Home  Regio  sintniklaas  sintniklaas blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van St-Niklaas?
Laat het weten aan:
Wim of Sylvain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Mijn Restaurant! van start op VTM

De populaire tv-reeks 'Mijn Restaurant!' is van wal gestoken op VTM. Ook de komende weken hoopt de zender op een hoge kijkdichtheid.

De aanloop naar een winnend restaurant is inmiddels in volle hevigheid losgebarsten. Maar wat vindt u van deze culinaire strijd?

De overwinnaars mogen hun restaurant verder uitbaten, ook als de tv-strijd is afgelopen. Voor de anderen ziet het er allicht minder rooskleurig uit.

Vindt u het risico aanvaardbaar onder het motto 'wie niet waagt niet wint' of houdt u er een andere mening op na? Registreer via nieuwsblad.be en laat het ons weten.

Speciaalzaken openen voor Modezondag in Stationsstraat

030309 001 

De Modezondag staat voor de deur in Sint-Niklaas. Een resem speciaalzaken heeft er een aparte actiedag voor over om meer mensen naar de stadskern te lokken.

In totaal gaat het om 43 speciaalzaken die tussen 14 en 18 uur op zondag 8 maart hun deur open zetten voor het publiek.

De deelnemende winkels variëren van een brillenzaak tot mode, boeken, schoenen, parfum, juwelen en alles wat tot de verbeelding spreekt.

Bezoekers kunnen zich trouwens gratis laten adviseren door een kleurenconsulente. Die vat post in de Salons voor Schone Kunsten in de Stationsstraat.

Rommelmarkt wil op vertrouwde plek blijven

210209 001 

De rommelmarkt op het Stationsplein in Sint-Niklaas heeft meer dan zijn bestaansrecht, vinden standhouders en bezoekers van de zaterdagse markt. De reacties komen er nadat stemmen opgingen om de markt op een zondag te organiseren.

'Er zijn al markten in Hamme en Lokeren op zondag', zegt Maria Roels die samen met haar echtgenoot Robert Asselman een standje heeft in Sint-Niklaas. 'Handelszaken in de buurt van de markt vinden de mensen net tof.'

'De tijd dat de klant zijn geld achteloos uitgeeft is voorbij', meent Julien Stuer, die eveneens een lans breekt voor de rommelmarkt. Het parkeerprobleem waarmee sommige handelaars zwaaien, heb je niet in een groot winkelcomplex aan de Sint-Niklase stadsrand.

Bezoekers aan middenstand en rommelmarkt lijken zich van de hele discussie minder aan te trekken. Zij doen hun inkopen zoals gewoonlijk en slenteren wat rond op het marktje.

Alcohol-preventiecampagne met ludieke slogans

240209 001 

De alcohol-preventiecampagne van het Sint-Niklase stadsbestuur en enkele partners, leverde mooie resultaten op.

Drie slagzinnen werden uit een rijk wedstrijdaanbod gelicht en zullen bierviltjes sieren die in horecazaken overal zullen te zien zijn. De winnende slogans: 'Drink niet te feel en zoek de vout', 'Voorkom narigheid: vermijd zattigheid!' en 'Mijn minnares? Voor altijd de fles...'.

Bedoeling is dat jongeren zowel als ouderen twee keer nadenken alvorens zich aan een alcoholisch drankje te wagen, zeker als ze met een voertuig de weg op moeten.

Op de foto is ook de mascotte van de Fantmobiel te zien, van de preventiecampagne die tijdens de eindejaarperiode al op de Grote Markt had postgevat.

Billy The Kill met Europese ambities

260209 001 

De Wase rockband Billy The Kill treedt in de Foyer van de Sint-Niklase Stadsschouwburg voor het voetlicht. De jongens behoorden vorig jaar tot de finalisten van De Lawijtstrijd.

Intussen is er al veel water door de Schelde gevloeid en heeft de groep een nieuwe belangrijke stap voorwaarts gezet met de debuut-cd 'Billy I Kill You'.

De band zegt van zichzelf dat hij eigenzinnig is en dat zijn muziek niet in vakjes is onder te brengen. Jan Bracke (drums), Niels Van Cauteren (zang), Stijn Smet (bass), Thibaud Jacquemin en Yannick Boets (beiden gitaar) hebben grootse plannen.

'We beginnen aan een lange reeks concerten met een Europese tournee als kers op de taart in het najaar', klinkt het met vertrouwen.

Maar eerst is er op donderdagavond 5 maart de cd-voorstelling in de Foyer in de Richard Van Britsomstraat.

Eindelijk subsidies voor wegen- en rioleringswerken

Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer uit Belsele ontving goed nieuws van Vlaams minister Hilde Crevits (eveneens CD&V). Een reeks subsidies is goedgekeurd, ook voor de aanleg van waterafvoer in Sint-Niklaas.

Concreet zal het project aan de Ossenhoek in Puivelde ruim 434.000 euro kosten. De uitvoering wordt begeleid door Aquafin.

In de Kerkstraat staat een project van 1.259.000 euro op het programma. Daarvan is 539.000 euro gesubsidieerd om rioleringswerken uit te voeren.

In Sinaaidorp besteedt de overheid 813.000 euro waarvan 264.000 euro subsidie. Met de investeringen komt er gescheiden riolering en hoopt de overheid wateroverlast in de toekomst te vermijden.

Galabal van studenten Kaho Sint-Lieven

Studenten van de Katholieke Hogeschool (Kaho) Sint-Lieven uit Sint-Niklaas organiseren een galabal. Het evenement telt tevens mee voor hun studies want er zijn punten mee te verdienen.

De studentenclub Agropitalica en de studentenraad willen er een feest van maken op vrijdag 6 maart in Tielrode waar zaal De Rietgors is gelegen.

Belangrijk is dat de deelnemers aan het galabal in passende avondkledij komen. Er is ook transport voorzien: een pendelbus vertrekt aan het station en Kaho Sint-Lieven in Sint-Niklaas richting Tielrode.

Met de dj's MarqueeMarc, Maddis en Ridhoe serveren de studenten een brok sfeer. Kaarten kosten 12 en 15 euro. Info: www.galakahosl.tk.

Oscarwinnaar te gast in Siniscoop

'Slumdog Millionaire' is de grote winnaar geworden van de Oscars in Hollywood. En wat gebeurt er? De film is in Sint-Niklaas in avant-première te zien op initiatief van Kiwanis Waasland.

De inmiddels beroemde film ging met acht Oscars aan de haal en won eerder al vier Golden Globes en zeven Bafta-awards.

Het verhaal handelt over Jamal, een jongen van achttien jaar oud, die in de sloppenwijken van Mumbai woont. Hij staat op het punt om veel geld te verdienen tijdens een Aziatische versie van het populaire tv-programma 'Wie wil er miljonair worden?'

Vermoedelijk willen heel wat mensen dat en het lijkt Jamal ook te lukken, maar de politie vreest dat hij vals speelt. In plaats van steenrijk te worden, wenkt een cel.

Kiwanis brengt de avant-première op vrijdag 6 maart om 20 uur in Siniscoop in Sint-Niklaas. Kaarten kosten 20 euro, receptie inbegrepen. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Info: www.kiwanis-waasland.be.

Herinrichting Duizend Appels start begin maart

De herinrichting van het kruispunt Duizend Appels met de gewestweg N70 in Belsele, baart bewoners en vooral middenstanders aan de Schrijberg zorgen.

'Ik vrees dat dit voor de lokale handelaars een klein drama kan betekenen, want al onze klanten moeten langs gewestweg N41 en Puivelde tot bij ons geraken', zegt Jan Van Damme van kapsalon Sizzers en zonnecenter Sunners.

Zij stellen voor dat de omleiding drastisch wordt gewijzigd. De paaltjes wegnemen aan Neerkouter en Oude Baan zou automobilisten een grote omweg besparen, menen handelaars en bewoners.

Zij hebben hun bezorgdheid bekend gemaakt aan het stadsbestuur. 'Wij praten er over tijdens het verkeersoverleg', deelt schepen van Openbare Werken Gaspard Van Peteghem (SP.A) mee.

Volgens burgemeester Freddy Willockx (SP.A) gaat de herinrichting en het veiliger maken van het kruispunt vlugger van start dan het stadsbestuur kon weten.

Geen gesprek tussen CD&V en Wouter Van Bellingen

Er is geen gesprek geweest tussen de CD&V en huidig schepen Wouter Van Bellingen (Progressief Onafhankelijk).

Dat zegt de Sint-Niklase CD&V-voorzitter Herman De Jonghe in een reactie op allerlei geruchten die recent de kop opstaken.

'Er is nooit enig gesprek geweest om Van Bellingen op onze CD&V-lijst te plaatsen', zegt De Jonghe. 'Wij hebben de schepen de voorbije twee jaar voldoende zien evolueren.'

Volgens burgemeester Freddy Willockx (SP.A) evolueert Van Bellingen naar een plaats op de SP.A-lijst, maar staat ook dat nog niet officieel vast.

Rode Kruis in nieuw ingericht gebouw

150209 003 

 Het Rode Kruis heeft aan de Parklaan in Sint-Niklaas zijn vernieuwd gebouw voorgesteld. Mensen konden een bezoekje brengen aan het fraai heringericht pand.

De werken namen maanden in beslag en konden slechts lukken dankzij de inzet van vele vrijwilligers die de handen uit de mouwen staken.

Het Rode Kruis beschikt voortaan over degelijke vergaderlokalen, administratieve ruimten en bergingen voor het vele materiaal.

Bedoeling is dat ook het verenigingsleven van de vergaderzalen gebruik maakt. Op die wijze hoopt men ook de werking van het Rode Kruis te ondersteunen.

Carnaval brengt zonnetje in huis bij De Droomballon

170209 007 

Kinderen van basisschool De Droomballon in Nieuwkerken beleven heel wat plezier aan carnaval. In de klas waren ze druk bezig met het versieren van kleurrijke hoofddeksels.

In de knusse lokalen aan de Gijselstraat had iedereen de glimlach op het gezicht en dat ondanks de werkzaamheden die er bezig zijn.

De Droomballon krijgt immers een grondig vernieuwde accommodatie die in de loop van volgend jaar gebruiksklaar is.

De glimlach bewaren, het zonnetje in huis brengen en plezier maken tijdens carnaval, verzacht de grotere drukte rond de onvermijdelijke bouwwerf langs de kant waar vroeger de prefabs van de bibliotheek stonden.

Nelly Maes wil niet opnieuw schepen worden

De Sinaaise politica Nelly Maes (SLP) wil niet opnieuw schepen worden van de stad Sint-Niklaas. Dat antwoordde zij op een voorstel van Frans Wymeersch (Vl. Belang).

Wymeersch lanceerde zijn voorstel naar aanleiding van de commotie rond Spirit Sint-Niklaas. 'Binnenkort mag Spirit Sint-Niklaas die naam niet meer dragen', zegt Wymeersch, die Maes reeds in een schepenzetel zag, want de SLP is de opvolger van Spirit.

'Ik ben ontroerd, maar ben geen kandidaat', repliceerde Nelly Maes met de nodige humor. Burgemeester Freddy Willockx (SP.A) maakte duidelijk dat hij alles in het werk zou stellen om de 25 gemeenteraadsleden van de oorspronkelijke meerderheid die het Witboek ondertekenden, ook de komende jaren een hecht blok te laten vormen.

CD&V-voorzitter Herman De Jonghe ontkende in een mededeling dat zijn partij iets had ondernomen om huidig schepen Wouter Van Bellingen (Progressief Onafhankelijk) in te lijven.

Museum met nieuw jaarprogramma

Elf lezingen, drie tentoonstellingen, vijf evenementen en één theatermonoloog... dat zijn enkele zaken die in het jaarprogramma van het vernieuwde Stedelijk Museum (SteM) zijn opgenomen.

Ruim 8.700 mensen namen deel aan de activiteiten van SteM vorig jaar. Van 2009 wordt beter verwacht. 'Eind 2008 moest ons nieuwe museum immers nog de deuren openen', legt conservator Ward Bohé uit.

'Door boeiende activiteiten te plannen, stimuleren wij het herhaalbezoek. Op deze manier vindt een publiek de weg naar het museum, dat anders die stap niet zou zetten', zegt Bohé.

De volledige brochure met jaarprogramma is raadpleegbaar via www.sint-niklaas.be.

Jeugd helpt graag mensen in nood

080209 005 

Goed nieuws voor mensen die in de problemen zitten. De jeugd blijkt graag een handje toe te steken om het euvel te verhelpen, dat kan je allicht zeggen van de jongeren die zich op de brandweerkazerne aanmeldden om deel uit te maken van de jeugdbrandweer van Sint-Niklaas.

Volgens commandant Marc Vande Velde is de Wase hoofdstad niet de eerste gemeente om een jeugdbrandweer te beginnen. Het is een constructief initiatief dat tot doel heeft voldoende jongeren klaar te stomen voor de brandweer.

De motivatie is vaak gelijklopend: mensen in de penarie willen helpen of een ouder bij de brandweer die er dikwijls over vertelt. Enthousiasme spoort immers mensen aan.

De jongelui wacht in ieder geval enkele jaartjes geconcentreerde opleiding. Zowel fitheid als kennis van de problematiek zitten in de training verwerkt.

Facelift voor de Plezantstraat

Volgens het Sint-Niklase stadsbestuur beginnen de werken voor de heraanleg van het ultieme stuk Plezantstraat halfweg maart.

Vanaf 16 maart start de afbraak van het vroegere bedrijfsgebouw van Het Metaal en enkele huizen. Op 1 juni begint de aannemer met riolerings- en wegenwerken langs de onpare kant vanaf de Watermolendreef.

Vanaf oktober pakt de aannemer de pare kant aan, zodat tegen het voorjaar 2010 de werken rond zijn. Prijskaartje: 1.404.000 euro.

Wie de stadskern verlaat, rijdt door de Plezantstraat richting Patershoek. Wie de stad wil binnenrijden, komt langs de Hoge Bokstraat. De Plezantstraat zal - indien de werken het verwachte tijdschema volgen - begin juni echter een drietal weken dicht zijn. In de Hoge Bokstraat wordt geflitst, deelde de politie tijdens de informatievergadering mee.

Burgemeesters tegen zinloos geweld

150209 008  Op het Sint-Niklase stadhuis is een kunstwerk tegen zinloos geweld voorgesteld. Kunstenaar Enca Caen heeft zeventig dergelijke beelden vervaardigd in gips.

Alle vormen van geweld worden afgekeurd, behalve geweld dat je gebruikt uit noodzakelijke, wettelijke zelfverdediging als je leven in gevaar is. Minder pesten is ook een manier om zinloos geweld te vermijden.

'Het zijn onze leerlingen die de oorspronkelijke gipsen hand hebben kleur gegeven', zegt Amélie Pollentier van de Sint-Niklase Academie voor Schone Kunsten. 'Ze hebben overal soldaatjes aangebracht en die in de kleuren van Sint-Niklaas uitgebeeld.'

Volgens burgemeester Freddy Willockx (SP.A) is het kunstwerk erg actueel gezien het recente geweld in een kinderdagverblijf in Dendermonde.

Valentijn zorgt voor warm namiddagje in Waasland Shopping Center

140209 050 

Tot wat een namiddagje speeddating allemaal leiden kan. In het Waasland Shopping Center hadden de organisatoren er zelfs vuurrode pruiken voor over.

De bedoeling was dat er een regelrecht record deelnemersaantal zou worden gevestigd. Helaas haalde men net geen 120 deelnemers en er waren er iets meer nodig om dat wereldrecord te realiseren.

Dat kon de pret echter nauwelijks bederven. Om de drie minuten wisselden de deelnemers van partner, hadden er een gesprek mee en konden daarna weer met een andere Valentijn aan tafel voor een leuke keuvel.

Wie na het evenement nog verder wilde met één van mensen waarmee het geanimeerd praten was, kon alleen maar hopen dat de belangstelling wederzijds was.

Stormloop voor Schatten in de Salons

De interesse voor 'Schatten op Zolder' is opvallend groot in Sint-Niklaas. Mensen komen met schilderijen, zowel als zilverwerk, etsen en beeldhouwwerkjes naar de Stationsstraat.

De volkstoeloop is zo groot dat het aantal inschrijvingen in de vroege namiddag al is stilgelegd. De drie deskundigen konden onmogelijk alle expertises afwerken.

Met 120 mensen die hun werken kunnen laten taxeren, laat het Stedelijk Museum in ieder geval een record aantal deelnemers toe.

Over de precieze waarde van 'Madonna met Kind' stond ook zondagnamiddag nog niets 100 procent vast. Zowel 16.000 euro als 2 miljoen euro waren theoretisch nog mogelijke prijskaartjes.

Deskundigen taxeren kostbare Schatten op Zolder

110209 002 

Ward Bohé, conservator van het vernieuwde stedelijk museum SteM, ontmoette deze week kunstkenner Rudy van Elslande in de Salons voor Schone Kunsten in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Geen toevallige ontmoeting.

'Een inwoner van Sinaai vertelde me dat hij een kostbaar kleinood had hangen op zijn zolder', vertelt Bohé. 'Het bleek een zeldzame kopie van een oud middeleeuws werk. Het is mogelijk eind vijftiende maar zeker begin zestiende eeuw.'

Van Elslande nam in de Salons een kijkje. 'Het is een Madonna met Kind', bevestigt Van Elslande. 'Een origineel haalt twee miljoen euro, anders is dat 16.000 euro.'

De vondst zorgt alvast voor animo. Zondagnamiddag staat in de Salons immers Schatten op Zolder op het programma, is allicht meer geweten over het kostbare kunstwerk en kunt uzelf ook een werk laten taxeren.

Oudere berichten:
> Nieuw OCMW-raadslid in Sint-Niklaas
> Brand in skatepark: foto's van onze lezers
> Kunstonderwijs stemt twee dagen de violen
> Valentijn zoekt volk voor zijn speeddating
> Dansgroep Explozion viert tiende verjaardag
> Opnieuw restauratie voor grootste sigaar
> Daniël Ost @ Home wint Wase Persprijs
> Kleurrijk bloementapijt reist naar Tel Aviv
> Vijftigtal nieuwe woningen, cultuur en kinderopvang op VTS-site
> Jeugd De Tovertuin speelt toneel in het Atheneum
> Oriëntaalse Nacht in de Stadsschouwburg
> Jeugdhuis Troelant maakt er leuke Krokus van
> Wandeltochten draaien op volle toeren
> Deeltijds Kunstonderwijs stelt expositie 'Grenzeloos' voor
> Witte ballonnen voor veilige crèches
> Mijn Restaurant! bivakkeert aan Sint-Nicolaasplein
> Forse regenval erkend als ramp
> Talentenjacht Lawijtstrijd in kunstencentrum, jeugdhuizen en foyer
> KWB Sinaai Centrum heft glas op nieuwe jaar
> Opvangcentrum zoekt vrijwilligers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Sint-Niklaas blogt


  • Wim en Sylvain bloggen over Sint-Niklaas.

    Wim Dehandschutter (° 1980) gaat graag op reis maar is blij als hij bij zijn terugkeer de Blokken van Amelinckx ziet gloren aan de horizon. Geboren en getogen Sint-Niklazenaar. Is een huis aan het verbouwen in het centrum en zal dus nog lang zijn roots koesteren.

    Sylvain volgt al twintig jaar alles wat leeft en beweegt in Sint-Niklaas op de voet. Schrijven en fotograferen blijven hem boeien, en dat zal hij nu ook doen voor Sint-Niklaas Blogt! Hij woont op Tereken en staat met beide voeten tussen de mensen.

Zoeken

Nieuws uit sintniklaas

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!