Home  Regio  evergem  evergem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Evergem?
Laat het weten aan: Ivan of Steven
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Ronny Dekimpe en de strijd tegen armoede in België

Balk_vrijwilliger_gr

Happy-Event, een organisatie die de strijd aangaat tegen de armoede in eigen land, is een vrij recente vereniging. De 42-jarige Ronny Dekimpe is er ondervoorzitter en secretaris van de vzw en zet zich in om de (verdoken) armoede in ons land aan te pakken. Hij verloor zijn hart aan Evergem (zijn partner is een ‘Sleinse’) maar ging om werkomstandigheden in Sijsele wonen.

Ronny beklaagt zich over de huidige gang van zaken in onze maatschappij: ‘Men moet niet blind zijn om te zien dat mensen meer en meer op hun centen beginnen te letten! Voedingsprijzen, energieprijzen, water, huurprijzen en noem maar op: alles stijgt. We zijn de marionetten in onze maatschappij. Mensen zijn ook dikwijls heel onverdraagzaam tegen elkaar. Een nieuwe wet hier, een nieuwe wet daar en noem maar op.’ Via de vzw wil hij een fonds creëren om met deze gelden voedselpakketten, warme maaltijden voor daklozen, en het niet onbelangrijke luisterende oor aan te bieden.

‘Ik word verdrietig van al de verhalen die ik te horen krijg. Het is soms echt schrijnend!’

Dat er zoveel gelden naar ontwikkelingshulp gaan, juicht Ronny toe, maar hij kan niet vatten dat men de eigen mensen vergeet. Belgen zoals u en ik. Hij is ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren en bleef dus niet bij de pakken zitten. Happy-Event mag dan maar een klein deeltje van de ontwikkelingshulp zijn: hoe meer mensen er worden geholpen, hoe beter.

HappyeventCultuur

Happy-Event organiseert culturele activiteiten om dat doel te bereiken. ‘Cultuur vind ik heel belangrijk. Mensen hebben het recht op ontspanning maar kunnen het zich niet steeds permitteren. Wij organiseren onze activiteiten aan democratische prijzen, al moeten ze natuurlijk de kas spijzen. Enkel met de opbrengst van onze evenementen kunnen we momenteel mensen helpen.’

Het programma ziet er als volgt uit:
19/09/2008
Vitalski, mijn leven met Leterme en dit in avant-premiere. (20u15)
05/10/2008
Stand-up Comedian Nigel Williams (20u15)
18/10/2008
The Last five years. Musical met Jan Schepens en Ann Van Den Brock in de hoofdrol (20u15)
30/11/2008
Voice Male (matineevoorstelling op zondag 15u)
29/11/2008
RevueRevue een heuse Revue onder leiding van Bart Rogiers, gekend van het Lido te Parijs. (20u15)
30/01/2009
Stand-up Comedian Youssef. (20u15)
28/02/2009
Jan Bardi’s theatershow. Een niet te missen show (20u15)
11/04/2009
The London Knights. Een klank, licht spektakel met 5 binken uit de UK (20u15)..
(Let op, deze heren gaan wel volledig uit de kleren.)

Mocht ik…

‘Mocht ik 1 miljoen euro kunnen investeren in de vereniging, ik zorgde meteen voor onthaal in de verschillende provincies om mensen op een oprechte manier te helpen met voedsel, daklozen van straat plukken en een levenswaardig bestaan te geven, hen begeleiden naar een omgeving waar ze terug een houvast hebben. Want vele mensen hebben een duwtje in de rug nodig!‘

Ronny vindt het vooral tof dat hij met veel mensen in contact komt en dat de waardering van deze mensen heel groot is. Zijn motivatie ligt dan ook in het positieve gevoel dat ontstaat als hij mensen heeft kunnen helpen. Minder leuk zijn de verhalen die hij te horen krijgt. ‘Ik word er zelf verdrietig van, maar het sterkt me tevens om te proberen om nog meer te helpen.’ Naast zijn full-time job steekt hij al z’n vrije tijd in de organisatie.

Over de samenwerking met de gemeente is Ronny zeer te spreken, niet in het minst met de mensen van het cultuurcentrum De Stroming. Toch wil hij de mensen ook nog eens oproepen om de voorstellingen bij te wonen, of om een steunkaartje te kopen.

Reserveren

De mensen kunnen hun tickets reserveren via CC De Stroming of via het Uitbureau te Gent. Dit zowel telefonisch als online. De voorverkoop van alle producties is gestart.

Layout_2 Happy Event, for a happy evening
Voor alle info: GSM 0496 98 36 95
Giften zijn steeds welkom op rekening van Happy-Event: 068-2495182-78

Op pad met de Buddybikers

Balk_vrijwilliger_grEr zijn maar weinig zaken die de zinnen meer prikkelen dan onder je de aarde al fietsend zien voorbijschuiven terwijl er zich naast je een mooi uitzicht laat bewonderen. Als je de microbe te pakken hebt wel te verstaan... Philip Spanhove, van de gelijknamige kledingzaak in Sleidinge, richtte drie jaar geleden de cycling- en mountainbikeclub ‘Buddybikers’ op. Wie de microbe inderdaad te pakken heeft, is er aan het goede adres.

'Het leukste aan de club is mensen bij elkaar brengen, en zien dat ze daar ook van genieten'

Op dit moment is Philip, die bij de oprichting vooral de mensen aan het sporten wou zetten, voorzitter van de club. ‘Het leukste aan de club is het sociale aspect. Mensen bij elkaar brengen, en zien dat iedereen daar van geniet, is mijn drijfkracht. Minder leuk is dat we moeten zorgen dat er steeds genoeg geld in de kassa ligt om alles te betalen…’

PhiliPhilip (links op de foto) steekt dagelijks zowat twee uur in de club om de website te onderhouden, de kalender op punt te stellen, de clubkleding bij te houden, enz…  Veel werk dus, want de club trekt wekelijks naar de traditionele toertochten (hoofdzakelijk in Oost- en West-Vlaanderen maar ook soms over de taalgrens). Daarnaast organiseren de Buddybikers eenmaal per jaar een eigen toertocht -waar vorig jaar 800 mensen op afkwamen-, een pak clubactiviteiten en een trip richting Vogezen of Alpen. In de winter kan je bij de club terecht voor spinningmarathons. 

‘Mocht ik een miljoen mogen investeren, ik zou dat doen in de uitbouw van onze club en toertocht, maar ook in het ondersteunen van trage wegen (kerkwegels zeg maar) en het opleiden van kinderen in het fietsen. Kinderen kunnen bij ons trouwens steeds deelnemen aan Kids-toertochten onder begeleidng van een volwassene.’

Briefhoofd20buddybikpie4

Voor meer info omtrent deze vereniging: klik hier.

Groep

Rik van Herck zet zich in voor Natuurpunt

Balk_vrijwilliger_gr Tijdens de werkzaamheden in de Kiekenbossen maakten we kennis met Rik Van Herck. Via Natuurpunt, een vrijwilligersbeweging die zich inzet voor de natuur, kreeg Rik de kans om zich te ontspannen in open lucht.

Vanherck0_2Rik, hoe werd je een vrijwilliger voor Natuurpunt?
Het is naar mijn gevoel eenieders taak om een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Ik zocht iets waar ik me volledig belangeloos voor kon inzetten, volkomen los van mijn dagdagelijkse relaties en verplichtingen. Bij voorkeur was dit iets met betrekking tot mijn bewondering voor Moeder Natuur. Aangezien ik overdag binnenshuis werk doe ik graag iets in openlucht met een beetje fysieke arbeid, zoals biologisch tuinieren, boeren, …
Tijdens de zogenaamde Nachtegaalwandeling op den Doornendijk te Assenede (2004), georganiseerd door Velt en Natuurpunt, ontdekte ik dat Natuurpunt de organisatie was die me daartoe de kans kon geven. Voordien verzorgde ik reeds een tiental jaar een biologisch moestuintje, met composthoop en kippen. Van sproeien was bij mij dus reeds jaren geen sprake.

Wat betekent natuur voor jou?
Moeder natuur! Wij maken met zijn allen deel uit van haar. Wie niet van haar houdt, houdt volgens mij ook niet van mensen.

Wat is je drijfveer om je in te zetten voor deze natuur?
Onze buitensporige levensstijl en drang om zowat alles te rentabiliseren eist een zeer zware tol, ook van ons milieu. Ik tracht op een bescheiden wijze moeder natuur een handje te helpen. Ik realiseer me dat het vijf na twaalf is i.p.v. vóór. Wat we nu nog kunnen opzij zetten zal het enige zijn wat onze kinderen nog rest.
Overigens heb ik een zeer grote waardering voor alle vormen van vrijwilligerswerk. Ook binnen Natuurpunt zijn er enkele noeste werkers waar ik naar opkijk omwille van hun jarenlage belangeloze inzet voor de natuur. Natuurbehoud is bovendien ook het besef om te matigen, en plaats te geven aan dat andere. Het is als het ware een levenswijze. Mijn motivatie is de natuur op zich, niet bepaalde mensen of een organisatie.

Van_herck1Vraagt de strijd om groen grote inspanningen?
Binnen Natuurpunt zetten mensen van alle rangen en standen zich voor eenzelfde doel in. Dit is meteen een sterke, maar ook een zwakte. Eens je engagement groter wordt, en je verantwoordelijkheid opneemt, ontdek je vrij snel dat het ook binnen deze wereld knokken is om iets te realiseren. Alleen als je echt gemotiveerd bent houd je dit vol. Je moet tegen een stootje kunnen.

Hoeveel tijd spendeer je hieraan?
Een hele dag per week, maar dit kan gaan van een natuurvrije week tot een natuurintense week. Dit ritme wordt in belangrijke mate bepaald door mijn dagdagelijkse zelfstandige activiteiten, toevalligheden, en door de natuuractiviteitenkalender.

Van_herck2_2Wat was je mooiste moment binnen het vrijwilligerswerk voor Natuurpunt?
Toen mijn pa (82 jaar), zus en echtgenote kwamen luisteren naar onze uiteenzetting over de Vallei van de Oude Kale (Kiekenbossen) tijdens de Dag van de Natuur 2007, was ik best wel een beetje trots...

Betrek je je gezin en vrienden ook in het vrijwilligerswerk?
Sporadisch… bewust sporadisch omdat ik in deze ‘natuurwereld’ ongebonden wil zijn. Studie-uitstappen, waar we dieper op fauna of flora ingaan doe ik liever met mensen die eenzelfde intense interesse hebben. Ontspannende uitstappen doe ik het liefst met het gezin en vrienden.

Een beter milieu begint bij jezelf. Hoe doe jij dat...?
In zowat alles. Ik doe eerder lichten uit dan aan, hou de verwarming in het oog, neem graag de fiets voor korte afstanden, kies voor milieuvriendelijke producten, sorteer, hou van het eenvoudige, tracht verantwoordelijk te leven, en last but not least mijn engagement bij Natuurpunt.

Bedankt Rik, en nog veel plezier in de vrije natuur.

(Lees hier ook het verslag van de Dag van de Natuur 2007 even na)

Erna D'Haene is een actieve dame

Vrijwilliger_gr_3In Kluizen kan de Katholieke Vereniging voor Landelijke Vrouwen, kortweg KVLV, al sinds 1981 rekenen op de diensten van Erna D’Haene. Maar ook andere verenigingen doen op haar beroep voor tal van zaken. Voor de reeks ‘vrijwilliger in de kijker’ gingen we praten met Erna, een schoolvoorbeeld van iemand die zich kosteloos inzet om medeburgers te entertainen en anderen te helpen.

KVLV is op tal van vlakken actief. Zo organiseren ze sessies ‘beter bewegen’, maar worden er ook kooklessen georganiseerd, kan men er bloemschikken of kaarten. Bij deze activiteiten helpt Erna mee om alles vlot te laten verlopen, maar daarnaast is ze nog de eindverantwoordelijke voor de sectie ‘reizen’.

Erna_2‘We willen altijd alles tot in de puntjes regelen’, vertelt Erna trots. ‘Ik steek een handje toe als het gaat om de tafelversiering, bereiden van maaltijden, opdienen of de afwas doen, enz. Het kan zelfs gebeuren dat we inspringen om een groepje kaarters te vervolledigen. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de organisatie van de busreizen. Onlangs trokken we richting Wijnegem maar onze jaarlijkse uitstap gaat dit jaar, samen met de leden van KVLV Belzele trouwens, richting Sint-Truiden. Het thema van de trip is ‘Katarakt’, de Vlaamse serie die tot zondag te zien was op één. We bezoeken er een stroopfabriek, een fruitbedrijf en we maken een tocht langs de plaatsen uit de serie.’

Erna staat ook in voor de Bingo-avond van ZWR Evergem, waar haar echtgenoot Roger Genbrugge voorzitter is. ‘We voelen elkaar goed aan’, vervolgt Erna. ‘Roger is ook actief op verschillende vlakken zodat we beiden heel wat tijd steken in verenigingen. Enkel op vakantie wil ik even complete rust. Dan laten we zelfs de gsm thuis.’

Dat er niet veel tijd over blijft voor andere hobby’s lijkt bijna logisch als je Erna hoort vertellen. Toch wordt er steeds tijd gemaakt voor Phara (5) en Yoran(3), de twee kleinkinderen. Ravotten met de oogappels, of ze afhalen op school zijn zaken die Erna en Roger niet willen missen.

‘Mocht ik het ongeluk hebben alleen te vallen, ik zou - denk ik - nog meer helpen hier of daar. Behulpzaam zijn was steeds een deel van mijn opvoeding’, gaat Erna verder. ‘Zelfs even praten met mensen uit de buurt kan iemand een goed gevoel geven.’

Een complimentje dat iets mooi, lekker of goed georganiseerd is geeft voldoening en blijkt de beste stimulans om met het vrijwilligerswerk door te gaan. En daaraan ervaart ze naar eigen zeggen geen tekort. De mensen vertonen volgens Erna steeds dankbaarheid voor de geleverde inspanningen.

Kleine20logo203kopie_2Ondertussen werkt KVLV Kluizen reeds naar 2011 toe, wanneer de vereniging 100 zal bestaan. Ze willen dan een echt feestjaar in elkaar knutselen. Als vereniging vallen er echter geen subsidies te verkrijgen van de gemeente; dat kan enkel voor de sport- of cultuurevenementen die KVLV georganiseert. Ondertussen moeten ze dus bijvoorbeeld een wafelbak organiseren om aan wat centjes te geraken. ‘Zo heb ik onlangs nog deeg gemaakt van 21 kg bloem en 260 eieren…’, lacht Erna.

Klik hier voor de website van KVLV Kluizen.

Oudere berichten:
> KAV-KWB Toneel gaat op hotel
> Evergem Center houdt doeltjeskermis
> Wippelgem stopt reeks Zeveren
> Automobilisten niet te snel a.u.b.
> Tijdelijk eenrichtingsverkeer in Hoeksken
> Gemeentelijke basisscholen breken record
> Verbroederingsfeesten in Grossenkneten
> Noord-Engelse bluesband in The Maple
> Gemeente verkoopt 100 fietsen en een gitaar
> Sebastiaan en Jacob-Jan Van Heesvelde aankomend judotalent
> Middenschool Gemeenschapsonderwijs in de lift
> Zwembad Ertvelde terug open
> Belzeelsestraat onderbroken voor kappen boom
> Wippelgem verdient beter
> Foto: CC De Stroming vroeger en nu
> Politie controleert intensief in Evergem
> Evergem zendt militairen naar Libanon
> Gemeentelijk jeugdhuis zet werking voort
> PVG koppelt maaltijd aan nieuwjaarsreceptie
> Schrijf u in voor de Evergem-Ekiden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Evergem blogt  • Ivan Vanhove en Steven Verniers bloggen over Evergem.

    Ivan (°1945) woont al een kwarteeuw in Vierlinden. In een vorig leven was hij leraar en directeur van een school voor volwassenen. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Volleybal is zijn eerste hobby. Verder houdt hij van fietsen en reizen, vooral naar het Middellandse Zeegebied.

    Steven (°1977) is als licentiaat T.E.W. tewerkgesteld bij Imperial Meat Products. Hij woont sinds jaar en dag in Evergem, is gehuwd en vader van een zoontje. Voetbal is zijn grootste uitlaatklep, maar hij heeft ook een passie voor fietsen (vooral in bergachtige streken), lopen en informatica.

Zoeken

Nieuws uit evergem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!