12


SchoonheidSchoonheid
, Schuiten, Casterman
XXXX

De machinist van stoomlocomotief 12.004, Leon Van Bel, weet met zijn jarenlange ervaring de mastodont ongeacht de omstandigheden tot zijn eindbestemming te loodsen. De toekomst voor de stoomtreinen ziet er niet rooskleurig uit. De overheid wilt overschakelen naar elektrisch vervoer via kabelbanen om de wateroverlast te omzeilen. Wanneer zijn locomotief haar laatste rit heeft gereden, besluit hij zijn 'Schoonheid' van de ondergang te redden.
François Schuiten levert hier zijn eerste solo-album af. Wie daarbij iets nieuws verwacht komt bedrogen uit. Deze vreemde historie ligt helemaal in het verlengde van de Duistere steden. Je krijgt dus wel waar voor je geld. Schuiten heeft ondertussen meer dan genoeg ervaring om het scenario evenwichtig uit te werken.
Dat Schuiten inspiratie haalde uit de echte geschiedenis maakt dit boek net iets interessanter. Van de reeks supersnelle stoomlocomotieven is nog een exemplaar overgebleven. Het is vooral uit respect voor dat culturele en industriële erfgoed dat Schuiten dit verhaal bedacht. In de schitterende zwart-wit grafiek komt dat respect helemaal tot uiting in de minutieuze details.
In het verlengde van de strip kan je ook genieten van een tentoonstelling in het Autriquehuis, tot 25 november. Ook vanuit je luie zetel kan je van extra's profiteren via de website www.12-ladouce.com. Als je de schutbladen van de strip voor je webcam houdt, krijg je daar nog een extraatje te zien. (wida)

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
http://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0168eb549daf970c Listed below are links to weblogs that reference 12:

Reacties

Laat een reactie achter