Home  Regio  nevele  nevele blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Nevele?
Laat het weten aan:
Olivier
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Het Nieuwsblad morgen in een nieuw jasje

Vanaf morgen steekt Het Nieuwsblad in een nieuw kleedje. De krant krijgt een complete facelift: duidelijker, kleurrijker en een nog betere gids voor alles wat rondom u leeft en bezighoudt.
Alles wat er leeft in Nevele en omgeving: u vindt eerst in Het Nieuwsblad, óók in de nieuwe versie. Vanaf morgen in de krantenwinkel.

Foto's uit de oude doos: De Markt

 

Op maandag blikken we eens terug op het verleden. Dat de markt van Nevele heel wat veranderingen heeft ondergaan, dat wisten we al, maar wellicht staat u ook versteld dat er in 100 jaar tijd zoveel is gewijzigd. Enkel het gebouw met vijf ramen en de grote poort naast het nieuwe complex 'De Roos', lijkt op beide foto's terug te komen.

De Markt   

De markt nieuw

BBC Hansbeke is basketkampioen!

Vorige week won BBC Hyundai Wille Hansbeke B de titel in het basket in Vierde Provinciale. Hun overwinning tegen Melle Vogelhoek zorgde ervoor dat ze vorige week al de champagne konden ontkurken en vandaag ontspannen konden spelen tegen de derde in de stand: Lede. Vooraf was er tijd voor een groepsfoto.

Basket Hansbeke 


Lees verder

Uw suggesties van slechte straten!

Banner slechtste straat 

Uit de suggesties die we tot hiertoe kregen noteerden we alvast: het Veldeken (een wateroverlast), de Poekstraat (wordt veel te snel gereden) en de vluchtheuvels in de Stationstraat in Landegem (volledig verzakt)

Reageer: Blijf uw suggesties insturen! Weet u een gevaarlijk punt liggen, een erbarmelijk wegdek, vreest u voor uw fiets wanneer u erdoor moet, voor uw kinderen als ze moeten oversteken ... Blijf uw suggesties insturen, al dan niet gestaafd met foto's, naar nevele@nieuwsblad.be

 

Gemeenteraadslid Luk De Gheest is de verenigingen uitleg verschuldigd

Gemeenteraadslid Luk De Gheest (SP.A) haalde op de vorige gemeenteraad ongemeen scherp uit naar het schepencollege omtrent de toekenning van projectsubsidies. "Deze vorm van culturele subsidies werden tijdens de vorige legislatuur ingevoerd om originele, culturele “projecten” van individuen of organisaties te ondersteunen. De toenmalige cultuurraad had hiervoor criteria opgesteld die ervoor zorgden dat er op een gezonde manier werd gepraat over het voorstel en er op een zo’n objectief mogelijke manier werd geëvalueerd. Tijdens de huidige legislatuur stellen wij vast dat er een loopje wordt genomen met het besteden van dit overheidsgeld en dat het er op lijkt dat het eerder een speelpotje is geworden om vriendendiensten te bewijzen. Niet echt kosjer om zo met het geld van de Nevelse belastingsbetaler om te springen."

De Gheest haalde vervolgens het voorbeeld aan van het kleinkunstproject 'Warmer dan ooit', een project van het Davidsfonds, de Gezinsbond en de Landelijke Gilde. De Gheest vroeg om die projectsubsidie te herroepen, omdat het volgens hem niet voldeed aan de criteria.

Dit is De Gheest zijn evaluatie:

"Het project scoort op de volgende criteria:

Stimuleren van pluralisme en samenwerking van verenigingen met verschillende filosofische achtergrond  (ONJUIST !)

Samenbrengen van verschillende groepen in de samenleving

Degelijk voorbereid en onderbouwd dossier

Open boekhouding (?)

Degelijke praktische voorbereiding

Verlieslatend project (?)"


De verenigingen voelden zich door De Gheest dan ook op het hart getrapt, maar De Gheest verfijnt nu zijn standpunt en stelt dat hij is verkeerd begrepen. Hij viseerde niet de verenigingen, maar het gemeentebestuur die volgens hem niet altijd even rechtlijning omgaan met de toekenning van de projectsubsidies. Hij maakte dan ook volgende brief over aan de verenigingen om dat kenbaar te maken:

Lees verder

Veegmachine: miskoop of goed initiatief?

Veegmachine  De gemeente wil een veeg- en zuigmachine aankopen om de straten proper te houden. een aantal oppositieraadsleden hebben daar hun bedenkingen bij, omdat de machine niet praktisch zal zijn want heel wat auto's zullen tijdelijk elders moeten parkeren. Bovendien hangt aan zo'n machine een flink prijskaartje: 150.000 euro, of omgerekend zo'n 6miljoen oude Belgische franken.

Reageer: Wat vindt u? Doet het gemeentebestuur een goede zaak met de aankoop of zet men beter extra personeel in om de straten proper te houden?

Wie herkent de foto, en wint een Nieuwsblad T-shirt?

Wie herkent deze deur nog? Wie het juiste antwoord weet, mag het mailen naar nevele@nieuwsblad.be en die maakt kans op een exclusief Nieuwsblad T-shirt.

Een tipje: Het gebouw is inmiddels gesloopt.


Afbeelding 006 

Vanavond gemeenteraad: de agenda

Vanavond is er om 20u gemeenteraad. De agenda hebben we pas laat gekregen en is ook nog niet op de site van de gemeente terug te vinden. Maar wie hem alsnog wil consulteren, kan die hieronder vinden.


Lees verder

Olaf Evrard (VB) 5de opvolger op 7 juni

 Olaf Evrard  Gemeenteraadslid Olaf Evrard (Vlaams Belang) zal op 7 juni deelnemen aan de Vlaamse verkiezingen. Hij staat op de vijfde plaats op de opvolgerslijst. Voorlopig is hij de enige Nevelaar die zal deelnemen aan de verkiezingen.

Schipdonkfietsers in het nieuw!

De Schipdonkfietsers hebben vandaag hun nieuwe uitrusting voorgesteld. De club Wielertoeristen, opgericht In 1974 door Irene Van de Walle en Fons Corvelein, telt vandaag de dag 70 leden. Daarvan reden er vandag op de eerste rit van het seizoen 48 mee: gezien het barre weer een enorm succes.

Het cement van de Schipdonkfietsers is dan ook 'Samen uit, samen thuis'.Elke zaterdag en zondag wordt er gereden voor het plezier, niet om elkaar eraf te rijden. Voorzitter Nic Foncke is dan ook blij met de groepsgeest. 'Tien jaar geleden telden we 45 leden, nu 70, een bewijs dat we het goed doen. Ons jongste lid is 16, de oudste actieve fietser in tussen al 77!' Toch is het niet meer zo dat net als 35 jaar geleden, de tochten verlopen van café naar café. Maar een pintje of hartversterkertje in het stamcafé, De Vischmyn, dat kan er achteraf altijd af.

Dit jaar trekt de club ook, rond Pinksteren voor vier dagen naar de Mont Ventoux. Zo willen ze net als velen dit jaar nu ook eens de reus van de Alpen bedwingen. Toc hebben de Schipdonkfietsers nog een wens: tot hiertoe is slecht een vrouw lid. 'En dat zouden we toch graag uitgebreid zien.' Voor wie geïnteresseerd is: vanaf 1000 km per jaar krijg je als lid een fles champagne, wie meer dan 3000km fietst, heeft zelfs recht op een magnum-fles. De benen scheren en als de bliksem op de fiets is dus de boodschap!


Schipdonkfietsers 

Fotospecial: de carnavalsstoet door de straten van Nevele

Gisteren trok door de straten van Nevele een kleurrijke Carnavalsstoet, een initiatief van de Gemeenteschool. jong en oud liepen verkleed door de straten. Een foto verscheen vandaag in de krant, wie op meer foto's wil zien kan likken op 'verder lezen' en wie weet herken je wel je dochter, zoon, kleindochter of kleinzoon in de stoet.

Carnaval 042


Lees verder

Het vergeten stuk van Cyriel Buysse

Wie de krant vandaag heeft gelezen, heeft ongetwijfeld de mooie dubbele pagina gezien over het leven en werk van Cyriel Buysse. Of het toeval is of niet, houden we in het midden, maar eindredactie zag wel dit stukje over het hoofd en vergat het te publiceren, en toch wilden we u dit net niet onthouden:

 

Dat Buysse in zijn tijd geen al te beste reputatie genoot, moge duidelijk wezen. Een relatie met Rosa Rooses springt af, onder meer onder druk van haar ouders. In een brief in 1892 (gepubliceerd in de Buysse-biografie van Joris Van Parys) aan Buysse laat ze duidelijk weten, dat ze afweet van zijn avontuurtjes: ‘Dat gij in Amerika hoegenaamd niks goed gedaan hebt. Slecht gedrag van ‘t begin tot het einde, niet genoeg hebbende aan blanke vrouwen, moest Gij er ook nog negressen bij hebben.’ en even verder ‘Nooit hebt ge kunnen werken, werken kent ge niet, daarom zoudt ge graag trouwen met iemand met geld.’ En toch, in de brief waar ze een punt zet achter hun relatie, laat ze blijken nog steeds veel respect voor hem te hebben. ‘Uwe brieven houd ik, later, als gij een groot man zult geworden zijn zal men ze drukken gelijk die van Multatuli.’

Op zoek naar de slechtste straat van Nevele!

Banner slechtste straat 

In welke straat struikelt u al alvorens een voet te hebben buiten gezet? Waar riskeert u de vier wielen van uw wagen te verliezen, in welke straat durft u niet eens buiten te komen uit angst om van de sokken te worden gereden of in waar moet de gemeente dringend werk van maken?  Stuur ons uw beelden door en wij publiceren ze op deze blog. Na verloop van tijd kan u bepalen welke straat in Nevele er het slechtst aan toe is.

Wij geven alvast het goede voorbeeld met de Paepestraat in Poesele die duidelijk dringend toe is aan een moderner wegdek.

Paepestraat 

Reageer: Stuur uw beelden of suggesties van uw slechtste straat naar nevele@nieuwsblad.be

Honderdjaren krijgen 'wall of Fame' in rustoord

100-jarigen 

Twaalf honderdjarigen heeft de gemeente de afgelopen 28 jaar gekend. Vanaf nu zijn ze voor eens en voor altijd vereeuwig in de wandelgangen van het rustoord ter Leenen in Nevele. Initiatiefnemer José Van Oost is blij met de realisatie van zijn jongste project. 'Ik ben er zeker dat dit voor veel mensen die hier wonen een aanmoediging is om later hier ook hun portret te zien hangen. En zeker is dat ik hier over 26 jaar -Van Oost wordt er in juni dit jaar 74- ook zal bij hangen.

Verkeershinder in omgeving Merendreesesteenweg

Tot en met vrijdag 6 maart is er wellicht verkeershinder in de Musschaverstraat en de Merendreesesteenweg. De stad Gent herstelt de kasseiverharding op de Merendreesesteenweg, waardoor het verkeer geregeld wordt met verkeerslichten en om beurten op één rijstrook langs de werf wordt geleid. In de Mosgaverstraat in Drongen en de Musschaverstraat in Landegem is er tijdens de werken eenrichtingsverkeer van de Musschaverstraat naar de Merendreesesteenweg toe.

Bijzitters gezocht voor het kiesbureau

Op 7 juni zijn er opnieuw verkiezingen. Naast het samenstellen van lijsten, hebben andere mensen kopzorgen vor het bemannen van stembureaus. Heel veel stembureaus raken immers niet aan het vereiste aantal bijzitters, waarbj de gekste uitvluchten worden gezocht. 

Reageer: Waarom wil u niet vrijwillig als bijzitter zetelen?

De KLJ wil er voor iedereen zijn

KLJ Nevele Kinderen uit kansarme gezinnnen, kunnen nu zonder problemen terecht bij de KLJ die een extra inspanning belooft te doen. 'Veel kinderen en jongeren uit kansarme gezinnen krijgen de kans niet om zich aan te sluiten bij een jeugdbeweging', verklaart Sven De Waele, hoofdleider van KLJ Nevele. 'KLJ Nevele vindt dat dit niet kan, en neem een duidelijk engagement op: onze KLJ staat open voor alle kinderen en jongeren! KLJ Nevele is een afdeling van KLJ, de Katholieke Landelijke Jeugd. Elke week komen wij met 200 leden tussen de 6 en de 20 jaar jong samen om ons een namiddag of een avond te amuseren. Wij vinden KLJ echt kei-tof en willen er dan ook voor zorgen dat alle kinderen en jongeren uit de buurt de kans krijgen om lid te worden bij onze KLJ.'

De KLJ heeft daarom een engagementsverklaring opgesteld. 

1. We laten iedereen weten dat onze KLJ-afdeling openstaat voor alle kinderen en jongeren van ons dorp.
2. We werven in alle wijken en buurten van ons dorp en doen dit op zoveel mogelijk manieren.
3. We zeggen elk jaar aan het OCMW dat onze afdeling openstaat voor alle kinderen en jongeren van Nevele. We laten daar ook onze contactgegevens en enkele folders achter.
4. We duiden in onze leidingsploeg/bestuursploeg een vertrouwensfiguur aan die instaat voor de contacten tussen de kansarme gezinnen en onze KLJ-afdeling.
5. We bekijken elk jaar hoeveel een werkjaar in totaal onze leden kost. We proberen deze prijs zo laag mogelijk te houden, om iedereen de kans te geven deel te nemen.
6. We houden het afdelingsshirt voor iedereen betaalbaar. Met deze inspanningen willen we de drempel voor kinderen en jongeren om bij KLJ Nevele te komen zo laag mogelijk houden, want zeg nu zelf… naar de jeugdbeweging gaan is toch een recht van elk kind?

Meer info is te verkrijgen bij Sander Van Daele (vertrouwensfiguur) 0498/85.82.81 Sven De Waele (volwassen begeleider) 0475/385.240.

Nevelse renners kunnen duwtje gebruiken

Rennermeetjesland2

Er loopt al een tijdje een poll waar kan gestemd worden voor de beste renner die het Meetjesland gekend heeft. Maar vooral de Nevelse renners zoals Walter, Willy en Eddy Planckaert of Rudy Dhaenens kunnen nog een duwtje in de rug gebruiken. Eddy staat met minder dan 5% van de stemmen nog op een ietwat verdienstelijke plaats, maar Willy staat voorlopig allerlaatste. Stemmen kan in de rechterkolom via www.nieuwsblad.be/nevele

Milieuraad geeft negatief advies voor windmolens

De milieuadviesraad heeft zich in de zitting van 26 januari van dit jaar negatief uitgesproken over de aanvraag voor het plaatsen van windmolens langs het kanaal Gent-Oostende.

In haar motivering lezen we: 'Dit bezwaar is gebaseerd op de waarde van het landschap, doorsneden door de kanalen. Vooreerst gaat het om een in grote mate ongerept en open landschap, met belangrijke natuur- en erfgoedwaarden in de onmiddellijke omgeving: de valleigebieden van het Vaardeken en de Oude Kale, de dorpskernen van Hansbeke en Merendree en uiteraard de directe omgeving van het kanaal zelf. Het kruispunt van Schipdonk met het kanaal Oostende-Gent is een zeer sterk landschapsbepalend gegeven, waarbij de rustige, stille landelijke omgeving een dominante factor is. Hierin passen grote structuren zoals windmolens niet , gezien de zeer grote visuele impact op het landschap en de landschapsbeleving door inwoners en recreanten (vooral fietsers en wandelaars). Naast het visuele aspect, speelt er ook een bezwaar vanuit natuurbehoud: langs het kanaal liggen een aantal landschappelijk waardevolle gebieden met nabestemming natuur of die binnenkort naar natuur zullen ontwikkeld worden (inrichtingsplan ontginningsputten ‘Kapel ter Durmen’ en ‘Lembeekstraatje’, opgemaakt door de VLM). Vooral naar vogels is een negatieve impact te verwachten. De milieuraad vindt dat de harde lijninfrastructuur van de E 40 zich veel beter leent tot een mogelijke inplanting van windmolens, temeer daar hier aansluiting kan gevonden worden bij de industriezone van Baarle-Drongen.'

Het algemene provinciaal plan om windmolens te plaatsen, maar wil de plaatsing langs het kanaal dus geschrapt zien.

Commissievoorzitter: ruzie binnen de meerderheid of storm in glas water?

Een gemeenteraadscommissie rond het ruimtelijk structuurplan begon dinsdagavond met een sisser. Schepen Johan Cornelis (Nieuw Nevele), wou de voorzittersrol waarnemen, tot de oppositie daar een punt van maakte dat raadslid Erik Van Huffel (Nieuw Nevele) was verkozen tot voorzitter. Van Huffel bleek echter het dossier van de vergadering door een foute communicatie niet te hebben gekregen. De oppositie hield voet bij stuk en eiste de verkozen voorzitter, wat uiteindelijk ook gebeurde. ‘Een stom in een glas water’, noemt de meerderheid het incident.

Maar Mia Pynaert (SP.A) en Olaf Evrard zagen het zo niet. Hun verslag is te lezen in het vervolg van dit bericht. 


Lees verder

Oudere berichten:
> Nevele Bruist stopt ermee!
> Wende dient geen bezwaar in tegen windmolens
> Waarom Gentenaars de slimste zijn
> Pwa en DCO Buren in top 5 werkgevers van Nevele
> De laatste 48uur
> Riolering Vosselare ten vroegste voor 2013
> 150 jaar Cyriel Buysse!
> Winnaars ballonwedstrijd brandweer
> Bedenkingen bij windmolens langs het kanaal
> Curieus maakt jacht op oude filmpjes
> Minister Keulen maakt geld vrij voor kerk van Landegem
> Roger Boone geeft na 11 jaar hamer door aan Ilbert Vervaeke
> Het avontuur van Lucas deel vier!
> Lucas krijgt een naamgenoot
> Het tweede deel van Lucas' avontuur nu on-line
> Lucas op TV!
> Wende bezoekt Velzeke en het Romeins museum
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt
> Fotospecial van Lucas' Populusproject in Senegal
> Het jaaroverzicht van Nevele (Deel 6: november-december)

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008

Nevele Blogt  • Olivier Scheir blogt over Nevele.

    Olivier Scheir (°1978) is kunsthistoricus van opleiding. Hij verzamelt maniakaal alles wat met Louis Paul Boon zou kunnen te maken hebben. Voort leest hij alles wat los en vast zit, in het bijzonder Buysse, Minne en Bukowski maar ook Aspe en Celine. In de wagen zijn Led Zeppelin, Bob Dylan en Pink Floyd zijn favoriete reisgezellen. Sinds hij enkele jaren geleden besefte dat hij Cédric Van Branteghem nooit zal kunnen kloppen op de 400m hing hij zijn atletiekschoenen aan de haak en geniet sindsdien geregeld van een goed glas bier of een rokerige whisky.

Zoeken

Nieuws uit nevele

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!