Home  Regio  ieper  ieper blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ieper?
Laat het weten aan:
Piet Lesage
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Sint-Maarten: traditioneel kinderfeest of commerce?

Sintmaarten 11 november is in Ieper niet alleen Wapenstilstand, maar betekent voor de stad en de regio ook de komst van Sint-Maarten. De bisschop van Tours, die de helft van zijn mantel schonk aan een arme bedelaar, is de patroonheilige van de stad.

In de regio Ieper is Sint-Maarten wat Sinterklaas is voor de rest van het land. De heilige man komt met zijn Zwarte Pieten met speelgoed en snoep voor de kinderen.

Sintmaarten2 Vraag aan de Ieperse kinderen waarom er op 11 november geen school is en je krijgt gegarandeerd als antwoord 'omdat het Sint-Maartensdag is'. Op de vooravond wordt de sint al vele jaren feestelijk ontvangen in de stad. Ook in de deelgemeenten en buurgemeenten zijn er ontvangsten van Sint-Maarten. Hoe de brave man het klaarspeelt om op al die plekken aanwezig te zijn, blijft een raadsel.

In Ieper komt Sint-Maarten op maandag 10 november per boot aan op de Westkaai omstreeks 18.30 uur. Vandaar gaat het richting Grote markt via de Polenlaan, Brugseweg, A. Stoffelstraat en Diksmuidsestraat. Daar wordt hij ontvangen door het stadsbestuur, waarna de kinderen tot bij de sint kunnen gaan in de foyer van de Lakenhallen.

Is dit een leuk kinderfeest, dat gekoesterd moet worden? Of wordt het Sint-Maartensfeest meegesleurd in de 'platte commerce' en dient de heilige man enkel als alibi voor de verkoop? Of ontsnapt Sint-Maarten hier nog aan in vergelijking met zijn spitsbroeder Sinterklaas?

Reacties

natuurlijk moet dat blijven , het is nu toch wel toeval dat het juist de 11november is het kon ook een ander datum zijn , maar st.maarten is een kindervriend en kinderen zijn ook tevreden als ze speelgoed krijgen (((commerce weer zeggen ze))) dat moet nu ook weer zo'n kostelijk speelgoed zijn want kinderen zijn ook tevreden met een klein geschenk.

en dan is iedereen kontent

 roza op 10 november 2008 om 21:03

De gebruiken rond Sint-Maarten getuigen dat er nog een traditie blijft bestaan weg van de commerce. De diverse stoeten en bv het zingen van Sint-Maartensavond door de Boezingse kinderen van deur tot deur, zijn daar bewijzen van. Wat me wel tegen de borst stoot, is dat de Ieperse chocolatiers net zo min als de Engelse toeristen nog Sint-Maarten kennen. Ze verkopen immers geen chocolade met de afbeelding van Sint-Maarten maar wel deze van Sint-Niklaas. Dus was de hoofding van uw artikel beter geweest : Britten kennen Sint-Maarten niet. En de Ieperlingen ? Op de foto poseert de chocoladebakker fier met Sint-Niklaas in de hand.

 Geert op 11 november 2008 om 10:21

Laat een reactie achter


Ieper blogt

  • Piet Lesage blogt over ieper.

    Piet is een geboren Ieperling. Hij is beroepsjournalist en volgt het reilen en zeilen van zijn kattenstad op de voet. Zijn hobby's zijn theaterregie, (folk)muziek, skiën en koken. Zijn jongste zoon is kok en Piet wil niet onderdoen.

Zoeken

Nieuws uit ieper

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!