisel opvangen en verwijderen dan verdwijnen naast de kleine stukjes gras immers ook elke keer voedingsstoffen uit de grond.

- Maaibeurt na maaibeurt verarmt de bodem. De zuurtegraad daalt en mossen houden van een zure bodem. Vandaar de vervelende mossen... Een goed onderhouden gazon dat regelmatig bemest wordt is daarenboven ook veel sterker (= vitaler) en bijgevolg herstelt het zich beter na bijvoorbeeld een insectenplaag of na enkele ontsierende molshopen!

- Grassprietjes met gele puntjes of randjes willen je eigenlijk zeggen dat ze honger hebben! (= gebreksverschijnsel). Grassprietjes die plots vergelen of zelfs helemaal bruin worden willen je dan weer zeggen dat ze aan het vechten zijn met (bodem)insecten! Vaak merk je plekken in je gazon op. Die onzichtbare diertjes (vb. engerlingen) voeden zich namelijk met de worteltjes van je favoriete groene mat! Het gras ligt als het ware los met de dood tot gevolg! (Je kan het ook voelen als je zachtjes aan je grasmat trekt…)

Kijken dat doen we dus voortaan met onze ogen én handen! We begrijpen nu ook dat sommigen echt 'groene vingers' hebben.

Tuindokter heeft spreekuur

Balk_stefaan_bingStefaan Bingé, bekend van groene vingers op TV maar natuurlijk ook van de tuintips die hij met ons allen deelt, heeft binnenkort spreekuur.

Op zondag 17 en 24 augustus is de Evergemnaar te gast in Eurotuin, om er gratis uitleg te verschaffen over uw tuin en vijver. U kan er terecht met al uw vragen over ondermeer bemesting, bestrijdingsmiddelen, snoeiwerk en waterkwaliteit.

Het spreekuur begint telkens om 15 uur. Op 17 augustus in Eurotuin Deinze, op 25 augustus in Eurotuin Merelbeke. Heeft u in de tussentijd nog een tuinprobleem, lees dan alvast onze tuintips even na. Misschien vindt u er wel het antwoord op uw vraag.

Ontsmet je tuingereedschap

Ontsmet je tuingereedschap… Je planten zullen je dankbaar zijn !

Balk_tuintips_gr

Tijdens deze typische Belgische zomer kunnen we alvast niet zeggen dat we geen weersafwisseling genoeg krijgen. Een beetje regen, zon, wind,… Allemaal ingrediënten die optimaal zijn voor de ontwikkeling en de verspreiding van ondermeer schimmels in de tuin! Schimmels treffen we overal aan. Zowel bovengronds als aan de voetjes van de planten.

Evergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

PeronosporaschimmelNet nu we het meeste willen genieten van onze tuinen en van het buitenleven krijgen die favoriete buitenruimtes steeds meer te maken met rare ziekten en vreemde verschijnselen. Witte aanslag, opkrullende bladeren, plotse bladverwelking, bruine stipjes, zwarte plekken in het gazon, verdroogde en afstervende takken,…

Geraak jij er nog wijs uit?
Geen paniek… Rustig blijven is de boodschap maar de volgende tuinweetjes zijn wellicht wel de moeite om te onthouden:

• Het goed - én juist (laten) onderhouden van gereedschap wordt vaak uitgesteld of vergeten! Veel ziekten worden overgedragen door tuinmateriaal en zeker door snoeigereedschappen. Daar kleeft namelijk altijd een beetje plantensap aan !
• Het plantensap kan de drager zijn van schimmels, virussen en bacteriën. Zonder dat je het eigenlijk beseft besmet je tijdens een volgende snoeibeurt dus ook andere planten ! (Een dokter gebruikt toch ook niet steeds dezelfde spuit… Niet?)
• Veel schimmelsporen en ziektekiemen kunnen ook blijven overleven nadat het plantensap is opgedroogd !!
• Ontsmet daarom het gebruikte tuingereedschap na elke tuinactiviteit. Je kan dat doen door het materiaal even onder te dompelen in een ontsmettingsmiddel of door met een vod (met ontsmettingsmiddel) het materiaal grondig schoon te maken.

Valse_meeldauwschimmel Valse – en echte meeldauw(schimmel), roest, witziekte, wortelrot,… Hoe houd je ze in godsnaam gescheiden? Wel, het is een kwestie van kijken en vergelijken! En kijken… dat doe je met je ogen open! En als je bevreesd bent, twijfelt of raad nodig hebt: dan bel je Stefaan (GSM 0472 82 37 57) of je stuurt hem een mailtje !

Wat te doen met deze vijand?

Takluizen: dé vijand van coniferenhagen!

Balk_tuintips_grEvergemnaar Stefaan Bingé (tuinarchitect, docent en ook te zien in het VTM-programma Groene Vingers) geeft ons tips en adviezen voor in de tuin.

Schadebeeld_takluisWat is een takluis en hoe kunnen we ze herkennen?
• De takluis (Cinara spp.) is slechts 2.5 tot max. 4 mm groot en is door haar camouflagekleur heel moeilijk waarneembaar bij een oppervlakkige inspectie. Ze is grijsachtig, bruin van kleur (net als de twijgen in de haag). De grijze schijn op het lichaam wordt veroorzaakt door een dikke waslaag die haar beschermt tegen uitdroging.
• Steeds vaker zien we coniferen- (= sparren) hagen waarin op vrij korte termijn grote bruine plekken ontstaan. Takken verdrogen en kleuren bruin en leiden soms tot een ware ravage. Vaak gaat het om oudere hagen. Zeker bij de snelgroeiende Leylandii hagen komt dit fenomeen opvallend voor!!
• De takluizen voeden zich al zuigend. Ze zuigen op/aan de twijgen en maken zo de sapgeleiding binnenin de tak helemaal kapot, met verdroging (afsterven) als gevolg. Naast Leylandii worden ook Chamaecyparis lawsoniana hagen steeds vaker door deze takluizen belaagd.

Cinara_takluis_vergrootReden tot paniek?
• De afgelopen jaren konden we niet echt spreken van een strenge winter. Veel insecten overleefden die (winter)periode terwijl ze anders zouden sterven van de vorst! Dit verklaart dus waarom we de voorbije 2 jaar -vaak in het voorjaar- bij de hergroei van de hagen, de meeste takverkleuring zien. De takken worden op korte termijn geel, vervolgens kleuren ze bruin en uiteindelijk verdrogen ze. (= dood !!)
• De periode waarin takluizen actief zijn loopt normaal van maart tot november. Van mei tot oktober zijn de volwassen takluizen levendbarend (= brengen rechtstreeks jongen voort). (= nu !!) Vanaf eind oktober leggen ze eitjes af die overwinteren om het jaar nadien de populatie terug op te bouwen.
• Ook kleine populaties (= aantallen) takluizen kunnen heel veel schade veroorzaken, tot zelfs het volledig afsterven van de coniferen. Daarnaast bevuilen ze de twijgen met een suikerachtige uitscheiding (honingdauw), waarop zwarte roetdauw schimmels gaan groeien.

De oplossing?
• Omwille van de agressiviteit van deze takluizen komt een bestrijding van de plaag vaak te laat… Reeds bij de eerste waarnemingen moet men snel ingrijpen! Aangetaste hagen, coniferen of sparren, kunnen zich herstellen maar het is een zeer traag proces én afhankelijk van de graad van aantasting.
• Een juiste diagnose en een geschikte behandeling zijn een specialisatie dat je misschien toch beter door een ‘tuinspecialist’ kan laten uitvoeren. Een tuinbezoek en een diagnose (voor de ganse tuin) kost vanaf 50 € (excl. bescherming) en is beslist goedkoper dan een nieuwe haag !!

… toch een beetje panikeren dus!

Heb je bijkomende vragen of wens je een tuinbezoek en een juiste diagnose?
Bel dan naar GSM 0472/823757 of stuur een
e-mail naar dit adres.

Oudere berichten:
> KAV-KWB Toneel gaat op hotel
> Evergem Center houdt doeltjeskermis
> Wippelgem stopt reeks Zeveren
> Automobilisten niet te snel a.u.b.
> Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Hoeksken
> Gemeentelijke basisscholen breken record
> Verbroederingsfeesten in Grossenkneten
> Noord-Engelse bluesband in The Maple
> Gemeente verkoopt 100 fietsen en een gitaar
> Sebastiaan en Jacob-Jan Van Heesvelde aankomend judotalent
> Middenschool Gemeenschapsonderwijs in de lift
> Zwembad Ertvelde terug open
> Belzeelsestraat onderbroken voor kappen boom
> Wippelgem verdient beter
> Foto: CC De Stroming vroeger en nu
> Politie controleert intensief in Evergem
> Evergem zendt militairen naar Libanon
> Gemeentelijk jeugdhuis zet werking voort
> PVG koppelt maaltijd aan nieuwjaarsreceptie
> Schrijf u in voor de Evergem-Ekiden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Evergem blogt  • Ivan Vanhove en Steven Verniers bloggen over Evergem.

    Ivan (°1945) woont al een kwarteeuw in Vierlinden. In een vorig leven was hij leraar en directeur van een school voor volwassenen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Volleybal is zijn eerste hobby. Verder houdt hij van fietsen en reizen, vooral naar het Middellandse Zeegebied.

    Steven (°1977) is als licentiaat T.E.W. tewerkgesteld bij Imperial Meat Products. Hij woont sinds jaar en dag in Evergem, is gehuwd en vader van een zoontje. Voetbal is zijn grootste uitlaatklep, maar hij heeft ook een passie voor fietsen (vooral in bergachtige streken), lopen en informatica.

Zoeken

Nieuws uit evergem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!