Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

VVB: 'Ook Aarschot kan verfransen'

De Vlaamse Volksbeweging heeft een afdeling opgericht in het noorden van het Hageland. Volgens de stuurgroep is het niet uitgesloten dat ook Aarschot binnen afzienbare tijd zal verfransen. De stadsvlucht uit Brussel heeft er eerder voor gezorgd dat de volledige rand verfanste. Nu de woningen in Brussel en Leuven steeds duurder worden vreest de VVB Hageland dat Diest en Aarschot nu aan de beurt zijn. Mede door de snelle treinverbinding met de hoofdstad is onze regio plots een flink stuk aantrekkelijker geworden.

De afdeling van de VVB werpt zich met haar eerste activiteit dan ook in de strijd tegen de ontnederlandsing van Vlaams-Brabant. 'Op zaterdag 1maart wordt het officiële startschot gegeven', vertelt actieverantwoordelijke Michael Discart. 'Voor onze startactiviteit Vlaams-Brabant is niet te koop hebben we Vlaams Parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) en kamerlid Bart Laeremans (VB) uitgenodigd. Zij geven een schets van de situatie in de Vlaamse Rand en de gevolgen daarvan voor de hele provincie. Bovendien lichten ze hun visie op een tegenstrategie toe.'

Wat vindt u ervan? Denkt u dat ook Aarschot binnenkort zal verfransen? Of vindt u dat een beetje voortvarend? Laat het weten en reageer!

Meetshovenbos wordt gekortwiekt

Natuur en Bos de toppen gaat de toppen van vijftien bomen in het Meetshovenbos afscheren. Dat gebeurt voor de veiligheid van de wandelaars. Aan de oostelijke dreef wordt bovendien honderdvijftig meter gekapt en heraangeplant met wintereik. De andere bomen in de dreef worden gecontroleerd op droge takken.

Frans Deboes is geen sjoemelaar

Foto_wwwarschotcdenvbe_2Het Leuvense parket heeft de anonieme klacht over corruptie tegen Aarschots schepen Frans Deboes (CD&V) geseponeerd. In november 2006 liep een eerste anonieme klacht binnen waarin Deboes beschuldigd werd van gesjoemel bij openbare aanbestedingen. Daarna ontving ook onze redactie een brief waarin Deboes beschuldigd werd van fraude.

'In de brief werd ik van drie zaken beschuldigd', zegt Deboes. 'Ik zou op kosten van een kandidaat-leverancier van de stad een cruise in Italië gemaakt hebben. Onmogelijk, want ik ben nog nooit op cruise geweest. Daarenboven werd gewag gemaakt van gesjoemel bij de openbare aanbestedingen van het vuurwerk. Ook dat klopt niet, wij hebben wel degelijk offertes gemaakt. Ten slotte schreef de briefschrijver dat ik 12.500 euro ontvangen zou hebben in ruil voor een bouwvergunning. Dat is nonsens. Ik weet over welk bedrijf het gaat en ik heb de eigenaar nog nooit gesproken.'

Het Leuvense parket heeft de anonieme klacht nu geseponeerd. Tijdens een grondig onderzoek zijn geen onregelmatigheden aan het licht gekomen. Deboes overweegt nu klacht in te dienen tegen onbekende.

Wat vindt u van de zaak? Laat het weten en reageer!

Stichter Huize Eigen Haard niet welkom op nieuwjaarsreceptie

Foto_wwwascotoldtimerbeLeon Verlinden, de stichter van Huize Eigen Haard, deed in onze krant zijn beklag over het nieuwe bestuur. 'Voor het eerst in 36 jaar ontving ik geen uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie. Dat vind ik erg jammer. In 1972 richtte ik het tehuis op. Mijn zus was zelf gehandicapt en in de regio waren geen tehuizen voor volwassenen.'

De voorbije maanden kwam de instelling in opspraak door personeelsprotest tegen de aankoop van een duur softwareprogramma. Dat resulteerde in het ontslag van de algemeen directeur en de raad van bestuur. Een jaar eerder was er ook al onrust toen het personeel in opstand kwam tegen het financiële wanbeheer. Toen werden drie van de vier directeurs aan de deur gezet. Samen met de zorgdirecteur richtten personeel en familieleden in augustus een sturingscomité op om de instelling zelf te besturen. Op die manier kwam er een einde aan het sociale conflict.

Aarschotse fietspaden niet in orde

Foto_wwwsoundandvisionbe De Fietsersbond Aarschot onderwierp de fietspaden in de stad aan een strenge test. 'De resultaten tonen aan dat Aarschot in vergelijking met andere Vlaamse steden behoorlijk scoort', zegt Jos Peeters van de Fietsersbond. 'Toch zijn de fietspaden lang niet in orde.'

Schepen van Openbare Werken Christel Verlinden (Open VLD) wil de resultaten aangrijpen om de fietspaden systematisch aan te pakken. ‘Deze audit vormt een gedroomde basis voor een beleidsplan inzake fietspaden. De Fietsersbond heeft zich zeer constructief opgesteld en hun minutieus onderzoek biedt enorme mogelijkheden. Een fietsvriendelijk Aarschot is een goede zaak voor iedere bewoner, voor alle kinderen en jongeren die hier school lopen en voor de toeristen die hier van de schitterende omgeving komen genieten.’

Bekijk de resultaten van de comfortaudit hier: Download Fietsinfrastructuurcomfortauditfinaal.pdf .

Wat vindt u van de Aarschotse fietspaden? Zijn ze volgens u in orde? En welke fietspaden zijn volgens u dringend aan een opknapbeurt toe? Laat het weten en reageer!

Nieuw dagcentrum en kortverblijf voor senioren

Het Aarschotse OCMW gaat nog dit jaar het begijnhofgebouw aan rusthuis Sint-Rochus verbouwen. Bedoeling is om er een dagcentrum van tien eenheden onder te brengen. In het rusthuis komt een kortverblijf voor zes bejaarden. De werken zullen wellicht een jaartje duren.

Op de voormalige SIMA-site komen dan weer minstens veertig nieuwe serviceflats. Daarnaast wil het OCMW er ook een lokaal dienstencentrum en een sociaal huis onderbrengen. Die studie wordt momenteel nog uitgevoerd.

Rusthuis Sint-Rochus en het woningcomplex Gesloten Hof bieden momenteel plaats aan 180 bejaarden. Minstens evenveel staan op de wachtlijst. In 2007 waren er 184 wachtende bejaarden, dat aantal is nog gestegen.

Vindt u dat er in Aarschot voldoende huisvestingsmogelijkheden voor senioren zijn? En wat vindt u van de initiatieven van het OCMW? Laat het weten en reageer!

'Flessenhals E314 moet extra rijstrook krijgen'

Foto_janmoesennu De autosnelweg E314 zit elke dag propvol. Dat is ook Vlaams parlementslid Johan Sauwens (CD&V) niet ontgaan. Hij wil dat de autostrade een extra rijstrook krijgt ter hoogte van de flessenhals tussen Aarschot en Bertem. Hij diende alvast een voorstel tot resolutie in.

De derde rijstrook ligt er echter nog lang niet. Vlaams minister van Openbare Werken Crevits (CD&V) liet al weten dat een extra rijstrook voorlopig weinig zin heeft. Volgens haar is het nutteloos een rijstrook toe te voegen zolang de verkeerswisselaar van de E314 met de E40 in Bertem de verkeersstroom niet aankan.

Een eerder voorstel van VOKA om de E314 van een extra rijstrook te voorzien lokte bij de lezers van Aarschot Blogt alvast heel wat reacties uit. 'Waarom geen afslag maken in Rotselaar om zo achter Brussel terug op de E40 te komen. Moet heel het Hageland en Lmburg de ring rond Brussel nemen?' en 'Beter openbaar vervoer zou een flinke hulp zijn' waren enkele reacties.

Bent u het daar mee eens? Of moet er toch maar eens werk gemaakt worden van een nieuwe rijstrook op de E314? Laat het weten en reageer!

School je om tot 'vuile zwarte'

Foto_wwwstrafschopnl_2Steeds minder Vlaams-Brabanders voelen zich geroepen om het scheidsrechtersfluitje op te nemen. De kloof met de rest van Vlaanderen is vooral in de regio Diest-Aarschot-Tienen-Leuven erg groot.

De Brabantse Scheidsrechterscommissie trekt aan de alarmbel en lanceert een nieuwe oproep. Kandidaten kunnen HIER een kijkje nemen.

Geïnteresseerden moeten minstens 15 jaar oud zijn. De eerstvolgende cursus vindt op zaterdag 2 en 9 februari plaats in Aarschot. Wie weet loopt u binnenkort wel als een 'vuile zwarte' over de Belgische pleinen.

Voelt u zich geroepen om het fluitje rond de hals te hangen? Of hebt u een verklaring voor het dalende aantal kandidaten? Laat het weten en reageer!

Stijn en Steven Kolacny op zoek naar roots

Foto_wwwcanvasbeStijn en Steven Kolacny, de stuwende krachten achter het Aarschotse meisjeskoor Scala, gingen gisteren op zoek naar hun roots. De broers pluisden in Verloren Land op Canvas het verleden uit van hun grootvader. Franz Kolacny ruilde na de Eerste Wereldoorlog Wenen in voor Tielt-Winge. Een tijdelijke oplossing, zo dacht hij.

Dat draaide echter anders uit. Franz bleef plakken in België en keerde nooit meer terug naar zijn thuisland Wenen. Stijn en Steven trokken naar zijn geboorteland en draaiden het leven van hun grootvader binnenstebuiten.

Acht Aarschotse jongeren spelen hoofdrol in nieuwe reeks op één

Foto_wwweenbeAcht jongeren uit de beroepsafdeling van het SIBA in Aarschot hadden geen zin in een traditioneel eindwerk. Joris Aerts, Nikki Goor, Jovanni Janssens, Sven Janssens, Bram Van Den Broeck, Bart Van Horebeek, Ruben Verhagen en William Verhoeven wilden iets totaal anders en vooral: iets blijvends. De acht besloten een leegstaand huis te renoveren en om te bouwen tot een buurthuis. Hun oog viel op een vervallen pand in de gemeente Herent.

Regisseur Julien Vrebos liet tijdens de verbouwingen zijn camera draaien en het resultaat daarvan zien we vanaf 23 januari op Eén. Aarschots schepen van Onderwijs Herman Pelgrims is fier op de leerlingen van het SIBA en feliciteerde hen en de school alvast met hun initiatief.

'In de reeks kunnen we het allemaal volgen. Het verhaal van het bouwproject , maar ook de interactie met de buurtbewoners en tussen de jongeren zelf. De leerlingen vertellen ongeneerdwat ze voelen en denken. Ze zijn stoer, maar ook gevoelig en kwetsbaar. Vooroordelen over het beroepsonderwijs moeten nu wel sneuvelen.'

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!