Home  Regio  sintniklaas  sintniklaas blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van St-Niklaas?
Laat het weten aan:
Wim of Sylvain
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Miniballonnen heersen op Grote Markt

Ball_016 De miniballonnen domineerden tijdens de laatste namiddag van de Vredefeesten de Grote Markt van Sint-Niklaas.

Aanvankelijk hoopten de organisatoren nog op de heteluchtballons om voor wat kleur te zorgen op het evenementenplein. Het trieste regenweer maakte dat echter onmogelijk.

Zelfs de ballonnen gewoon recht zetten, zat er niet in. Uiteindelijk moesten de miniballonnen zoals de poes, pinguïns en allerlei vormen de meubelen redden.

19.000 toeschouwers voor Hooverphonic op Markt

De vierde editie van het stadsfestival Villa Pace in Sint-Niklaas is totnutoe een groot succes, aldus evenementenbeheerder Tijl Wymeersch. Negentiendzuizend bezoekers woonden het concert van Hooverphonic bij op de Grote Markt.

Het was het hoogtepunt van de tweede dag van Villa Pace en de Vredefeesten. De Sint-Niklase groep bracht een mix van nieuwe nummers en hun grootste hits zoals Jackie Cane en The World is Mine. Voor de ballonvaarders was het een minder gelukkige dag. Slechts enkele ballons, waaronder de special shapes T-Rex en de Birthday Cake werden rechtgezet, maar stegen niet op. Wij hopen dat ze morgen meer geluk hebben.

Speciale vormenballons stelen de show

Ball_035

De gigantische T-Rex was één van de absolute blikvangers tijdens het ballonevenement van de Vredefeesten in Sint-Niklaas. Ondanks de behoorlijk sterke wind, kwam toch nog een aantal heteluchtballons en special shapes overeind.

Ball_027De clown Mauriske toonde zijn wat sippe blik op de Grote Markt.

Ball_029Een reusachtige aardbei verliet voor even Hoogstraten en kwam in Sint-Niklaas rondzweven.

Ball_039Het ei van Barneveld probeerde even hoog te reiken als de dinosaurus.

Ball_026Om de festiviteiten rond de Bevrijding met smaak te vieren, dook zelfs een enorme cake op. De wind liet de cake rare capriolen maken.

Deze zondagnamiddag zijn er nog heel wat muzikale acts, kraampjes, braderie en ballons die een nieuwe poging ondernemen om zichzelf aan het grote publiek te tonen.

Heteluchtballons komen eventjes overeind

Ball_006 De weergoden hebben roet in het eten gegooid van de Vredefeesten in Sint-Niklaas. Door het miezerige weer en de  wind bleven massale ballonopstijgingen vrijdagavond uit.

Toch slaagden de organisatoren er in enkele gevaarten op de Grote Markt eventjes overeind te zetten.

Net voor Sint-Niklaas Blaast van start ging, vormde het een eerste hoogtepunt. Nu maar hopen dat de ballons op zaterdag en zondag meer geluk hebben met het weer. Aan de muzikale en dans-animatie met onder meer Hooverphonic zal het niet liggen.

'Ballon 2007' van dag tot dag in beeld

U kon er niet bij zijn op 'Ballon 2007' of u wilt de sfeer herbeleven? Hieronder vindt u al onze fotospecials van de voorbije drie dagen terug.

VRIJDAG
: grootste deel van warmeluchtballonnen en twee special shapes stijgen op

> warmeluchtballonnen
> special shapes

ZATERDAG: warmelucht- én specialevormballonnen gaan lucht in dankzij goede weer

> warmeluchtballonnen deel 1 / deel 2
> special shapes
> klank- en lichtspektakel met vuurwerk

ZONDAG: gasballons vertrekken, warmelucht- en specialevormballonnen niet door wind

> gasballonnen en special shapes

Wat vond u van de Vredefeesten? Van welke onderdelen heeft u het meest genoten? Of wat was er voor verbetering vatbaar? Klik op 'REAGEER'.

Dag 3: wind houdt ballonnen aan de grond

DoedelzakspelerDe Vredefeesten zitten erop. Na twee mooie dagen, vrijdag en zaterdag, eindigde het evenement ietwat in mineur.

's Middags was het de moeite om naar de gasballonnen te komen kijken, maar 's avonds gooiden de weergoden roet in het eten. De special shapes werden opgeblazen en getoond aan het publiek. Een vlucht was onmogelijk. Ook de warmeluchtballonnen bleven aan de grond.

Geniet alsnog van deze laatste fotospecial met de gasballonnen en special shapes (met onder meer de Schotse doedelzakspeler). Met dank aan collega Sylvain Luyckx.

Blikvanger 4: Vincent Van Gogh

Naar welke ballonnen is het uitkijken? Wij maken een selectie. Nummer 4: Vincent Van Gogh. Vanmiddag om 17.30 uur krijgt u nog één kans om hem te zien.

Het zwevende portret van Vincent Van Gogh, met het grijze, vilten hoedje op het hoofd, is sinds 2003 geregeld in Sint-Niklaas te zien. Na vier jaar blijft het vliegende kunstwerk een indrukwekkende verschijning. Het kunstwerk is ook echt een kunstwerk dankzij de penseelstrepen. Vrijdag bleef Van Gogh in de aanhangwagen zitten, gisteravond ging hij de lucht in en landde hij in een weide in Temse, vlak naast de E17 (zie foto onderaan).

De ballon van de Nederlander Hans Zoet kwam in 2003 in vaart naar aanleiding van de honderdvijftigste verjaardag van de geboorte van de beroemde schilder. Het was geen gemakkelijke klus om het unieke exemplaar te vervaardigen: het befaamd portret uit 1887-1888 was een (tweedimensionale) tekening, die diende omgezet in een driedimensionaal model. De Engelse expert van Cameron Balloons had twee maanden werk om Van Gogh te 'vervolmaken' op zijn computer.

De linkerkant van zijn gezicht is origineel - zelfs de twee uit zijn snor stekende haartjes horen erbij. Wat op het schilderij niet zichtbaar is, krijgt dankzij de ballon gestalte: de rechtergezichtshelft van Van Gogh, die het zelfportret amper blootgeeft, maar ook zijn achterhoofd. Let ook op de handtekening van de schilder, onderaan het zeil. De signatuur is gekopieerd in onbrandbare stof, want ze bevindt zich vlakbij de brander van de ballon.

Van Gogh in een notendop:

* doek is 2.500 vierkante meter groot
* ballon 30 meter hoog, met een doorsnede van 23 meter
* elk oor meet 5,5 meter (ten tijde van het portret had hij ze alle twee nog)
* inhoud ballon: 4.000 kubieke meter
* kostprijs: 250.000 euro

Dscn4233

Van Gogh zet in Temse voet aan grond, naast de aardbei van Hoogstraten

Fotospecial ballonvlucht vanaf Grote Markt

Dankzij de Sint-Niklase ballonvaarder Jan Tijs mocht uw reporter meevliegen vanaf de Grote Markt. We vlogen naast het Koningin-Fabiolapark richting Temse. Vlak na de oversteek over de E17 kuste de mand de grond in een weiland. Omdat beelden meer zeggen dan woorden, bieden we een fotospecial over de vlucht aan.

> Bekijk de fotospecial van de vlucht met Jan Thijs
> Ook collega Sylvain Luyckx maakte een vlucht. Dit is zijn fotospecial

Ballonvlucht1 Ballonvlucht2

Foto links: de ballon van Jan Thijs / Foto rechts: de piloot (in de mand) en uw reporter (net uit de mand)

Vuurwerk: een geschiedenisles te veel

Het was gisteren 1 september, en dat was te merken aan de manier waarop het publiek 's avonds op schoolmeesterachtige wijze een geschiedenisles over de stad Sint-Niklaas kreeg ingelepeld, verpakt onder het mom van 'klank- en lichtspektakel met vuurwerk'.

Vuurwerk2Onder de bombastische titel 'Symfonie der Stenen' - wie bedenkt zoiets? - werd een wazige tekst afgedreund over hoe Sint-Niklaas het licht zag. Je moest al heel goed opletten om te begrijpen waarover het ging, zeker toen er op de achtergrond een souncheck begon voor het optreden van 23 uur.

Op de Markt was duidelijk te merken dat het publiek nog eerder in vakantie- dan in schoolstemming was. Tijdens de uitleg van de twee vertellers (nochtans niet van de minsten: Frank Aendenboom en Myriam Thys) begonnen heel wat toeschouwers een gesprekje. Zodra er knallen weerklonken, ging de aandacht voluit naar het stadhuis.

Want het stadhuis speelde de hoofdrol. Zowel langs de voor- als achterkant van het historische gebouw werden pijlen afgeschoten. Het stadhuis werd verlicht en vanachter de ramen kwamen kleuren. Indrukwekkend in zijn eenvoud.

Het was voor het eerst in jaren dat het stadhuis zo prominent op de voorgrond stond tijdens het vuurwerk. Terecht, want het neogotische gebouw straalt klasse uit en dat kwam volledig tot zijn recht in dit spektakel. Op het einde van de geschiedenisles volgde het beste: het échte vuurwerk op opzwepende muziek. Alleen jammer dat het na twee minuten voorbij was.

'Symfonie der Stenen' zou perfect tot zijn recht komen in het intieme decor van de Stadsschouwburg (zonder vuurwerkpijlen uiteraard), waar het publiek in alle rust de boodschap kan absorberen en niet wordt afgeleid door een soundcheck. Op de Markt wil het publiek onafgebroken vuurwerk zien.

Wat vond u van het spektakel? Klik op 'REAGEER'.

Vuurwerk1 Vuurwerk3

Programma Vredefeesten dag 3

Op de laatste dag van de Vredefeesten is er nog heel wat te beleven in de stadskern. Dit is het programma voor vandaag-zondag.

Grote Markt

13.30: installatie gasballons
13.30: oldtimerparade (tot 15.00)
14.30: beiaardconcert
15.00: straattheater en kinderanimatie
16.00: opstijgen gasballons
16.00: Kongomana op podium
17.30: luchtballonnen en special shapes

Castrohof

17.00: worldfusion-muziek

Sint-Nicolaasplein

hele dag: breakdancetornooi

Heymanplein

14.00: boekenmarkt aan bibliotheek
14.30: Ballonpop aan Gildenhuis met Barbara Dex en Hadise

Oudere berichten:
> Nieuw OCMW-raadslid in Sint-Niklaas
> Brand in skatepark: foto's van onze lezers
> Kunstonderwijs stemt twee dagen de violen
> Valentijn zoekt volk voor zijn speeddating
> Dansgroep Explozion viert tiende verjaardag
> Opnieuw restauratie voor grootste sigaar
> Daniël Ost @ Home wint Wase Persprijs
> Kleurrijk bloementapijt reist naar Tel Aviv
> Vijftigtal nieuwe woningen, cultuur en kinderopvang op VTS-site
> Jeugd De Tovertuin speelt toneel in het Atheneum
> Oriëntaalse Nacht in de Stadsschouwburg
> Jeugdhuis Troelant maakt er leuke Krokus van
> Wandeltochten draaien op volle toeren
> Deeltijds Kunstonderwijs stelt expositie 'Grenzeloos' voor
> Witte ballonnen voor veilige crèches
> Mijn Restaurant! bivakkeert aan Sint-Nicolaasplein
> Forse regenval erkend als ramp
> Talentenjacht Lawijtstrijd in kunstencentrum, jeugdhuizen en foyer
> KWB Sinaai Centrum heft glas op nieuwe jaar
> Opvangcentrum zoekt vrijwilligers

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Sint-Niklaas blogt


  • Wim en Sylvain bloggen over Sint-Niklaas.

    Wim Dehandschutter (° 1980) gaat graag op reis maar is blij als hij bij zijn terugkeer de Blokken van Amelinckx ziet gloren aan de horizon. Geboren en getogen Sint-Niklazenaar. Is een huis aan het verbouwen in het centrum en zal dus nog lang zijn roots koesteren.

    Sylvain volgt al twintig jaar alles wat leeft en beweegt in Sint-Niklaas op de voet. Schrijven en fotograferen blijven hem boeien, en dat zal hij nu ook doen voor Sint-Niklaas Blogt! Hij woont op Tereken en staat met beide voeten tussen de mensen.

Zoeken

Nieuws uit sintniklaas

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!