Home  Regio  sintmartenslatem  sintmartenslatem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Martens-Latem?
Laat het weten aan: André of Julie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Prettige feesten!

Kaartjekleiner

Politiezone Schelde-Leie waarschuwt voor valse politiemannen

Logo_politiezone_2 De politiezone Schelde-Leie waarschuwt de bevolking voor valse politiemannen die eropuit zijn om diefstallen te plegen.

In Nazareth werd er melding gemaakt van twee Franstalige mannen in donkerblauwe kledij die zich voordeden als politiemannen. Onder het voorwendsel dat ze de waterstand kwamen controleren, trachtten ze de woning binnen te geraken. Eén van de daders draagt een bril. De daders verplaatsen zich met een lichtkleurige BMW break die tussen 10 en 15 jaar oud is.

Volgens de politiezone Schelde-Leie is waakzaamheid geboden.

Hebt u Deurle al eens vanuit de lucht bekeken?

9831_deurleg9wn61580170308 Sinds kort is het boek Flanders from the Air te koop in de boekhandel, een achttalige publicatie die Vlaanderen in zijn totaliteit laat zien aan de hand van meer dan 200 luchtfoto’s. Het boek is een realisatie van Vlaanderen vanuit de Lucht, een samenwerking tussen Paramount Helicopters, Sourbron Fotografie en Redactiebureau Palindroom. Voor hun nieuwste boek, Flanders from the Air, selecteerden ze de mooiste luchtfoto’s die ze de afgelopen jaren genomen hebben boven Vlaanderen. Het boek is ingedeeld in tien thema’s waardoor alles aspecten van Vlaanderen aan bod komen: historische stadscentra, pittoreske dorpjes, prachtige natuurlandschappen, sport- en popevenementen, de Vlaamse havens, toeristische toppers en ga zo maar verder. Alle foto’s zijn vergezeld van bijschriften in acht talen waaronder ook het Chinees. Ook Deurle komt aan bod in het boek, zoals je op bovenstaande foto kunt zien.

Gratis exemplaar
Wenst u een gratis exemplaar van Flanders from the Air? Dat kan. In elke gemeente en dus ook in uw gemeente geven www.nieuwsblad.be  en www.vlaanderenvanuitdelucht.be  één exemplaar weg. Om mee te doen aan de wedstrijd, volstaat het om het antwoord op de wedstrijdvraag te mailen naar sint-martens-latem@nieuwsblad.be voor 15 januari 2009.

Wedstrijdvraag: Als u de luchtfoto’s van uw gemeente oproept via de gemeentelijke site van www.nieuwsblad.be of via www.vlaanderenvanuitdelucht.be, wat is dan de eerste luchtfoto die u te zien krijgt?

Praktische gegevens van het boek:

Flanders from the Air
Achttalig (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Russisch en Chinees) 252 pagina’s, hardcover
Uitgeverij: Palindroom
Auteurs: Marc Sourbron en Rik Neven
Verkrijgbaar in alle Belgische boekhandels of te bestellen via de website
Winkelprijs: € 34,95
ISBN: 9789078699002
Meer info www.vlaanderenvanuitdelucht.be

Heibel over plannen voor rusthuis

Deurlenaar Anton Gonissen zet mijn zijn nieuwe nv Pavo kwaad bloed in de wijken achter het Priesterage-woonerf van het OCMW. De firma wil daar namelijk een rusthuis bouwen met 100 bedden, alsook 12 bejaardenflats, 2 aanleunwoningen en een kindercrèche voor 28 bengels. Hierover loopt nog tot 11 januari 2009 een openbaar onderzoek.
De buurt is in elk geval niet te spreken over de plannen en vindt ze veel te grootschalig en ongepast in de landelijke omgeving waar alles zou moeten komen. Er is intussen een lokaal actiecomité opgericht dat tegen de aanvraag verzet wil aantekenen. Het comité vindt trouwens dat de verkeersoverlast er veel te groot zal worden en dat het schepencollege wat al te makkelijk in de plannen meegaat. Zo moet het de problematiek van de ouder wordende bevolking niet meteen met een eigen project aanpakken.
Dat noemt Gonissen juist een voordeel. 'Ik neem het bestuur een deel van de problemen uit handen en kreeg daarvoor al op verschillende niveaus niets dan lof.'
U leest hierover morgen meer in de dagkrant De Gentenaar.
Wat wij graag van u willen weten is wat u er van denkt. U kan uw ei gerust hieronder kwijt. Vanaf morgenmiddag kan u ook gewoon reageren op onze poll Is een privé rustoord voor Latem een goede zaak. U mag kritisch zijn, maar blijf liefst wel objectief.

Deurlese Kristoffelconfrérie grasduint in het verleden

Autowijding De Kristoffelconfrérie van Deurle organiseert in 2009 voor de 75ste keer haar traditionele autowijding.
De confrérie belooft van deze verjaardagseditie een heel bijzonder evenement te maken en is daarom op zoek naar getuigenissen van parochianen die in het verleden een autowijding meemaakten en er een bijzondere herinnering aan overhielden. Ze lanceert dan ook een oproep aan al onze lezers om te grasduinen in hun archieven op zoek naar documenten, foto’s, film- en video-opnames van de voorbije autowijdingen.

Wie kan helpen, mag contact opnemen met Marc Roos op 09 282 54 62 of een e-mail sturen naar marc.roos@telenet.be.

Molenrestauratie valt heel duur uit

Regiobutton_gr_gemeenteraad_2 Latem_molen_2 Het zal nog wel een tijdje duren eer je aan de Molenkouter dit idyllische beeld weer kunt aanschouwen. De Latemse korenwindmolen moet namelijk een forse restauratie ondergaan. Het ontwerpdossier voor de restauratie is intussen klaar en het prijskaartje is op zijn zachtst gezegd aan de hoge kant. 393.980 euro zonder BTW zal de hele zaak kosten. Omdat het om een beschermd monument gaat wordt het dossier normaal wel voor 60% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en voor 20% door het provinciebestuur. Dit is volgens burgemeester Freddy Vanmassenhove natuurlijk echter ook belastinggeld en de gemeente mag er hoedanook nog bijna 100.000 euro bovenop leggen. ''Voor dat geld wordt de molen echter weer maalvaardig. Er is geen echte tussenoplossing. Anders wordt niets gesubsidieerd', zegt hij.
Volgens oud-burgemeester Bob Van Hooland (Welzijn-oppositie) moet het eigenlijk wel goedkoper kunnen. Het huidige bestuur heeft volgens hem wellicht iets te grondig willen zijn.
Dat noemt Vanmassenhove nonsens. 'Wij konden geen half werk leveren. Bovendien kan niemand tegen de restauratie zijn. Het is tenslotte een landmerk.'
Eer de gemeente al het subsidiegeld heeft en een erkende restaurateur tijd heeft om het werk uit te voeren, zal er zeker nog heel wat water door de Leie vloeien. Ons lijkt het echter wel de moeite van het wachten waard.

Belastingvoeten blijven gelijk

Regiobutton_gr_gemeenteraadOok in 2009 zullen de Latemnaars 5,5% personenbelasting en 750 opcentiemen op de onroerende voorheffing betalen. Beide belastingen samen moeten ruim 5 miljoen euro opbrengen.
Schepen van Financiën Arnold Meirlaen (VLDplus) zegt blij te zijn de fiscaliteit nog altijd laag te kunnen houden. De Welzijn-oppositie vindt nog steeds dat de huidige meerderheid al enkele jaren nodeloos meer belastingen aanrekent dan nodig. Oud-burgemeester Bob Van Hooland haalde nog eens een verkiezingspamflet van de VLDplus boven waarin beloofd werd dat de opcentiemen op 600 zouden behouden worden. Dat werd hem door de meerderheid allerminst in dank afgenomen.
'Het is goedkoop op die manier succes te willen halen', zei VLDplus-raadslid Ann Schollaert. 'Als wij de mensen kwaliteit willen bieden in onze dienstverlening en zaken realiseren die echt noodzakelijk zijn, hebben wij dit geld nodig.'
Burgemeester Freddy Vanmassenhove (VLDplus) zei er gerust in te zijn dat de burger de volgende keer in het kieshokje de geleverde inspanningen zal waarderen.

Armand Vermeulen brengt dichtbundel uit ten voordele van de Simonnetschool

Bundelart Dat Armand Vermeulen graag in zijn pen kruipt, bewees hij al met boeken als ‘De Leie: Natuur en cultuur’ en ‘Madame Simonnet en haar school 1880-2000’.

Vandaag ruilt de voorzitter van het bestuur van de Simonnetschool de non-fictie echter in voor een heel ander genre: de poëzie.
In zijn eerste dichtbundel ‘Rondom mijn binnencirkel’ verwerkt hij zijn ideeën, waarnemingen, fantasieën en ervaringen tot pretentieloze gedichten, soms filosofisch, soms op smaak gebracht met de nodige humor.
De dichtbundel werd geïllustreerd door bevriende kunstenaars zoals Dirk Bontinck, Raf van Cauwenberghe, Jean Van Den Bogaerde, Lea Vanderstraeten, Martine Van Herrewege, Bob van Reeth en Jef Wauters.

De prijs van de dichtbundel bedraagt 25 EUR en de opbrengst wordt integraal geschonken aan de Simonnetschool.

Hoe bestellen?

Door overschrijving op rekeningnummer 290-0319279-73, met vermelding van uw naam en het aantal gewenste exemplaren.
Op het secretariaat van de Simonnetschool (09/282 78 70)
Bij de voorzitter van het bestuur van de Simonnetschool (09/282 34 93)
Bij de schatbewaarder van de Simonnetschool (09/282 75 98)

Tien nieuwe sociale woningen voor Deurle

De Deinse Sociale Bouwmaatschappij bouwt in de Oude Vierschaarstraat tien nieuwe sociale huurwoningen op het perceel tussen de bestaande sociale woningen aan de Latemse Brandstraat en het KSA-lokaal. Het gaat om acht woningen met drie slaapkamers en twee woningen met vier slaapkamers. Bij de huidige evolutie wordt verwacht dat deze nieuwe woningen bewoonbaar zullen zijn tegen eind 2010.

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo mag het netto belastbare inkomen een bepaald plafond niet overschrijden. Voor samenwonenden was de norm 26 850 euro voor de huurberekening in 2008, plus 1 500 euro per persoon ten laste.

De nieuwe woningen zullen toegewezen worden op basis van een chronologische inschrijvingslijst, met voorrang voor inwoners en oud-inwoners van de gemeente. Snel inschrijven is dus de boodschap.

Bent u geïnteresseerd en wil u weten of u in aanmerking komt? Neem dan contact op met:
Deinse Sociale Bouwmaatschappij
Stationsstraat 29
9800 Deinze
09/386 37 01.

De kantoren zijn open van maandag- tot donderdagvoormiddag, telkens van 9 tot 11.30 uur en op vrijdagnamiddag tussen 14 en 16 uur.

Vernieuwde gemeentewebsite online

Screenshotsmlnew_2

Het is zover! De nieuwe gemeentewebsite staat online en het resultaat mag gezien worden. Wat meteen in het oog springt, is de stijlvolle lay-out en overzichtelijke menustructuur. Er zijn ook tal van nieuwe functionaliteiten, zoals een handige zoekfunctie, een elektronische nieuwsbrief waarop u zich kunt abonneren, een kalender waaraan u zelf activiteiten kunt toevoegen, … In de toekomst zal er ook een e-loket uitgebouwd worden zodat een aantal administratieve formaliteiten elektronisch afgehandeld kunnen worden.

Surf snel naar http://www.sint-martens-latem.be en oordeel zelf.
Hebt u suggesties, correcties of aanvullingen op de nieuwe site, neem dan gerust contact op met de gemeente:

Het gemeentebestuur streeft er immers naar dat de website in alle opzichten compleet, correct en gebruiksvriendelijk is.

Oudere berichten:
> Tweemaal natuurgenot bij Mens&Natuur
> Piet Boyens belicht de Leie en haar kunstenaars
> Gevarieerde poëzieavond bij Mens&Natuur
> Nog enkele gratis energiescans
> Voorstelling Gemeentelijk Milieubeleidsplan
> Inbraken in Sint-Martens-Latem opmerkelijk gedaald
> Nieuwe garage Vandenberghe: exclusiviteit als handelsmerk
> Rudi Vranckx geraakt niet weg uit Gaza
> Hoe duur is het wonen in Latem en Deurle?
> Interview met de winnaar van de Barbaixprijs voor fotografie
> Dichter Dimitri Casteleyn te gast bij Casa 93
> Gedichtendag in d’Ouwe Hoeve
> Luchtfotoboek: we hebben een winnaar
> Algemene Vergadering Latemse Seniorenadviesraad
> Romain Witdouck in Galerij Mens & Natuur
> Nieuwjaarsbrunch en algemene ledenvergadering Open Vld
> Lezing: Een gezicht van de oorlog
> Nieuwjaarsreceptie: sfeerverslag
> De Zonnedans Reunion Party
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008

Sint-Martens-Latem blogt  • André Vlerick en Julie Haelemeersch bloggen over Sint-Martens-Latem.

    Geboren en getogen in De Pinte en kind van de sixties blijft André bij zijn buren rondlopen met een blik vol be- en verwondering en een zeker begrip voor wat de gezegende dorpen aan de Leie blijft beroeren. Wat hem interessant lijkt schrijft hij neer en/of vereeuwigt hij in een foto.

    Julie (°1977) voert niet graag het hoge woord (al zouden sommigen dat durven te betwisten), maar is wel gepassioneerd door het geschreven woord. Ze is dagelijks bezig met taal en communicatie, maar na de werkuren tracht ze zich ook te verdiepen in fotografie. Woord en beeld gaan immers hand in hand. Haar favoriete onderwerpen? Zonder twijfel concerten. Julie groeide op in Sint-Martens-Latem en hoewel ze vaak bij haar vriend in Gent verblijft, probeert ze voor u het culturele reilen en zeilen in haar geboortedorp op de voet te volgen.

Zoeken

Nieuws uit sintmartenslatem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!