Taniguchi

Furari
DeWandelendeMan

De wandelende man en Furari, Taniguchi, Casterman
XXOO en XXXX

Casterman geeft gelijktijdig twee albums uit van Taniguchi. In De wandelende man, waarmee hij twintig jaar geleden naam maakte in Europa, geeft Taniguchi in enkele hoofdstukken de ervaringen weer van een bediende die met zijn nieuwe hond gaat wandelen. Tijdens die wandelingen gebeurt er niet bijzonder veel. Het gaat net om dat rustige wandelen waardoor de wandelaar zaken ontdekt die hem anders niet zouden opvallen.
Hoewel het nieuwe verhaal Furari wel wat gelijkenissen vertoont, vallen vooral de verschillen op. In dit geval wandelt een een cartograaf in de negentiende eeuw doelbewust rond om zo precies mogelijk afstanden op te meten. Hij telt werkelijk zijn stappen en oefent om steeds even grote stappen te nemen. Ook de situering in het verleden, in de buurt van de berg Fuji, geeft dit tweede album veel meer diepgang. Het is prettig om een stukje Japanse geschiedenis te proeven. Zeker de decors zijn met de gedetailleerde tekeningen van Taniguchi een lust voor het oog. Bovendien legt Taniguchi heel wat humor in deze vertelling. De sfeer in dit album doet wel wat denken aan de Duistere steden van Schuiten.
Deze duo uitgave maakt vooral duidelijk dat Taniguchi in twintig jaar heel wat bijgeleerd heeft. De sfeer en het karakter van beide albums liggen dicht bij elkaar. Maar Furari zindert nog een tijdje na dankzij die rijke gelaagdheid. (wida)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef016765e9ac7e970b Listed below are links to weblogs that reference Taniguchi:

Reacties

Laat een reactie achter