Patrick Ceulemans

Gokchinees in de Ethias League?

Patrick Ceulemans | 27 oktober 2009 om 12:28

Is de Gokchinees in de Ethias League van het basketbal terecht gekomen? Feit is dat na vijf speeldagen in onze eerste klasse het bol staat van de verrassingen. Na de zege van Gent tegen Charleroi en van Pepinster in Luik was de vijfde speeldag afgelopen weekend daar het mooiste bewijs van. Luik wint immers in Charleroi. De eerste nederlaag in de competitie in de Spiroudôme van de kampioen na 28 partijen! Oostende verliest in Pepinster. Voor de kustploeg is Pepinster wel het zwarte beest, maar toch.

Antwerp Giants acteerde tegen zeven Ajuinen, en na het uitvallen van Stokes, nog maar zes, zo zwak dat een gehandicapt Okapi Aalstar een eerste competitiezege boekte.

Last but not least wist Leuven Bears na vijf seizoenen eindelijk eens in eigen midden te winnen van Bergen.

Wat leert het klassement van de Ethias League? Leuven en Pepinster prijken virtueel mee aan de leiding en het Belgische getinte Gent draait lekker mee. Vice-kampioen Bergen prijkt dan weer op de rode lantaarn.

Dat de Gokchinees de Belgische basketbalsport heeft gevonden zal wel flauwekul zijn. Dat de negen teams in de Ethias momenteel aan elkaar gewaagd zijn, is een betere analyse. Dat maakt er de competitie enkel maar attractiever op.

Dat een ploeg zoals Gent het dan ook nog eens ouderwets op zijn Belgisch doet, is dan ook maar alleen meegenomen.

I love this game!!

Ann Wauters

Ekaterinburg

Ann Wauters | 16 oktober 2009 om 15:56

Het is een tijdje geleden. Ik ben ondertussen in Moskou waar we vandaag onze eerste wedstrijd spelen.

De aanpassing in Ekaterinburg is heel vlot verlopen. De ploeg is heel professioneel omringd. Elke buitenlandse speelster heeft een eigen tolk en chauffeur. Europese verplaatsingen worden gecharterd. Maar het allerleukste is terug kunnen spelen voor een volle zaal. Wij hebben het voorbereidingstornooi gespeeld voor 5000 fans..

Het tornooi werd afgesloten met een feest in het nieuwe HYATT hotel. Lekker eten, , privé optreden door DR.Alban (sing Halleluja...) en om middernacht een reuzetaart met kaarsjes voor mijn verjaardag.

Wat kan ik al over de stad zeggen?

Jekaterinenburg, ook gespeld als Jekaterinburg of Jekaterinboerg is de vijfde stad van Rusland en wordt ook wel de hoofdstad van de Oeral genoemd. Het is een industriestad met ruim 1,5 miljoen inwonens.

Waar is het gelegen?

Er staat een monument dat de grens aangeeft tussen Europa en Azië op 12 kilometer van Jekaterinenburg. Ver dus..

Detail: In de jaren '90 stond Jekaterinenburg bekend als de maffiahoofdstad van Rusland.

Over de ploeg?

Ekatarina


We hebben een indrukwekkende ploeg. Er zijn 4, 5 speelsters voor elke positie. Het was een leuk terugzien met de Russische speelsters Olga Arteshina, Maria Stepanova en Svetlana Abrosimova. De ambities zijn dan ook groot. Russische competitie, Russische beker en Euroliga winnen...

Onze eigenaar is Andrey A. Kozitsyn, president van één van de grootste ondernemingen in het Oeral gebied. http://www.ugmk.com/en/

Sam Van Rossom

Here we go again!

Sam Van Rossom | 10 oktober 2009 om 15:53

Het is weer eens zo ver! Na een voorbereiding van 6 weken staan we aan de vooravond van het nieuwe seizoen! Mijn vijfde seizoen als prof, het tweede seizoen in het buitenland!


Na een succesvolle campagne met de nationale ploeg pikte ik twee weken later aan bij de ploeg hier! Veel nieuwe gezichten, maar toch is het gevoel anders dan vorig jaar! Je kent al wat spelers, kent de mensen van de staff, en dus was de aanpassing dit jaar niet zo groot als vorig jaar! Groot verschil ook is dat ik dit jaar alle oefenwedstrijden meegespeeld heb, en dus aangepast ben aan het systeem en de andere spelers!

Toch verliep onze voorbereiding niet van een leien dakje! Twee van onze basisspelers waren gedurende langere periode out wegens blessure. Michael Hicks, topscorer van Italie vorig seizoen, hebben we ondertussen kunnen recupereren. Eric Williams, onze startende center, zal echter nog voor een langere periode buiten strijd zijn en voor hem werd reeds een vervanger aangetrokken! Hierdoor haspelden we de oefenwedstrijden dus af met wisselende resultaten, maar toch konden we besluiten met een positief gevoel!

Ondanks de blessurelast was er al snel 1 ding duidelijk in onze ploeg dit jaar: vechters, 1 voor 1! De ploeg heeft misschien wat ingeboet aan intrinsiek talent dit jaar, maar onze vechtlust compenseert dit ruimschoots. Onze nieuwe coach, Luca Dalmonte, heeft een goede mentaliteit in de ploeg gebracht en dit zou ons wel eens ver kunnen brengen!

In de voorbeschouwingen staan we alvast getipt als play-off kandidaat, al is dat geen evidentie om dit te bereiken. De competitie hier kent nauwelijks zwakke broertjes en dus moet iedere ploeg elke week keihard aan de bak! Te beginnen dus nu zondag, op verplaatsing in Avellino! Mooi extraatje bij deze wedstrijd: Bij Avellino komt een andere belg aan de bak in de Italiaanse Lega A: Doum Lauwers! Ik kijk al uit naar het duel met Doum waarmee ik afgelopen zomer nog samen aan de slag was met de nationale ploeg! In de voorbereiding trokken we tegen Avellino al eens aan het langste eind: 69-67! Ik hoop dan ook op hetzelfde resultaat morgen! Thumbs up!

Ciao
Patrick Ceulemans

25 Belgen!

Patrick Ceulemans | 05 oktober 2009 om 16:23

De Ethias League is afgelopen weekend opnieuw gestart. Opnieuw met 9 ploegen en opnieuw elk weekend met dat afschuwelijk woordje bye. Hopelijk voor de laatste keer!

De licentiecommissie maakt het immers mogelijk voor clubs om met een versoepelde C-licentie van tweede klasse te promoveren. Hopelijk wagen na deze campagne dan ook één of meerdere clubs de stap naar de Ethias League en verdwijnen er in die Ethias League geen clubs met financiële perikelen.

De eerste speeldag bracht geen echte verrassing. Opmerkelijk is wel het Gents project met 8 Belgen en 2 Amerikanen. De partij Antwerp Giants-Gent bracht 6 in België geboren spelers aan de opworp en maar liefst 13 op het parket. In totaal kwamen er maar liefst 25 Belgen op de eerste speeldag op het terrein. Een flinke stap voorwaarts ten opzichte van vorig seizoen.

Nochtans wijzigde de BLB niets en bleef er onder druk van de grote clubs het aantal Belgen op het officiële blad beperkt tot 4. Petrovic (Oostende) en Potter (Bergen) beschikken over de Belgische nationaliteit en worden dus bij die 4 gerekend. Door de inspanningen van Gent, Antwerp (4 Amerikanen en 8 Belgen) en Pepinster (6 Belgen en 6 Amerikanen) is het maar te hopen dat de BLB en de clubs volgend seizoen beslissen om het aantal Belgen op het wedstrijdblad op te voeren naar 5.

De campagne van de Belgian Lions maakte duidelijk dat er Belgisch talent is. Ongelooflijk, maar waar. In een competitie waar jonge Belgen nauwelijks kansen krijgen rukten de Lions onder aanvoering van Hervelle, Mbenga, Van Rossom, Lauwers, Moors, Van der Jonkcheyd, Bosco, Beghin en co op naar de 17de stek in Europa.

Als clubs in eerste klasse investeren in jeugd en in de eerste ploeg een goede mix van Amerikanen en Belgen opstellen kan er enerzijds ook Europees gescoord worden op clubniveau en anderzijds kan een nationale ploeg daarvan enkel maar profiteren. En, moet een nationale ploeg niet het uithangbord vormen van een sport? Ik heb het geluk al enkele jaren de Lions 'on the road' te volgen. In tegenstelling tot de verhalen van de Rode Duivels zijn dit op en naast de court profspelers.

Uiteraard gaan deze kerels al eens pint drinken. Het respect voor elkaar en voor de ganse staf is echter een voorbeeld voor elke ploeg. Als een vedette als Hervelle elke ochtend iedereen een hand komt schudden en als de rest van de spelersgroep dat oppikt weet je dat het snor zit. Afspraken over kledij, tijdstip etc worden door iedereen gerespecteerd. 

'Voor het geld moeten ze niet naar hier komen,' zegt manager Jacques Ledure. Manager Ledure zorgt wel voor een warme sfeer, boeiende stages en slaagt er dus in om met beperkte middelen een product te verkopen. Tweemaal meer dan vijfduizend toeschouwers in de Lotto Arena zijn daarvan het bewijs. De Rode Duivels en hun entourage zouden aan de Belgian Lions en hun professionalisme en kameraadschap dus best een voorbeeld kunnen nemen.

Ik hoop dan ook dat de lichting Beghin, Moors, Lauwers, Hervelle en co hun loopbaan kunnen bekronen met een EK en ik hoop dus vooral dat alle clubs stilaan maar zeker die mix van goede Amerikanen (of andere buitenlanders) en Belgen in de Ethias League zullen brengen. Bij de start van de volgende campagne 12 Belgen aan de opworp en pakweg 30 op het parket moet toch haalbaar zijn.

Voor de eerste speeldag was er ook een belangrijk bericht in de marge. Chris Finch verlaat na vijf seizoenen België om in de organisatie van NBA-club Houston Rockets te gaan werken. Ik weet dat ik op het einde van vorig seizoen zei dat Finch stilaan maar zeker de 'Poulidor' van het Belgische basketbal werd. Met Finch verliest België echter wel een vakman die zowel in Bree als in Bergen wervelend en creatief offensief basketbal bracht. Het enige wat ik hem altijd verweet is dat hij steeds met Amerikanen speelde. Maar, als het systeem het toelaat is het als Amerikaanse coach moeilijk om het niet toe te passen.

Als echte Sinjoor deed het me tenslotte pijn dat sommige Antwerpse 'fans' Bosco van Gent afgelopen zaterdag uitfloten. Bosco is een kuitenbijter en maakte het Black meer dan lastig. Hij pakte echter niet met een tackle (beelden maakten dat duidelijk) uit en nadat hij met een driepunter scoorde toonde hij zijn wijsvinger (en niet middelvinger). Dat referee Denis hem onmiddellijk een technische fout gaf, was belachelijk. Het gejouw 'Bosco buiten' van de Antwerpse fans was dan weer wansmakelijk. Ook een beetje ironisch als je weet dat er einde augustus nog 6.000 fans in de Lotto Arena nog 'Bosco' scandeerden.