Home  Regio  lokeren  lokeren blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Lokeren?
Laat het weten aan:
Jean-Pierre
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Uitkijken naar culinaire buffetwandeling

De week van de smaak komt er weer aan. In Lokeren doen scholen, rusthuizen, restaurants en zelfs de burgemeester tussen 13 en 23 november mee aan een eigen activiteit. Het ideale excuus om je culinair eens te laten gaan. Hou dan zeker het kookboek ‘Lekker Lokeren’ bij de hand. Dit kookboek – te koop in Infopunt Toerisme en de bibliotheek – is de rode draad van de Lokerse Week van de Smaak.

Je kan deelnemen de 'culinaire buffetwandeling Lekker Lokeren’. Drie scholen verzorgen een walking dinner op basis van het kookboek ‘Lekker Lokeren’. De nadruk ligt zowel op Frans, multicultureel als typisch Lokers.
De leerlingen van de cursus Grootkeuken van Hagewinde bereiden drie voorgerechten. De leerlingen Voeding van de Onze-Lieve-Vrouw Presentatie maken drie hoofdgerechten en CVO – Leerstad zorgt voor drie desserts. Bij deze laatste wordt ook een Franse wijnproeverij georganiseerd door de klas Wijnproeven.
De burgemeester helpt op elke locatie mee.

Er wordt gezorgd voor een pendelbus tussen de verschillende locaties.

Vrijdag 21 november, vanaf 18 uur aan Infopunt Toerisme, 30 euro per persoon (inclusief drank)
Info + inschrijving: Infopunt Toerisme, Markt 2, 09/340.94.75, toerisme@lokeren.be, inschrijven kan tot 14 november

Wie zijn deze soldaten?

Molen_spoele

In de Beeldbank Waasland vonden we deze fot van twee gewapende soldaten in de buurt van de spoorweg, vlakbij de molen van Spoele. Enig idee wie deze mannen zijn en waarom de foto genomen werd? Reageer op dit bericht en laat het ons weten.

Mestfest wordt weer knaller

Lokeren_mestfest Het is weer volop fuiven geblazen. Op zaterdag 1 november wordt in de Blauwe Zaal in Eksaarde Mestfest georganiseerd.

De mensen achter dit grandioos gebeuren hebben hun sporen al verdiend. Deze keer hebben ze een affiche samengesteld die er best mag zijn.

Het begint allemaal al om 21 uur met Waxdolls uit Brugge. Electo-punk waarvan je omver geblazen wordt. Volgens Mestfest is Waxdolls hotter dan hot en kan je hun muziek vergelijken met Nid&Sancy en Goose. Rauw, ranzig en geil. Dè geknipte opener voor Mestfest.

Daarna gooit Winchester een muzikale brug tussen de jaren 90 en de knallende beats en electronica uit de 21ste. Winchester was vorig jaar al te gast op Mestfest en werd toen zo goed bevonden dat ze dit jaar mogen terugkeren.

De Well Shaped Bushes, dat zijn dj's Bram Willems en Studio Brussel en Thomas Uyttendaele, spelen overal waar ze komen alles plat. Van pure rock and roll tot rave en direct terug naar danceklassiekers, alles komt aan bod. Zij speelden dit jaar ook op de Lokerse Feesten.

Funkapulco komt ook naar Mestfest. Colin De Cauwer en Jurgen Van Eetvelde beleven hun tweede jeugd. Ze hebben al alle dj-wedstrijden waar ze aan deelnamen gewonnen. Knallen ook hier weer.

Polecat sluit de rij. Dries Clappaert en Pieter Vervaet zijn geen onbekenden in het Lokerse uitgaansleven. Twee lunatics die voor een nooit geziene sfeer en ambiance zorgen.

Tickets kosten 3 euro in voorverkoop en 5 euro aan de kassa.

Wonen in Lokeren...

Lokeren_werkmanshuisjesDe stad Lokeren doet grote inspanningen om het aantal woningen en de kwaliteit daarvan in het stadscentrum te verhogen. Via Beeldbank Waasland vonden wij in het stadsarchief een beeld, met tekst en uitleg, van hoe het vroeger was.

'Haarsnijdersfamilies bevolkten voor een groot deel de beluiken die op vele plaatsen binnen de stad ingepast waren. Veel fabrieken, en dus ook veel haarsnijderijen, waren ingeplant in de stadskern. De directeurswoning en de arbeiderswoningen bevonden zich vaak in de directe omgeving. Binnen de stadskern situeerden de beluiken zich voornamelijk tussen de Brugstraat en de Kazernestraat, en even verderop in de buurt van de Kapellestraat en de Kouter. In en rondom de Heirbrugstraat, de Kleine Dam en aan de andere kant van de stad, aan de Oude Bruglaan, bevonden zich ook een groot aantal arbeidershuisjes, zij het niet in beluikvorm. De huisjes grensden in de regel niet aan de straatkant: door een smal poortje kwam men de ‘hofjes’ binnen. Constante gegevens waren een pomp, een aantal toiletten (meestal was er één toilet voor 5 gezinnen) en een greppel die als open riool fungeerde.'

'De meeste beluikhuizen bestonden uit twee plaatsen: een benedenplaats, die de volledige oppervlakte van de woning besloeg (gemiddeld zo’n 16 tot 20 vierkante meter), waar werd gekookt, gegeten, geslapen en gewerkt, en een zolder, die als slaapplaats fungeerde. De ouders en de kleinste kinderen sliepen beneden, de rest van de kinderen boven. Een bak met planken, bedekt met een matras uit konijnenhaar, fungeerde als bed. De meeste mensen hadden geen dekens, maar beschermden zich tegen de koude met juten zakken en extra kledingstukken. Behalve een kachel, een tafel en wat stoelen (meestal waren er niet genoeg stoelen voor het volledige gezin) bezaten de meeste haarsnijders nauwelijks huisraad of meubilair. Muren en vloeren waren veelal kaal en vochtig.'

Zwart punt Koningin Fabiolapark wordt aangepakt

Er wordt iets gedaan aan het zwart punt aan het kruispint van de N47 Koningin Fabiolalaan en de Hillaretraat. Het bestaande kruispunt, dat met verkeerslichten geregeld wordt blijft behouden met de bypasses, de stroken om rechts af te slaan worden verbeterd en in de buurt van het kruispunt wordt de toegelaten snelheid tot 70 km per uur teruggebracht. De ingreep gaat zo'n 523.431 euro kosten, btw inbegrepen.

Willy Van Wulpen in cultureel centrum

Schooldirecteur op rust, Willy Van Wulpen, uit Lokeren, stelt van 30 oktLokeren_van_wulpen_2ober tot en met 18 november twintig recente werken tentoon in het cultureel Centrum aan het Kerkplein in Lokeren, elke dag vanaf 10 uur, maar niet op maandag.

Door zijn blijvende interesse voor de moderne kunst en het bezoeken van heel wat tentoonstellingen en musea sloeg de vonk over en begon na zijn pensioen als een gedreven schilder te experimenteren.

Er ontstonden abstract figuratieve beelden waarbij vormen en kleuren een  hoofdrol spelen.

Van Wulpen geeft met forse strepen en vegen de dingen weer die hij ziet. Soms is zijn weergave gewaagd en niet meteen ontvankelijk voor de liefhebber van het klassieke portret.

Deurzakkers stellen kalender voor

Prachtige zwartwitfoto's van mooie vrouwen op herkenbare plaatsen in Lokeren. Dat biedt de nieuwe kalender van de Lokerse carnavalsverening De Deurzakkers. De vrouwelijke leden waren meteen bereid om te poseren, samen met de barmeisjes van café De Falstaff.

De foto's werden genomen door Ryan Rombaut.

Voor 8 euro kan je de kalender kopen in de Standaard Boekhandel.

Abracadabra

Zwarte_kat_2  'Van abracadabra tot zwarte kat' is het thema van de lezing die de KAV van Heirbrug woensdag organiseert in het parochiaal centrum Sint-Anna-Heirbrug.

Een boeiende avond over geloof en bijgeloof en het ontstaan daarvan.

Knutselen rond halloween

Halloween_pompoen Kinderen vanaf zes jaar kunnen vandaag en morgen in knutselatelier Kretatof rond het thema halloween werken. Ze maken monstertjes, vilten poppetjes en lantaarntjes. Meedoen kost 9 euro.

Dinsdag en woensdag vanaf 14 uur in atelier Kreatof, Gentdam, 1.

Laat je fiets graveren

Elke eerste woensdag en eerste zaterdagvoormiddag van de maand worden op de binnenplaats van het vroegere politiekantoor in de Durmelaan, 34, fietsen gegraveerd. Het fietspasje wordt ter plaatse afgerekend.

De volgende graveringen zijn gepland voor zaterdag 1 en woensdag 5 november.

Info Dienst Integrale Veiligheid, Groendreef, 14, 09/340.95.00 of 09/340.95.03.

Oudere berichten:
> Deputatie keurt Kopkapel en Heirbrug Noord goed
> Hulpverleningszones in Belgisch Staatsblad
> Dikke truien modeshow in basisschool Dolfijn
> Valentijn in... Breendonk
> Mahler in de bib
> Nieuwe boiler voor de politie
> De wereld is een dorp in Heiende
> Multimuzikaal weekend op komst
> Vingerafdrukken tonen nu meteen wie je bent
> Ambiance in jeugdhuis T-Klub
> Jubileumwandeling in het Molsbroek
> Kraan op het voetpad
> Win: boek 'Flanders from the air' !
> Mooie opbrengst voor Vredeseilanden
> Den Avond weer succes
> Met zijn allen naar Den Avond
> Toneelgezelschap Heirbrug speelt 'Amaai mijn darmen'
> Braille mailen kan ook
> Laat je eens rondleiden in de bib
> Kamagurka is er nog

Archieven per maand:
| februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Lokeren blogt


  • Jean-Pierre De Lamper blogt over Lokeren.

    Jean-Pierre (°1956), uit Moerzeke, is al jarenlang een journalist in hart en nieren. Hij probeert telkens vooral een beeld te scheppen van de mensen en wat tussen hen leeft. Iedereen heeft zijn verhaal, zowel op het platteland als in de grootstad. Dat is het standpunt van waaruit hij telkens weer vertrekt.

Zoeken

Nieuws uit lokeren

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!