Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Is de Herseltsesteenweg onveilig voor fietsers?

Fietspaden_bannerfront_2Fietscampagne_4Enkele dagen geleden deden we een oproep. Het Nieuwsblad wil de veiligste en meest onveilige fietspaden in Aarschot in kaart brengen. Heel wat lezers lieten al weten waar het volgens hen al dan niet aangenaam vertoeven is op de fiets.

Volgens u is de Herseltsesteenweg niet veilig voor tweewielers. Een lezer merkt op dat er regelmatig glas op het fietspad ligt. Volgens een andere lezer gebruiken heel wat automobilisten het fietspad als parkeerplaats en zijn de paden bovendien veel te smal.

Bent u het daar mee eens? Kent u nog andere onveilige fietspaden in Aarschot? En waar is het wel aangenaam rijden? Laat het weten en reageer!

Aarschot ziet aantal appartementen stijgen

Foto_wwwecopointcomSteeds meer mensen ruilen hun woning voor een appartement. Dat blijkt ook uit cijfers van Ecodata. In 2007 werden in Aarschot liefst achttien bouwvergunningen voor appartementen afgeleverd. Dat is een stijging van twaalf procent ten opzichte van 2006.

De afgeleverde bouwvergunningen voor woningen zitten dan weer in een negatieve spiraal. In Aarschot werden vorig jaar 85 bouwvergunningen afgeleverd, een daling van 25 procent in vergelijking met 2006. Ook de bouwvergunningen voor renovaties gingen vorig jaar lichtjes achteruit. Er werden 51 vergunningen afgeleverd in 2007, tegenover 57 in 2006. Dat is een daling van elf procent.

De Confederatie Bouw Vlaams-Brabant waarschuwt dat het er in de toekomst niet beter op wordt. Bovendien zit de bouwsector met de handen in het haar. Liefst 73 procent van de bouwbedrijven heeft vacatures openstaan die niet of moeilijk ingevuld raken. Voor 82 procent onder hen zet het niet vinden van geschikt personeel zelfs een rem op de ontwikkeling van hun bedrijf.

Wat denkt u? Zit de bouw in Aarschot in een dipje? Waaraan ligt dat volgens u? En wat vindt u van het stijgende aantal appartementen? Laat het weten en reageer!

Renoveren was nooit zo populair

Dsc03181Renoveren zit in de lift bij jongeren. Sinds De Acht van het SIBA Aarschot en de leerlingen van het Koninklijk Technisch Atheneum in Diest steken ook de vierde- en vijfdejaars van BuSo De Brug de handen uit de mouwen (zie foto). Zij renoveerden het lerarenlokaal van de BLO in Tremelo.

Directeur David Patteet hoopt zo het taboe rond beroepsonderwijs te doorbreken. 'Op deze manier kunnen we de buitenwereld laten zien dat beroepsleerlingen een echte stiel kunnen leren en daar knappe dingen mee doen. Bedoeling is om in de toekomst nog zulke projecten op touw te zetten.'

Wat vindt u van dergelijke projecten? Denkt u dat de leerlingen meer bijleren in een levensechte situatie dan op school? Of vindt u dat de leerlingen eerst een diploma moeten behalen alvorens ze de stap zetten naar een echte werf? Laat het weten en reageer!

Winkelwinnaars ontvangen geschenkdoos

122_2300De Aarschotse handelaars wilden het winkelen in de Demerstad aantrekkelijker maken. Daarom werd een wedstrijd op touw gezet. Tijdens de opendeurdagen in de stad konden de klanten in alle deelnemende zaken een bonnetje invullen. Daaruit trok een onschuldige kinderhand vier winnaars.

Die winnaars werden deze week op het stadhuis ontvangen. Leen Van Doorslaer uit Wezemaal, Suzy Nijs uit Aarschot, Nele Van Meulebeke uit Aarschot en Bart Claes uit Testelt ontvingen elk een geschenkdoos uit handen van schepen van Lokale Economie Frans Deboes en Hava-voorzitter Fons Dams. (zie foto)

Het was de eerste keer dat dit initiatief plaatsvond in Aarschot. Bedoeling was de kopers te belonen en het winkelen in Aarschot nog aantrekkelijker te maken. De winnaars waren heel enthousiast over het initiatief. Tijdens de opendeurdagen van april, september en oktober wordt opnieuw een wedstrijd in het leven geroepen.

Bieden op DJ Arena Spandoek

Image004Op vrijdag 11 april wordt de Stadsfeestzaal weer omgetoverd tot een echte Jump-tempel. Om 21u openen de deuren voor een Jump Release Party. Heel wat grote namen tekenden alvast present. Zo doen ondermeer Dj Coone, Mark with a K, Da Boy Tommy, Da Rick, Dj Massiv, The Rebel en Steve Dexter hun ding.

Fuivers moeten niet met lege handen naar huis. Partyhost Da Rick geeft tien Posters met handtekening van alle DJ’s, T-Shirts Jump en CD’s weg. Bovendien ligt ook het mega spandoek van DJ Arena (5meter x 3meter) in de etalage (zie foto). Een bod doen kan via willy@hetverschilvzw.be. De hoogste bieder wandelt met het spandoek naar buiten.

Algemeen Nood- en Interventieplan voorgesteld

Foto_wwwrtlnlOp de jongste gemeenteraad lag het Aarschotse Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) voor. Bedoeling van het plan is een duidelijk inzicht in de verschillende risico's voor de stad te bieden en een draaiboek te vormen bij noodsituaties.

Later volgen nog de BNIP’s. Dat zijn de Bijzondere nood- en interventieplannen voor bijzondere risico’s. Zij zijn nodig bij bijvoorbeeld overstromingen, een zwaar verkeersongeval op de snelweg, …

De bedoeling van een Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) is in de eerste plaats veel tijd te winnen en dadelijk – goed gecoördineerd – tot actie te kunnen overgaan. Aarschot is een van de eerste gemeenten in Vlaams-Brabant die een dergelijk plan kan voorleggen.

Het nood- en interventieplan actualiseert het huidige rampenplan en legt nauwkeurige procedures en afspraken vast om snel en efficiënt op te treden in een noodsituatie. Het plan regelt het optreden van diverse diensten als brandweer, politie, medische diensten… Bovendien bevat het algemene richtlijnen en informatie om het beheer van elke noodsituatie te verzekeren.

Groen om te doen

Foto_wwwyouramsterdamnlOp zaterdag 22 maart organiseert de jeugdraad van Aarschot in samenwerking met jeugdcentrum de Klinker een ruim je rot –actie. Onder de naam ‘Groen om te doen’ zullen de bossen van Aarschot worden aangepakt.

In de namiddag wordt om 13u verzameld aan jeugdcentrum de Klinker.De leden van de jeugdbewegingen worden daar verwelkomd door Groene Cindy en de Ruige Rockers. Zij zullen hun milieulied brengen voor alle deelnemers. Samen met leden van alle Aarschotse jeugdbewegingen trekt de stoet dan naar de verschillende bossen van Aarschot om op te ruimen.

Bedoeling is het afval uit de bossen te verzamelen en zo te gaan voor een beter milieu. De bossen van Aarschot clean en proper maken, daar draait het om. De initiatiefnemers hopen dat het jongeren extra zal motiveren om zelf respect te tonen voor hun leefomgeving.

Stad bindt strijd aan tegen zwerfvuil

NatuurschoonmaakdagDe Wildbeheereenheid Demervallei organiseerde samen met Natuurpunt een grote opruimactie. Dat project werd ondersteunt door de stad Aarschot. Het stadsbestuur nam de kosten van de inzameling en de verwerking van het ingezamelde zwerfvuil op zich. Een schoon milieu draagt immers bij aan een positief imago van de stad.

Daarvoor moest de stad even in de buidel tasten. De verwerking van één ton zwerfafval kost gemiddeld € 134,80. De ingezamelde hoeveelheid zwerfafval wordt geschat op 10 ton. Dat betekent een prijskaartje van zo'n € 1348. De stad werkte voor de actie samen met het afvalverwerkingbedrijf Sita. Het bedrijf zorgde voor een huisvuilwagen, een container en een permanente wacht. (zie foto)

Deze actie is bedoeld voor het verwijderen van zwerfvuil. Het stadsbestuur wil op deze manier de bewoners motiveren om de terreinen schoon te houden en geen zwerfvuil achter te laten.

Wat vindt u van de actie? Was ze hoognodig? Ligt er in de straten van Aarschot veel zwerfvuil? Laat het weten en reageer!

Gemeenteraadszitting donderdag 20 maart: agenda

Foto_wwwaarschotbe

De gemeenteraad vergadert vanavond om 19u in de raadszaal van het stadhuis. Op de agenda staat:

Dpt. Veiligheid - Politiezone Aarschot
1. Bekrachtiging besluiten burgemeester houdende verkeersregeling:
a) van 07.01.2008 tot 28.03.2008 in de Albertlaan tussen de nachtwinkel en het huisnummer 57 voor deplaatsing van materiaal en werkvoertuig
b) van 04.02.2008 tot en met 07.02.2008 in de Theo De Beckerstraat voor de plaatsing van materieel
c) op 05.02.2008 in de Fabriekstraat ter hoogte van de huisnummers 13 tot en met 9 A voor de plaatsing van een verhuiswagen
d) op 05.02.2008 op de Leuvensesteenweg ter hoogte van huisnummer 39 voor de uitvoering van werken
e) op 05.02.2008 langs het Drossaerde ter gelegenheid van de kindercarnavalstoet
f) op 07.02.2008 aan de Mottestraat ter hoogte van huisnummer 71 voor de plaatsing van een betonmixer
g) van 11.02.2008 tot en met 28.03.2008 in de Gelrodestraat ter hoogte van de bouwwerf met huisnummer 1
h) van 11.02.2008 tot 13.02.2008 op het Kerkplein te Rillaar voor de plaatsing van een container en wagen
i) van 13.02.2008 tot en met 30.03.2008 op de Leuvenseweg (van huisnummer 37 tot 97 en van huisnummer110 tot 90), op de Huiskens (van huisnummer 1 tot nr. 24 en van huisnummer 43 tot nr. 27) en op de Steenberg vanaf het kruispunt met Leuvenseweg tot huisnummer 16 ingevolge werken
j) op 13.02.2008 in de Mottestraat ter hoogte van het huisnummer 71 voor de plaatsing van een betonmixer
k) van 13.02.2008 tot het einde van de werken in de Rillaarsebaan, Lindeboomstraat, Gelrodestraat, Kerkvoetweg, Donkerstraat, Hondsheuvel en Waterloosstraat
l) van 14.02.2008 tot 28.02.2008 in de Pieter Verhaegenlaan ingevolge werken
m) op 14.02.2008 in de Tiensestraat ter hoogte van huisnummer 83 tot en met 77 voor de plaatsing van een container
n) op 18.02.2008 in de Fabriekstraat ter hoogte van het huisnummer 9B voor de plaatsing van een verhuiswagen
o) op 19.02.2008 in de Boogaardenlaan ingevolge bouwwerken
p) van 19.02.2008 tot 25.02.2008 in de Bogaardenstraat ter hoogte van huisnummers 5 en 7 voor de uitvoeringvan werken
q) op 22.02.2008 op de Grote Markt voor huisnummer 15 voor de plaatsing van een vrachtwagen
2. Vacant verklaring van twee betrekkingen van inspecteur van politie (melding en interventie) bij de lokale politie Aarschot, te begeven via mobiliteit
Departement Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu
3. Gratis grondafstand van een perceel gelegen te Langdorp, Testeltsesteenweg, kadastraal gekend als afd. 3 sectie B nr. 75/B, zijnde lot 4 met een totale oppervlakte van 42 m², voor het plaatselijk en gedeeltelijkverbreden van de Testeltsesteenweg
4. Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 tussen de stad Aarschot en het Vlaams Gewest in het kader vanduurzaam milieubeleid
5. Milieujaarprogramma 2008 van de stad Aarschot
Departement Secretariaat
6. Inning van geringe dagontvangsten:Kaderreglement waarbinnen de beslissingen van de secretaris tot het belasten van personeelsleden met de inning van geringe dagontvangsten moeten passen - aanpassing aan artikels 4, 5 en 12 van de beslissing van de gemeenteraad dd. 28 juni 2007 op basis van praktische bevindingen bij de toepassing van dit reglement
7. Nood- en Interventieplan van de stad Aarschotin toepassing van het Koninklijk Besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen
8. Interleuven: buitengewone algemene vergadering op 28 mei 2008
- beslissing aangaande de voorgestelde statutenwijziging
- aanduiding vertegenwoordiger
9. Erfpachtovereenkomst tussen de stad Aarschot (erfpachter) en de kerkfabriek van de parochie Sint Antoniusabt te Wolfsdonk (erfpachtgever) met betrekking tot het schoolgebouw gelegen Wolfsdonk – Weybroekstraatlooptijd:27 jaar jaarlijks canon: 7.500 euroart. nr.:124/126-01
10. Retributiereglement op sommige interventies en prestaties van de brandweerdienst van Aarschotconform het Koninklijk Besluit van 25 april 2007 tot vaststelling van de opdrachten van de hulpdiensten die verhaald kunnen worden en diegene die gratis zijn
Departement Onderwijs
11. BLO: vaststelling facultatieve verlofdagen schooljaar 2008-2009
12. BUSO: vaststelling facultatieve verlofdagen schooljaar 2008-2009
13. GBS1 – GBS2 vaststelling facultatieve verlofdagen schooljaar 2008-2009
14. SIMA – SIBA: vaststelling facultatieve verlofdagen schooljaar 2008-2009
Cel Cultuurcoördinatie
15. Toekenning van toelagen voor culturele initiatieven en activiteiten
Sportcentrum Demervallei
16. Reglement betreffende de toekenning van toelagen aan sportverenigingen voor jeugdwerking - werkjaar 2008
Stedelijk Museum en dienst toerisme
17. Toekenning van toelagen aan Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde, Museumcommissie, Aarschotse Gidsenbond en St. Rochuscomité
Jeugdcentrum De Klinker
18. Toekenning toelage aan Vzw Jeugdcentrum De Klinker
Departement Financiën
19. Vaststelling van begrotingswijziging 1-2008 van de stad Aarschot
VRAGEN VAN RAADSLEDEN
20. Vragen van raadslid Luc Verrijt betreffende:
a) vernieuwen van wegdek Nieuwlandlaan enstraatnaamwijziging van de vijf parallelwegen van de Nijverheidslaan
b) openstelling Gijmelsesteenweg

Verkoop oud stadhuis stuit op protest

Schepen_verstraeteRond de verkoop van het oud stadhuis aan de Bogaardenstraat is flink wat commotie ontstaan. Het stadsbestuur wil het pand van de hand doen. 'Voor de stad is het gebouw niet meer functioneel' zegt schepen van Stadspatrimonium en Monumenten Bob Verstraete (Open VLD, foto). 'De verkoop is wel geen vrijgeleide voor een afbraak. De gevel en de binnenruimten zijn beschermd.'

Toch vinden heel wat Aarschottenaars dat het gebouw eigendom moet blijven van de stad. Zij starten met een petitie en hopen driehonderd handtekeningen te verzamelen. 'Wij vinden het bijzonder jammer dat de stad een pand met zulke geschiedenis wil verkopen', klinkt het. 'Dit is een gebouw waar ze zelfs aan de Leuvense Bondgenotenlaan jaloers op zijn. Bovendien heeft het voor vele oudere Aarschottenaars een emotionele waarde. Heel wat stadsgenoten zijn hier getrouwd of aangegeven bij de geboorte.'

Suggesties voor de invulling zijn er alvast voldoende. 'Richt het in als trouwzaal, laat er verenigingen vergaderen of laat het desnoods renoveren door De Acht', mijmeren de bewoners. 'We hopen enkel dat het stadsbestuur het gezond verstand laat zegevieren en het gebouw niet verkoopt. Het zou bijzonder jammer zijn mocht dit stukje geschiedenis zomaar verdwijnen.'

Wat vindt u ervan? Vindt u dat de stad het gebouw mag verkopen of deelt u de mening van de petitiemakers? En koestert ook u mooie herinneringen aan het oud stadhuis? Reageren kan via onderstaande knop, stemmen kan via de poll.

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!