De laatste dagen van Stefan Zweig


StefanZweigSorel en Seksik, Casterman

XXXO

De naam Stefan Zweig zal niet meteen bij iedereen een belletje doen rinkelen. Deze Oostenrijks-joodse schrijver oogstte tussen de twee wereldoorlogen heel wat succes met zijn romans. Zijn werk als journalist voor de oorlogspers maakte van hem een pacifist en bezorgde hem een pessimistische kijk op de mens. Tijdens de tweede wereldoorlog week hij eerst uit naar Londen en later naar Brazilië. Daar besliste hij samen met zijn tweede echtgenote, en na het schrijven van zijn autobiografie Die Welt von Gestern, hun leven te beëindigen.
Seksik brengt deze aangrijpende gebeurtenissen op een erg ingetogen manier. Hij neemt de tijd om de juiste te sfeer te creëren. Zo laat hij zich niet vangen door veel details uit het leven van Zweig te willen meegeven. Hij vertelt net genoeg om de gemoedstoestand van Zweig en zijn vrouw Lotte te schetsen. Het is net die rustige aanpak die een grote impact heeft.
Het uitmuntende en sfeervolle schilderwerk van Giullaume Sorel versterkt het geheel. Ook het onvermijdelijke slot pakt Sorel subtiel en poëtisch aan. Dat hij daarbij geen donkere maar een witte achtergrond kiest, bewijst het respect dat de auteurs voor de figuur van Zweig hebben. (wida)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0167644e5f3c970b Listed below are links to weblogs that reference De laatste dagen van Stefan Zweig:

Reacties

Laat een reactie achter