Home  Regio  evergem  evergem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Evergem?
Laat het weten aan: Ivan of Steven
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Jeugddienst trakteert jongeren van Evergemse jeugdbewegingen

JbevergemVrijdag 17 oktober is de 'Dag van de Jeugdbeweging'. In heel Vlaanderen staan er voor en door de jeugdbewegingen tal van activiteiten op het programma. In het kader van deze dag is aan alle leden en leiding van jeugdbewegingen gevraagd om die dag hun jeugdbewegingskledij aan te trekken. Evergemse kinderen en jongeren die op 17 oktober in bewegingskledij naar school gaan, worden door de Jeugddienst getrakteerd. Passeren zij tussen 7.30 en 8.30 uur aan het Dorpsplein in Evergem-centrum dan mogen ze rekenen op een koffiekoek en een drankje.

’s Avonds organiseert de Jeugdraad voor alle leiding in het jeugdwerk een moordspel in het gemeentehuis, gevolgd door een gezellige bodega. De deelnemers worden daarvoor om 20 uur verwacht aan het gemeentehuis. Meer info op www.jeugdraadevergem.be

Voor de 'Dag van de Jeugdbeweging' sloegen Chiro, FOS Open Scouting, JNM, Jeugd Rode Kruis, KAJ, KLJ, KSJ-KSA-VKSJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen en Wel Jong Niet Hetero de handen in elkaar. Verdere info over deze organisatie vindt u op www.dagvandejeugdbeweging.be

‘Kirmesse in Slenne’

Balk_verenigingindekijker_gr   

Evergem kent een rijke traditie wat betreft het verenigingsleven. Sleidinge is daar, zoals ook valt na te lezen in het boek ‘Geschiedenis van Sleidinge’, geen uitzonderling op. Naast een officiële feestcomité, bestaan er tal van wijkorganisaties die elk hun eigen kermis organiseren.

Begin jaren 2000 besloot de gemeente Evergem om de officiële feestcomités binnen de fusie Groot Evergem een duidelijke taakomschrijving te geven. Zo kreeg het feestcomité Sleidinge de officiële naam ‘Kermiscommissie Sleidinge’.  Meteen was er ook sprake van een opdracht: op de gekende data van de kermissen activiteiten organiseren binnen Sleidinge die voor iedereen toegankelijk zijn.

Bijgevolg neemt de ‘Kermiscommissie Sleidinge’ sinds 2000 de julikermis van Sint-Godelieve voor haar rekening. De aftrap werd in het speciale jaar 2000 gegeven door het thema ‘Feest rond de pomp’, naar het monument dat zich midden op het dorpsplein bevindt (en ook te bezichtigen is in de fotoreeks ‘Evergem Vroeger & Nu’). Als bijkomende activiteit kwam daar later ook de nieuwjaarsreceptie bij.

In de daaropvolgende jaren werd besloten verder te gaan met het thematische werk. Zo passeerden ondermeer de revue: ‘Slenne on the beach’, ‘Slenne goes disco’,’ Slenne Katsch en vierwirk’, ‘Slenne sloat deure’ en ‘Fiesta Espagnola – uw vakantie begint hier’. Van deze laatste editie ziet u hieronder enkele tot de verbeelding sprekende foto’s.

17536_217539_3   

Dit jaar gaat de kermis niet door op de speelplaats van de Basisschool De Bijenkorf, zoals de afgelopen jaren het geval was, maar keert men terug naar de roots: het dorpsplein. De leden van de kermiscommissie, 6 mannen en 3 vrouwen, vergaderden de afgelopen maanden heel wat af om u het programma aan te bieden dat u eerder op onze site reeds kon lezen. Kosten noch moeite werden gespaard om uit te pakken met een heuse vedettenparade, afgesloten door Brahim op zondagavond. ‘De mensen van onze commissie staan garant voor het voortbestaan van de kermis en nieuwjaarsreceptie.’, zo beaamt Hans Bert. ‘Deze mensen hebben hun hart verloren aan Sleidinge en zijn steeds bereid om uit hun sociaal engagement de handen uit de mouwen te steken gedurende onze festiviteiten.’

Voor deze editie werd de gebruikelijke datum een beetje gewijzigd. ‘Die afwijking was nodig om de gemeentlijke 11 juliviering in het programma te kunnen opnemen. De foorreizigers verklaarden zich ook akkoord en zo hopen we door deze samenwerking een groter publiek aan te spreken en dus veel volk op de been te brengen.’ De samenwerking waarvan sprake is die tussen het gemeentebestuur Evergem, het Muziekkorps ‘Iever en Eendracht’ en de Kermiscommissie Sleidinge.

Op vrijdag 11 juli beginnen de feesten met een toespraak van de burgemeester en een gastspreker. Daarna is er een optreden van Djamileke, dat luistert nar de naam ‘Ze kwamen uit het Zuiden’. Deze zeskoppige band met Zuiderse roots brengt Nederlandstalige popnummers, die ze op een originele en grensoverschrijdende manier brengen. We zien elkaar 'rond de pompe'!

1293921182_2 

   

Voor meer informatie of foto's bezoek je even deze website.

Koero Obi, de zwarte gordel

Balk_verenigingindekijker_gr 
 

Img_108_1606‘Koero Obi’, de karateclub van Antoinette Bruyneel, startte begin de jaren ‘80 als schoolclub voor de leerlingen van het Gemeenschapsonderwijs in Evergem. De groep heette toen ‘Karatekids RBS Evergem’. In 1989 werd een officiële aanvraag ingediend bij de Vlaamse Karate Vereniging, om erkend te worden als JKA-club. Sensei Myiazaki, chief instructor JKA Belgium, bedacht de naam. ‘Alle kinderen dromen ervan zwarte gordel te worden’, zei hij. ‘Uw club heet dus ‘Koero Obi’ (= zwarte gordel)’.

'Voldoen aan waarden als hoffelijkheid en eerlijkheid zijn even belangrijk als de fysieke prestatie.'

Antoinette kreeg hulp bij het lesgeven van haar zoon, Janie Taeldeman, en een vriendin, Evelyne Vanhaecke. De club groeide verder uit tot 55 leden sterk, nadat ook een afdeling voor volwassenen werd opgericht wegens grote belangstelling van de ouders van de kinderen om ook karate te leren. Sommige kinderen konden bovendien ook niet meer als kind omschreven worden, maar bleven wel oefenen en graden halen. Momenteel kan de club ook rekenen op de hulp van twee zwarte gordels, opgeleid binnen de club: Jos Delannoy (2de Dan) en Hendrik Van Haele (1ste Dan).

Elke vijdagavond trainen een twintigtal volwassenen en jongeren in de Gemeentelijke Sporthal van Evergem, tegelijk met de kinderen, maar onder begeleiding van aparte lesgevers. Vier hogere gordels van de club volgen op dit moment de cursus Initiator Karate van de Vlaamse Trainersschool, zodat de werking op professioneel vlak gegarandeerd kan blijven.

Karate binnen een vriendschappelijke sfeerImg_108_1601

‘Koero Obi’ wil een familieclub zijn waar ouders, kinderen en eigenlijk alle leden op een ontspannen en vriendschappelijke sfeer karate als zelfverdedigingsport beoefenen.’ Legt Antoinette uit. ‘De nadruk ligt daarbij op ontspannen, omdat wedstrijden noch graadsexamens een must zijn, of opgelegd worden. Elke karateka vordert in onze krijgskunst op zijn eigen tempo met zijn eigen voorkeuren. De nadruk ligt tevens ook op vriendschappelijkheid, omdat alle leden in volle respect voor de eigenheid van de ander keihard met elkaar trainen.  Wie dat wil kunnen begrijpen, moet maar eens een paar keer met ons komen meedoen.’

Uiteindelijk zijn de waarden van JKA voor Koero Obi het grote streefdoel. Niet de prestatie telt, maar de weg die tot de prestatie leidt. Een zwarte gordel worden (een dangraad halen) is een hele prestatie, zeker op fysiek gebied, maar ook op het mentale vlak. Het voldoen aan waarden als hoffelijkheid, eerlijkheid, moed, zelfcontrole en nederigheid moet voldoende worden aangetoond in verschillende situaties.

Competitief de mat op

20080202_knokkeCompetitie wordt echter niet geschuwd: kinderen die dat wensen worden opgeleid om aan competitie deel te nemen. JKA-Oost Vlaanderen, waarmee Koero Obi nauw samenwerkt, ontwierp daarvoor een unieke opleidingsstructuur, waarbinnen kinderen wennen aan het deelnemen aan wedstrijden op de zogenaamde jeugd-oefenwedstrijden. Daarin kunnen kinderen in poulevorm tegen elkaar kampen, onder begeleiding van jeugdbegeleiders en jeugdscheidsrechters.  Wie binnen de poule op een bepaalde dag de meeste kampen wint is dagwinnaar voor die poule.
Sommige kinderen worden verschillende keren dagwinnaar, voor anderen is het een blijvende doelstelling. Door de vele deelnemers en ook de vele winnaars, alsook door de goede organisatie en de vriendschappelijke samenwerking, blijft iedereen tevreden en gemotiveerd.

Ook naast de mat actief

Geregeld worden voor de kinderen presentjes bedacht rond de periodes van de "kinderfeesten" (sint, kerst, pasen ...). Twee recepties per jaar zijn traditie geworden: eentje in de nieuwjaarsmaand en eentje bij het afsluiten van het trainingsseizoen in juni. Daarbij aansluitend, om het Bourgondische aspect van een Vlaamse club waar te maken, wordt er een club-etentje ingericht (vaak een BBQ) waar het hele gezin aan kan deelnemen (keuze van dag, locatie enz...).
De Ardennenwandeling in september is dit jaar uitgegroeid tot een Ardennenweekend in Bouillon, met aangepaste activiteiten voor avontuurlijke jongeren en volwassenen, voorzichtige ouders en jonge kinderen.

Groep_2007_iedereen

Voor meer info omtrent deze vereniging kunt u surfen naar deze site.

Aan 't Eeksken weten ze wat feesten is!

Balk_verenigingindekijker_gr
Feestcomité Eeksken Kermis organiseert van 16 tot 25 mei alweer tal van activiteiten aan ’t Eeksken, de wijk die gelegen is tussen Sleidinge, Lovendegem en Waarschoot. Het dynamische feestcomité met zijn vele vrijwilligers houdt de opgebouwde traditie hoog en pakt ook dit jaar uit met een gevarieerd aanbod.

Fotogsys46icZe proberen zoals steeds een mooie balans te vinden tussen showelementen en volkse activiteiten.
Op vrijdagavond 17 mei is er de 10 editie van de jogging. Op een rustig parcours langs de Lieve kan je er 5, 9.5 of 14 km lopen. Iedere deelnemer krijgt een geschenkje mee naar huis.
Op zaterdag is er de sneukeltour en wie op zondag mee de lucht in wil met de warmeluchtballon moet zich voorinschrijven via 0486 / 28 09 46 (Madou).
Na in de afgelopen jaren reeds K3, X-Session, Touch of Joy en vele anderen te hebben verwelkomd is het nu de beurt aan  Dean en Milk Inc op zondag 18 mei.
MilcincOp 25 mei sluit de kermis af met een wielerwedstrijd voor junioren.

Maar naast de kermisweek is het feestcomité ook de drijvende kracht achter tal van andere activiteiten. Zo organiseert men een nieuwjaarsreceptie, carnavalfeestje op de wijkschool, enz…

Alle info aangaande het programma kan je vinden op deze site.

De vriendschap tussen Evergem en Stalowa Wola

Balk_verenigingindekijker_gr

Vlag20220polenIedereen weet vast wel iets te vertellen over Polen, maar wist u ook dat ons dorp een speciale band heeft met het land. De vereniging ‘Vrienden van Polen’ bestaat bijna 20 jaar, hoog tijd dus voor een kennismaking. Aurèle Bogaert, voorzitter van de vereniging, licht ons toe wat de verbroedering juist inhoudt.

Hoe het contact met Polen tot stand kwam
Polen_cantus_2001_small_2In 1985 kwam het Cantuskoor (zie foto links) uit Stalowa Wola een eerste keer in Evergem voor een concert in de Leo Bruggemanzaal. De dirigent van het koor was Stanisław Steczkowski. Hun gezin bestond uit moeder,  vader en negen kinderen. Vader en moeder waren beiden muziekleraar en de negen kinderen studeerden en speelden allemaal muziek! Ik noemde hun de familie Von Trapp uit Polen. De familie Steczkozski is gekend in heel Polen, de dochter Justina is zangeres en filmster en is bekend in Polen zoals Helmut Lotti in België. Bijna elk jaar kwam de familie Steczkowski naar Evergem, meestal rond Kerstmis, om er concerten te geven in Evergem en omliggende gemeenten. Wij leerden deze familie dus goed kennen en trokken zelf ook bij hen op bezoek in augustus 1989.
De vereniging 'Vrienden van Polen' is opgericht in 1990. Vanuit Stalowa Wola kwamen vervolgens bijna ieder jaar groepen naar Evergem zoals het Cantuskoor, het Kameraalkoor en de zang- en dansgroep Lasowiacy -die in 2007 ook nog te gast was bij ons-.

Is Evergem officieel verbroederd met Stalowa Wola?
424pxherb_stalowej_woliWapenschild_evergem_kleurVanuit Evergem organiseerden we om de twee jaar een reis naar Polen en we verbleven telkens drie dagen in Stalowa Wola. Stalowa Wola is een industriestad gelegen ongeveer 100 km van Slowakije en ongeveer 100 km van Oekraine en is opgericht door de Russen juist voor de Tweede Wereldoorlog. Er is een grote staalfabriek waar de overgrote meerderheid van de mensen is tewerkgesteld.
Hierdoor ontstond een hechte verbroedering tussen vele mensen in Stalowa Wola en Evergem. Wij hebben dan ook een aanvraag gericht aan het gemeentebestuur van Evergem om een officiele verbroedering tot stand te brengen tussen Stalowa Wola en Evergem. Onlangs zijn we uitgenodigd door het schepencollege voor een eerste bespreking. Ook het stadsbestuur van Stalowa Wola wil graag met onze gemeente verbroederen.

De 'Vrienden van Polen' doen meer dan een bezoekje brengen aan de vrienden van Stalowa Wola
Polen_chor_kameralny_2002_small3 à 4 maal per jaar brengen we een bezoek in Polen en zo hebben we ook in andere streken mensen leren kennen: Wrocław, Krakau, Krosno, Warchau, Poznan. Dit jaar zijn we uitgenodigd in Suwałki, een heel mooi plaatsje dicht bij het enige oerwoud in Europa in de uiterste hoek links bovenaan in Polen.
Om de 2 jaar organiseren wij een busreis naar Polen. Verleden jaar bezochten we Nowy Sacz, dicht bij Slowakije, en Wroclaw. Volgend jaar verblijven wij een week in Krakau en bezoeken van daaruit Auschwitz, de zoutmijnen in Wielicka, het Pieniny gebergte en Czestochowa.

De vereniging laat ook haar hart spreken!
Dat klopt. In 1997 waren er in Polen op vele plaatsen overstromingen. Als vereniging ‘Vrienden van Polen’ wilden wij zeker hulp bieden. De gemeente Kamieniec Ząbkowicki (20 km van Tsjechië, 50 km van Duitsland en ongeveer even groot als Evergem) was enorm zwaar getroffen, honderden huizen waren totaal vernield. Wij hebben toen een inzameling gedaan van huishoudmateriaal en klederen en hebben dit laten overbrengen - met een 18-tonner - naar deze mooie maar zeer arme streek. Met deze gemeente hebben wij vandaag nog steeds goede contacten.

PolenOnlangs was er in Evergem de Poolse dag
Elk jaar op een zondag in maart organiseren wij een 'Poolse dag'. 's Middags wordt een volledig Pools diner opgediend (aperitief, soep, hoofdgerecht en dessert) In de namiddag treden dan enkele zangers en muzikanten op. Dit jaar was er een afvaardiging van CM Midden-Vlaanderen en Flandria mutualiteit van Polen aanwezig.

Mocht geld geen item zijn...
De toestand in Polen is al heel veel verbeterd, maar er zijn in Polen nog veel arme mensen. Voor de kinderen van deze mensen een vakantie organiseren hier in Evergem lijkt me een hele mooie droom.

(De foto’s die u bij het artikel ziet zijn respectievelijk van het Cantuskoor, Kameraalkoor en Lasowiacy)

Bingo!

Verenigingindekijker_gr Het is een gekend fenomeen, voetbalploegen allerhande moeten af en toe eens iets organiseren om geld in het laatje te brengen. Dat hoeft niet steeds een eetfestijn te zijn, moeten ze bij ZWR Evergem gedacht hebben toen ze vele jaren terug op het idee kwamen om een BINGO-avond te organiseren. Afgelopen weekend deelden ze weer prijzen uit in de parochiezaal van Kluizen.

Img_5107Ik weet niet als u het spel kent. Wellicht wel, het is nu eenmaal een klassieker toegankelijk voor jong en oud… Eens in je leven moet het je overkomen zijn: zittend op een stoel met voor je een blaadje vol cijfers en een fluostift. En dan opbouwen naar de spanning van maar één cijfer meer te ontbreken (dat komt al niet veel voor, geloof me), dat cijfer horen, even twijfelen, ‘Bingo’ roepen (toevallig ook de naam van het spel), en dan hopen dat je niet hebt zitten slapen en dus de juiste vakjes hebt gekleurd. Moeilijk kan je het amper noemen.

Evergem blogt ging er een kijkje nemen, gewapend met een roze fluostift en veel geduld. De prijzentafel zag er veelbelovend uit. Met zo een massa prijzen moest het geluk me wel even toelachen die avond, dacht ik. Er werd gespeeld over maar liefst acht rondes waarin telkens vier prijzen werden uitgedeeld. Elke prijs bestond uit twee of drie delen… Zou ik alles wel in de auto krijgen?

Eén voor een kwamen de balletjes uit de mand, de presentatie op zijn minst grappig te noemen. Ik besef op dat moment reeds dat alles in de auto krijgen geen probleem zal zijn… Maar in de derde ronde werd mijn geduld beloond. Het maakt helemaal niet uit wat je dan wint. Al zijn de pralines wel aardig meegenomen, de neustrimmer is - denk ik - nog niet aan mij besteed…

Img_5110Over het vervolg van de avond kan ik behoorlijk kort zijn: anderen gingen met de prijzen lopen. Enkelingen, voor het geluk geboren wellicht, mochten meerdere keren hun stem laten horen. Het is hen gegund. Ik heb pralines, er zijn er die het met minder moesten doen.  Een jong meisje dat luistert naar de naam Nathalie voorspelde zelfs correct dat Img_5111_2het volgende cijfer 12 ging zijn, maar kon met haar telepathisch vermogen verder niks aanvangen in dit keiharde maar niet te manipuleren spel.

Brigitte V. riep voor de allerlaatste keer ‘Bingo’ en ging zo  met de hoofdprijs, een resikoffer en een 7-daagse reis naar Frankrijk, lopen. Eens benieuwd of het haar in het jeu de boules ook zo goed vergaat…

Runners Evergem: lopen zonder verplichtingen

  Verenigingindekijker_gr   

 

LogopoloIn de reeks ‘vereniging in de kijker’ schieten we op gepaste wijze uit de startblokken. We trekken onze loopschoenen aan en komen alles te weten over de Runners Evergem. De naam van de vereniging spreekt, voor wie een woordje Engels kan, boekdelen al loopt men ook buiten de grenzen van onze gemeente.

De club ontstond 20 jaar geleden toen vier fervente joggers, waaronder de huidige voorzitter A. De Groote, besloten met een bestuur te gaan werken en toe te treden tot de Sportraad van Evergem. In de eerste maand als club telden ze meteen 60 leden. Dat aantal is momenteel uitgegroeid tot maar liefst 171. Niet geheel verwonderlijk want de loopsport wint aan populariteit en voor 10 euro per jaar ben je reeds lid. In die prijs zit bovendien een verzekering alsook een exemplaar van het driemaandelijkse clubblad, waarin je artikels kunt lezen die door de eigen leden werden geschreven. Natuurlijk word je er ook op de hoogte gehouden van de joggings in de buurt.

Img_1244

De club helpt met z’n ervaring (gaande van de inschrijvingen tot het bouwen van het parcours) mee aan de organisatie van tal van joggings in de buurt maar is vooral bekend door twee evenementen. ‘Onze halve marathon van Evergem, die telkens doorgaat begin september, is opgeklommen tot een hoog niveau en geniet bekendheid in Vlaanderen en daarbuiten. De 19de editie, die van 2007 dus, lokte 664 deelnemers. Daarnaast helpen we reeds van in de beginfase mee aan de organisatie van de Ekiden (telkens op 1 mei). Deze aflossingsmarathon met een recreatief karakter blijkt een groot succes te zijn.’, doet A. De Groote zijn verhaal.

De samenwerking met de gemeentediensten verloopt vlot. Zo wordt een deel van het parcours verkeersvrij gemaakt tijdens de halve marathon en mag men de faciliteiten van de sporthal gebruiken. Met de subsidies kunnen de Runners leven daar hun evenementen geen competitie zijn, maar de stempel ‘recreatief’ dragen.

‘Iedereen kan bij ons naar eigen kunnen en vermogen lopen’, vervolgt A. De Groote. ‘Wij willen een grote maar gezellige club zijn waar je steeds, zonder verdere verplichtingen, een maatje kan vinden om ergens te gaan lopen. Natuurlijk kan er steeds worden afgesproken en zelfs trainingsschema’s kunnen we voorzien. Elk jaar gaan we tenslotte ook op reis met een grote groep leden. In 2007 trokken we zo naar de straten van Eindhoven om er in onze knalgele outfit te gaan lopen.’

Img_1620   

Klik hier voor de website van de Runners Evergem.

(20ste editie van de Halve Marathon Evergem: 6 september 2008)

Verenigingen en vrijwilligers in de kijker

Button_verenigingenrapport_14 Je merkte wellicht dat Het Nieuwsblad het verenigingsleven in Vlaanderen in kaart brengt. De eerste aflevering verscheen op dinsdag 26 februari. Onze reporters trokken daarvoor door het land en noteerden hoe het met het lokale verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Ze vroegen zich onder meer af of de diverse clubs en verenigingen voldoende fiannciële en materiële steun krijgen, of de infrastructuur en accommodatie (sporthallen, zwembad, terreinen, kleedkamers, toneelzaal) voldoen en of de volkssporten nog leven.

Hoe Evergem scoort, kan je nalezen op www.nieuwsblad.be/verenigingsleven

Evergem blogt koppelt aan dat overzicht graag een leuke reeks aan. Ze heet vereniging/vrijwiller in de kijker.

Wil je met jouw club of vereniging op deze blog verschijnen? Stuur ons dan een mailtje met foto op evergem@nieuwsblad.be, dan kunnen we jou binnenkort contacteren voor een reportage.

Ook als je vrijwilliger bent of iemand kent die als vrijwilliger in de bloemetjes mag worden gezet, mag je ons dat laten weten op hetzelfde e-mailadres.

De reportages zullen op de eerste woensdag van elke maand op de blog worden gepubliceerd.

Ondertussen vernemen we graag hoe jij denkt over het verenigingsleven in Evergem. Vind jij dat het gemeentebestuur genoeg doet voor zijn lokale verenigingen? Laat het gerust weten door op de knop Reacties te klikken en je mening te schrijven. Dank bij voorbaat voor jouw medewerking.

Ivan, Steven en Freddy kijken uit naar jullie tips.

Gymnica Sleidinge laat Evergem turnen

Sport_in_de_kijker_2    

 

Evergem telt meer voetbalclubs dan er vingers aan een hand zijn, en het bezit een leger aan wielertoeristen. Voetbal en wielrennen, het is niet anders in Vlaanderen. Ondergetekende treft ook schuld. Maar er is meer, veel meer! Wist je bijvoorbeeld dat er in Evergem sportclubs actief zijn in meer dan 40 verschillende sporten?

In deze rubriek gaat uw blogger vreemd. Puur uit liefde voor de sport, maakt hij een sprong in het onbekende. In deze editie zetten we de Evergemse turnsport in de kijker.

Veiligheidshalve, en gedreven door mijn beperkingen op het vlak van lenigheid, waag ik me niet aan een turnsessie. Ik kies voor een gesprek op de sofa met Ann Ongenae (voorzitster van Gymnica Sleidinge) en Miriam Neyt (secretaris van de club). Over veel trainen, salto’s en truffels…

Gymnica1In mijn hoofd associeer ik turnen met de evenwichtsbalk, de ringen en het paard. Maar welke disciplines kan men bij Gymnica Sleidinge beoefenen?
De zaken die je opnoemt vallen onder toestelturnen. Bij ons kan men twee andere takken uit de gymsport beoefenen. Enerzijds doen wij aan acro(batisch turnen). Dit houdt in dat de turners piramides bouwen, mensen opwerpen en -hopelijk- ook opvangen. 90% van onze leden kiest voor deze tak omdat het de meest spectaculaire is. De muziek en het feit dat het niet individueel is helpen natuurlijk ook in deze keuze. Anderzijds kan je bij ons tumbling doen. Dit is een reeks van oefeningen die je uitoefent op een lange mat. Met de uren die we momenteel hebben kunnen we trouwens niet uitbreiden, we zijn nu reeds bijna elke weekdag in de week actief in de sporthal van Sleidinge. In totaal hebben we 127 leden.

Doen jullie dat in competitie?
Wij zijn in hoofdzaak een recreatieve groep. We hebben wel een selectiegroep die 5 à 10 uur per week traint maar wie echt goed is en verder wil, raden we steeds aan naar een grotere club te gaan. Bij ons kan je wel competitieturnen op een lager niveau.

Topturners zijn extreem jong. Is het een sport voor elke leeftijd?
Bij ons in elk geval. Elk jaar sturen we brieven naar de scholen om kenbaar te maken dat we er zijn. We beginnen met de kleuters, vanaf een leeftijd van vier jaar. Deze kindjes leren we koprollen aan, evenwichtsoefeningen, algemene coördinatie zeg maar. Vervolgens hebben we alle leeftijdscategorieën tot ongeveer 19 jaar. Dan haken de meesten af.

Hoe maak je voor het eerst een toren van mensen zonder te vallen?
Daarvoor hebben we een systeem waarbij je beveiligd bent met een gordel. In die fase kan er je niks overkomen. Pas als we het veilig inschatten laten we hem weg en loop je het risico te vallen. Dan gebeurt het al eens dat iemand zich een beetje pijn doet…

Kan je turnen aanleren, of moet je er gewoon aanleg voor hebben?
Lenigheid moet je een beetje van nature uit meegekregen hebben. Al de rest is natuurlijk aan te leren. We staan sowieso open voor iedereen. Zelfs kinderen met een motorische achterstand komen soms bij ons oefenen om hun vaardigheden op peil te brengen.

Hoe moeten we het clubleven van Gymnica inschatten?
Turnen is zo anders als bijvoorbeeld voetbal. Doordat er geen of weinig wedstrijden zijn, zitten onze leden vooral in de sporthal zonder dat er mensen komen kijken. We gaan daarom een paar keer deelnemen aan wedstrijden zodat iedereen zijn kunnen kan tonen aan de buitenwereld. Dat brengt ook met zich mee dat het moeilijk is om de clubkas te spijzen. Buiten het lidgeld en een jaarlijkse truffelverkoop hebben we niet echt activiteiten in die richting.

En er is natuurlijk jullie tweejaarlijks gymshow?
Inderdaad. Elke twee jaar steken we een volledige show in elkaar. Elk jaar is onmogelijk omdat het aanleren van alle nummers aan alle leeftijdscategorieën veel te tijdrovend is. Maar het resultaat mag er best zijn. In 2008 is er geen show, maar volgend jaar komen we met iets nieuws.

De video’s worden uit de kast gehaald en we bekijken even -nostalgisch is het juiste woord- de beelden van voorgaande edities. Waarlijk knap moet ik bekennen. U komt het via ons zeker te weten als het  zover is.

Voor meer info over Gymnica Sleidinge kan je hier klikken

Gymnica2      

Een duik in het onbekende

Sport_in_de_kijker

   

   

Evergem telt meer voetbalclubs dan er vingers aan een hand zijn, en het bezit een leger aan wielertoeristen. Voetbal en wielrennen, het is niet anders. Ondergetekende treft ook schuld. Maar er is meer, veel meer! Wist je bijvoorbeeld dat er in Evergem sportclubs actief zijn in meer dan 40 verschillende sporten?

In deze rubriek gaat uw blogger vreemd. Puur uit liefde voor de sport, duikt hij in een voor hem onbekende wereld. Vandaag zetten we de duiksport in de kijker.

We hoeven daarvoor niet naar een exotische bestemming te reizen. Ter gelegenheid van de Vlaamse Zwemweek trek ik naar het gemeentelijke zwembad in Ertvelde, waar een duikinitiatie plaatsvindt. Ik maak er kennis met Danny Van Meenen, secretaris van de Fun Divers, en de wondere onderwaterwereld.

Lees verder

Oudere berichten:
> KAV-KWB Toneel gaat op hotel
> Evergem Center houdt doeltjeskermis
> Wippelgem stopt reeks Zeveren
> Automobilisten niet te snel a.u.b.
> Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Hoeksken
> Gemeentelijke basisscholen breken record
> Verbroederingsfeesten in Grossenkneten
> Noord-Engelse bluesband in The Maple
> Gemeente verkoopt 100 fietsen en een gitaar
> Sebastiaan en Jacob-Jan Van Heesvelde aankomend judotalent
> Middenschool Gemeenschapsonderwijs in de lift
> Zwembad Ertvelde terug open
> Belzeelsestraat onderbroken voor kappen boom
> Wippelgem verdient beter
> Foto: CC De Stroming vroeger en nu
> Politie controleert intensief in Evergem
> Evergem zendt militairen naar Libanon
> Gemeentelijk jeugdhuis zet werking voort
> PVG koppelt maaltijd aan nieuwjaarsreceptie
> Schrijf u in voor de Evergem-Ekiden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Evergem blogt  • Ivan Vanhove en Steven Verniers bloggen over Evergem.

    Ivan (°1945) woont al een kwarteeuw in Vierlinden. In een vorig leven was hij leraar en directeur van een school voor volwassenen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Volleybal is zijn eerste hobby. Verder houdt hij van fietsen en reizen, vooral naar het Middellandse Zeegebied.

    Steven (°1977) is als licentiaat T.E.W. tewerkgesteld bij Imperial Meat Products. Hij woont sinds jaar en dag in Evergem, is gehuwd en vader van een zoontje. Voetbal is zijn grootste uitlaatklep, maar hij heeft ook een passie voor fietsen (vooral in bergachtige streken), lopen en informatica.

Zoeken

Nieuws uit evergem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!