Home  Regio  sintlaureins  sintlaureins blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Laureins?
Laat het weten aan:
Emiel Tack
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Diamant voor Roger en Irène

Roger Saelaert en Irène Van Hecke uit Watervliet vierden hun diamanten huwelijksfeest. 65 jaar al delen ze lief en leed met elkaar. Voor de gelegenheid kwam zowat het voltallige schepencollege onder aanvoering van burgemeester Annick Willems naar de Molenstraat afgezakt.

Naast een prachtig fotoalbum, een schitterende wijnkaraf en een paar bijpassende glazen met de naam van de jubilarissen in gegraveerd, had de burgemeester ook nog een kleine quiz meegebracht. Wie de getuigen geweest waren voor 65 jaar? Een vraag waar Roger geen seconde moest over nadenken. ‘Ademar Boelens en Clement Van Wassenhove’ klonk het vastberaden.

Roger mag dan al 83 zijn, hij is nog immer actief in de gemeente. ‘Ik doe elke dag de kerk open en dicht en speel koster wanneer er huwelijken, begrafenissen of misvieringen zijn’ vertelt de jubilaris. ‘Ik moet mensen om me heen hebben. Anders voel ik me niet goed.’ Roger heeft er een afwisselende beroepscarrière op zitten. ‘Mijn vader werkte eerst als boer’ vertelt enige zoon Johan. ‘Later was hij een poosje facteur terwijl hij zijn carrière in Dow afsloot. Vroeger woonden ze op het Mollekot in Watervliet. Meteen ook de reden waarom ze door de kleinkinderen pepe en meme Mollekot worden genoemd. Vader is ook nog heel actief in de moestuin.’ Zowel Roger als Irène zijn geboren en getogen Watervlietenaren. ‘Wij hopen dat jullie over vijf jaar nog eens kunnen of willen terugkeren’ gaf het koppel mee aan het aanwezige schepencollege. Even later knalden de kurken en werden de hapjes te voorschijn getoverdRoger . (foto Michel Moens)

Resultaten Verkeersveilige Dag in politiezone Meetjesland-Centrum

Voor de dertiende keer werd de Verkeerveilige Dag georganiseerd. Hiermee wordt de dramatische kettingbotsing herdacht die op 27 februari 1996 gebeurde op de E17 ter hoogte van Nazareth-Deinze-Kruishoutem. De actie spitst zich toe op snelheidscontroles, maar er wordt eveneens aandacht besteed aan andere verkeersovertredingen en strafrechterlijke inbreuken.

Verkeersveiligedag2 Er werd door alle 29 Oost-Vlaamse politiezones en de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen (op de autosnelwegen) deelgenomen aan de actie. 237 personeelsleden voerden controles uit tussen 6.30 uur en 20.00 uur.

In Oost-Vlaanderen werden 50.972 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. Er werden 2.035 (4%) overtredingen vastgesteld van chauffeurs die minder dan 10 km/u te snel reden, 984 (1,9%) overtreders reden meer dan 10 km/u te snel. Er werden tevens 578 ademtesten afgenomen waarvan 1,04% een strafbaar alcoholgehalte liet noteren.

In de politiezone Meetjesland-Centrum, waarbinnen Sint-Laureins zich situeert, werden 1.522 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. 131 chauffeurs maakten een overtreding waarbij ze minder dan 10 km/u te snel reden. 0 chauffeurs reden meer dan 10 km/u te snel. Hiermee ligt het percentage geverbaliseerden op 8,6%. Er werden geen rijbewijzen ingetrokken.

Munte krijgt riolering en nieuw wegdek

UIt gemeenteraad

De gemeenteraad van Sint-Laureins heeft het licht op groen gezet om de Munte in Watervliet te voorzien van een riolering en een nieuw wegdek. De straat is 150 meter lang en gemiddeld 3 meter breed. Door de beslissing kan nu een studiebureau aangesteld worden om de voorbereidingen voor de werken te treffen. 'Het wegdek moet heraangelegd worden' zegt schepen van Openbare Werken Rosa De Schepper. 'De riolering ligt achteraan de huizen en mondt uit in de gracht. Er moet eengescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd.' De rioleringswerken komen in aanmerking voor subsidiëring door de Vlaamse Milieu Maatschappij. De gemeente Sint-Laureins voorzag een som van 67.000 euro in haar budgetten voor 2009 om deze werken uit te voeren. De uitvoering wordt voorzien eind 2009, begin 2010.

Munte

Gemeenteraad in Sint-Laureins

UIt gemeenteraad

Volgende donderdag, 26 februari, komen de raadsleden opnieuw samen op het gemeente van Sint-Laureins. Het oogt een korte bijeekomst te worden. De raadsagenda omvat slechts een zestal items in de openbare zitting. Eén punt wordt besproken achter gesloten deuren. Sint-Laureins Blogt geeft ze u graag mee. De gemeenteraad vangt aan om 19.30 uur.

OPENBARE VERGADERING

1. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze voor de aankoop van: A) nadarwagen B) klepelmaaier C) twee schrobautomaten

2. Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Recreatiegebieden' en onteigeningsplan. - Definitieve vaststelling

3. Uitvoeren wegen- en rioleringswerken in de Munte. - Principebeslissing

4. Imewo. - Kosteloze terbeschikkingstelling van perceel grond voor het plaatsen van een gascabine te 9982 Sint-Laureins, Brouwersweg

5. RESOC Meetjesland, Leiestreek en Schelde. - Aanwijzing gemeentelijke vertegenwoordiger

6. Cultuur. - Reglement voor betoelaging van culturele en socio-culturele verenigingen

BESLOTEN VERGADERING

7. Cultuur. - Aanstelling van de bestuursleden van het beheersorgaan van het gemeenschapscentrum: A) Vertegenwoordigers van de politieke fracties in de gemeenteraad volgens het principe van de evenredigheid B) Vertegenwoordigers van het cultureel adviesorgaan C) Vertegenwoordigers van de filosofische en ideologische strekkingen en gebruikers

Sint-Laurentiuskoor bevestigt in derde afdeling

Het Sint-Laurentiuskoor uit Sint-Laureins kijkt bijzonder tevreden terug naar het provinciaal tornooi voor koorzang. In het muziekconservatorium van Gent slaagde het vierstemming Sentse koor erin om zich in de derde afdeling te kwalificeren. Dirigent Aureel Heirman (foto) hebben de afgelopen maanden heel wat zweet gelaten om deze prestatie neer te zetten.

Uiteindelijk zijn ze in hun opzet geslaagd. Sint-Laureins Blogt wil de zingende bende dan ook een dikke proficiat toewensen. Naast meerstemmige liederen voor misvieringen, heeft het Sint-Laurentiuskoor een groot gamma aan meerstemmige profane liederen . Wie de vreugde van het samenzingen wil beleven, kan aansluiten bij het koor via contactpersoon Paul Coppens uit de Dorpsstraat 85 in Sint-Laureins (09-379.78.18). Op die manier hoopt de koorleiding de toekomst van het Sint-Laurentiuskoor veilig te stellen.

Koor

VIDEO: Kinderen fietsen met WTC Bentille op woensdagmiddag

Vereniging in de kijker

Vanaf volgende week woensdag, de eerste woensdag van de krokusvakantie, kunnen kinderen vanaf 8 jaar het plezier van het fietsen ontdekken met de Wielertoeristenclub van Bentille. Op de terreinen van Vlatex leren ze de knepen van het vak. Bij aankomst wordt er eerst wat losgefietst. Sint-Laureins Blogt was aanwezig bij de eerste fietsinitiatie die gegeven werd door Nobert Van de Keere en Eric Perreman.

'Er wordt helemaal niet gekoerst' vertellen de begeleiders. 'We leren de kinderen omgaan met hun fiets, hebben oog voor het verkeersreglement en werken aan het fietsen in groep.'

Hé fiets je mee ? gaat officieel van start op 25 februari 2009 en is volledig gratis. Samenkomst aan de weegbrug tegenover Vlatex in Bentille. Enige voorwaarde is dat de deelnemers aangesloten zijn bij WTC Bentille omwille van de verzekering. Informatie over het project kan je krijgen bij WTC-voorzitter Nobert Van de Keere, Gravenstraat 43 in Kaprijke (09-379.94.58 of via mail aan bernor@euphonynet.be )

Bekijk hier het filmpje.

Loop nooit meer verloren in de wijnafdeling

Wijnzolder logo 2

Voor wie het moe is om in de supermarkt telkens wijn te moeten kopen “op de tast”: er is een oplossing in de maak! De Wijnzolder in Sint-Laureins organiseert immers vanaf maandag 2 maart een cursus “Wijnwijs in de supermarkt”. In vijf lessen legt sommelier-conseil en wijnzot Paul Wallaert u uit hoe het wijnaanbod van Delhaize, Colruyt en andere GB’s in elkaar zit. Want geef toe: het is als leek geen pretje om de juiste wijn voor de juiste gelegenheid te vinden. Na vijf avonden grijpt u echter in de supermarkt moeiteloos naar wat u nodig heeft. Niet alleen de Franse wijnen komen aan bod, ook wat uit de nieuwe wereldwijnlanden naar hier komt, wordt op De Wijnzolder besproken en geproefd. En uiteraard wordt er ook over de combinatie met gerechten gesproken. De lessenreeks kost 125 euro, alles inbegrepen (wijnen, cursus, water, brood). Het aantal deelnemers is beperkt tot 12.

Wijnzolder  (Foto Paul Wallaert)

Volleyscholieren stunten in Assenede

Logo eekawa Groot feest bij de regionale scholieren van VBC Eekawa. Totaal onverwacht klopten de meisjes van de Kaprijkse volleybalclub het tweede geklasseerde Assenede. Een pad in de korf zo bleek achteraf , willen de Asseneedse jonge dames nog kampioen spelen dit seizoen. Met één wedstrijd meer gespeeld dan Jevo Maldegem en een achterstand van drie punten op de leider, kwam dit verlies wel heel slecht uit.

Het werd een bloedstollende wedstrijd in de Asseneedse sporthal aan de Leegstraat. De bezoekers begonnen verschrikkelijk slecht aan de wedstrijd. In minder dan geen tijd gingen ze de boot in. Assenede leek gewonnen spel te hebben toen het even later ook nog eens 2-0 werd. De scholierenploeg van Ruth Van de Velde – zelf speelster bij Assenede in de eerst ploeg -wilde echter van geen wijken weten. Met de moed der wanhoop gooiden ze zich in de strijd en begonnen aan de achterstand te knagen. Niet zonder succes overigens want de derde set haalden ze naar zich toe. De 27-29-cijfers zorgden meteen voor een vierde set. Ook daar moest het tweede geklasseerde Assenede het uit handen geven. Meteen moest een vijfde set uitsluitsel geven. Assenede bezweek volledig onder de druk en ging met 6-15 onderuit. De meisjes van Eekawa zetten zo een 2-0 situatie recht en konden na afloop een klein feestje bouwen.

Scholieren Eekawa

Het vertelgenootschap brengt "De Kermis"

Kermis Kermis is van alle tijden. Kermis staat nog steeds voor veel vertier, een hoop deugnieterij en bijzonder veel sterke verhalen. Het Vertelgenootschap brengt tijdens twee avondvullende vertelavonden herkenbare, leuke en ontroerende verhalen over de kermis. Het eerste kermislief, de kermiskoers, de eetfestijnen... ze komen allemaal aan bod. Laat je meevoeren naar de kermis. Geniet van de verhalen, doorspekt met live accordeonmuziek.

De eerste vertelavond vindt plaats op zondag 1 maart 2009 om 17 uur in de parochiezaal in Waterland-Oudeman. Alles wordt nog een keer overgedaan in de Drongengoedhoeve in Ursel op vrijdag 20 maart om 19.30 uur. De vertelavonden bijwonen kost 5 euro. Inschrijven is niet noodzakelijk. Info bij Mieke Timmerman op 09-379.78.37 of via mail op erfgoed@plattelandscentrum.be

Kinderopvang tijdelijk gesloten

Sinds enkele weken is de kinderopvang in St.-Margriete gesloten. Wij vonden het dan ook hoog tijd voor een gesprekje met de uitbaatster Evelien de Bouvre.

Hoe lang bestaat de kinderopvang al?

Kinderopvang in het algemeen bestaat al heel lang. Ikzelf ben ermee begonnen in juli 2005, dus bijna vier jaar lang. De opvang is momenteel gesloten.

Blijft dat zo?

Inderdaad, de opvang is tijdelijk drie maanden gesloten omdat ikzelf een tweede kindje verwacht. Ik ben dus in zwangerschapsverlof. Maar op drie mei is de opvang terug open en zijn alle kindjes terug welkom.

Vang jij alleen kinderen van St.-Margriete op?

Nee, ik vang kindjes op van overal, meestal van nabijgelegen gemeenten zoals St.-Laureins,Watervliet, Waterland-Oudeman,… ik heb zelfs een kindje uit Nederland.

Hoeveel kindjes mogen er komen?

Ik mag vier kindjes opvangen.

Hoe ben je erop gekomen om een opvang te openen?

Nadat ik een tijdje als bejaardenverzorgster heb gewerkt met een tijdelijk contract werd ik werkloos omdat het contract op z’n einde liep. Toen zag ik ergens een affiche hangen met een kindje erop waarbij geschreven stond:”Wil jij mijn onthaalmoeder worden?” Zo heb ik contact opgenomen met Kind en Gezin die mij doorstuurden naar de dienst landelijke kinderopvang. Na enkele gesprekken werd ik aanvaard en kon ik starten met de opvang van kindjes.

Wat vind je leuk aan het opvangen van kinderen?

Alles is leuk aan de opvang van kinderen. Je krijgt heel veel liefde van die kleine kereltjes. Dat de opvang tijdelijk gesloten is, is ook de buren niet ontgaan. Zo wist Anna, de overbuurvrouw ons te vertellen. “Ik mis de drukte ’s morgens en ’s avonds bij het brengen en afhalen van de kindjes. Het brengt een beetje leven in de brouwerij. Ik zal dan ook blij zijn als Evelien weer start.” JV

Frans vanaf de derde kleuterklas

100 Dit schooljaar zijn we op school gestart met initiatie Frans en dit vanaf de derde kleuterklas. Natuurlijk zijn dit geen lessen Frans zoals we ze kennen uit het vijfde en zesde leerjaar. Nee, het gaat er heel speels en prettig aan toe. Het is dan ook niet de bedoeling dat kinderen al vanaf de derde kleuterklas woordenschatlijstjes en grammaire gaan leren. Maar wat doen ze dan wel?

Wel, het allerbelangrijkste is dat de kinderen heel veel plezier beleven aan hun eerste contacten met de Franse taal. Kinderen zelfvertrouwen geven is heel belangrijk. Aangezien het een eerste contact is met een nieuwe taal is horen het belangrijkst. De kinderen krijgen volop de kans de nieuwe klanken te horen. Door de context begrijpen ze ook de grote lijnen van wat er gezegd wordt. En de kinderen krijgen heel wat kansen om zelf het woord te nemen.

Hoeveel tijd wordt er besteed aan deze lesjes? Een Frans moment duurt ongeveer een half uurtje. Bij de kleuters zelf iets korter. Zo’n moment verloopt ook volgens een vaste structuur. Eerst komt ‘Pistache’ de handpop te voorschijn. “Pistache spreekt alleen maar Frans”, komt Jolien snel tussenbeide. Spontaan begint ze te zingen: “Bonjour, tout va bien ce matin! Bonjour a tous mes copains…” We werken ongeveer vier tot vijf keer rond een thema. Daarbij gebruiken we heel wat materiaal: prentenboeken, een beeldwoordenboek, liedjes, kleurplaten, doe- blaadjes,… We maken ook veel gebruik van het digitaal bord.

Vinden de kinderen de Franse lesjes leuk? Ik denk het wel maar dat kan je best eens aan hen zelf vragen. Hier volgen enkele reacties van leerlingen: We zijn in de klas met Frans begonnen. Het gaat over een muis Pistache. Hij leert ons allemaal Frans. Wij vinden het heel leuk. Hij leert ons Frans uit een prentenboek, met de cd-rom en de cd. Wij leren ook al liedjes in het Frans. Jonathan.

101

Al-BoekSoek licht tipje van de sluier op

Boeksoek Vandaag gingen de leerlingen van de tweede en derde graad naar de bibliotheek in het kader van de komende jeugdboekenweek. Het thema van de tentoonstelling is ‘Marokko en Turkije in jeugdboeken. We werden er door een mijnheer en mevrouw ontvangen. We moesten onze schoenen uitdoen en Marokkaanse pantoffels aantrekken. Die pantoffels zijn helemaal anders dan de onze.

e mochten in een tent gaan zitten en de mevrouw las voor uit het boek Ravenhaar van Do van Ranst. Het boek ging over een meisje, Fatima, dat uit Turkije kwam. Ze droeg een hoofddoek. Haar klasgenoten wilden haar wel eens zien zonder hoofddoek en op den duur gaf ze toe en trok ze haar hoofddoek uit. Ze had mooie lange haren en daarom noemden ze haar vanaf dan Ravenhaar. Na het voorlezen werden we in groepjes verdeeld. Per groepje moesten we een tasje uit een reistas nemen. Er zaten wel 10 verschillende tasjes in. In het tasje zaten fiches met vragen en ook telkens één voorwerp. De vragen moesten we beantwoorden op een speciaal blad. De antwoorden moesten we opzoeken in de zaal waar oranje kastjes, fotoluiken en de tent met vitrinekasten stonden.

De vragen gingen over de cultuur van Marokko en Turkije, hun eten, hun kledij en over van alles en nog wat. De tijd was om nog voor we de vragen af hadden. Enkele leerlingen mochten ook nog in het gastenboek schrijven. Op school mochten we nog wat napraten en de juf heeft beloofd om tijdens de jeugdboekenweek een Marokkaanse dag te organiseren met henna, couscous, tajine en nog veel meer. IG - RB

Reynaertbeelden van Sint-Margriete in de kijker

Beeld1 In St.-Margriete staan er twee standbeelden van Reynaert de Vos, Cuarde Cuwaart en Reynaert voor de troon van koning Nobel. Reynaert de Vos is een oud verhaal geschreven door ene Willem, van wie we de achternaam niet kennen, in het jaar 1260. De beelden maken deel uit van de Sentse Reynaertroute.

Deze route ligt verspreid over Groot St.-Laureins en is 32 km lang. De meeste beelden zijn gemaakt door Chris Ferket. Het beeld van Cuarde Cuwaart staat bij de weegbrug in St.-Margriete en Reynaert voor de troon van koning Nobel staat aan het kerkplein. Het standbeeld van Cuarde Cuwaart is gemaakt uit keien en brons. Het verhaal bij het beeld gaat over koning Nobel die niets geloofd over de verborgen schat in Kriekkeputte. Reynaert liet Cuarde voor koning Nobel komen om voor hem te liegen. De koning geloofde Cuarde en dus ook Reynaert.

Het andere beeld is een bas-reliëf gemaakt uit rode graniet uit India. Dit beeld vertelt het verhaal van Reynaert die op een dag heel veel streken uithaalde. Bruin de beer moest Reynaert halen maar Reynaert lokte de beer met honing en toen zat hij vast in een spleet. Toen stuurde de koning Tibeert de kater maar die kwam ook met lege handen thuis. Uiteindelijk lukte het Grimbeert de das om Reynaert voor de troon te brengen. Reynaert moest alle commentaar van de bewoners horen. Het verhaal van Reynaert is een dierenverhaal maar elk dier heeft een aantal zeer menselijke trekken. Je zou dus kunnen stellen dat het verhaal over mensen gaat. (RB - IG)

Beeld2

Muzische vakken anders bekeken

In januari maakten we met de klas een uitstap naar Gent.  In de voormiddag zijn we naar de Bijloke gegaan. Dat is een oud gebouw maar wel heel erg mooi. Natuurlijk heeft men sommige delen van het gebouw vernieuwd en heeft men bijgebouwd in een heel moderne stijl, maar de concertzaal waar wij naartoe gingen is heel authentiek. Je kan er nog steeds de mooie oude gewelven bewonderen.

 

In de concertzaal woonden we een oorcollege bij, dit is voorstelling met klassieke muziek. Die voorstelling werd gebracht door de Filharmonie. Dit gezelschap telt maar liefst 80 muzikanten en ze speelden onder leiding van de Gentse dirigent Philippe Herreweghe.

 

De voorstelling ging over Billy the Kid en Black Jack, twee cowboys die goed bevriend waren maar op hetzelfde meisje verliefd werden. Daardoor kregen ze ruzie en werd Billy the Kid een bandiet. Een tijdje later werd Black Jack sheriff en moest hij Billy the Kid vangen.

 

Het was een leuke voorstelling met die muziek maar de grapjes die de cowboys maakten tijdens de voorstelling waren niet altijd geslaagd.

Zo’n oorcollege is toch wel speciaal en zeker een aanrader.

 

Daarna zijn we naar het Designmuseum geweest om er vazen te bestuderen. Je had ze echt in allerlei maten, kleuren en vormen. We kregen van een gids een mooie rondleiding en we kregen ook uitleg over de vazen. Zo was er bijvoorbeeld een fopvaas: een vaas waar je geen bloemen in kan doen. Je hebt een nek en daaronder krijg je de buik en soms heb je ook wel eens armen aan de vaas en dan komt de voet. Er stonden ook milieuvriendelijke vazen, die waren gemaakt van petflessen.

 

We mochten ook zelf een vaas ontwerpen. En we mochten hem zelf een kleurtje geven. Later mochten we die vaas in de klas namaken in papier maché. Ze zijn echt mooi geworden maar sommige zijn nog niet af.

                                                                                           MH - JF

 

P2100125

Vanaf heden praktijk voor kleine huisdieren in Sint-Margriete

Onlangs vonden de inwoners van St.-Margriete een visitekaartje in hun brievenbus. Daarop stond te lezen: Dierenarts Valentine de Causmaecker – kleine huisdieren.

Nieuwsgierig als we zijn trokken we naar Valentine en stelden haar enkele vragen.

Welke studies heb je gevolgd om dierenarts te worden?

In het middelbaar volgde ik wiskunde wetenschappen. Vooral de wetenschappen zoals chemie, biologie en fysica zijn heel belangrijk.

Daarna volgde ik 6 jaar dierengeneeskunde en daarna nog 1 specialisatiejaar in de dierenkliniek in Merelbeke.

Wat houdt kleine huisdieren in?

Honden, poezen, konijnen, cavia’s en vogels.

Waarom heb je alleen voor kleine huisdieren gekozen?

In het voorlaatste jaar moesten we een keuze maken tussen kleine huisdieren – varkens en kippen – paarden of koeien.

Ik voelde mij het meest aangetrokken tot kleine huisdieren. Ik heb een grote voorliefde voor honden en poezen. Bij paarden is er weinig werkzekerheid en ik zag mezelf niet zo snel als vrouw bij de koeien werken. Veel boeren hebben nog steeds weinig vertrouwen in een vrouwelijke dierenarts.

Word je wel eens gebeten door een angstig dier?

Dat gebeurt zeker. Bij honden maken we gebruik van een muilband als we in de omgeving van de kop moeten werken. Bij poezen ligt dat iets moeilijker. Daar is het gewoon opletten geblazen.

Breng je ook chips aan bij dieren?

Ja, dat is belangrijk, als dieren verloren lopen. Vroeger brachten we enkel chips aan bij honden. Dat is verplicht. Nu gebeurt het ook meer en meer bij poezen.

Hoe ben je erop gekomen om in St.-Margriete een praktijk te openen?

Ik ben afkomstig van St.-Margriete. De mensen kennen mij en veel mensen hadden mij al eens vrijblijvend gevraagd.

In Groot St.-Laureins is er bovendien geen enkele andere praktijk voor kleine huisdieren.

Werk je alleen?

In St.-Margriete wel maar daarnaast werk ik ook in een groepspraktijk in Dendermonde. Die praktijk bestaat uit 4 dierenartsen en 1 assistente.

Wat zijn de openingsuren van je praktijk hier in St.-Margriete?

Voorlopig werk ik hier enkel op afspraak. Ik heb ook geen wachtzaal.

Werk je ook aan huis?

Ja, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Je hebt niet altijd het nodige materiaal bij de hand. Soms gebeurt het dat ik het dier dan meeneem naar mijn praktijk.

Wat zijn de leuke dingen aan je beroep?

Het werk is zeer afwisselend. Je krijgt veel vriendschap van de dieren, een lik in het gezicht. Je krijgt vaak de kans om te opereren en dat doe ik graag.

Mensen zijn ook dankbaar als het goed komt met hun huisdier.

Wou je altijd al dierenarts worden?

Ik wist al vroeg dat ik iets in de medische sector wou doen: dokter, verpleegster,… Maar het idee om dierenarts te worden kwam pas toen ik een jaar of 16 was.

Wat herinner je je nog van je lagere schooltijd in St.-Margriete?

We moesten veel zelfstandig werken maar voor het middelbaar was dat een goede voorbereiding.

Veel mensen vonden het ook raar dat we met drie leerjaren samen zaten.

De betrokkenheid van de ouders was ook zeer groot, er heerste een familiale sfeer. Zeer uniek was dat we reeds Frans kregen in het vierde leerjaar en we hadden toen reeds 2 computers in de klas. In die tijd was dat heel speciaal.

De school was zijn tijd vooruit.

En dat is de school nu nog steeds. Elke klas is voorzien van een digitaal bord, de klassen beschikken over meerdere computers, kinderen krijgen initiatie Frans vanaf de derde kleuterklas,…

Dank u wel voor het boeiende gesprek.

                                                  CvdN

 

P2040054

Gezellige drukte in de kleuterklassen

Tijdens de vakantie was het alle hens aan dek want door het toenemende  aantal kleuters groeide de nood aan een extra kleuterklas. Onze school beschikt nu dus over twee kleuterklassen, allebei in een frisse nieuwe kleur gestoken. Meestal gonst het er van bedrijvigheid en daarom gingen we eens een kijkje nemen om te zien wat er allemaal gebeurt.

 

We mochten een lesje schrijfdans bijwonen. Dat kregen wij vroeger niet. Schrijfdans is een unieke schrijf- en bewegingsmethode om kinderen vlot, vloeiend en veerkrachtig te leren schrijven. De kinderen maken allerlei bewegingen op muziek: eerst in de lucht, heel groot, daarna op een groot blad en in een volgende stap in het klein.

 

De juf vertelt ook dat ze regelmatig kleutermassage geeft. Daarbij masseren de kleuters elkaar. Dat doen ze om te leren om even rustig te worden. En om het lichaam beter te leren kennen. Ze leren ook vlotter met de anderen omgaan.

Maar dan komt juf An de derde kleuterklas halen. Ze mogen mee naar de klas van 1-2-3. Elke vrijdagnamiddag sluit de derde kleuterklas aan bij het hoekenwerk van juf An. Voor hen voorziet ze dan speciale opdrachten in een doorschuifsysteem: handvaardigheid, boekjes maken,…

Ook op dinsdagnamiddag mogen de oudste kleuters naar juf An. Dan wordt er in het bijzonder gewerkt op de brug van kleuter naar 1ste leerjaar. De kleuters krijgen dan opdrachtjes ter voorbereiding op het eerste leerjaar: voorbereidend lezen, rekenen, schrijven,…

Nog iets wat wij vroeger niet kregen is initiatie Frans. Daarvoor moesten wij wachten tot we in het vijfde zaten. Nu leren de kleuters al versjes en liedjes in het Frans. Maar… hierover lees je meer in de loop van de week.

                                                                       SdR – DdK – MvH - LvP   

 

P2030008  

P2060085       

Dinsdagmiddag kaartnamiddag in parochiezaal

We hebben vandaag een kijkje genomen in de parochiezaal van onze gemeente. Het is hier elke dinsdag een drukte van jewelste. Dinsdagnamiddag is namelijk kaartnamiddag. Toch mochten we de kaarters eventjes storen voor een kort interview.

Hoe is de kaartersclub ontstaan? Wie heeft het bedacht?

De KBG werd opgericht in 1971 door moeder Cecile (een non). Ondertussen heet de vereniging OKRA. Dat is een vereniging voor gepensioneerde mensen.

Waarom komen jullie elke dinsdag samen?

Wij vinden het leuk om elke dinsdag te komen kaarten. Ondertussen eten we een koek en drinken we een kopje koffie. Het is fijn om eens bij te praten.

Doen jullie nog iets anders dan kaarten?

In de zomer gaan we met de leden van Waterland-Oudeman fietsen of spelen we petanque hier achter het zaaltje op het voetbalveld.

Soms gebeurt het ook dat er iemand een lezing komt geven of een diavoorstelling brengt.

Wat vinden jullie leuk aan kaarten?

We vinden het leuk om verschillende spellen te spelen. En je hebt hier gezelschap.

Wat voor spellen spelen jullie dan? Is er ook een inzet?

We spelen o.a. bieden, snelbieden, jokeren,…

Soms spelen we voor geld maar de inzet is nooit hoog.

Tot slot, hoeveel mensen komen er samen en hoe lang spelen jullie?

Er komen ongeveer 35 leden en we spelen van 13 tot 17 uur.

Morgen meer nieuws over St.-Margriete.

                                   SdR – MvH – LvP - DvK

 

Kaarters 9982 

Uw mening over Sente Extra Large

Opinie

SXL1 Sente Extra Large, de eigenzinnige blog van Lieven Buysse, over het wel en wee in Sint-Laureins is in de prijzen gevallen. Skynet riep Sente Extra Large uit tot de beste site van 2008 in de rubriek Actualiteit en Politiek. Dagelijks krijgt de site zo'n 300 tot 400 bezoekers over de vloer. Sinds december 2006, de maand dat SXL het levenslicht zag, zijn er al 316.617 bezoekers langs geweest.

Buysse neemt vaak geen blad voor de mond. Op geheel eigen wijze geeft hij zijn visie over het reilen en zeilen van de gemeente Sint-Laureins. Evoluties in het gebeuren in randgemeenten laat Buysse vaak ook niet onopgemerkt voorbij gaan. Uitgesproken meningen zijn niet vreemd op SXL.

Sint-Laureins Blogt wil graag jouw mening kennen over de nu wel meest populaire Skynetsite over Actualiteit en Politiek. Geef je mening via de reageer-knop onder aan dit stukje. Sint-Laureins Blogt kijkt er naar uit. Je kan de winnende blog bekijken op http://senteextra.skynetblogs.be/

SXL2 foto Michel Moens

Leerlingen De Schakel zetten eigen dorp in de kijker

Krant De elf leerlingen van de vierde, vijfde en zesde klas uit De Schakel in Sint-Margriete staan voor een heel spannende week. ‘Een week lang worden we reporters van de Blog op Het Nieuwsblad’ verklapt Ruben Buysse. ‘In de afgelopen weken hebben we over de kranten en de media geleerd in de klas. We hebben allerlei dingen moeten opzoeken in de kranten. Deze week worden we zelf journalist en gaan op zoek naar nieuws uit Sint-Margriete. Omdat we het niet echt in de krant krijgen, gaan we voor Sint-Laureins Blogt werken. We hebben al heel wat ideeën verzameld. Vanaf morgen kan iedereen ons werk bekijken.’ In de klas zitten elf leerlingen. ‘We gaan onze reportages in groepjes maken’ vult Jens Verstrynghe de plannen aan. ‘Op die manier kunnen we allemaal een stukje van onze gemeente in beeld brengen.’

Camilla Van den Navoij, Leontien Va Paemel, Alicia Van Vooren, Jens Verstrynge, Ruben Buysse, Djnenna De Kraker, Sophora De Rijk, Jolien Focke, Mathew Van Hevele Ivana Govers en Marthe Huijgens vormen een schakel met Sint-Margriete.

Valentijnsgebak

Fierlefijn 

Menig een weet dat Sint-Laureins Blogt ook graag lekker eet. Daarom gaan we in deze nieuwe rubriek "Van fierlefijn tot pannelek" maandelijks op zoek naar lekkers uit onze omgeving. Evert Baute speelt op ludieke wijze in op de gebeurtenissen van het moment. Waar kan hij vandaag de dag immers beter mee beginnen dan met een Valentijnsgebak. Wij dagen jullie alvast uit om het recept uit te proberen en ons jullie bevindingen mee te delen.

Ingrediënten voor de cake: 250 gr zelfrijzende bloem, 250 gr suiker, 250 gr boter en 4 eieren. Voor de afwerking: 500 gr marsepein, rode kleurstof, 100 gr, frambozenconfituur, 2 dl slagroom, 3 eetlepels poedersuiker en eventueel suikerroosjes

Taart1402 Voorbereiding: * verwarm de oven voor op 180°C * laat de boter zacht worden, eventueel in de microgolfoven. * voeg de suiker toe en roer krachtig door elkaar. Voeg een voor een de eieren toe, onder voortdurend roeren. * vet een hartvorm in (of langwerpige of ronde) met boter en stort hier het beslag in. * zet in de oven voor ongeveer 35 minuten. Controleer de gaarheid van de cake door er met een naald of mes in te prikken. Als er geen beslag meer aan de naald hang, is de cake klaar. * leg hem op een bakrooster en laat het geheel afkoelen. * meng de marsepein met de rode kleurstof tot die mooi egaal roze ziet. * klop de slagroom met de poedersuiker op (niet tot boter!). * rol de marsepein uit met een deegrol tussen twee vellen bakpapier of plasticfolie tot 1 à 2mm.

Opmaak van de taart: * snij de taart doormidden en leg op de onderkant een laag frambozenconfituur. * leg de bovenkant hierop * smeer nu heel de taart in met de geklopte slagroom (hou een klein beetje over voor de afwerking). * leg hierop de dunne laag marsepein en zorg dat er geen plooien inzitten en dat alles strak aansluit, zodat de vorm mooi zichtbaar blijft. Doe de overige slagroom in een spuitzak met fijne mond ofwel in een plastic bewaarzakje waar je in een hoek een klein puntje afsnijdt. “schrijf” hiermee de namen van uzelf en uw partner op de taart, of maak er “slingers” mee. werk af met de suikerroosjes

Oudere berichten:
> Claudia Bonte (12) wint Junior Journalistwedstrijd
> Gratis naar Sicko in De Meet in Bentille
> Onverwachte sneeuwpret in het EPI in Sint-Laureins
> Opa en oma bezoeken het EPI aan de Rommelsweg
> Postcontainer Leemweg verdwijnt uit straatbeeld
> Sente Swingt
> Uw mening : waar rijden auto's te snel in Sint-Laureins ?
> De Warande wil Groentenrestaurant 2009 worden
> Barslechte wegen gezocht
> Gemeenteraad in Sint-Laureins
> Willems 104de in openingscriterium in Adelaide
> Infrastructuurwerken tussen Peperstraat en Kerselaar
> Vanaf morgen alles over vastgoed in de regio
> Eekawa-scholieren nipt onderuit
> Christa en Romain 25 jaar in gemeentelijke dienst
> Frederik Willems van start in Australië
> Een laatste streepje wintermoois uit Sint-Laureins
> Nagenieten met moois uit Sente
> Watervliet in het wit
> Gezocht: winterbeelden

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | juli 2008

Sint-Laureins blogt

  • Emiel Tack blogt over Sint-Laureins.

    Emiel (°1962) is van opleiding onderwijzer maar heeft algauw voor een journalistieke carrière gekozen. Hij is vader van Julie en echtgenoot van Carine. In zijn vrije tijd is hij medeorganisator van Jeugdcup Jonge Voetballer en geeft hij les aan scheidsrechters in het Meetjesland. Hij houdt van lekker eten en geniet van een goed glas wijn.

Zoeken

Nieuws uit sintlaureins

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!