Home  Regio  Gent  G-zine
  

Klik op de foto voor een grotere weergave in pop-up venster


Open Tuin Melle

Tb4
Traditioneel organiseert de Tuinbouwschool Melle eind juni haar jaarlijkse Open Tuin dag. Als die dan nog samenvalt met een zonnige zondag is dat een garantie voor een grote opkomst. Mensen met ter plaatse aangekochte plantjes en mandjes gevuld met verse groenten slenterden langs de paden die kris-kras door het grote domein lopen. Onder het thema Outdoor Living, vonden we diverse informatiestandjes, maar men kon ook proeven van plaatselijke tapas. Drie toontuintjes werden aangelegd om de mens van vandaag opnieuw dichter bij de traditionele groentetuin te brengen. Met groene vragen kon je dan weer terecht bij de aanwezige specialisten. Bijzonder indrukwekkend waren ook de mooie eindresultaten van de cursus bloemschikken.

Bij de uitgang onderschepten we Christine Vermeulen en Jos Blyau. Ze zijn regelmatige bezoekers van de Tuinbouwschool waar Christine de zaterdagcursus bloemschikken volgt en maakten van de gelegenheid gebruik om de fietstassen budget-vriendelijk vol te laden.

Tb2

Ninja's op pad

Vandaag organiseerde het buurtcomité Twee Poorten een ludieke actie om langs het water een wegeltje te verkrijgen tussen het Nieuwenbosch Instituut (Tweebruggenstraat) en het Hollainhof. Schepen De Regge luisterde naar de probleemschets van woordvoerster Els De Vos, maar wees in haar reactie op het feit dat de betrokken strook eigenlijk nooit echt een jaagpad is geweest. Het ligt dus iets ingewikkelder dan oorspronkelijk gedacht, maar niets werd uitgesloten. Een aantal ninja's baande zich daarna over land en over water een doorgang tot het Hollainhof. En dat was zeker geen pretje gezien de moeilijkheidsgraad van het parcours.

Ninja3_2

Ninja4

Germans in FNAC

Germans6s_2

Uit de reeks mini-concerten pikten we vandaag The Germans mee in FNAC. The Germans, samen met Madensuyu voor ons een beetje de lokale erfgenamen van de Velvet Underground, zetten er een korte, maar gesmaakte set neer.

Hortensia's op het dak

"Vroeger had ik een erg mooie, grote tuin die ik regelmatig openstelde voor het publiek.", mailde Mia Staelens onze redactie. Nu woont ze in een erg ruim duplexappartement in hartje Gent. Het tuinieren heeft Mia echter niet opgegeven, alleen gebeurt het in potten op haar dakterras. Als we dan ook nog te horen kregen dat haar duplex elementen bevat van een 18e eeuws Frans kasteel was onze nieuwsgierigheid meer dan gewekt.

"Neen, geen foto's van mij in de krant, doe maar de tuin", luidt het strikt, wanneer we onze camera bovenhalen. Die tuin van vroeger bleek uiteindelijk een hectare park rond Villa Sparrenhof in Zwijnaarde te zijn geweest waar ze tot 9 uur per dag in werkte, samen met een tuinier. Het park stelde ze van mei tot juli regelmatig open voor geïnteresseerde bezoekers. De laatste jaren werd het Mia echter een beetje te veel van het goede om nog alles te onderhouden en besloot ze naar een appartement te verhuizen. Ze zocht specifiek naar een erg ruim dakappartement en vond uiteindelijk haar gading op de Frère-Orbanlaan. "Voor mij was het een opluchting, ik heb met dit terras nog steeds het gevoel in een tuin te zitten, vooral met al die mooie bomen hier voor mij.", vertelt Mia.

Terras3
De verhuis van meubels en vooral planten was niet niks. In totaal gingen 164 plantjes in potten mee met de verhuiswagen. Maar Mia is steeds erg selectief geweest bij de aanplantingen. Pasteltinten domineren: roze, wit en blauw. Geel en rood komen er niet in.  "Geen confetti in mijn tuin!" zegt ze vastberaden.Terras9
Zo nauwgezet als ze is in de tuin, zo is ze ook in haar interieurkeuzes. Ze kocht nooit een eetkamer, of een slaapkamer, laat staan een salon. Alle stukken zijn door de tijd verzameld, maar alles valt mooi in de plooi. Architect Claessens kleedde voor de oorspronkelijke eigenaar de duplex aan met recuperatie elementen uit een 18e eeuws kasteel. De deuren, ingebouwde kasten en vitrines zijn te klasseren onder de noemer imposant. Vaklui integreerden alles in de nieuwbouw in de jaren vijftig van vorige eeuw. "Nu zou het nog moeilijk zijn om zo'n mensen te vinden - ", aldus Mia, "de stielkennis is voor een stuk verloren gegaan."
Interieur1
Ondanks haar niet meer zo jonge leeftijd blijft Mia een kranige dame - met stijl. Als ze vindt dat we genoeg foto's verzameld hebben worden we uitgenodigd in het salon. "Maar wat ga ik je aanbieden?" klinkt het een beetje vertwijfeld, "Het is al veel te laat voor mijn traditioneel aperitief". We houden het op een Belgisch biertje en willen van haar nog weten wat ze aanraadt als enige plant voor mensen met een klein terrasje. Het antwoord is zeer beslist: "Een hortensia. Die met kleinere bloemetjes zijn erg mooi en je hebt er maanden geniet van. Het enige nadeel is dat ze niet groen blijven in de winter".

Met deze wijze raad nemen we afscheid. Misschien komen we nog eens terug, in de winter, want de structuur van de bomen in het park onder ons moeten we echt zien vindt Mia.

Meer foto's van de daktuin kan je hier vinden.

G-zine blijft Gent en Gentenaars op de voet volgen. Heeft u ook een speciale stadstuin, volkstuin, een unieke verzameling, of gewoon een creatief interieur dat we echt moeten gezien hebben en waarover u iets kwijt wil, email het ons op dit adres...

Slangen van staal

Rails
Ondertussen hebben de slangen zich al een flink stuk rond het Maria Hendrikaplein gewenteld.
Deze opname dateert van eerder deze maand.

Het einde van de droom

F3

Met velen waren ze verzameld op de Vrijdagsmarkt voor de wedstrijd tegen Duitsland. Volgens directeur feestelijkheden Jan Schiettekatte was het een heksentoer om dit evenement op twee dagen georganiseerd te krijgen - en hij is wel wat gewoon. Het late derde Duitse doelpunt maakte echter abrupt een einde aan de droom van de Turkse gemeenschap in Gent, de finale spelen.

Nog een paar foto's van de sfeer op de Vrijdagsmarkt kan je op deze pagina vinden.

Surplace

Skeelers
(Gent - Voormuide)

Opatuur, de laatste dagen

Jazz-café Opatuur houdt deze week op te bestaan, op 30 juni wordt de tapinstallatie afgebroken. Tot dan kan je nog binnenlopen, als het toevallig open is - garantie is er niet meer. Opatuur als begrip blijft bestaan, want Tuur zal na zijn pensionering in juli nog steeds jazz-concerten organiseren in het Gentse. Wij namen zondagmiddag afscheid van het café en de sigarengeur die we voor het eerst opsnoven in Café Het Uilekot, bijna een eeuwigheid geleden. Oh ja, het op deze eigenste Gentenaar site verschenen bericht over zijn verjaardag schijnt niet correct. Wanneer hij dan wel verjaart is een goedbewaard geheim. Maar goed, Opatuur is tijdsloos. Voor meer info over de concerten kan je terecht op www.opatuur.be. Voor meer over de persoon Opatuur, verwijs ik graag naar het interview in De Gentenaar.

En dan nu nog een paar rokerige foto's van zondag als eerbetoon:

 Opam4

Opam8

De schone slaper

Rom2
Dit weekend was het de beurt aan de Lange Violettestraat om de bananendozen, graaibakken en uitstaltafeltjes op de stoep te zetten. Een leuke markt, met toch wel wat verleidelijke spulletjes waar we niet hebben kunnen aan weerstaan. Een speelse vaas uit de jaren '50, een volle anderhalve euro waard, siert onze kast sinds gisteren. Ook de foto van deze schone slaper brachten we mee.

Rom1

Academie opent deuren

Zaterdag opende de Academie voor Beeldende Kunst aan de Offerlaan de deuren voor het publiek. In de talrijke lokalen konden geïnteresseerden werk van de studenten en leerlingen bewonderen. Het aanbod was zoals steeds (het is al de zesde jaargang) zeer gevarieerd, van grafiek tot complete media-installaties.
A1

De academie heeft ondertussen 1400 leerlingen, in alle leeftijdscategoriën - letterlijk van 6 tot 80 jaar. Dat aantal groeit nog steeds aan vertelt ons directeur Jacques van Bruaene. De academie is zeker geen hobbyclub, maar biedt een doorstroming aan naar het hoger kunstonderwijs. En met succes, getuige een aantal cursisten die geselecteerd werden voor de finale ronde van de Canvas Collectie in Brussel.

A3_3

Een aantal mensen, vooral dertigers, willen trouwens opnieuw het echte metier leren en komen zich daartoe aan de academie bijscholen, aldus nog de directeur. Figuratief zit opnieuw in de lift, zoveel is duidelijk. De campus aan de Offerlaan wordt de komende jaren grondig opgeknapt, er komt veel groen bij, en de afdeling fotografie en digitale media zal in 2010 ook terecht kunnen op de vernieuwde campus.

Oudere berichten:
> Doolhof in rood, groen en blauw
> Motte Claus
> Première in Capitole
> Beauty Boudoir
> Verhuist Eva naar Gent?
> Viva Las Vegas!
> Franki deed het met stijl in Vooruit
> Toffe Hollanders in Vooruit
> De burgemeester
> Nieuwjaarsdrink 2009
> Blaarmeersen on the rocks
> Vos
> De Watersportbaan
> Jubileumlaan
> Aan iedereen een prachtig 2009 gewenst!
> VRT op eenzame hoogtes
> Cool
> Frans Babbelaar
> Flip Kowlier
> Onverstoorbaar

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008

G-zine  • Dominique Dierick (Dodi) was ooit free-lance journalist, is ondertussen sinds jaren ICT consultant maar blijft Gent en de Gentenaars in het vizier van zijn camera houden. Fotorecensent Johan de Vos dicht hem een aparte, compositorische kronkel in de hersenen toe die erin slaagt om het driedimensionaal gebeuren perfect om te zetten in een platte zwart-wit foto.

    Is er iets waarvan je denkt dat het absoluut G-zine moet worden, laat het weten aan Dodi: gzine@hotmail.com

Zoeken

Nieuws uit Gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente: