Home  Regio  herentals  herentals blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Herentals?
Laat het weten aan:
Marc Peeters
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Nederlandse studenten komen op bezoek

Van woensdag 11 tot en met vrijdag 13 maart bezoeken leerlingen van het Cals College uit IJsselstein Herentals. IJsselstein is de Nederlandse zusterstad van Herentals. Tijdens het verblijf volgen de leerlingen les in de Middenschool van het Gemeenschapsonderwijs.

IMG_0371 Het jumelagecomité organiseert allerlei activiteiten, zoals een stadswandeling, een zoektocht en een bezoek aan Antwerpen. De uitwisseling wordt afgesloten met een feestelijke receptie in de Lakenhal voor alle ouders, leerkrachten en leerlingen.

Van woensdag 13 tot vrijdag 15 mei brengen Herentalse leerlingen een tegenbezoek aan IJsselstein.

Funeral Dress brengt Global Warning

De punkband Funeral Dress van leadzanger en Herentalsenaar Dirk Peeters heeft een nieuwe cd uit. Die kreeg de naam Global Warning mee.

Gb[1] De cd werd afgelopen weekeinde voorgesteld in de Depot in Leuven en werd alvast enthousiast onthaald.

Op het schijfje staan 13 nieuwe nummers die in de loop van december werden opgenomen.

Rebel Radio werd uitgekozen als nieuwe singel. Wie kennis wil maken met de groep en de muziek van Funeral Dress kan surfen naar. www.funeraldress.com.

Vanaf april gaat de band opnieuw toeren in de States.

Karnaval in Dol-Fijn

Het carnavalverlof is begonnen. In de basisschool Dol-Fijn wordt het laatste uurtje voor de vakantie traditioneel gevuld met een optocht door de centrumstraten van Herentals. Zelfs het weer zat mee vanmiddag.  Morgen in Het Nieuwsblad nog meer sfeerbeelden van gelijkaardige mini-carnavalsstoeten.

IMG_0896  IMG_0901  IMG_0905  IMG_0909  IMG_0902

Aperitiefconcert voor Natuurpunt

Op zondag 8 maart brengt trio Nota Bene een aperitiefconcert in de Lakenhal te Herentals ten voordele van Natuurpunt vzw. Berten D'Hollander (Musique Nouvelle), Wim Voet (Elixir d'Anvers) en Alessandro Valente (Blumenthal International Festival) zijn al lang geen onbekenden meer in het Vlaamse cultuurlandschap.

Index[1] Samen brengen zij een programma vol met afwisseling wat stijlen, componisten en bezetting betreft met o.a. werk van J. Kreutzer, A. Piazolla en C. Tedesco.

Als uitsmijter mag u zich verwachten aan "De vlucht van de hommel" (Rimsky-Kosakov).

De opbrengst van dit concert gaat integraal naar Natuurpunt vzw, een organisatie die zich inzet voor het behoud van natuur en landschap via een zeer uitgebreid activeitenaanbod.

Meer info vindt u op www.natuurpuntna.be of www.trionotabene. De voorstelling begint om 11.30 uur Reservatie tickets: C.C. 't Schaliken Herentals, 014-28 51 30 of tickets.cultuurcentrum@herentals.be.

Niet langer bang bij de kapper

De Herentalse illustrator Liesbet Slegers heeft een nieuw informatief prentenboekje uit. Het heet 'De kapper' en moet kleine kinderen voorbereiden op een kappersbezoek.

De-kapper[1]

Naar de kapper gaan is voor jonge kinderen niet altijd even aangenaam en vaak komen er veel traantjes bij kijken. Het lange stilzitten is een marteling; kinderen willen bewegen en spelen. Ook het geduld van ouders en de kunde van kappers worden vaak op de proef gesteld.

Met het informatieve prentenboek ‘De kapper’ kan je je kind uitleggen wat de kapper allemaal doet. Zo zal zoon of dochter niet langer bang zijn bij de kapper, maar de situatie en handelingen herkennen zoals hij/zij ze reeds in het prentenboek zag.

Het boekje wordt uitgegeven door Clavis in samenwerking met de Unie van de Belgische Kappers en wordt voorgesteld op de beurs Hair Style 2009 in Kortrijk. www.clavisbooks.com.

Rare vogels strijken neer in Herentals

In de straten van Herentals kunt u Rare Vogels ontdekken op zaterdag 14 februari tussen 14 en 17 uur. Verenigingen uit Herentals en omgeving zijn de Rare Vogels die u en uw kinderen entertainen. U kunt mee bepalen welke acts naar de finale gaan van Rare Vogels tijdens Storm Op Komst op 7 maart in Turnhout.

Rare Vogels voorbeeld 01 Evaluatieformulieren kunt u verkrijgen in cc ’t Schaliken, de bibliotheek of aan de speellocaties. De winnende acts kunt u nog eens bekijken op het grootse kinderevenement SuperVlieg op 14 juni in Herentals. ‘Rare Vogels’ is een samenwerkingsproject van Storm op Komst i.s.m. ’t Heilaar in Beerse, de Werft in Geel, ‘t Schaliken in Herentals, cultuurcoördinatie Merksplas, ’t Getouw in Mol, de Warande in Turnhout en de scholen van het deeltijds kunstonderwijs. In elke deelnemende gemeente worden dagprogramma’s verdeeld zodat u zoveel mogelijk verenigingen aan het werk kunt zien.

Programma Herentals op zaterdag 14 februari:

pl EI n Uitvoerders: De Eigenaardigen, leerlingen van de Academie voor Muziek en Woord uit Herentals

Locatie: Grote Markt cc ’t Schaliken, Grote Markt, doorlopend tussen 14 en 17 uur Rare vogels met dwangmatige handelingen en eigenaardige trekjes leggen hun EI op het plein. Zit u ook met een ei? Breng het ons en leg het erbij…

Perpetuum Mobile Uitvoerders: Greet Willems en Hedwig Verheyen uit Grobbendonk

Locatie: Lakenhal, Grote Markt, uren: 14, 15, 16 en 17 uur Een ‘rare vogel’-tentoonstelling waaruit onverwacht een spel ontstaat. Het is een ludiek verhaal rond verwondering waarin het publiek betrokken wordt.

Artistic Housewives Uitvoerders: ’t Kinderatelier van Kunstatelier ’t Palet uit Grobbendonk

Locatie: Bibliotheek, Gildenlaan 13 - Uren: doorlopend tussen 14 en 17 uur ’t Kinderatelier demonstreert op een ludieke manier encaustic (schilderen met bijenwas door het gebruik van strijkijzers en andere warmtebronnen). In enkele minuten tijd strijken deze huisvrouwtjes een waar kunstwerk!

Artistic Housewives Next Generation  Uitvoerders: ’t Jeugdatelier van Kunstatelier ’t Palet uit Grobbendonk

Locatie: Schilderswinkel Renaux, Lantaarnpad 13 - Uren: doorlopend tussen 14 en 17 uur ’t Jeugdatelier toont aan dat een artistieke huisvrouw niet haar keuken moet verlaten om kunst te creëren. Daarbij maken ze gebruik van dingen die u in de keukenkasten vindt.

Voor meer info kunt u terecht bij cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentals cultuurcentrum@herentals.be www.schaliken.be tel. 014/28.51.30

Herentalse CD&V zoekt stokstaartjes in het verenigingsleven

Kent u een stokstaartje? Dit intelligent, nieuwsgierig en zonder meer amusant beestje leeft in zuidelijk Afrika, en is makkelijk herkenbaar aan de manier waarop hij rechtop staat, waarbij zijn lange staart hem in evenwicht houdt. Wat stokstaartjes zulke leuke beestjes maakt, is dat het erg sociale diertjes zijn die in een zeer sterk groepsverband leven.

Images[1]

'Het is nu net dat sociale karakter van deze beestjes dat ons ertoe inspireerde om op zoek te gaan naar onze eigenste Herentalse Stokstaartjes', zegt Koen Kortleven namens Jong CD&V afdeling Herentals.

 'Onze stad telt immers honderden vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor hun jeugd-, sport- of cultuurvereniging, school, politieke vereniging of hun buurt. Zonder hier iets voor terug te vragen staan zij steeds klaar om een handje toe te steken. Onze vrijwilligers zijn dan ook onmisbaar en van onschatbare waarde voor de Herentalse samenleving.

“Engagement” is een waarde die door Jong CD&V hoog in het vaandel wordt gedragen. We hebben daarom besloten om onze vrijwilligers in de schijnwerpers te plaatsen door een verkiezing van het Herentalse Stokstaartje van het jaar 2008 te organiseren. Op deze manier hopen we de Herentalse vrijwilligers en hun vrijwilligersorganisaties op een symbolische manier te ondersteunen en te promoten.

Wie iemand meent te kennen die voor deze trofee in aanmerking komt,  kan een formulier invullen via de website http://herentals.cdenv.be. Een onafhankelijke jury zal later het Herentalse Stokstaartje verkiezen. De winnaar ontvangt en cadeaubon van 250 euro.

Historicus Jan Cools wint de Cultuurprijs

IMG_0858  Historicus Jan Cools heeft vanavond de jaarlijkse cultuurprijs gewonnen die uitgereikt wordt door de stedelijke Cultuurraad. De jury had vooral woorden van lof voor de geschiedenis van het Herentalse begijnhof die recent door Jan Cools in boekvorm werd uitgegeven.

 Voor anderen is Jan Cools dan weer de man die de geschiedenis van het Sint-Jozefscollege van Herentals aan het papier toevertrouwde.

 Voor de Cultuurprijs waren nog twee andere personen/organisaties genomineerd. De Dorpel werd geprezen voor hun inspanning om ook mensen die in armoede leven een streepje cultuur mee te geven en te laten beleven.

 Bart Michiels was de man achter De Schepping, het spektakel waarmee begin vorig jaar de Theaterzaal van 't Schaliken mee werd geopend.

Gedichtendag in het Sint-Jozefscollege

Op diverse plaatsen in de stad is vandaag Gedichtendag gevierd. Ook de leerlingen van het Sint-Jozefscollege deden mee.  Vanochtend mochten ze rondzwerven op het schooldomein om op verschillende plaatsen gedichten op te hangen.

IMG_0878 Die konden dan later die iedereen gelezen worden. Op die manier werd de school een beetje een poëtische collage.

Op dinsdag 10 februari wordt de hele collegegemeenschap, leerkrachten en leerlingen, ’s middags ten dans uitgenodigd op de speelplaats.

Om 12.35 uur zorgt This is the life van Amy MacDonald ervoor dat de speelplaats één grote dansvloer wordt. De dans wordt gefilmd en verwerkt in de voorstelling van het leerlingentoneel, een bewerking van Hamlet, later dit voorjaar.


Cultuur met de c van creatief, in het college! IMG_0882

Groene sjaal voor tegenstandster motorcrossterrein Rooiveld

Groen Herentals heeft afgelopen weekeinde zijn jaarlijkse Groene Sjaal uitgereikt. De trofee is voorbehouden aan persoon of organisatie die zich actief inzet tegen de klimaatopwarming en voor een warme samenleving.

Gewezen schepen Kris Peeters mocht de sjaal uitreiken aan Ils Aerts, deze vrouw spande zich de voorbije maanden enorm in om het protest tegen de komst van een groot motorcrossterrein aan Rooiveld in Westerlo in goede banen te leiden. Dsc_2337

Sinds vorig jaar reiken de Herentalse groenen ook een Lifetime Achievement Award uit. Die gaat deze keer naar historicus Jan Cools voor een onverdroten inzet in tal van dossiers.

Cools schreef belangrijke historische bijdragen en Kris Peeters hoopt dat Cools nog lang niet uitgeschreven is.

Dsc_2357

Oudere berichten:
> BIN Markt officieel van start
> Walsleben en Albert te gast in Morkhoven
> Ziekenhuis gaat door met verbouwen
> Gemeenteraad keurt verkeerde dading bibliotheek goed
> Herentalse CD&V zoekt stokstaartjes in het verenigingsleven
> Historicus Jan Cools wint de Cultuurprijs
> Eerste straatnaam genoemd naar een vrouw
> Gedichtendag in het Sint-Jozefscollege
> Feestwijn Arantales officieel voorgesteld in de Lakenhal
> Buurtwerking Diependaal trekt stekker uit het contact
> Groene sjaal voor tegenstandster motorcrossterrein Rooiveld
> Doop bij de brandweer
> Vroeger en Nu : Sint-Jansstraat
> Lied van de Moordenaar eert Hugo Claus
> Hovenierswoning Le Paige onder de hamer
> Vroeger en Nu : Grote Markt (1)
> Meera Fé en Jos Brabants op Gedichtendag 2009
> AC Herentals gaat weer veldlopen
> Opletten voor de dode hoek
> Strooidiensten werken de klok rond

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Herentals blogt

  • Marc Peeters blogt over Herentals.

    Marc Peeters (°1965) bracht zijn jeugd door in Olen maar woont ondertussen al 15 jaar in Herentals. Gestart in 1987 als plaatselijk correspondent voor diverse bladen maakte hij in 1995 van zijn hobby zijn beroep. Na 4 jaar bij de commerciële zender koos hij in 1999 voor uw favoriete krant. Sportbeoefening blijft beperkt tot het eindredacteurschap van Badminton Magazine, het officieel orgaan van de Vlaamse Badminton Liga. Marc is bijna 10 jaar getrouwd met Miranda en vader van Jeroen (7) en Lore, die in augustus 2007 werd geboren. In zijn schaarse vrije tijd pikt hij graag een restaurantbezoekje mee.

Zoeken

Nieuws uit herentals

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!