Home  Regio  sintlaureins  sintlaureins blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Laureins?
Laat het weten aan:
Emiel Tack
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Resultaten Verkeersveilige Dag in politiezone Meetjesland-Centrum

Voor de dertiende keer werd de Verkeerveilige Dag georganiseerd. Hiermee wordt de dramatische kettingbotsing herdacht die op 27 februari 1996 gebeurde op de E17 ter hoogte van Nazareth-Deinze-Kruishoutem. De actie spitst zich toe op snelheidscontroles, maar er wordt eveneens aandacht besteed aan andere verkeersovertredingen en strafrechterlijke inbreuken.

Verkeersveiligedag2 Er werd door alle 29 Oost-Vlaamse politiezones en de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen (op de autosnelwegen) deelgenomen aan de actie. 237 personeelsleden voerden controles uit tussen 6.30 uur en 20.00 uur.

In Oost-Vlaanderen werden 50.972 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. Er werden 2.035 (4%) overtredingen vastgesteld van chauffeurs die minder dan 10 km/u te snel reden, 984 (1,9%) overtreders reden meer dan 10 km/u te snel. Er werden tevens 578 ademtesten afgenomen waarvan 1,04% een strafbaar alcoholgehalte liet noteren.

In de politiezone Meetjesland-Centrum, waarbinnen Sint-Laureins zich situeert, werden 1.522 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. 131 chauffeurs maakten een overtreding waarbij ze minder dan 10 km/u te snel reden. 0 chauffeurs reden meer dan 10 km/u te snel. Hiermee ligt het percentage geverbaliseerden op 8,6%. Er werden geen rijbewijzen ingetrokken.

Munte krijgt riolering en nieuw wegdek

UIt gemeenteraad

De gemeenteraad van Sint-Laureins heeft het licht op groen gezet om de Munte in Watervliet te voorzien van een riolering en een nieuw wegdek. De straat is 150 meter lang en gemiddeld 3 meter breed. Door de beslissing kan nu een studiebureau aangesteld worden om de voorbereidingen voor de werken te treffen. 'Het wegdek moet heraangelegd worden' zegt schepen van Openbare Werken Rosa De Schepper. 'De riolering ligt achteraan de huizen en mondt uit in de gracht. Er moet eengescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd.' De rioleringswerken komen in aanmerking voor subsidiëring door de Vlaamse Milieu Maatschappij. De gemeente Sint-Laureins voorzag een som van 67.000 euro in haar budgetten voor 2009 om deze werken uit te voeren. De uitvoering wordt voorzien eind 2009, begin 2010.

Munte

Gemeenteraad in Sint-Laureins

UIt gemeenteraad

Volgende donderdag, 26 februari, komen de raadsleden opnieuw samen op het gemeente van Sint-Laureins. Het oogt een korte bijeekomst te worden. De raadsagenda omvat slechts een zestal items in de openbare zitting. Eén punt wordt besproken achter gesloten deuren. Sint-Laureins Blogt geeft ze u graag mee. De gemeenteraad vangt aan om 19.30 uur.

OPENBARE VERGADERING

1. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze voor de aankoop van: A) nadarwagen B) klepelmaaier C) twee schrobautomaten

2. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Recreatiegebieden' en onteigeningsplan. - Definitieve vaststelling

3. Uitvoeren wegen- en rioleringswerken in de Munte. - Principebeslissing

4. Imewo. - Kosteloze terbeschikkingstelling van perceel grond voor het plaatsen van een gascabine te 9982 Sint-Laureins, Brouwersweg

5. RESOC Meetjesland, Leiestreek en Schelde. - Aanwijzing gemeentelijke vertegenwoordiger

6. Cultuur. - Reglement voor betoelaging van culturele en socio-culturele verenigingen

BESLOTEN VERGADERING

7. Cultuur. - Aanstelling van de bestuursleden van het beheersorgaan van het gemeenschapscentrum: A) Vertegenwoordigers van de politieke fracties in de gemeenteraad volgens het principe van de evenredigheid B) Vertegenwoordigers van het cultureel adviesorgaan C) Vertegenwoordigers van de filosofische en ideologische strekkingen en gebruikers

Sint-Laurentiuskoor bevestigt in derde afdeling

Het Sint-Laurentiuskoor uit Sint-Laureins kijkt bijzonder tevreden terug naar het provinciaal tornooi voor koorzang. In het muziekconservatorium van Gent slaagde het vierstemming Sentse koor erin om zich in de derde afdeling te kwalificeren. Dirigent Aureel Heirman (foto) hebben de afgelopen maanden heel wat zweet gelaten om deze prestatie neer te zetten.

Uiteindelijk zijn ze in hun opzet geslaagd. Sint-Laureins Blogt wil de zingende bende dan ook een dikke proficiat toewensen. Naast meerstemmige liederen voor misvieringen, heeft het Sint-Laurentiuskoor een groot gamma aan meerstemmige profane liederen . Wie de vreugde van het samenzingen wil beleven, kan aansluiten bij het koor via contactpersoon Paul Coppens uit de Dorpsstraat 85 in Sint-Laureins (09-379.78.18). Op die manier hoopt de koorleiding de toekomst van het Sint-Laurentiuskoor veilig te stellen.

Koor

VIDEO: Kinderen fietsen met WTC Bentille op woensdagmiddag

Vereniging in de kijker

Vanaf volgende week woensdag, de eerste woensdag van de krokusvakantie, kunnen kinderen vanaf 8 jaar het plezier van het fietsen ontdekken met de Wielertoeristenclub van Bentille. Op de terreinen van Vlatex leren ze de knepen van het vak. Bij aankomst wordt er eerst wat losgefietst. Sint-Laureins Blogt was aanwezig bij de eerste fietsinitiatie die gegeven werd door Nobert Van de Keere en Eric Perreman.

'Er wordt helemaal niet gekoerst' vertellen de begeleiders. 'We leren de kinderen omgaan met hun fiets, hebben oog voor het verkeersreglement en werken aan het fietsen in groep.'

Hé fiets je mee ? gaat officieel van start op 25 februari 2009 en is volledig gratis. Samenkomst aan de weegbrug tegenover Vlatex in Bentille. Enige voorwaarde is dat de deelnemers aangesloten zijn bij WTC Bentille omwille van de verzekering. Informatie over het project kan je krijgen bij WTC-voorzitter Nobert Van de Keere, Gravenstraat 43 in Kaprijke (09-379.94.58 of via mail aan bernor@euphonynet.be )

Bekijk hier het filmpje.

Loop nooit meer verloren in de wijnafdeling

Wijnzolder logo 2

Voor wie het moe is om in de supermarkt telkens wijn te moeten kopen “op de tast”: er is een oplossing in de maak! De Wijnzolder in Sint-Laureins organiseert immers vanaf maandag 2 maart een cursus “Wijnwijs in de supermarkt”. In vijf lessen legt sommelier-conseil en wijnzot Paul Wallaert u uit hoe het wijnaanbod van Delhaize, Colruyt en andere GB’s in elkaar zit. Want geef toe: het is als leek geen pretje om de juiste wijn voor de juiste gelegenheid te vinden. Na vijf avonden grijpt u echter in de supermarkt moeiteloos naar wat u nodig heeft. Niet alleen de Franse wijnen komen aan bod, ook wat uit de nieuwe wereldwijnlanden naar hier komt, wordt op De Wijnzolder besproken en geproefd. En uiteraard wordt er ook over de combinatie met gerechten gesproken. De lessenreeks kost 125 euro, alles inbegrepen (wijnen, cursus, water, brood). Het aantal deelnemers is beperkt tot 12.

Wijnzolder  (Foto Paul Wallaert)

Volleyscholieren stunten in Assenede

Logo eekawa Groot feest bij de regionale scholieren van VBC Eekawa. Totaal onverwacht klopten de meisjes van de Kaprijkse volleybalclub het tweede geklasseerde Assenede. Een pad in de korf zo bleek achteraf , willen de Asseneedse jonge dames nog kampioen spelen dit seizoen. Met één wedstrijd meer gespeeld dan Jevo Maldegem en een achterstand van drie punten op de leider, kwam dit verlies wel heel slecht uit.

Het werd een bloedstollende wedstrijd in de Asseneedse sporthal aan de Leegstraat. De bezoekers begonnen verschrikkelijk slecht aan de wedstrijd. In minder dan geen tijd gingen ze de boot in. Assenede leek gewonnen spel te hebben toen het even later ook nog eens 2-0 werd. De scholierenploeg van Ruth Van de Velde – zelf speelster bij Assenede in de eerst ploeg -wilde echter van geen wijken weten. Met de moed der wanhoop gooiden ze zich in de strijd en begonnen aan de achterstand te knagen. Niet zonder succes overigens want de derde set haalden ze naar zich toe. De 27-29-cijfers zorgden meteen voor een vierde set. Ook daar moest het tweede geklasseerde Assenede het uit handen geven. Meteen moest een vijfde set uitsluitsel geven. Assenede bezweek volledig onder de druk en ging met 6-15 onderuit. De meisjes van Eekawa zetten zo een 2-0 situatie recht en konden na afloop een klein feestje bouwen.

Scholieren Eekawa

Het vertelgenootschap brengt "De Kermis"

Kermis Kermis is van alle tijden. Kermis staat nog steeds voor veel vertier, een hoop deugnieterij en bijzonder veel sterke verhalen. Het Vertelgenootschap brengt tijdens twee avondvullende vertelavonden herkenbare, leuke en ontroerende verhalen over de kermis. Het eerste kermislief, de kermiskoers, de eetfestijnen... ze komen allemaal aan bod. Laat je meevoeren naar de kermis. Geniet van de verhalen, doorspekt met live accordeonmuziek.

De eerste vertelavond vindt plaats op zondag 1 maart 2009 om 17 uur in de parochiezaal in Waterland-Oudeman. Alles wordt nog een keer overgedaan in de Drongengoedhoeve in Ursel op vrijdag 20 maart om 19.30 uur. De vertelavonden bijwonen kost 5 euro. Inschrijven is niet noodzakelijk. Info bij Mieke Timmerman op 09-379.78.37 of via mail op erfgoed@plattelandscentrum.be

Kinderopvang tijdelijk gesloten

Sinds enkele weken is de kinderopvang in St.-Margriete gesloten. Wij vonden het dan ook hoog tijd voor een gesprekje met de uitbaatster Evelien de Bouvre.

Hoe lang bestaat de kinderopvang al?

Kinderopvang in het algemeen bestaat al heel lang. Ikzelf ben ermee begonnen in juli 2005, dus bijna vier jaar lang. De opvang is momenteel gesloten.

Blijft dat zo?

Inderdaad, de opvang is tijdelijk drie maanden gesloten omdat ikzelf een tweede kindje verwacht. Ik ben dus in zwangerschapsverlof. Maar op drie mei is de opvang terug open en zijn alle kindjes terug welkom.

Vang jij alleen kinderen van St.-Margriete op?

Nee, ik vang kindjes op van overal, meestal van nabijgelegen gemeenten zoals St.-Laureins,Watervliet, Waterland-Oudeman,… ik heb zelfs een kindje uit Nederland.

Hoeveel kindjes mogen er komen?

Ik mag vier kindjes opvangen.

Hoe ben je erop gekomen om een opvang te openen?

Nadat ik een tijdje als bejaardenverzorgster heb gewerkt met een tijdelijk contract werd ik werkloos omdat het contract op z’n einde liep. Toen zag ik ergens een affiche hangen met een kindje erop waarbij geschreven stond:”Wil jij mijn onthaalmoeder worden?” Zo heb ik contact opgenomen met Kind en Gezin die mij doorstuurden naar de dienst landelijke kinderopvang. Na enkele gesprekken werd ik aanvaard en kon ik starten met de opvang van kindjes.

Wat vind je leuk aan het opvangen van kinderen?

Alles is leuk aan de opvang van kinderen. Je krijgt heel veel liefde van die kleine kereltjes. Dat de opvang tijdelijk gesloten is, is ook de buren niet ontgaan. Zo wist Anna, de overbuurvrouw ons te vertellen. “Ik mis de drukte ’s morgens en ’s avonds bij het brengen en afhalen van de kindjes. Het brengt een beetje leven in de brouwerij. Ik zal dan ook blij zijn als Evelien weer start.” JV

Frans vanaf de derde kleuterklas

100 Dit schooljaar zijn we op school gestart met initiatie Frans en dit vanaf de derde kleuterklas. Natuurlijk zijn dit geen lessen Frans zoals we ze kennen uit het vijfde en zesde leerjaar. Nee, het gaat er heel speels en prettig aan toe. Het is dan ook niet de bedoeling dat kinderen al vanaf de derde kleuterklas woordenschatlijstjes en grammaire gaan leren. Maar wat doen ze dan wel?

Wel, het allerbelangrijkste is dat de kinderen heel veel plezier beleven aan hun eerste contacten met de Franse taal. Kinderen zelfvertrouwen geven is heel belangrijk. Aangezien het een eerste contact is met een nieuwe taal is horen het belangrijkst. De kinderen krijgen volop de kans de nieuwe klanken te horen. Door de context begrijpen ze ook de grote lijnen van wat er gezegd wordt. En de kinderen krijgen heel wat kansen om zelf het woord te nemen.

Hoeveel tijd wordt er besteed aan deze lesjes? Een Frans moment duurt ongeveer een half uurtje. Bij de kleuters zelf iets korter. Zo’n moment verloopt ook volgens een vaste structuur. Eerst komt ‘Pistache’ de handpop te voorschijn. “Pistache spreekt alleen maar Frans”, komt Jolien snel tussenbeide. Spontaan begint ze te zingen: “Bonjour, tout va bien ce matin! Bonjour a tous mes copains…” We werken ongeveer vier tot vijf keer rond een thema. Daarbij gebruiken we heel wat materiaal: prentenboeken, een beeldwoordenboek, liedjes, kleurplaten, doe- blaadjes,… We maken ook veel gebruik van het digitaal bord.

Vinden de kinderen de Franse lesjes leuk? Ik denk het wel maar dat kan je best eens aan hen zelf vragen. Hier volgen enkele reacties van leerlingen: We zijn in de klas met Frans begonnen. Het gaat over een muis Pistache. Hij leert ons allemaal Frans. Wij vinden het heel leuk. Hij leert ons Frans uit een prentenboek, met de cd-rom en de cd. Wij leren ook al liedjes in het Frans. Jonathan.

101

Oudere berichten:
> Claudia Bonte (12) wint Junior Journalistwedstrijd
> Gratis naar Sicko in De Meet in Bentille
> Onverwachte sneeuwpret in het EPI in Sint-Laureins
> Opa en oma bezoeken het EPI aan de Rommelsweg
> Postcontainer Leemweg verdwijnt uit straatbeeld
> Sente Swingt
> Uw mening : waar rijden auto's te snel in Sint-Laureins ?
> De Warande wil Groentenrestaurant 2009 worden
> Barslechte wegen gezocht
> Gemeenteraad in Sint-Laureins
> Willems 104de in openingscriterium in Adelaide
> Infrastructuurwerken tussen Peperstraat en Kerselaar
> Vanaf morgen alles over vastgoed in de regio
> Eekawa-scholieren nipt onderuit
> Christa en Romain 25 jaar in gemeentelijke dienst
> Frederik Willems van start in Australië
> Een laatste streepje wintermoois uit Sint-Laureins
> Nagenieten met moois uit Sente
> Watervliet in het wit
> Gezocht: winterbeelden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | juli 2008

Sint-Laureins blogt

  • Emiel Tack blogt over Sint-Laureins.

    Emiel (°1962) is van opleiding onderwijzer maar heeft algauw voor een journalistieke carrière gekozen. Hij is vader van Julie en echtgenoot van Carine. In zijn vrije tijd is hij medeorganisator van Jeugdcup Jonge Voetballer en geeft hij les aan scheidsrechters in het Meetjesland. Hij houdt van lekker eten en geniet van een goed glas wijn.

Zoeken

Nieuws uit sintlaureins

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!