Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Debat tien jaar Mobiliteitsplan

Mobil Op 3 november is het precies tien jaar geleden dat het zogeheten Mobiliteitsplan in de stad in voege trad. Het werd vooraf en nadien uitgebreid verwenst en geprezen. Uw stadskrant De Gentenaar blikt samen met enkele politici een week lang terug en kijkt tegelijk ook vooruit. Vandaag doen we dat met Filip Watteeuw van oppositiepartij Groen!. We laten ook telkens enkele bekende Gentenaars aan het woord.

Uiteraard weten we ook graag wat u denkt over het mobiliteitsplan. Moet het worden teruggeschroefd of gaat het niet ver genoeg? Debatteer mee en geef een reactie op dit bericht.

Filip Watteeuw (Groen!)
'Natuurlijk had het Mobiliteitsplan zijn verdienste, tien jaar geleden. Maar de vorige legislatuur heeft een historische kans gemist om een stap verder te zetten.' Filip Watteeuw, fractieleider van Groen!, wil dat het stadsbestuur resoluut kiest voor het openbaar vervoer en de fiets. (Lees het volledige interview) 

Lees verder

Komeet in zicht!!

Holmes_1 GENT - Haal deze avond maar je dikke winterjas van uit de kast en ga op stap met je verrekijker. Rond middernacht is de komeet Holmes aan de sterrenhemel te zien. De afgelopen dagen is de komeet ongeveer een miljoen keer zo helder geworden.

Zichtbaar zonder telescoop schittert de komeet Holmes aan de hemel. Met een verrekijker kan je overduidelijk een grote wit-groene sneeuwbal ontdekken. Voor de kenners: met het blote oog lijkt het op een diffuse ster. In het begin van de avond staat de komeet in het noordoosten, rond 1.30h recht boven ons hoofd.

De helderheid van de komeet nam vorige week drastisch toe, van onzichtbaar tot heel helder en dat is al geleden van 1860 dat zo iets gebeurde. Hoe de enorme helderheidsuitbarsting kan zijn ontstaan, is niet met zekerheid bekend. Mogelijk is de komeet, die in feite een kleine, poreuze klomp van ijs en gruis is, opengebarsten, waardoor plotseling veel meer ijs verdampt dan normaal.

Plannen Arteveldestadion rond

Aagent1 Gent heeft zijn plannen voor het nieuwe Arteveldestadion definitief rond. Gisteren diende het een bouwaanvraag in. Als alles meezit, kunnen de Buffalo's in juli 2009 hun eerste wedstrijd in de nieuwe voetbaltempel spelen.

Lees meer in De Gentenaar van vandaag en bekijk hier de simulatiefoto's.

Reageer: Girlpower en mannen met ballen

B6_gms1j2lfl GENT - Fitnessclubs alleen voor vrouwen, Men@themovies of Women on Top. Het lijkt erop dat de komende jaren het aantal 'avondjes uit' die gereserveerd zijn voor enkel vrouwen of enkel mannen, alleen maar zal stijgen. Een staaltje van omgekeerde discriminatie. (SV)

Lees het volledige artikel in De Gentenaar.

 

Men@themovies is het nieuwste initiatief van de Kinepolisgroep om mannen eens flink in de watten te leggen. In Gent heeft de eerste editie deze maand niet kunnen doorgaan omwille van het Filmfestival, maar in andere steden zoals Antwerpen en Hasselt is het startschot al gegeven. Geen nood, Gentse mannen, want in januari is het de beurt aan Gent. 'Men@themovies is er gekomen naar analogie met Ladies@themovies, waar de vrouwen een leuke romantische komedie kunnen meepikken en op allerlei manieren verwend worden', zegt Myriam Dassonville, persverantwoordelijke van de Kinepolisgroep. 'Al twee jaar loopt het storm voor Ladies@themovies en de inschrijvingen gebeuren lang op voorhand. Naast een film zorgen allerlei zakenpartners voor een leuke invulling, gaande van demonstraties over wedstrijden tot spullen die de vrouwen mogen meenemen naar huis. Intussen kwamen geregeld vragen van de wederhelften binnen waarom we niet eens aan hen dachten. Ook Café Théâtre, in de Schouwburgstraat, doet zijn duit in het zakje. Vrouwen mogen zich daar één keer per jaar volledig laten gaan tijdens de Women on Top-avond, terwijl mannen hun smoking mogen aantrekken op het Black Tie-evenement.

Het is overduidelijk dat man en vrouw gelijkwaardig zijn, maar niet gelijkaardig. Wat vindt u van de initatieven voor afzonderlijke man/vrouw-avonden?

Het Rolstoelrapport

Frankjespers Onze krant publiceert vandaag Het Grote Rolstoelrapport. In zestien Vlaamse steden werd de toegankelijkheid van elf lokaties getest: de kantoren van de sociale huisvestingsmaatschappij, het VDAB-kantoor, het bus- en treinstation, de bibliotheek en de bevolkingsdienst, het uitgangscentrum, de sportzone en het winkelcentrum.

De afgelopen weken trokken een reporter en een fotograaf op pad met een rolstoelgebruiker in zestien steden van Vlaanderen. Zijn de bilbiotheek en de winkelstraten van Gent vlot toegankelijk? Kan je makkelijk een bus of trein nemen of een pintje gaan drinken? Onze man Rudi Moeraert nam samen met gids Frank Jespers de proef op de som. 'Ik ben aangenaam verrast', zegt Jespers.

Kent u zelf nog probleempunten voor rolstoelen in uw buurt? Klik dan hier om een foto op te laden en de locatie te vermelden.

Debat over hoofddoeken

Hoofddoek Het Gentse stadsbestuur plant op 5 november een open debat, zonder stemming, over 'de hoofddoeken'. Vlaams Belang zal zodra het mogelijk is een stemming uitlokken. (kvk)

Vlaams Belang bracht in mei de bal aan het rollen met een motie voor een verbod op hoofddoeken in de stadsadministratie. Het stadsbestuur vond een debat een maand voor de federale verkiezingen toen niet opportuun. Het besloot het gevoelige thema over de verkiezingen te tillen en in het najaar op de agenda te plaatsen.

Gouverneur André Denys had een gelijkaardige motie die in Lokeren was goedgekeurd, vernietigd. 'Het verbod om een hoofddoek te dragen op de werkvloer is in strijd met het gelijkheidsbeginsel en de discriminatiewet', zei de gouverneur. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) organiseert het debat omdat hij het beloofd heeft. Lees meer in De Gentenaar van vandaag 25 oktober.

Graag ook uw genuanceerde mening in een reactie op dit bericht.

Vrouw krijgt elektriciteitsfactuur van 24.315 euro

Rekelectra Winkeluitbaatster Lotte Vandeweerdt uit Gent schrok zich vorige week vrijdag bijna een beroerte toen haar factuur van Electrabel in de bus viel. Volgens de gas- en elektriciteitsfactuur, die aangeeft een afrekening te zijn voor de periode 15 november 2005 tot 16 april 2007, moet ze maar liefst 24.315,22 euro neertellen!

Toch baat ze geen fabriek uit, maar een klein winkeltje (Lotte aan de Ottogracht) waar ze allerlei boekjes en hebbedingetjes rond poëzie en literatuur aan de man brengt. 'Het strafste aan het verhaal is dat mijn meter onbekend is voor Electrabel. Nochtans staat hij duidelijk op de factuur vermeld, maar als ze die ginds intikken, is hij onbekend.' Het volledige artikel kan u in De Gentenaar van vandaag lezen.

De gigantische afrekening van Lotte Vandeweerdt is geen alleenstaand geval. Heeft u ook gelijkaardige voorbeelden? Laat het ons weten in een reactie op dit bericht.

Wegwijs in het verkeer?

Vbord3 Verkeersborden zijn belangrijk, dat staat buiten kijf. Het drukke verkeer in ons land heeft ook nood aan veel borden. Maar de praktijk wijst vaak uit dat de gemiddelde bestuurder door de bomen het bos niet meer ziet.

Het is niet altijd eenvoudig om in het signalisatiebos het juiste verkeersbord te vinden. Om de veiligheid te waarborgen, mag een chauffeur liefst niet meer dan drie verkeersborden tegelijk zien. Voorbeelden genoeg waarin het anders te zien is.

In Het Nieuwsblad/De Gentenaar van zaterdag 20 en zondag 21 oktober vindt u een overzicht van de problemen. Een rondrit in Gent alleen al leverde tal van vreemde, grappige en zelfs hilarische beelden op. Er zijn ongetwijfeld nog meer voorbeelden te vinden. Vandaar dat we onze lezers ook oproepen om een foto te nemen van plaatsen met te veel borden, onbekende borden, verwarrende en tegenstrijdige verkeerssituaties, ...

Klik hier om enkele voorbeelden te bekijken en zelf uw foto's op te laden.

Firenze, een ode aan La Mamma

Firenze_2 In het Italiaanse restaurant Firenze kan je niet alleen uitgebreid genieten van de zeer verfijnde Italiaanse keuken. Je kan er ook ronduit de lekkerste pizza's van Gent afhalen. (mdw)

Zoals wel vaker het geval is in deze zaak, komen we in een gezellige drukte terecht. Het personeel loopt in het rond en roept heen en weer in de moedertaal. Samen met de rode tafellakens, de aardewerken en de muurschilderingen die verwijzen naar Toscane krijg je een authentiek zuiders vakantiesfeertje. Het is de zaakvoerder zelf die ons de menukaarten brengt.

Lees verder

Belast met parkeren

203114_2 GENT - Het zijn zware tijden voor de bedienden van het Ministerie van Financiën aan de Zuiderpoort in Gent. De ambtenaren zijn belast met een groot parkeerprobleem. Collega's maken dan ook onderling ruzie over het al dan niet bezitten van een parkeerbadge.

De verhuis naar de nieuwe locatie van het Ministerie van Financiën aan de Zuiderpoort, naast het Uco-gebouwd, werd gepromoot voor de nabijheid bij de snelweg. Maar sinds deze week zijn de slagbomen dicht en kan er niemand meer zonder parkeerbadge zijn auto kwijt. Aan de beschikbare parkeerplaatsen hangt een prijzig kaartje van 105 euro per maand.

De overheid heeft 208 plaatsen ingehuurd voor... 422 bedienden die er willen parkeren. Boel dus, op alle fronten, want het ministerie duwde de hete aardappel naar beneden: de diverse diensthoofden dienden zelf maar te beslissen wie van hun ondergeschikten gratis mag parkeren en wie niet.

Zou de overheid niet beter het trein- of tramabonnement, dat trouwens toch (bijna) volledig gratis is voor ambtenaren, promoten met een bonus? Dan zijn alle problemen in een klap van de baan: parkeerprobleem opgelost en het gebruik van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd.

Klik hier voor het volledige artikel in De Gentenaar.

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.



    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!