Home  Regio  aarschot  aarschot blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Aarschot?
Laat het weten aan:
Inge
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Stad maakt inventaris van kunstbezit
JANSLU~1 In Aarschopt kampen ze met een kunstige blinde vlek. Door de jaren, zelfs door de eeuwen heen, heeft de stad een heleboel kunstvoorwerpen verzameld. Probleem: niemand weet zeker wat de stad écht in haar bezit heeft. Er is immers geen degelijke inventaris van het Aarschotse kunstpatrimonium. Daar wil de stad nu verandering in brengen.

'Twee cultuurvrijwilligers zullen in de loop van 2009 een volledige inventaris opmaken en de nodige opzoekingen verrichten', zegt schepen van Cultuur Steven Omblets. 'Frans Helsen en Warre Moons bezoeken hiervoor alle locaties van de stad waar eventuele kunstvoorwerpen terug te vinden zijn. Ze zullen ook trachten verdwenen stukken op te sporen. Ze nemen foto's en documenteren de voorwerpen. Uiteindelijk zal dit resulteren in een inventaris in boekvorm, die de stad zal uitgeven.'

De inventaris zal als basis dienen voor een ambitieuze tentoonstelling. 'De meest prestigieuze en waardevolle stukken krijgen hierin een plaatsje', verklapt Omblets. 'Ook kunstobjecten met een bijzonder verhaal zullen in de tentoonstelling worden opgenomen. Kunstwerken die jaarlijks door de cultuurraad werden aangekocht worden eveneens geselecteerd. In januari 2010 slagen het stedelijk Museum en CC Het Gasthuis hiervoor de handen in elkaar en wordt de selectie aan het grote publiek getoond. Deze twee locaties zijn alleszins nodig want dat weten we nu al zeker: de stad bezit een pak interessante kunstvoorwerpen! Het ontsluiten van cultureel erfgoed is een van de hoofddoelen binnen ons cultuurbeleid. Deze tentoonstelling zal alvast meer dan z'n steentje bijdragen.'

Foto: Schilderij van Jan Sluijters (1881- 1957) dat wellicht ook op de tentoonstelling te zien zal zijn. Vandaag hangt het in de Collegezaal.
Schroeven en Coeck worden ereburger

Foto_wwwheemkundeaarschotbeFoto_wwwheemkundeaarschotbe2Willy Schroeven en Adriaan Coeck mogen zich vanaf zondag ereburger van Aarschot noemen. Dit weekend worden ze in het cultureel centrum Het Gasthuis gehuldigd.

Coeck (83) en Schroeven (79) zijn de stichters van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde en zijn nu respectievelijk secretaris en voorzitter van de Kring.

Zondag staan heel wat sprekers op het programma. Ondermeer ondervoorzitter van de HAKVH Johan Breugelmans, oud-burgemeester Jos Pelgrims, het koor Moi Kochani en pianiste Andreia van Schaick tekenen present.

Een interview met Schroeven en Coeck vindt u HIER.

Gezocht: cultuurvrijwilligers

Foto_wwwccgasthuisbeDe stad Aarschot wil in de toekomst vrijwilligers inschakelen voor de werking in het Cultureel Centrum Het Gasthuis en het Stedelijk Museum. Bedoeling is hen in te zetten voor gelegenheidswerk ter ondersteuning van culturele activiteiten.

'Vrijwilligers zijn belangrijk voor de dynamiek van de stad en vormen een krachtig wapen tegen de verzuring van de maatschappij', weet schepen van Cultuur Steven Omblets. 'Sommigen beschouwen het vrijwilligerswerk als een graadmeter voor het gezondheidsgehalte in onze samenleving.'

'Participeren aan het beleid van een stad kan op verschillende manieren en dit is er een van. Heel rechtstreeks. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die een handje willen toesteken. Het gaat om de meest
uiteenlopende zaken als techniek, decorbouw, ticketcontrole, bar- en baliedienst en de op- en afbouw van tentoonstellingen. Zij krijgen daarvoor een onkostenvergoeding.'

Volgens schepen Omblets is het niet de bedoeling vaste, betaalde krachten te vervangen door vrijwilligers. 'Er moet absoluut niemand voor zijn of haar job vrezen', verzekert hij.

Vacature:

U houdt van cultuur en u beschikt ook nog over een aantal vrije uren, dan
bent u de persoon waar CC Het Gasthuis naar op zoek is.

Als cultuurcentrum hebben wij uiteraard een boontje voor alles wat te maken
heeft met cultuur en ontspanning. Dat de bevolking dit waardeert, blijkt uit
de vele bezoekers en gebruikers die wij dagelijks mogen ontvangen. Dat alles
vraagt uiteraard de nodige inzet van het personeel.

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die een handje willen toesteken. Het
gaat om de meest uiteenlopende zaken als techniek, decorbouw,
ticketcontrole, bar- en baliedienst en de op- en afbouw van
tentoonstellingen.

Het mooie is dat u in een prettige werksfeer kan genieten van cultuur en dat
u er bovendien nog een vergoeding voor ontvangt.

Interesse?
CC Het Gasthuis, Gasthuisstraat 22 - 3200 Aarschot, 016.56.48.24 of mail
naar maaike@ccgasthuis.be
Stedelijk Museum Aarschot, Elisabethlaan 103 - 3200 Aarschot, 016 56 84 51
of mail naar museum@aarschot.be

Stedelijk Museum zoekt vriendschapsbandjes

Foto_imgsmile18comHet Stedelijk Museum Aarschot zit met de gedachten al in 2009. Het thema van de Erfgoeddag is 'Uit Vriendschap'. Daar wil het museum maar wat graag een tentoonstelling aan wijden, maar daarvoor doet het een beroep op u!

Wat betekent vriendschap voor u? Kent u een hartverwarmend verhaal? Maakte u ooit iets speciaal voor uw beste vriend? Bewaarde u die bepaalde brief of dat bijzondere poëziealbum? Hebt u een vriendschapsbandje of bakte u een vriendschapscake?

Het museum is op zoek naar voorwerpen, symbolen, rituelen en taalgebruik rond vriendschap, van zowel vroeger en nu. Aarschottenaars die kunnen helpen kunnen terecht op 016-56 84 51. Uiteraard krijgt u alles na de tentoonstelling intact terug.

Geschiedenis van CC Het Gasthuis nu ook in boekvorm

Foto_farm1staticflickrcomCultuurliefhebbers kunnen de geschiedenis van het cultureel centrum er voortaan tot in detail op naslaan. Van gasthuis tot culturele site is een 64 bladzijden tellend boek dat in opdracht van schepen Herman Pelgrims (CD&V) gerealiseerd werd door de Dienst Toerisme Aarschot en de Werkgroep Aarschotse Geschiedenis, Documentatie en Informatie (Wagdi). Het Aarschotse stadsbestuur en het Autonoom Gemeentebedrijf Aarschot (AGB) deelden de kosten. Ben Gijsemans ontwierp de kaft.

Het verhaal van de cultuursite wordt in zeven hoofdstukken weergegeven. Het eerste hoofdstuk beschrijft het ontstaan van het hospitaalwezen in de 11de eeuw met de stichting van het gasthuis in Aarschot. Het eindigt bij de verwoesting van de gasthuisgebouwen in 1578 tijdens de opstand van de Nederlanden tegen Spanje. Toen werd de stad door Spaanse en geuzenlegers in puin gelegd.

Uiteindelijk groeide het inmiddels geklasseerde domein uit tot één grote culturele site. Het boek beschrijft de grote restauratiecampagne die onder impuls van schepen Pelgrims startte met het herstel van gasthuiskapel en kloostergebouwen. Momenteel gonst het van de bedrijvigheid op de Aarschotse culturele site. Het laatste hoofdstuk biedt een beschrijving van de kunstwerken in het centrum.

Aarschot koopt werk van Geert Koekoeckx

Image001Jaarlijks organiseert het Stedelijk Museum in samenwerking met de Aarschotse Cultuurraad een tentoonstelling naar aanleiding van de prijs Cultuurraad. Dit jaar wordt er een werk aangekocht van Geert Koekoeckx.

'Koekoeckx is gefascineerd door de mysteries van vergane culturen, zoals het Oude Egypte. Enkel materiële sporen en verwijzingen resten nog en prikkelen de verbeelding. Zo ziet Koekoeckx een duidelijke link tussen kunst en archeologie. Zijn schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende lagen die het werk een soort geschiedenis meegeven en doen denken aan de structuur van het geheugen. Het doek wordt beschilderd, afgewerkt en deels weer overschilderd, soms met semi-transparante lagen, en dat verschillende keren. Zo ontstaan er sporen en aanwijzigen over wat er zich onder de lagen bevindt. De suggestie wakkert de verbeelding van de toeschouwer aan, die zelf kan graven in het kunstwerk naar de onderliggende lagen, zoals een archeoloog graaft in de aarde en soms iets waardevols tegenkomt.

De toevalsfactor beïnvloedt vaak de weg van een schilderij. Onregelmatigheden als - door het uitgelokte toeval ontstane - drippings en verfspatten creëren een web van foutjes en maken het werk net uiterst menselijk. Zijn werken spelen een gevoelig spel met de grens van de lelijkheid. Schreeuwerige kleuren die de aandacht volop opeisen spelen hier een bijzondere rol.

Ook de tijd is een belangrijk element. Koekoeckx schildert met olieverf en er is tijd nodig om de lagen te laten drogen. Tijd geeft het kunstwerk net zoals deze lagen een geschiedenis mee.'

Lina Helsen & Geert Koekoeckx

De tentoonstelling loopt van 21 juni tot en met 17 augustus 2008. De inkom bedraagt 1 euro.

Grote beelden in het stadspark

Foto_wwwhabkbe_2De Hagelandse Academie voor Beeldende Kunsten organiseert elk jaar een driedaagse tentoonstelling in het Cultureel Centrum.

Dit jaar krijgt die tentoonstelling uitbreiding. Naast de tentoonstelling binnen de muren van het atelier organizeert de afdeling beeldhouwkunst ook een expositie in open lucht. In het stadspark van Aarschot zullen wandelaars grote abstracte beelden in beton en ijzer op hun weg vinden.

De schilderachtige omgeving van het parkje staat in contrast met de strakke abstractie van sommige beelden, maar benadrukt ook de harmonie tussen natuur en kunst.

De monumentale beelden zijn gemaakt door leerlingen van het beeldhouwatelier. Dat zijn zowel mannen als vrouwen tussen de 20 en de 70, die niet terugschrikken voor de soms zware en vermoeiende werkzaamheden die het maken van een groot beeld vereist.

De tentoonstelling Monumentale abstracte beelden vindt plaats op zaterdag 21 juni tussen 10u en 18, de tweede editie op 13 september.

Stedelijk Museum stelt werk van priester De Vroey tentoon

Foto_wwwpetachbeVan dinsdag 27 mei tot en met zondag 14 september worden in het Stedelijk Museum tekeningen van wijlen priester-leraar Jozef De Vroey geëxposeerd. Ze verwijzen naar zijn pijnlijke herinneringen aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Het leven van Jozef De Vroey werd - zoals dat van nogal wat Aarschottenaren – overheerst door de tragische gebeurtenissen van augustus 1914. Ze bepaalden ook zijn priesterschap. In het begin van de Eerste Wereldoorlog, op 19 augustus 1914, werd De Vroeys vader neergeschoten. Net voor het fatale schot riep hij: “Bid en ons kan geen kwaad”.

Jozef De Vroey was toen amper twee jaar oud en heeft de gebeurtenissen niet bewust meegemaakt. Maar op basis van ooggetuigenverslagen kon hij zich een scherp beeld van het gebeuren vormen. Onder impuls van De Vroey werd op de plaats waar de groep met zijn vader werd neergeschoten een kapel gebouwd: het Sint-Rochusmemoriaal.

Jozef De Vroey was een knap tekenaar. De tentoongestelde werken, die grotendeels dateren van decennia na de Tweede Wereldoorlog, zijn hiervan het bewijs. Ze geven een beeld van zijn traumatische ervaringen door het oorlogsgeweld.

Foto: Studio André Matthijssens Aarschot via www.petach.be/nl/museum/devroey

Leerlingen van KA pakken prijs met kortfilm

Foto_wwwparteazcoukDe leerlingen van het zesde jaar humane wetenschappen uit het Koninklijk Atheneum Aarschot zijn in de prijzen gevallen met hun zelfgemaakte kortfilm Unite for your Right. Het was het Vlaams Parlement dat samen met de stichting Ryckevelde en het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap de wedstrijd State of Creanovative organiseerde. Naar aanleiding van de Dag van Europa moesten jongeren hun visie over de toekomst van Europa op een creatieve manier uiten. De kortfilm van de Aarschotse leerlingen kwam als winnaar uit de bus.

'We zijn natuurlijk heel blij met deze prijs', zeggen Jomme Knooren en Joeri Boeckx. Zij zijn enkele van de creatieve breinen achter de kortfilm Unite for your Right. 'Het was immers niet zo simpel om dit filmpje te maken. Alles hebben we zelf gemaakt: het decor, het script en zelfs de muziek! En ja, het was wel hard werken. Mevrouw Tintel, onze leerkracht plastische opvoeding, heeft ons gelukkig goed geholpen.'

Tom Adriaenssens is de bedenker en schrijver van de muziek voor de kortfilm. 'Er werd ons tijdens de prijsuitreiking gezegd dat de jury de creatieve aanpak apprecieerde en dat de kortfilm een groot professionalisme vertoont', vertelt hij. 'Als je dat hoort, voel je jezelf wel heel trots en ben je blij dat je aan deze film hebt kunnen meewerken.'

Ice Age op groot scherm

Iceage_nbFilmliefhebbers kunnen op 1 mei in jeugdhuis De Klinker terecht voor Ice Age 1 en 2 op groot scherm. De inkom is gratis, er zijn hapjes en snacks voorzien.

De film toont het einde van de ijstijd. Alle dieren vinden hun nieuwe, natte en warme omgeving met de smeltende waterparadijzen en warme geisers geweldig. Maar wanneer Manny, Sid en Diego erachter komen dat hun dorp zal overstromen, moeten ze iedereen waarschuwen en overhalen om te vluchten. Terwijl ze vluchten, leren ze nieuwe vriendjes kennen waar ze heel wat avonturen mee beleven.

Oudere berichten:
> Aarschottenaar sorteert goed
> Gemeenteraad donderdag 27 november: agenda
> Schroeven en Coeck worden ereburger
> Honderd Aarschotse huwelijken, 75 echtscheidingen...
> LDD: Betere communicatie rond commissies is nodig
> Al elf Aarschotse bedrijven failliet in 2008
> Nieuwe MOS-logo's toegekend
> Zwembadenfabrikant breidt uit
> Studenten werken rond suiker
> Spontane staking bij Maïski Foods
> De Sint komt naar Aarschot
> Gezocht: cultuurvrijwilligers
> Gemeenteraad vergadert dan toch om 20u
> Lijst Dedecker: Gemeenteraadszitting is dure theatershow
> Win: tickets voor Everybody Dance Now
> Stroomonderbreking velt stadsdiensten
> Aarschottenaars bouwen weeshuis in Senegal
> Meerderheid wordt minderheid
> Soulfunkrock in De Knoet
> Gemeenteraad donderdag 23 oktober: agenda

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007

Aarschot blogt


  • Inge Bosschaerts blogt over Aarschot.

    Inge (°1984) is geboren en getogen Diestenaar. Sinds kort verlaat zij de heimat af en toe om ook in Aarschot de sfeer op te snuiven. Daarvan brengt zij op deze blog verslag uit, al doet zij voor leuke weetjes en nieuwtjes ook graag een beroep op u.

Zoeken

Nieuws uit aarschot

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!