Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Els Beerten wint de Boekenleeuw

Foto_wwwboekbe Schrijfster Els Beerten heeft dit jaar de Boekenleeuw gekregen voor haar jeugdboek 'Allemaal willen we de hemel'.


Els Beerten is 49 jaar, woont in Langdorp en geeft les aan het Sint-Jozefscollege in Aarschot.

Beerten werd bewierookt door de jury voor haar schrijfstijl die toelaat om zowel als jongere als volwassene de verhalen te kunnen waarderen.
De Boekenleeuw en de Boekenpauw worden elk jaar uitgereikt door Boek.be, naar aanleiding van de jeugdboekenweek. Die loopt van 15 tot en met 29 maart.

Voor een uitgebreid interview met Els Beerten: klik HIER
Kan Bekafomgeving veiliger door Demerbrug?

Demerbrug Oppositiepartij Groen! wil dat de stad de mogelijkheid onderzoekt om de drukke Bekaf-omgeving te ontlasten door de bouw van een Demerbrug. Die zou ter hoogte van het BMX-parcours komen.


Op die manier kunnen schoolkinderen het drukke kruispunt van de Bekaflaan en de Oostelijke Ring vermijden én zouden ook de Leiberg en het geboortebos beter ontsloten worden. Lees HIER meer over het voorstel.

Raadslid Luc Verrijt (VB) schaart zich achter het voorstel. 'Maar', zegt hij, 'het is vreemd dat Groen! er nu mee op de proppen komt. Ik heb enkele jaren geleden precies hetzelfde voorstel op tafel gelegd en toen werd dat weggelachen.'

Burgemeester André Peeters liet weten dat hij het voorstel van Groen! wil onderzoeken, maar dat de eventuele uitvoering er van nog niet voor meteen is.
Gelrode genomineerd voor Dorp op Stap
Foto_DimitriLauwers Gelrode dingt mee voor de prijzen in de wedstrijd Dorp op Stap. Coördinator Dirk Vuerinckx doet een warme oproep aan alle Aarschottenaars om te stemmen:

Beste inwoner van Gelrode en omstreken,

U hebt het waarschijnlijk al gehoord, maar toch nog even herhalen: Gelrode is genomineerd voor de sms-ronde van “Dorp op stap”.

Wat houdt dit “dorp op stap” project precies in? “Dorp op stap” is een onderdeel van het Festival van Vlaanderen afdeling Brussel, die elk jaar één dorp uit elke Vlaamse provincie uitnodigt om op zondag 3 mei een dagje naar Brussel op bezoek te komen voor onder meer een concert van het Nationaal Orkest van België, een receptie met streekspecialiteiten en een themawandeling in onze hoofdstad. Daarna brengen de bussen van de Lijn ons terug naar Gelrode. Als “opwarmertje” krijgt Gelrode een concert in eigen dorp.

Wat moet er nu gebeuren? Om dit concert en deze uitstap te winnen moeten we onze medegenomineerden de loef afsteken door meer sms’jes te versturen.

SMS voor woensdag 25 februari “DORP Gelrode” naar het nummer 3238. U kan slechts één sms versturen per gsm-nummer en een berichtje kost 0,50 Euro.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.dorpopstap.be
Stad maakt inventaris van kunstbezit
JANSLU~1 In Aarschopt kampen ze met een kunstige blinde vlek. Door de jaren, zelfs door de eeuwen heen, heeft de stad een heleboel kunstvoorwerpen verzameld. Probleem: niemand weet zeker wat de stad écht in haar bezit heeft. Er is immers geen degelijke inventaris van het Aarschotse kunstpatrimonium. Daar wil de stad nu verandering in brengen.

'Twee cultuurvrijwilligers zullen in de loop van 2009 een volledige inventaris opmaken en de nodige opzoekingen verrichten', zegt schepen van Cultuur Steven Omblets. 'Frans Helsen en Warre Moons bezoeken hiervoor alle locaties van de stad waar eventuele kunstvoorwerpen terug te vinden zijn. Ze zullen ook trachten verdwenen stukken op te sporen. Ze nemen foto's en documenteren de voorwerpen. Uiteindelijk zal dit resulteren in een inventaris in boekvorm, die de stad zal uitgeven.'

De inventaris zal als basis dienen voor een ambitieuze tentoonstelling. 'De meest prestigieuze en waardevolle stukken krijgen hierin een plaatsje', verklapt Omblets. 'Ook kunstobjecten met een bijzonder verhaal zullen in de tentoonstelling worden opgenomen. Kunstwerken die jaarlijks door de cultuurraad werden aangekocht worden eveneens geselecteerd. In januari 2010 slagen het stedelijk Museum en CC Het Gasthuis hiervoor de handen in elkaar en wordt de selectie aan het grote publiek getoond. Deze twee locaties zijn alleszins nodig want dat weten we nu al zeker: de stad bezit een pak interessante kunstvoorwerpen! Het ontsluiten van cultureel erfgoed is een van de hoofddoelen binnen ons cultuurbeleid. Deze tentoonstelling zal alvast meer dan z'n steentje bijdragen.'

Foto: Schilderij van Jan Sluijters (1881- 1957) dat wellicht ook op de tentoonstelling te zien zal zijn. Vandaag hangt het in de Collegezaal.
Geen dassen bij De Lijn na incident in Rillaar

Foto_wwwdelijnbe Na een zwaar geval van verkeersagressie in Rillaar pleitten de vakbonden van De Lijn voor de afschaffing van de stropdas voor buschauffeurs. De chauffeurs hebben schrik omdat ze met een das gewurgd kunnen worden. De vakbonden roepen de chauffeurs op hun das voortaan thuis te laten. Die solidariteitsactie wordt in grote delen van Vlaams-Brabant en Limburg opgevolgd.


In Aarschot zitten de meeste chauffeurs nochtans nog steeds netjes in het pak. Dat doen ze naar eigen zeggen uit angst voor een boete. Vervoersmaatschappij De Lijn nuanceert dat. 'De bestuurder krijgt een nota in zijn personeelsdossier. Als hij volhardt in de boosheid, volgt er een blaam. Pas daarna kan de sanctie oplopen.'

Wat vindt u van de solidariteitsactie? Begrijpt u de vakbonden en de chauffeurs? En was u al eens slachtoffer of getuige van verkeersagressie? Laat het weten en reageer!
Leerlingen krijgen les van minister Ceysens
Foto_wwwgroup-tbe Veertien deeltijds lerende en werkende jongeren tussen 16 en 18 jaar aan het Centrum Leren en Werken van het Damiaaninstituut zien vrijdag Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens voor de klas staan. Ze zullen hun ondernemersplannen voorstellen aan de minister. Door hun eigen kleine bedrijf te ontwikkelen worden ze door hun opleiding op een praktische manier ondergedompeld in de wereld van het ondernemen.

De opleiding "Vaardig Ondernemerschap en Ondernemende Vaardigheden" wordt gegeven door ondernemers of door mensen met ervaring in bedrijven, die op een praktische manier hun ervaring willen delen. Vlaams minister Ceysens zal op vrijdag 13 februari de ondernemersplannen van de jongeren bekijken en een interactief gastcollege geven over het persoonlijke en maatschappelijke belang van ondernemerschap.
Groot Dictee in Aarschot
Foto_wwwrobkesfotonl Aarschot mag zich dit weekend verwachten aan een overrompeling van taalliefhebbers. Zaterdag vinden immers de preselecties van het Groot Nederlands Dictee van Davidsfonds en Knack plaats.

Op 73 locaties in Vlaanderen, Brussel, Nederland en Luxemburg doen niet minder dan 9.000 jongeren en volwassenen mee aan het plezierigste taalspel van de Lage Landen. In Aarschot vinden de preselecties plaats in het Damiaaninstituut aan de Pastoor Dergentlaan.

Meteen na de proef worden alle spellingkampioenen bekroond en beloond. Wie snoept mee van de prijzenpot van maar liefst 50.000 euro? En wie blijft in de running voor de nationale finale?


Wat begon als een kleinschalig en lokaal evenement groeide immers uit tot een groots, internationaal taalspel. Het Groot Nederlands Dictee is al voor de vijftiende keer de hoogmis voor taalliefhebbers in binnen- en buitenland. Van leerlingen uit het vijfde leerjaar tot volwassenen met een passie voor taal en anderstaligen die nog Nederlands leren: iedereen doet mee aan het Dictee.
Meer info vindt u op www.grootnederlandsdictee.be
Gluur eens binnen bij een ambachtsman

Window_nl 

Dit weekend vindt de derde Dag van de Ambachten plaats. Zo'n vierhonderd ambachtslui uit ons land zetten de deuren van hun atelier dan open voor het grote publiek en tonen wat ze in hun mars hebben.

De ambachtslui mogen dan een met uitsterven bedreigd ras zijn, toch zijn er nog heel wat mensen met gouden handen die een ambacht uitoefenen. Op zondag 8 februari krijgt u de kans om van dicht bij te kijken hoe er op ambachtelijke wijze potten gebakken worden, klompen gemaakt worden en messen geslepen worden.

Op de officiële website van de Dag van de Ambachten kunt u de deelnemende ambachtslui per gemeente terugvinden.
Fraudedossier moet opnieuw: betrokken gaan mogelijk vrijuit

Er is zwaar geblunderd in een corruptiedossier tegen het Aarschotse stadsbestuur en de afvalverwerker Sita. Het Brusselse hof van beroep sprak in juni vorig jaar strenge straffen uit tegen de meesten van de 22 beklaagden in de corruptiezaak. Zeven van hen trokken naar het Hof van Cassatie, dat het arrest nu heeft verbroken. Er is een onherstelbare procedurefout vastgesteld, waardoor een nieuwe veroordeling onmogelijk wordt.

Cassatie verwijst de zaak naar het Antwerpse hof van beroep, dat zal zich hoogstwaarschijnlijk onbevoegd zal verklaren. Het parket zou dan de hele procedure moeten overdoen, wat zeer onwaarschijnlijk is, negen jaar na de feiten.

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!