Home  Life  Surfplank
  
Nikolas Van der Veken, zanger van Janez Dedt

Hey, ik wil je eigenlijk helemaal meenemen in de geschiedenis van Janez Dedt. In 1994 namen we voor de eerste keer in ons leven een nummer op onder de naam Jane’s Determined. Een flauw punk/garagerock-nummer dat van ver op een slechte AC-DC song leek. Het heette Inferior. Het is trouwens vanuit die underdog positie dat we de wereld (vooral Vlaanderen dan...) zouden veroveren. Je bent namelijk jong en je wil wat (vooral meisjes, het bleek tevergeefs). Onze grote droom was om, net als onze toenmalige helden Golden Green, ooit op Dendermonde Rockt te mogen spelen. Het was onze eerste en enige ambitie. Toen bleek dat die droom al gauw vervuld werd, wisten we dat we onze doelstellingen moesten bijschaven.

Het zou: ’de rest van de wereld veroveren’ worden. Als je het in je eigen Scheldedorp kan maken dan kan je het overal maken. We repeteerden toen als de beesten, beseffende dat we dringend onze technische skills moesten bijschaven. We schuimden de lokale rockrally’s af, maar wonnen nooit. Het was een harde leerschool. Muzikaal was 1994 voor ons ook een belangrijke periode. Bands als Green Day en The Offspring die een jaar eerder nog in het Lintfabriek in Kontich passeerden werden plotseling de charts ingekatapulteerd. Ze tourden nu in grote arena’s en verkochten miljoenen cd’s.

Ik hoorde basketcase voor het eerst in een winkelcentrum in Potomac tijdens een verblijf in de VS. Het nummer blies me uit mijn sokken. En ook al leerde ik ondertussen dat er stevig naar The Cars werd geluisterd toen Billy Joe en zijn volgelingen dit meesterwerkje bij mekaar schreven, het is een mijlpaal in punkrockgeschiedenis. Net zo belangrijk als Anarchy in the UK van The Pistols. Onze standaard voor optredens was op dat moment; zo weinig mogelijk akkoorden vergeten en...Meer niet eigenlijk. Ik speelde op dat moment nog geen gitaar op shows. Enkel zingen. Het was een tijd van vooral veel vallen en nog eens vallen. Kortom; a long way to Tipperary... A long, long way from Werchter. Morgen meer…

Reacties

Janez DeTD.

op 1 april 2005 om 14:52

Laat een reactie achter