Home  Regio  melle  melle blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Melle?
Laat het weten aan:
Ann
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Muur in de Pontstraat valt 20 jaar na die van Berlijn!

Regiobutton_gr_vroegerennu_2 

Neen, ik heb de ludieke titel van dit artikel niet zelf bedacht! De eer komt toe aan Jan Olsen van het Gemeentelijk Museum en het Archief en Documentatiecentrum van Melle. Ik ging bij Jan te rade om te vragen of hij wist hoe lang de muur in de Pontstraat daar al stond. De buren in de Pontstraat beweerden dat de muur 200 jaar oud was, maar daar had ik mijn bedenkingen bij. En terecht, zo blijkt uit het antwoord van Jan Olsen:

'Wat de muur betreft in de Pontstraat, dat die 200 jaar oud zou zijn is voor mij een groot vraagteken, de woning is pas op de kadastrale kaart van P.C. Popp (circa 1850) ingetekend, op de Kabinetskaart van graaf de Ferraris (circa 1775) is nog geen woning ingetekend. Die 200 jaar moeten wellicht met een schepje zout genomen worden, uitsluitsel zou een onderzoek in het archief van het kadaster (te Gent) kunnen geven.

In 1989 viel de muur te Berlijn, in het zelfde jaar de muur van het klooster H.Hart, 20 jaar later deze in de Pontstraat.'

En hierbij de beloofde beelden van voor en na de 'val van de muur':

DSCN0329_292 

Pontstraatnieuw2 

De muur vormde een deel van de omheining van de tuin van familie Lorré (Kloosterstraat 55). Zij werden door de gemeente Melle onteigend en zijn over de gehele lengte van de Pontstraat een brede strook van hun tuin kwijt. Op deze plaats zullen parkeerplaatsen worden voorzien, die dwars op de rijrichting komen te liggen. Daardoor wordt de Pontstraat wel breder, maar door een ruimer voetpad aan de kant van de huizen en de dwarse parkeerplaatsen aan de overkant, zal het baanvak zelf niet zoveel breder worden.

Lees verder

Het Gemeentelijk Museum aan de Brusselsesteenweg

Regiobutton_gr_vroegerennu_2 

Gemeentehuis1902 Een foto uit 1902: links de gewezen onderwijzerswoonst, verbonden aan de toenmalige 'jongensschool', rechts het oud gemeentehuis, dat na verbouwing van een gedeelte van het schoolgebouw in 1886 door het gemeentebestuur in gebruik werd genomen tot 1970.

In de vroegere onderwijzerswoning huist momenteel het Gemeentelijk Archief en Documentatiecentrum. Het oude gemeentehuis werd na ingebruikname van het nieuwe gemeentehuis in 1970 beetje bij beetje omgevormd tot het Gemeentelijk Museum.

Gemeentehuisoud2  

Gemeentehuismuseumnieuw2 

Ook al denk je de auto's weg, het heeft toch wat van zijn charme en gratie verloren ...

De Geraardsbergsesteenweg in Gontrode

Regiobutton_gr_vroegerennu_2   

Deze week een 'vroeger en nu' van Gontrode. Bij deze oude prent van (naar we vermoeden) halverwege vorige eeuw, duurde het eventjes om ons te oriënteren en de juiste plaats te vinden waar de fotograaf destijds had gestaan om deze foto te nemen.

GontrodeVDBoud 

We stonden deze namiddag op (ongeveer) dezelfde plaats met het volgende resultaat:

GontrodeVDBnieuw 

Als herkenningspunt hadden we het huis met de trapjes aan de linker kant van de weg, in de bocht. Dit huis was eigendom van fruitkweker Joseph Van den Berghe (+1989) en zijn echtgenote Palmyra De Craecker (+1993), die later naast hun woning (op de hoek van de Meersstraat) een nieuw huis bouwden, waar ook hun zoon José later woonde en de appel- en perenboomgaarden verder beheerde tot zijn overlijden in januari 1998. De vader van Palmyra was lange tijd burgemeester van Gontrode, maar of het huis met de trapjes toen ook de burgemeesterswoning was, is mij niet bekend.

De Kloosterstraat vroeger en nu

Regiobutton_gr_vroegerennu_2 

Een beeld van de Kloosterstraat, zoals deze er in de tweede helft van de jaren 1930 uitzag. Aan de rechterkant zie je de (ondertussen gesloopte) gebouwen van het Heilig Hartklooster, waar nu de gebouwen van Woon- en Zorgcentrum Kanunnik Triest staan. De muur omheen het oude klooster werd afgebroken in 1989.

Kloosterstraatoud    

En zo ziet de Kloosterstraat er vandaag uit:

Kloosterstraatnieuw     

Oud en (bijna) nieuw: de Brusselsesteenweg

Regiobutton_gr_vroegerennu_2_2

BrusselsestwgwetterenHet is zoals in vele damesbladen: een rubriekje 'voor en na'. Hier betreft het eigenlijk 'voor en tijdens'. Als de werken beëindigd zijn, brengen we hier een bericht: 'voor, tijdens én na', beloofd!

De Brusselsesteenweg richting Wetteren is zo goed als klaar, het is enkel nog een kwestie van afwerken: bovenlaag gieten, wegmarkeringen, enz.

De foto links dateert van bijna dertig jaar geleden.

Oudnieuw2

In de andere richting (Gent) zijn de werken nog volop aan de gang en is elke doorgang onmogelijk:

Oudnieuw1_2

En zo zag dit er eind de jaren zestig (?) uit:

Brusselsestwggent 

Nu ligt alles er nog somber bij, modderig en uitgeregend.Wie naar Gent of naar de R4 wil rijden, moet heel wat extra kilometers afleggen.

Maar voor wat, hoort wat! We zijn benieuwd naar het resultaat!

Oudere berichten:
> Waalse leerlingen te gast bij SFI Melle
> Vier nieuwe interventievoertuigen voor de politie
> Niet vergeten: vanavond vergadering werkgroep FairTradeGemeente Melle!
> Oproep aan alle inwoners van Melle Vogelhoek
> Melle Vogelhoek: toneel in het Gildenhuis
> Wie wint, lacht!
> Vandaag topmatch damesvoetbal tweede klasse: Melle-Zultse
> Parket geeft robotfoto vrij van pedofiele verkrachter
> Tip: Haal je gratis boek af!
> Lieselot Bleyenberg staat op de tiende plaats Vlaamse verkiezingen
> Scampi's à volonté!
> Het Gemeentelijk Museum aan de Brusselsesteenweg
> Resultaten verkeerscontrole
> Viersprong-Land van Rode van start
> Davidsfonds Melle-Flora stelt voor: Op een Surfplank naar de Maan
> Parochiefeest in Melle Vogelhoek!
> Hebt u al uw gratis TMVW drinkwaterkaraf besteld?
> Infoavond KAV en KWB: Praten met je kind
> Vrijdag de dertiende is dikke truiendag
> Verbouwingen in Sint-Vincentiusschool Wezenstraat

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008

Melle blogt
  • Ann Braeckman en Linda De Geest bloggen over Melle.

    Ann (°1981) is verbonden aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar als freelancer voor de gemeente Melle en omstreken. Ze woonde 23 jaar in Beervelde, profiteert nu nog even van het wilde leven in Gent, maar droomt van een oude dag in haar hometown. Ze koerst er soms op los, houdt van lekker en veel eten en heeft een hekel aan mannen met sokken in sandalen, tenzij ze Daan of Tom Boonen heten....dan mag en kan alles!

    Linda (°1957) is een actieve oma, die part time werkt in de marketing- en reclamewereld. Ze houdt ervan haar familie en vrienden te verwennen, ze geniet van lekker koken en eten en drinkt graag een wijntje of een stevige pint! Ze is geboren en getogen in Heusden, maar woont nu al bijna dertig jaar in Melle, waar ze zich echt thuisvoelt. Van haar talrijke interesses zijn dit de belangrijkste : kleinkinderen, voetbal, astrologie én astronomie, schrijven, lezen, theater en samen met echtgenoot Ronny van het leven genieten.

Zoeken

Nieuws uit melle

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!