Patrick Ceulemans

Matt Walsh X-factor van superieur Charleroi

Patrick Ceulemans | 08 juni 2009 om 20:57

Charleroi volgde in een zinderende Spiroudôme zichzelf als kampioen op. De Spirous pakten versus Bergen met een sweep uit en is voor de achtste keer landskampioen. Matt Walsh en Jerry Johnson waren de X-factor van Charleroi.

Beide Amerikanen werden in het voorjaar van 2008 en op aandringen van de toenmalige coach Eddy Casteels door Charleroi aangeworven. Casteels kon niet genieten van deze megatransfers. Op 13 februari 2008 werd hij ontslagen. Drazen Anzulovic kwam uit Kroatië over en stuwde Charleroi op amper 15 maanden tijd  naar een indrukwekkend parcours. Titel in 2008 en een triple in 2008-2009. Bezielers op het parket waren onder meer dus Johnson en Walsh.

Walsh viel in eerste instantie vooral door de aanwezigheid van zijn partner Lauren Anderson (playmate van Playboy in juni 2002) op. De relatie eindigde deze campagne en Walsh werd meer en meer de Bling Bling van Charleroi. De Spirous bleven in eigen midden ongeslagen dit seizoen in België en zagen X-factor Johnson en Walsh Charleroi in moneytime naar triomfen stuwen. Walsh werd MVP van de finale van de Belgisch Cup en de play-offs. Charleroi veroverde sinds 1996 een achtste titel en vierde dubbel en heeft opnieuw de macht in het Belgische basketbal. De ploeg heeft ook het grootste budget, maar moet omwille van de economische crisis ook de tering naar de nering zetten.

Coach Anzulovic ligt nog één jaar onder contract. Er wordt echter een uitstapregeling uitgewerkt en de man trekt waarschijnlijk naar KK Zadar. Deze week presenteert Charleroi waarschijnlijk Giovanni Bozzi. De coach die met de Spirous in de jaren negentig vier opeenvolgende titels veroverde. Bozzi (ex-bondscoach, coach en technisch directeur van Luik) wil terug de geur van de kleedkamer opsnuiven. David Desy wordt assistent-coach en Jacques Stas sportief manager.

Charleroi herschikt dus zijn staf. Inzake spelers wil het verder met zijn Amerikanen en Belgen. Walsh en Broyles moeten nog bijtekenen, maar dat zou ook in orde moeten komen.

Sterk ook van de Spirous dat het in de beslissende match van de finale van de play-offs de Belgen Major en Massot respectievelijk acht en tien minuten opstelde. Ook de geblesseerde Tabu had een aandeel in de titel. Drie Belgen die ook volgend seizoen in de Spiroudôme actief blijven. Met Amerikanen, Belgen en één Kroaat (Lalic) en een Belgische staf wil Charleroi zijn status in België bevestigen en een doorgroeien naar de Euroliga. 

Een schril contrast met Bergen. De Amerikaanse coach Chris Finch stelde deze campagne 14 landgenoten of Britten en nauwelijks een Belg op. In vijf seizoenen won Finch slechts één prijs. In 2005 met Bree dat toen met Dupont en Baert nog Belgen bezigde. Daarna was het steeds net niet voor Finch met Bergen die daardoor zowat de Poulidor van het Belgische basketbal dreigt te worden. Wie denkt dat met uitsluitend Amerikanen aantreden synoniem staat voor succes slaat de (basket)bal dus mis. Charleroi heeft het begrepen en hopelijk doet ook Bergen, al valt dat te betwijfelen met Finch nog twee jaar als coach, op dat vlak een inspanning.

Ik heb niets tegen Amerikanen of andere buitenlandse spelers. Ze moeten echter, zoals onder meer Walsh, een toegevoegde waarde hebben. Spelers als Landry (wat kwam die hier in godsnaam doen), Potter (beste jaren al lang achter de rug), Barac, Pasco, Robinson enz.. brengen het Belgische basketbal niets bij. Dan kan je beter Belgische jongeren (zoals Dezeeuw en Oveneke) een kans geven. 

En, als onze youngsters constateren dat ze mogelijkheden krijgen en ze ook benutten, wordt het Belgische basketbal er enkel beter van. Geen vicieuze cirkel, wel een vaststelling die in combinatie met een betere opleiding betere Belgen in de Ethias League kan brengen.

De campagne 2008-2009 zit er meteen op. Charleroi was top, Oostende de flop, Aalstar de verrassing en Antwerp Giants vond de aansluiting met de top. 

Uitkijken is het nu naar Didier Mbenga die op weg is naar de NBA-titel, de WNBA-campagne van Europese Speelster van het Jaar Ann Wauters en de Belgian Lions die op zoek gaan naar een stek op het EK van 2009 in Polen.