Home  Regio  aalst  aalst blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aalst?
Laat het weten aan:
Marc of Véronique
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

10 Ultieme vragen aan striptekenaar 'Komboloi' Tom Houtman

Regio_10ultiemevragen_gr 

TOMHOUTMAN Tom Houtman is medewerker op de afdeling promotie en public relations van de dienst Cultuur van de stad Aalst, waar hij als striptekenaar vooral ingeschakeld wordt bij de grafische omkadering van de educatieve diensten en promotiemogelijkheden.

Tom geeft er ook workshops voor kinderen. Strips en cartoons op maat voor reclamedoeleinden vloeien probleemloos creatief uit zijn pen. Momenteel legt Tom de laatste hand aan een nieuwe Aalsterse strip, waarbij het leven van Daens en de geschiedenis van Aalst centraal staan.

Om het Aalsters stripalbum te zien te krijgen, moeten we nog even geduld oefenen. We zijn alvast erg benieuwd!

http://www.komboloi.be
http://komboloisite.blogspot.com


1. Geloof je in een leven na de dood?

Soms. Maar het lijkt me niet echt iets om naar uit te kijken. Ik vind één keer er zijn wel genoeg.
Ik ben niet zo’n 'er is iets' gelovige. Het enige wat schijnbaar echt niet bestaat, dat is juist het niets. Wat wil zeggen dat het universum oneindig is en alles wat zich daarin bevindt altijd al bestaan heeft, en altijd zal blijven bestaan. Als er dus een leven na de dood is, dan staat vast dat men, hoe zich dat leven ook mag manifesteren, vroeg of laat ergens zal vinden in deze grote kosmische soep.

2. Welke eigenschap van je ouders herken je bij jezelf?

Wel, mijn vader is juweelontwerper en bijgevolg vooral de creatieve geest. Hij heeft me geleerd dat de dingen nooit zomaar zijn wat ze op het eerste zicht lijken. Van hem heb ik geleerd dat ik moet creatief zijn en dingen durven interpreteren.
Ik heb zeker die creativiteit om, zogenaamd uit het niets, steeds weer nieuwe dingen te willen creëren.

Ik ken, zonder daarover te twijfelen, niemand die zoveel boeken heeft gelezen als mijn moeder. Mijn liefde voor literatuur, poëzie en strips heb ik zeker van haar. Zij heeft me geleerd dat ik onderzoekend moet zijn en de dingen moet bewonderen zoals ze zich aandienen. Ik ben iemand die heel erg nieuwsgierig is en steeds nieuwe dingen wil leren.
Kortom, creativiteit en inspiratie zijn de eigenschappen van mijn ouders die ik het meest in mezelf herken.

3. Welk jaar was het beste jaar uit je leven?

Volgend jaar, natuurlijk !  Mijn website kent een groeiend aantal bezoekers en steeds meer mensen leren mijn strips en illustraties kennen. Er staan op dat vlak fantastische dingen te gebeuren.
Ik zou eerst 1998 gezegd hebben, omdat in dat jaar mijn eerste stripalbum ‘Ducktroux’ uitkwam. Ik studeerde toen met succes Hogere Beeldende kunsten te Gent. Had veel vrienden in het bruisend studentenleven en dankzij de persaandacht een leuke studentenjob, met de verkoop van mijn stripalbum en met de vele tekenopdrachten die daaruit voortkwamen.
Maar dat zou de onterechte indruk wekken dat er ongeveer tien slechte jaren gevolgd zijn. En dus kies ik volgend jaar als het beste jaar uit mijn leven.


4. Wat is het meeste gewaagde dat je ooit in je leven hebt gedaan?

Het antwoorden op deze vragen, misschien? Ik meen dat ik niet echt een avontuurlijke aanleg heb. Alles wat ik zou kunnen noemen als gewaagde activiteit kan slechts teleurstellend schijnen voor de gemiddelde lezer.


5. Wat is het eerste plaatje/cd dat je ooit kocht?

Ik heb veel jeugdherinneringen aan een luisterverhaal op plaat van ‘Alleen op de wereld’, waarin ze te pas en te onpas artisjokken aten. Maar, de eerste plaat die ik zelf kocht moet ‘Foreign Affair’ van Tina Turner zijn waarop onder andere de hit 'Simply the best' staat. Tina Turner en ik verjaren trouwens op dezelfde dag van het jaar. Ik kijk wel op naar iemand met zo’n prachtige carrière en kan er slechts van dromen om even lang en energiek te mogen doorgaan. Wel zou ik mijn kapsel beter onder controle willen houden.6. Van wie kreeg je je eerste kus?

Dat zal wel van een of ander familielid geweest zijn, meen ik. Maar, de vraag peilt waarschijnlijk naar een specifiek type kus? Ik vrees dat ik op dat vlak een nogal beknepen karakter heb. Er zijn alvast niet zoveel mensen die ik voor het eerst heb gekust.

7. Had je een bijnaam op de middelbare school?
Die vraag geeft me het vreemde gevoel dat iemand je daarover heeft ingelicht? Nu goed, als je in Aalst naar school gaat en je heet ‘Tom Houtman’, dan wordt dat op zijn Aalsters, luid, snel en in het dialect al snel als ‘Tomaatman’ uitgesproken. Er zijn vrienden die me nog steeds zo aanspreken.
Dan klinkt het pseudoniem ‘komboloi’ toch stichtender niet?


8. Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
Recent is mijn oma overleden, een heel belangrijke figuur in onze familie en in mijn leven. Op de begrafenis heb ik het 'decent' gehouden, maar met Kerstdag vierden we met de familie samen, voor het eerst zonder haar en voor de laatste keer in haar huis. Dat was een onvermijdelijk hard moment.


9. Heb je ooit iets gestolen?

Veel te weinig. Het is tenslotte mijn ambitie om alle harten van alle mensen te stelen. Dat bedoel ik gelukkig figuurlijk en het lijkt misschien een onmogelijke opdracht. Maar ik meen dat serieus. Dus, ik geef  toe dat het een zware opdracht is en dat ik nog heel wat werk voor de boeg heb.


10. Wat is het mooiste plekje van de stad?

Dan kies ik automatisch voor de plaats vooraan het Stedelijk Museum, ’t Gasthuys. Ik heb die plaats nog gekend toen daar de Academie voor Beeldende kunsten was. Toen ik daar naar school ging, kon ik, zelfs in het midden van de winter ‘s morgens niet vroeg genoeg vertrekken; gewoon om daar te zitten. Met vrienden kwamen we daar zelfs in de weekends zitten, zo gezellig.

Voor mijn werk zit ik tegenwoordig op de bovenste verdieping van het cultuurcentrum, waar ik jaren geleden samen met mijn medestudenten de hangjongeren kwam uithangen.
Ik geniet enorm van de bruisende actie die daar altijd heerst van allerhande mensen en de fantastische activiteiten die ze organiseren.
Op die bovenste verdieping nesten heel wat duiven die daar dan heel hun leven lang rond het cultuurcentrum blijven fladderen. Duiven zijn vredelievende dieren die steeds hun instinct volgen en blijkbaar altijd hun weg naar huis terugvinden.
Hoewel er zich af en toe toch eentje te pletter vliegt tegen de glazen ramen, denk ik soms, dat ik, net als die duiven, steeds mijn instinct heb gevolgd in alles wat ik deed, en ongepland toch ben teruggekomen naar die plek. Ik hoop natuurlijk wel dat de ramen steeds open staan als ik aan kom fladderen, want net als de duiven ontdek ik alles op de tast.

Reacties

het heeft wel een tijdje geduurd : de weg van netlog naar hier, maar ja ik zit ook op facebook

 marcel van der cammen op 1 februari 2010 om 08:27

Laat een reactie achter


Aalst blogt

  •   
    Marc Coppens en Véronique Van Geit bloggen over Aalst.

    Marc Coppens (Aalst, °1972) werkt al sinds 1995 bij Het Nieuwsblad. Houdt van Britse humor, kleinschalige festivals, het goede leven en badminton om de calorieën in evenwicht te houden. Vindt politiek intere-amusant. Droomt ervan om naast Aalst heel de wereld te zien. Daar is nog werk aan.

    Véronique Van Geit (°1971) heeft twee grote liefdes: muziek en fotografie. Dat laatste studeert ze ook aan de avondschool KTA te Aalst. Ze is een echte levensgenieter, die goedlachs door het leven gaat.

Zoeken

Nieuws uit aalst

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!