Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Jaren tachtig herleven in Stadsfeestzaal

80sclashVanavond vormt de Stadsfeestzaal het decor voor de 80's Clash. Dat is een fuif voor twintigers en dertigers die de 'gewone' dancings beu zijn. De 80's Clash biedt een mix aan verschillende muziekstijlen. Enige vereiste is dat de muziek moet afstammen uit de jaren tachtig. Zowel pop, new beat, new wave, rock als disco passeren de revue. Voor de muziek staan de drie ervaren dj's Bram Stroker, Radical G en Nico VD in.

De 80's Clash ontstond in Den hemel in Scherpenheuvel-Zichem. Omdat de fuif al snel groeide, verhuisde het gezelschap naar de Ballroom in Diest. Vrijdagavond 29 februari laten ze ook de Aarschottenaars kennis maken met de 80's Clash. Daarvoor krijgen organisatoren Bram Smets en Glenn Keteleer de hulp van Nico Van Dyck en Mark van Radio RGR.

Info: 80's Clash - www.80sclash.be - bookings via NVD PRODUCTIONS: NicoVD@euphonynet.be - 0499/31 26 41

Oplossing in de maak voor chiro Gijmel

Na de brand in de lokalen van chiro Gijmel in januari, is er een oplossing in de maak. 'Momenteel kunnen de chirojongens hun materiaal stockeren in de oude lokalen van de kinderopvang', zegt schepen van Jeugd Els Vinckx (CD&V). 'Dat gebouw staat nu leeg, omdat Stekelbees Gijmel pas verhuisd is naar een nieuwe locatie. Natuurlijk kunnen ze daar niet eeuwig blijven. Daarom zullen er, in afwachting van het nieuwe lokaal aan de Bossestraat, containers geplaatst worden.'

De vorige lokalen van de chiro, in de kelder van de dorpskerk, werden half januari vernield door een brand. Die lokalen werden jaren geleden al brandonveilig verklaard. De chiro mocht het materiaal onder de kerk blijven stockeren, maar de kinderen kwamen er de jongste jaren niet meer. Door de brand werd de nood aan nieuwe lokalen plots hoogdringend.

Veertig nieuwe jobs bij Duracell

Duracellzoekt_4Goed nieuws bij batterijenfabrikant Duracell. Het bedrijf is op zoek naar veertig nieuwe werkkrachten. Het gaat vooral om arbeiders. Om aan de verhoogde vraag te kunnen beantwoorden, moeten er extra mensen bijkomen binnen het productieproces. Er komen ook enkele vacatures vrij voor bedienden.

Met de veertig nieuwe banen komt Duracell nog eens met positief nieuws naar buiten. Twee weken geleden kwam de batterijenfabrikant in het nieuws door een staking van de werknemers. Zij eisten een koopkrachtverhoging via een loonsverhoging of een premie. Uiteindelijk gingen ze weer aan de slag toen 69,6 procent van de werknemers een ultiem premievoorstel van de directie goedkeurde.

Ook bij het kippenverwerkend bedrijf Maïski Foods klinken positieve geruchten. De directie heeft de vakbonden dinsdag geïnformeerd over de stand inzake de verkoop van het bedrijf. Er zijn twee potentiële kopers. Zij zijn niet alleen geïnteresseerd in de merken en het handelsfonds, maar ook in de overname van de volledige productie. Dat is goed nieuws voor de tewerkstelling.

De werknemers van Maïski legden twee weken geleden het werk neer nadat uitlekte dat moederbedrijf Dossche Maïski wou verkopen. De vakbonden eisten werkzekerheid. Uiteindelijk kwam er een cao uit de bus die de arbeiders werkzekerheid garandeert tot 30 juni 2008 en een motivatiepremie van 1.500 euro.

Vereniging in de kijker: Het Verschil vzw

Verenigingindekijker_gr_4Elke maand zet Aarschot Blogt een vereniging in de kijker. Het Verschil vzw bijt de spits af.

JumpfuifHet Verschil vzw is een organisatie voor de jeugd. 'Het doel van de vzw is de jeugd te verenigen, te informeren en te vermaken', legt Willy Vleminckx uit. 'Dat doen we ondermeer via onze informatieve website waar een agenda op staat voor culturele activiteiten, fuiven, party's, sportactiviteiten, nieuws uit de streek, noem maar op. Daarnaast organiseren we ook zelf een heleboel activiteiten. Een openlucht minivoetbaltornooi, een quadtocht, wandel- en fietstochten, bowlen. We mikken daarmee vooral op jongeren uit Vlaams-Brabant en de Zuiderkempen. Toch zien we dat jongeren, en de wat oudere jeugd, vanuit het hele land en zelfs uit het buitenland naar onze fuiven komen.'

Die fuiven zijn misschien wel de bekendste activiteiten van de vzw. Het Verschil organiseert ondermeer de Jump Party, de New Wave Party, Was het nu 70, 80 of 90 (Studio Brussel), DJ Arena (beginnende DJ's), Discobar Galaxie, ... Verder worden tal van verenigingen door de vzw ondersteund.

De wortels van Het Verschil gaan terug tot in 1993. De vzw ontstond op 7 januari in Kafee De Living.Quad  Toen bestond de voornaamste taak van de vereniging er in het jongerenmagazine 'Het Verschil' uit tegeven. De oplage van dat magazine bedroeg tweehonderd stuks. Na verloop van tijd vonden de initiatiefnemers dat de kost te hoog was voor een bereik van amper tweehonderd mensen. Daarom werd het magazine opgedoekt en stapte Het Verschil in de wondere wereld van het internet: hun jongerenwebsite werd opgericht.

Momenteel bestaat het bestuur van Het Verschil vzw uit vijf personen. Zo'n dertig leden zijn toegtreden. De uitvalsbasis van de vzw is de Schaluinevest in Aarschot.

Bekijk HIER de fotospecial van het Verschil vzw.

De agenda van Het Verschil is de komende maanden flink volgeboekt. New wave party 08/03, Deelname aan de quiz van SC Aarschot 14/03, Wandeltocht in natuurgebied De Maat in Mol 24/03, Jump Release Party 11/04, Party met Discobar Galaxie 24/05 en het zestiende Openlucht Minivoetbaltornooi 2 & 3/08

In een notendop: Het Verschil vzw - Willy Vleminckx - Schaluinevest 19, 3200 Aarschot - www.hetverschilvzw.be - willy@hetverschilvzw.be   

Wilt u ook met uw club of vereniging op deze blog verschijnen? Stuur ons dan een mailtje met foto op Aarschot@nieuwsblad.be, dan contacteren wij u binnenkort voor een reportage! Ook als u vrijwilliger bent, of u kent een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes mag worden gezet, laat het dan zeker weten!

Hoe scoort het verenigingsleven in Aarschot?

Button_verenigingenrapport_11Het Nieuwsblad brengt het verenigingsleven van Vlaanderen in kaart. Onze reporters trokken door het land en noteerden hoe het met het verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Krijgen de clubs genoeg steun? Is er een behoorlijke sporthal? Leven de volkssporten nog?

Hoe Aarschot scoort, kunt u nalezen op www.nieuwsblad.be/verenigingsleven

Aarschot blogt koppelt daar graag een leuke reeks aan: Vereniging/vrijwilliger in de kijker. Wilt u met uw club of vereniging op deze blog verschijnen? Stuur ons dan een mailtje met foto op Aarschot@nieuwsblad.be, dan contacteren wij u binnenkort voor een reportage! Ook als u vrijwilliger bent, of u kent een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes mag worden gezet, laat het dan zeker weten!

Ondertussen horen we graag hoe u denkt over het verenigingsleven in Aarschot. Vindt u dat de gemeente genoeg doet voor zijn verenigingen? Laat het gerust weten door op de knop Reacties te klikken.

Wandel mee in de Demervallei

AbcdemervalleiHet Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw organiseert, naar aanleiding van het project “Het ABC van de Demervallei”, drie wandelingen in de regio. Die wandelingen brengen u terug naar de tijd van hooimarchants, turfstekers, brouwers, vogelvangers, mandenvlechters en zo vele anderen. Verwijzend naar getuigenissen en verhalenmaakt u kennis maken met ‘de ziel’ van de Demervallei. Ook Aarschot komt aan bod.

Op zondag 30 maart start vanaf 14u een wandeling aan de Sint Niklaaskerk aan de Tieltseweg 9. Om het half uur kunt u met een ervaren gids de Demervallei verkennen. De laatste wandeling gaat van start om 16u30.

Op zondag 2 maart 2008 start een wandeling in Werchter aan Cultuurhuis Jack-Op in Beverlaak. Op zondag 16 maart is Diest aan de beurt. Daar wordt gestart aan het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek aan de Omer Vanaudenhovelaan 48.

De wandelingen zijn volledig gratis. Info bij het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw op 016/61.92.21

De foto is een beeld van de Demervallei in Zichem, begin twintigste eeuw.

Stekelbees Gijmel verhuist naar oude pastorie

Foto_wwwlandelijkekinderopvangbeDe kinderen van de buitenschoolse kinderopvang Stekelbees Gijmel hebben hun intrek genomen in een nieuw pand. De oude pastorie aan de Hombergstraat werd volledig opgeknapt en kan voortaan veertig kinderen opvangen. Dat zijn er vijftien meer dan voorheen. Geen overbodige luxe, blijkt uit de inschrijvingen. De extra vijftien plaatsen zijn al allemaal ingenomen.

Het personeel beleeft wel hectische dagen. 'Momenteel staan we met drie kinderbegeleidsters in voor dat jonge geweld', vertelt verantwoordelijke Nathalie Reniers. 'Eigenlijk is dat bijna niet te doen. De nieuwe locatie heeft vijf ruimtes. Om dat allemaal in de gaten te kunnen houden, zou er minstens één extra begeleidster moeten bijkomen.'

'Die komt er', klinkt het bij Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor Welzijn. 'We zijn naarstig op zoek naar een extra kracht voor de kinderopvang in Gijmel. Ook in Groot-Aarschot zoeken we haast permanent extra personeel voor de kinderopvang.'

Lees de volledige reportage HIER

De foto is een beeld van de kinderopvang Stekelbees Neerwinden (www.landelijkekinderopvang.be)

Michiels mag zowel gemeenteraad als politieraad voorzitten

Foto_wwwmichielsstroeykensDe voorzitter van de gemeenteraad, Dirk Michiels (Open VLD), mag ook de politieraad voorzitten. Dat zegt minister Patrick Dewael (Open VLD). Lijst Dedecker had dit afgekeurd en daarom alle besluiten van de politieraad onwettelijk genoemd.

'Om correct te zijn, moet hij bij de beslissingen van de politieraad het voorzitterschap doorgeven aan de burgemeester', zei Peter Reeckmans van LDD. 'Dat is tot op heden niet gebeurd en dat kan zware gevolgen hebben. De politieraad vergadert al bijna een jaar onwettig. Bovendien worden de politiepunten door Michiels ondertekend, wat niet wettig is.'

Michiels liet een parlementaire vraag richten aan Patrick Dewael (Open VLD), minister van Binnenlandse Zaken. 'Aarschot is een eengemeentepolitiezone', legt Michiels uit. 'Dat wil zeggen dat het grondgebied van de gemeente samenvalt met die van de politiezone en er dus geen aparte raad nodig is. Minister Dewael heeft laten weten dat ik beide raden mag blijven voorzitten.'

Michiels deed op de jongste gemeenteraad een een oproep voor meer sereniteit en constructieve politiek. 'Berichten de wereld insturen die op niets gebaseerd zijn kunnen onherstelbare schade toebrengen aan personen die te goeder trouw handelen. Ik betreur het dat bepaalde mensen aan politiek doen met als enige bedoeling in het wilde weg kritiek te leveren op vanalles en nog wat en een negatieve sfeer te creëren. Op den duur maakt dit hen zelf trouwens ook ongeloofwaardig.'

Roland Rens postuum ereburger

De overleden kunstenaar Roland Rens werd donderdagavond het ereburgerschap van Aarschot toegekend. Het is de eerste keer dat iemand die eer postuum te beurt valt in de Demerstad. De kunstenaar drukte een onuitwisbare stempel op zijn geboortestad met werken als de Grenadier, de Demerwachter, Sint Rochus, de Lach en de Grauwzuster en Rik Viool.

Naast beeldhouwer was hij ook tekenaar, schrijver en leraar aan de Aarschotse kunstacademie. In april vorig jaar overleed Rens op 54-jarige leeftijd. Het jeugdkoor Scala bracht al een huldeconcert voor hem in Aarschot. Later dit jaar organiseert het stadsbestuur een tentoonstelling over zijn werk in het cultureel centrum Het Gasthuis.

Reageer: Scholier giet urine over hoofd van leerkracht

Een vrouwelijke leerkracht uit een school in Aarschot beleefde de schrik van haar leven. In de klas kreeg ze het aan de stok met één van haar leerlingen. De jongen, K.S uit Herselt, gedroeg zich de hele les storend. Dat mondde uiteindelijk uit in een geval van aggressie.

K.S. stapte naar de leerkracht toe en goot een flesje met urine over haar hoofd. De psychologisch aangeslagen leerkracht eist schadevergoeding. Het was niet de eerste keer dat de jongeman in opspraak kwam. Nog op school uitte hij bedreigingen en sloeg hij medeleerlingen. Het vonnis volgt op 18maart.

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!