Home  Regio  sintmartenslatem  sintmartenslatem blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Sint-Martens-Latem?
Laat het weten aan: André of Julie
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gevarieerde poëzieavond bij Mens&Natuur

Kunstgalerij Mens&Natuur, Maenhoutstraat 75a, organiseert ter gelegenheid van Gedichtendag een poëzieavond op zaterdag 31 januari om 20 uur. Onder het thema 'Als papier mij draagt' brengt studio Rinkelsteeltje een performance vanuit de poëzie van dichteres Nicole Ledegen. Samen met violiste Pascale Van Haelst en didgeridoospeler Jean Vermeulen wordt dit kleine spektakel een verrassing voor oog en oor. Verder lezen ook de Brugse dichter-fotograaf André Caulier, dichter-verteller Thomas Rubico uit Ertvelde en de Zeeuwse dichteres-kunstenares Jorien Brugmans voor uit eigen werk. Pianist-componist Rudy de Sutter zorgt voor de muzikale begeleiding.
De toegang bedraagt 5 euro.

Nog enkele gratis energiescans

Inwoners van Sint-Martens-Latem die graag willen besparen op hun energiefactuur kunnen een gratis energiescan aanvragen. Dit is een snelle doorlichting van het energieverbruik in uw woning. Na een analyse van uw huidige energiesituatie worden al een aantal kleine energiebesparende maatregelen uitgevoerd, zoals de plaatsing van spaarlampen, een waterbesparende douchekop, radiatorfolie of buisisolatie. Bovendien krijgt u tips en advies om energie te besparen en een overzicht van de bestaande premies en subsidies.

Van de 66 gratis energiescans die Sint-Martens-Latem kon aanbieden aan haar inwoners, zijn er nog 11 beschikbaar. Geïnteresseerd? Neem dan snel contact op met gemeentelijk milieuambtenaar Paula Bourdeau op het nummer 09 282 17 40 of stuur een e-mail naar milieudienst@sint-martens-latem.be.

Voorstelling Gemeentelijk Milieubeleidsplan

Op dinsdag 3 februari om 20 uur kunnen inwoners van Sint-Martens-Latem in de Raadzaal van het gemeentehuis een openbare milieuraad bijwonen. Op deze vergadering zal het gemeentelijk Milieubeleidsplan 2008–2012 voorgesteld worden aan het publiek.

Het ontwerp van dit plan werd eind 2008 voorlopig vastgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen. Inwoners kunnen nog tot 5 maart 2009 bezwaren en opmerkingen schriftelijk richten aan het College van Burgemeester en Schepenen, Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Bruno Claeys:

Inbraken in Sint-Martens-Latem opmerkelijk gedaald

In de hele politiezone Schelde-Leie is in 2008 het aantal inbraken opmerkelijk gedaald. Dat blijkt uit de jongste cijfers die de politie vrijgaf. Ten opzichte van 2007 bedraagt deze daling 24 procent.
Sint-Martens-Latem is hierin de meest opmerkelijke gemeente.Daar is het aantal inbraken van 62 in 2007 tot 24 in 2008 beperkt gebleven.
Het hoogste aantal inbraken gebeurt nog altijd in woningen. Café's en jeugdhuizen zijn goed voor 15 procent en bedrijven voor 13 procent.

Nieuwe garage Vandenberghe: exclusiviteit als handelsmerk

GEBOSS0308

Foto Guy Van Den Bossche

Dat de Latem- of Deurlenaar die het zich kan veroorloven in zijn eigen gemeente zonder problemen een dealer vindt voor de Audi, BMW, Ferrari, Mercedes of Porsche van zijn dromen is stilaan alom geweten. Alleen is het dan soms nog een hele tijd wachten eer die droomwagen geleverd kan worden.
Dat probleem is nu sinds halfweg januari van de baan. En u hoeft zich zelfs niet meer tot de vijf bovenstaande luxemerken te beperken. Aan de Kortrijksesteenweg 168, in de vroegere Maserativestiging, opende namelijk onlangs garage Vandenberghe haar deuren. En daar kan je gerust ook terecht voor een Aston Martin, een Bentley, een Lamborghini of een Maserati: vaak uit voorraad leverbaar.
Het geheim? Vandenberghe, reeds 12 jaar verdeler van exclusieve topbolides in Pittem, verkoopt in de meeste gevallen net niet meer nieuwe wagens en kan u door zijn topcontacten over heel Europa meestal de sportkar of limousine van uw dromen binnen een week bezorgen.
De toonzaal staat er dan ook vol met technische hoogstandjes die vaak meer kosten dan een doorsnee woning. Voor de meeste potentiële klanten die er al over de vloer kwamen, is dit volgens verkoopverantwoordelijke Costin De Meulemeester (hierboven poserend bij zijn huidige topmachine: een Mc Laren Mercedes SLR) meestal geen probleem. Hij is in Latem naar eigen zeggen 'met zijn gat in de boter gevallen'.
Ondergetekende is er likkebaardend buiten gekomen, maar troost zich met de gedachte dat zijn ouwe Astra hem ook nog altijd brengt waar hij zijn wil.
(Een ruimere bijdrage over de nieuwe vestiging van Vandenberghe vindt u in de weekendeditie van De Gentenaar).

Rudi Vranckx geraakt niet weg uit Gaza

Het Davidsfondsbestuur Latem-Deurle laat weten dat de voordracht van Rudi Vranckx, gepland voor maandag 26 januari, niet zal doorgaan. Rudi Vranckx heeft laten weten dat hij zich nog steeds in de Gazastrook bevindt en moet wachten tot de grensovergangen met Israël opengaan om terug te kunnen keren. Dit kan nog even op zich laten wachten.

Hoe duur is het wonen in Latem en Deurle?

Banner_vastgoed_blog_ge_2_3 Het Nieuwsblad en De Gentenaar pakken deze week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel je notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen. De ganse week lees je meer over de prijs van vastgoed in de gemeente en provincie. Koop op donderdag 22 januari zeker de krant want dan zit er een provinciale vastgoedbijlage bij. Die dag kan je op www.gentenaar.be/vastgoed de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Deurle en Sint-Martens-Latem opzoeken. Wij zullen op deze blog de hele week aandacht schenken aan vastgoed in uw gemeente. Hou dus ook de blog in de gaten.
Heb jij een straf verhaal over kopen en verkopen in Deurle of Latem? Laat dan weten op vastgoed@gentenaar.be

Interview met de winnaar van de Barbaixprijs voor fotografie

Delegekamer In de drukte van de voorbije weken is de uitreiking van de Barbaixprijs voor fotografie een beetje aan ieders aandacht ontsnapt. Volledig onterecht, vinden wij. Het thema van deze driejaarlijkse fotowedstrijd mocht dan wel ‘schaduw’ zijn, dit betekent allerminst dat we de winnaar niet in de schijnwerpers mogen zetten. De prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2008, maar de 30 genomineerde foto’s waren enkel op de avond van de uitreiking te bezichtigen. Reden te meer om de winnende foto en fotograaf hier aan jullie voor te stellen.

We nodigden winnaar Reginald Van de Velde dan ook uit voor een gesprek.

Julie: Eerst en vooral, heel erg proficiat met je overwinning! Had je dit zelf verwacht?

Reginald: Neen, totaal niet. Ik had mijn inschrijvingsformulier reeds lang op voorhand aangevraagd, maar het was net op de valreep dat ik mijn foto's nog heb kunnen indienen. De inkt was bij wijze van spreken nog nat. Het is een driejaarlijkse uitreiking; en wetende dat er heel veel fotografen uit talrijke fotoclubs meedoen, schatte ik mijn kans heel klein in. Het was dus een heel aangename verrassing toen ik vernam dat ik de winnaar was!

Julie: Kan je de winnende foto beschrijven en vertellen hoe hij tot stand kwam?

Reginald: Deze foto is genomen in de conciërgewoning van een voormalige fabriek in de omgeving van Gent. Het was er pikdonker: alle rolluiken waren dicht. Dit is eigenlijk de woonkamer, waar een bed een beetje verloren stond. Om wat zonlicht door te laten deed ik de rolluiken tot halverwege naar omhoog. Mijn statief plaatste ik de de donkerste hoek van de kamer en maakte vervolgens mijn compositie.

Julie: Wat is eigenlijk jouw band met fotografie? Heb je studies fotografie gevolgd of ben je eerder autodidact? Ben je er beroepsmatig mee bezig of is het vooral een hobby?

Reginald: Ik ben volledig autodidact. Sinds mijn jeugd beschik ik over een analoge Pentax, waarmee ik tal van filmpjes heb volgeschoten. Toen de digitale spiegelreflextoestellen betaalbaar werden, heb ik me een Nikon aangeschaft en ben ik meteen beginnen te experimenteren. 

Julie: Welke thema’s komen in je werk vooral aan bod?

Reginald: Ik focus me vooral op één groot thema: verval. Alles wat verlaten is, komt in aanmerking: voormalige fabriekspanden, vergeten kastelen, leegstaande kloosters, ... Deze vorm van fotografie wordt ook wel Urban Exploration of kortweg Urbex genoemd. Hier in België hebben we het wel getroffen wat leegstand betreft. Het is echt ongelofelijk hoeveel moois er te vinden is...

Lees verder

Dichter Dimitri Casteleyn te gast bij Casa 93

Dimitri_casteleyn_2_lr_3 Op woensdag 28 januari, op de vooravond van de officiële Gedichtendag, is dichter Dimitri Casteleyn te gast bij Casa 93.

Dimitri Casteleyn is niet zomaar een dichter. In 2005 verscheen zijn debuutdichtbundel ‘Omgekeerd’, die naast de gewone verbale gedichten ook bewegende gedichten bevat.

Wilt u onze dorpsgenoot aan het werk zien en horen, schrijf u dan vlug in voor de Casa 93 gedichtendag via casa93@telenet.be. De inkom bedraagt 12 euro (niet-leden) of 10 euro (leden). U bent welkom vanaf 19.45 uur. De poëzieavond begint om 20.00 uur stipt. Meer info vindt u op http://www.casa93.be.

Gedichtendag in d’Ouwe Hoeve

Logo_gedichtendag Geen betere gelegenheid om poëzie te degusteren dan Gedichtendag. Op donderdag 29 januari kunt u in d’Ouwe Hoeve niet alleen terecht voor een lekkere maaltijd, maar wordt u bovendien getrakteerd op een portie poëzie.

Dichters Martin Carrette en Eddy Vaernewyck lezen er vanaf 20 uur voor uit eigen werk en brengen in het kader van ‘Kunst aan de Latemse tafel’ een korte hommage aan Roger Raveel. Ze worden hiervoor bijgestaan door acteur Oswald Versyp. De gedichten worden afgewisseld met een vleugje pianomuziek door Ann Lemaitre.

Martin Carrette (°Deinze, 1951) won in 2001 de Basiel de Craeneprijs te Merendree en debuteerde in 2006 met de dichtbundel ‘Boswording’. In 2008 verscheen zijn tweede bundel ‘Echo’s van Raveel e.a.’.

Eddy Vaernewyck (°Deinze, 1962) treedt voor het eerst op in zijn eigen dorp. Gedichten van hem werden opgenomen in literaire tijdschriften en gelegenheidsuitgaven. Hij won de Basiel de Craeneprijs in 2005 en de poëziewedstrijd ‘Dichter bij Diest’ in 2007.

Wie er op 29 januari niet bij kan zijn, krijgt nog een herkansing op zondag 1 februari om 11 uur. De toegang is gratis.

Oudere berichten:
> Tweemaal natuurgenot bij Mens&Natuur
> Piet Boyens belicht de Leie en haar kunstenaars
> Gevarieerde poëzieavond bij Mens&Natuur
> Nog enkele gratis energiescans
> Voorstelling Gemeentelijk Milieubeleidsplan
> Inbraken in Sint-Martens-Latem opmerkelijk gedaald
> Nieuwe garage Vandenberghe: exclusiviteit als handelsmerk
> Rudi Vranckx geraakt niet weg uit Gaza
> Hoe duur is het wonen in Latem en Deurle?
> Interview met de winnaar van de Barbaixprijs voor fotografie
> Dichter Dimitri Casteleyn te gast bij Casa 93
> Gedichtendag in d’Ouwe Hoeve
> Luchtfotoboek: we hebben een winnaar
> Algemene Vergadering Latemse Seniorenadviesraad
> Romain Witdouck in Galerij Mens & Natuur
> Nieuwjaarsbrunch en algemene ledenvergadering Open Vld
> Lezing: Een gezicht van de oorlog
> Nieuwjaarsreceptie: sfeerverslag
> De Zonnedans Reunion Party
> Lifestyletips, trips en hits uit jouw buurt

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008

Sint-Martens-Latem blogt  • André Vlerick en Julie Haelemeersch bloggen over Sint-Martens-Latem.

    Geboren en getogen in De Pinte en kind van de sixties blijft André bij zijn buren rondlopen met een blik vol be- en verwondering en een zeker begrip voor wat de gezegende dorpen aan de Leie blijft beroeren. Wat hem interessant lijkt schrijft hij neer en/of vereeuwigt hij in een foto.

    Julie (°1977) voert niet graag het hoge woord (al zouden sommigen dat durven te betwisten), maar is wel gepassioneerd door het geschreven woord. Ze is dagelijks bezig met taal en communicatie, maar na de werkuren tracht ze zich ook te verdiepen in fotografie. Woord en beeld gaan immers hand in hand. Haar favoriete onderwerpen? Zonder twijfel concerten. Julie groeide op in Sint-Martens-Latem en hoewel ze vaak bij haar vriend in Gent verblijft, probeert ze voor u het culturele reilen en zeilen in haar geboortedorp op de voet te volgen.

Zoeken

Nieuws uit sintmartenslatem

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!