Nietzsche
Nietzsche Vrijheid scheppen, Onfray en Le Roy, Le Lombard

Deze biografie over Nietzsche ziet er veelbelovend uit. De lineaire, wat nerveuze tekenstijl met de vlakke inkleuring geeft een kunstzinnige sfeer. In de scènes waar Nietzsche een migraineaanval krijgt, doet Maximilien Le Roy er nog een schepje bovenop met grote contrastrijke prenten. Daar begint het wat mis te lopen. Onfray legt te veel nadruk op dat facet terwijl een verklaring pas op het einde volgt. Een fout die deze Nietzsche kenner verder doortrekt. Hij slaagt er niet in de details te schrappen en de essentie uit Nietzsches leven te halen. Te veel scènes blijven erg anecdotisch zodat de vernieuwende ideeën van de filosoof niet goed uit de verf komen. De strip wakkert in het beste geval de nieuwsgierigheid wat aan. Uiteindelijk komt het misbruik van zijn ideeën door de nazi’s en zijn vermeende antisemitisme nog het sterkst naar voren. Veel meer kom je als leek niet te weten over een van de belangrijkste filosofen van de 19de eeuw. (wida)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0133f23ccf71970b Listed below are links to weblogs that reference Nietzsche:

Reacties

Als je je niet kan inleven in de filosofie van Nietzsche en bovendien de impact vergeet van Lou Salome, Wagner en vooral shopenhauer en niet te vergeten zijn moeder en zus, heb je niks begrepen.
Alleen als je als het ware in zijn huid kan kruipen mag je er iets over zeggen, zeer voorzichtig. anders doe je opnieuw deze briljante filosoof oneer aan; net dat waar hij zich zo tegen afzette. Als je niks beter kan zeggen dan zijn supersonische stilte ben je beter dat je zwijgt.

 Margot herchy op 28 juli 2010 om 15:54

Laat een reactie achter