Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Kan Bekafomgeving veiliger door Demerbrug?

Demerbrug Oppositiepartij Groen! wil dat de stad de mogelijkheid onderzoekt om de drukke Bekaf-omgeving te ontlasten door de bouw van een Demerbrug. Die zou ter hoogte van het BMX-parcours komen.


Op die manier kunnen schoolkinderen het drukke kruispunt van de Bekaflaan en de Oostelijke Ring vermijden én zouden ook de Leiberg en het geboortebos beter ontsloten worden. Lees HIER meer over het voorstel.

Raadslid Luc Verrijt (VB) schaart zich achter het voorstel. 'Maar', zegt hij, 'het is vreemd dat Groen! er nu mee op de proppen komt. Ik heb enkele jaren geleden precies hetzelfde voorstel op tafel gelegd en toen werd dat weggelachen.'

Burgemeester André Peeters liet weten dat hij het voorstel van Groen! wil onderzoeken, maar dat de eventuele uitvoering er van nog niet voor meteen is.
Geen dassen bij De Lijn na incident in Rillaar

Foto_wwwdelijnbe Na een zwaar geval van verkeersagressie in Rillaar pleitten de vakbonden van De Lijn voor de afschaffing van de stropdas voor buschauffeurs. De chauffeurs hebben schrik omdat ze met een das gewurgd kunnen worden. De vakbonden roepen de chauffeurs op hun das voortaan thuis te laten. Die solidariteitsactie wordt in grote delen van Vlaams-Brabant en Limburg opgevolgd.


In Aarschot zitten de meeste chauffeurs nochtans nog steeds netjes in het pak. Dat doen ze naar eigen zeggen uit angst voor een boete. Vervoersmaatschappij De Lijn nuanceert dat. 'De bestuurder krijgt een nota in zijn personeelsdossier. Als hij volhardt in de boosheid, volgt er een blaam. Pas daarna kan de sanctie oplopen.'

Wat vindt u van de solidariteitsactie? Begrijpt u de vakbonden en de chauffeurs? En was u al eens slachtoffer of getuige van verkeersagressie? Laat het weten en reageer!
Leerlingen krijgen les van minister Ceysens
Foto_wwwgroup-tbe Veertien deeltijds lerende en werkende jongeren tussen 16 en 18 jaar aan het Centrum Leren en Werken van het Damiaaninstituut zien vrijdag Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens voor de klas staan. Ze zullen hun ondernemersplannen voorstellen aan de minister. Door hun eigen kleine bedrijf te ontwikkelen worden ze door hun opleiding op een praktische manier ondergedompeld in de wereld van het ondernemen.

De opleiding "Vaardig Ondernemerschap en Ondernemende Vaardigheden" wordt gegeven door ondernemers of door mensen met ervaring in bedrijven, die op een praktische manier hun ervaring willen delen. Vlaams minister Ceysens zal op vrijdag 13 februari de ondernemersplannen van de jongeren bekijken en een interactief gastcollege geven over het persoonlijke en maatschappelijke belang van ondernemerschap.
Groot Dictee in Aarschot
Foto_wwwrobkesfotonl Aarschot mag zich dit weekend verwachten aan een overrompeling van taalliefhebbers. Zaterdag vinden immers de preselecties van het Groot Nederlands Dictee van Davidsfonds en Knack plaats.

Op 73 locaties in Vlaanderen, Brussel, Nederland en Luxemburg doen niet minder dan 9.000 jongeren en volwassenen mee aan het plezierigste taalspel van de Lage Landen. In Aarschot vinden de preselecties plaats in het Damiaaninstituut aan de Pastoor Dergentlaan.

Meteen na de proef worden alle spellingkampioenen bekroond en beloond. Wie snoept mee van de prijzenpot van maar liefst 50.000 euro? En wie blijft in de running voor de nationale finale?


Wat begon als een kleinschalig en lokaal evenement groeide immers uit tot een groots, internationaal taalspel. Het Groot Nederlands Dictee is al voor de vijftiende keer de hoogmis voor taalliefhebbers in binnen- en buitenland. Van leerlingen uit het vijfde leerjaar tot volwassenen met een passie voor taal en anderstaligen die nog Nederlands leren: iedereen doet mee aan het Dictee.
Meer info vindt u op www.grootnederlandsdictee.be
Reageer: zijn de Aarschotse wegen sneeuwvrij?

Dscn0050Een dikke sjaal en een warme jas zijn deze dagen geen overbodige luxe. De vrieskou doet al een tijdje stevig zijn best en heeft Aarschot omgetoverd tot een heus winterlandschap.

Dat zorgt voor flink wat sneeuwpret bij de kleinsten onder ons, maar ook voor heel wat fileleed op de wegen. Op de secundaire wegen is het gevaarlijk glad en ook op de E314 is het elke ochtend aanschuiven geblazen.

Heeft u al hinder ondervonden van de gladde wegen? Was u al getuige van een ongeval? Zijn de Aarschotse straten volgens u goed sneeuw- en ijsvrij gemaakt? Waar kan het volgens u beter? En waar in Aarschot kan je deze dagen naar hartenlust schaatsen?

Atheneum sport voor nieuw leven

Volleybalploegen_leerkrachtenleerliTijdens de middagpauze van vrijdag 28 november waren er opmerkelijk weinig leerlingen op de speelplaats van de campus Koninklijk Atheneum Aarschot. Nochtans waren er geen uitstappen gepland en waren zowel de Middenschool als het Atheneum gewoon open. Waar waren de leerlingen dan wel? Een blik in de sporthal van de campus vertelde meer.

De leerlingen gingen aan het sporten. Niet voor zichzelf, maar voor hun mede-jongeren. Ook in ons land zijn er immers heel wat kinderen die door omstandigheden getekend zijn met brandwonden en het daardoor moeilijk hebben een normaal leven te leiden. Het National Burn Camp zet zich in om deze jongeren opnieuw open te laten bloeien, door hen te leren leven met hun verleden. De leerlingen konden de volleybalwedstrijd sponsoren.

'We zijn zeer tevreden',zegt Hannes Geyskens, leraar lichamelijke opvoeding en initiatiefnemer. 'De leerkrachten, het oudercomité, maar vooral de leerlingen zelf hebben vandaag hun hart voor het National Burn Camp getoond. De supporters waren met velen opgekomen, waardoor we het mooie bedrag van € 160 bijeengekregen hebben. We hadden van elke bezoeker een kleine bijdrage van € 0,50 gevraagd. Het oudercomité had een startbedrag van € 25 overgemaakt, maar de rest hebben de leerlingen zelf bijeengebracht. En als je rekent kan je tellen dat de jongens en meisjes van onze campus dat zeer goed gedaan hebben.'

'Maar het was dan ook een leuk initiatief', reageert Sander Vanderwegen uit 5 Wetenschappen-Sport. 'Op deze campus worden elke week middagsporten georganiseerd, maar deze middag konden we eens tegen de leerkrachten zelf spelen, wat toch heel anders is. En als je daarmee dan ook nog eens anderen kan helpen, waarom niet? Ze (de leerkrachten) hebben trouwens goed gespeeld.'

De volleybalwedstrijd voor leerlingen en leerkrachten was een geslaagd gebeuren, waarop tevreden wordt teruggeblikt, door de spelers en supporters. De wedstrijd zelf werd door de leerkrachten gewonnen, maar de leerlingen kijken nu al uit naar een revanche.

Aarschottenaar sorteert goed

Foto_wwwinnovatieforganiserennlGoed nieuws. We sorteerden vorig jaar met z'n allen zeventien kilogram meer dan in 2006. Minder goed nieuws: de hoeveelheid restafval nam toe.

In Aarschot werd vorig jaar heel goed gesorteerd. De gemiddelde inwoner hield in 2007 nog 84,4 kilogram restafval over. Aarschot staat daarmee op een knappe achtste plaats in Vlaanderen. De stad toont zich een flinke leerling, want ze blijft onderhet vooropgestelde quotum van 150 kilogram restafval per inwoner.

De beste sorteerders van Vlaanderen wonen in Herenthout, de slechtste in Mesen. In Herenthout klokte de gemiddelde inwoner in 2007 af op 58,7 kilogram restafval, in Mesen op liefst 253,6. De volledige sorteerhitparade kunt u hier bekijken: Download 2008_restafvalperinwoner_2007_ha.xls

Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...

Button_verliefdverloofdgetrouwdFoto_wwwdigitalphotoplElk jaar treden gemiddeld zo'n honderd Aarschotse koppels in het huwelijksbootje. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de FOD Economie. Zij beschikken over cijfers van 2001 tot 2006, met uitzondering van 2003.

Niet alleen het aantal huwelijken werd onder de loep genomen. Ook het aantal echtscheidingen in Aarschot werd nauwkeurig onderzocht. Wat blijkt? Dat ligt, gelukkig, lager dan de huwelijksaantallen. Gemiddeld scheiden 75 koppels per jaar in de Demerstad.

Dat wil gelukkig niet zeggen dat 75 huwelijken op 100 mislukken. De cijfers hebben immers geen betrekking op dezelfde personen. Een koppel dat in 2006 gelukkig getrouwd is, scheidt misschien pas in 2023. Mensen kunnen bovendien ook verhuizen naar een andere gemeente, waardoor hun echtscheiding niet in de Aarschotse statistieken wordt opgenomen.

Enkele concrete cijfers voor Aarschot:
Huwelijken
2001: 91
2002: 105
2004: 100
2005: 87
2006: 117

Echtscheidingen
2001: 75
2002: 77
2004: 82
2005: 78
2006: 62

Nieuwe MOS-logo's toegekend

Logo_mosScholen die grote inspanningen leveren voor het milieu, worden daarvoor beloond. Ook dit jaar werden Mos-logo's toegekend aan de scholen die de grootste inspanningen leverden.

In Aarschot zijn dat de Sint-Pietersschool in Langdorp, Onze-Lieve-Vrouw-Fatima in Langdorp en Basisschool Ourodenberg.

Studenten werken rond suiker

Spa57141In verschillende scholen loopt het Comeniusproject, een project rond suiker. Ook Sancta Maria Aarschot neemt daaraan deel. In dat kader ontving de school enkele buitenlandse studenten van andere deelnemende scholen.

Tijdens een welkomstavond kregen de gasten een buffet met buitenlandse gerechten aangeboden. De studenten verblijven bij Aarschotse gastfamilies en werken overdag samen met de leerlingen van het SMA aan het project.

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!